Eszem megáll…
Miután a munkafelvevő diadalittasan közli, hogy megoldották a vészhívó hibáját (figyelj a szóra, “vészhívó”), átveszem a kulcsot, kimegyek, beülök az autóba, és még a parkolóból kitolatáskor ismét elkezdte a bingbangolást. Oké, visszaparkolok, visszamegyek, és kissé ingerülten közlöm a munkafelvevővel, hogy jöjjön valaki és üljön be velem, mert most azonnyomban megmutatom, mennyire “megoldották”. A munkafelvevő faarccal: rendben, kiküldöm a szerelő kollégát. Kimegyek, jön is a szerelő, mondom, nézze meg, azt mondja, ja ez a hiba,ezt látták, de a munkafelvevő azt mondta, hogy erre nem panaszkodtam, a szerelő pedig azt kapta, hogy hibát jelez a vészhívó, és az tényleg rrosszvolt, cserélték annak a vezérlőjét, és megoldva. Mondom, de ez a vészhelyzeti asszisztens hibajelzése, nem a vészhívóé… és következett egy bájos csevej, hogy ki mit értett és mit mondott (miután még videót is küldtem a hibáról, amit ide is betettem, Ti is láttátok). Aztán kiderült (a szerelő mondta el végül), hogy ez egy ismert hiba, a gyárban is tudnak róla, Superbeket tömegesen hoznak szervizbe vele, Octaviákat keveset, de azt is, és a gyár még nem talált megoldást rá, ezért egyelőre egyetlen lehetőség van: egy többoldalas jogi nyilatkozatban lemondom a hibás funkciókról, és akkor ki tudják azokat kapcsolni programozással. Ő ki is nyomtatta a nyilatkozatot, és része volt a dokumentációcsomagnak, amit a munkafelvevőnek odaadott. A munkafelvevő ezt persze elfelejtette nekem említeni. Pillanatnyi amnézia, megtörténik :)
A papírokat elvileg a tulajdonos kell aláírja, szóval mivel lízingelt az autó, ezért a lízingcéggel kell intéznem (a szerelő szerint úgyis ismerik már a problémát a lízingcégek is, nem kell majd sokat magyarázkodnom).
A travel assist-ot tehát ki fogják kapcsolni addig, amíg a gyár megoldást talál. Hogy meddig is pontosan, az nem ismert. Ezt a funkciót amúgy napi szinten használtam, mert pl. tők jó volt, amikor magától araszolt a dugóban, de az önvezetést sem bántam annyira… Mindegy, megleszek nélkülük, azt viszont megemlítem a lízingcégnek, hogy ezekért a funkciókért egy többszázezres csomagot vettünk meg, szóval nem ajándék volt…
A végére hagyom a csattanót: mi a hiba oka? Na mi? Olvassatok vissza, mert pont az, amire én már az első alkalommal tippeltem. Igen, a kormány kapacitív szenzorának elektronikája hibás. Megoldás még nincs, korábban kormányt cseréltek, de most már letiltotta a gyár, mert kormánycserével is pár hónapig jó volt, majd ismét “ekfáradt” az inkriminált elektronika…
Na itt tartunk.
Ja, az akkumulátornak szerintük semmi baja. Végztek egy akkutesztet, és nincs gond, csak fel kell tölteni. Mondom oké, de akkor nem szívja-e le valami? Nem, mert mértek áramot az autó kikapcsolt helyzetében, és a határérték alatt van. Szóval azt nem hajlandók garanciálisan javítani. Nekem meg 2-3 nap állás után reggel nem indul az autó, bikázni kell.
Vegyetek új skodát, király autó.