Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3279

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Ma palacsinta sütés közben jutott eszembe egy gondolat/példa a belépő szintű hifi és a jóval felette lévő kategória különbségének szemléltetésére.
Az alábbi képen mindkettő serpenyő Tefal márkájú, és mindkettő made in France. A különbség, hogy egyik egy alap kivitelű, legolcsobb, vékony lemez, persze teflon ugyanúgy, mint a kb. 2x akkora tömegű, masszívabb vas. Az alap ráadásul vadi új, míg a jobbik már vagy 3 éves, mégis ez a különbség a kettő produktuma között.
20230127_175122.jpg
20230127_175122.jpg (1.95 MiB) Megtekintve 2752 alkalommal
A sütési idő teljesen egyforma volt mindkét esetben, viszont a vastagabb alatt teljes gőzzel, 9-es fokozaton ment a sütőlap, míg az egyszerűbb kivitel alatt csak 7-esen, mert 9-esen még ennyire sem volt vállalható a végeredmény, 6-oson pedig nem akart egyszerűen sülni... Jól látszik, hogy egyiken egyenletes a barnulás, nincsenek benne jelentős kilengések, míg a másik messze nem ilyen szép ugye.
Talán hasonló lehet sz analógia a hifi esetében is egy olcsóbb belépő modell, és egy komolyabb megépítettségű, emiatt persze jóval drágább modell között.
Megint bebizonyosodott, hogy olcsó húsnak híg a leve (de akkor mit tudhat, egy ennél a belépő Tefalnal is olcsóbb valami...?). Meg persze, amikor közvetlen egymás mellett a kettő, akkor jön ki igazán a különbség, mert amúgy lehet teljesen jónak gondolja az ember azt, amihez szokott, és ettől persze lehet az is élvezetes. Mert megettem mindkettőt :rolleyes:

Ha túl hülye példát hoztam fel nyugodtan töröljék, vagy rakjátok off témához, de nekem ez ugrott be, amikor sütés közben ránézéztem ezekre... :napsut:
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

papmacska írta:
2023.01.27., pén. 06:29
Köszi a választ.
A HM erősítőn van pre-out a frontoknak, a kinézett sztereón meg van main in, szóval ez a verzió működhet, de a bajom az, hogy mi van akkor, ha nincs a sztereón átkapcsolási lehetőség? Tehát nem tudom kiválasztani, hogy a integrált vagy szeparált formában üzemeljen-e.
Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy a pre-out és main in jumper felszámolásával (mivel a main in-be menne a HM-ről a frontok pre-outja) szeparálom egymástól a sztereón belül az elő- és végerősítőt, tehát a sztereó erősítőre kötött forrás jele nem fog eljutni a végerősítő elemig...
Nem érted jól, nem erre gondoltam.
Le is írtam. Pl. az én erősítőmön (is) van “HT” feliratú (Home Theater bypass) bemenet, ami direktbe a végfokhoz megy. Nem kell leválasztani az előfokot, és a bemenetválasztóval választhatom a HT-t, ekkor az előfok (és ezzel a hangerőszabályozás) természetesen nem működik, pontosabban működik, csak nincs a jelútban. A bemenetválasztó minden egyéb pozíciójában az előfokot is használom, ezen egyetlen kivételével.
Szerintem ilyen megoldás sokféle erősítőn létezik, többféle fantázianéven. Ha még nem vetted meg a sztereó erősítőt, akkor olyan erősítőt keress, ami rendelkezik ilyen, “home theater bypass” bemenettel is.
A HM erősítőd frontokhoz tartozó pre out kimeneteit kötöd a sztereó erősítő “HT” (vagy bárhogy is hívják) bemeneteire.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

papmacska
Isten Hozott! :)
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: papmacska »

Köszi a választ.
A HM erősítőn van pre-out a frontoknak, a kinézett sztereón meg van main in, szóval ez a verzió működhet, de a bajom az, hogy mi van akkor, ha nincs a sztereón átkapcsolási lehetőség? Tehát nem tudom kiválasztani, hogy a integrált vagy szeparált formában üzemeljen-e.
Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy a pre-out és main in jumper felszámolásával (mivel a main in-be menne a HM-ről a frontok pre-outja) szeparálom egymástól a sztereón belül az elő- és végerősítőt, tehát a sztereó erősítőre kötött forrás jele nem fog eljutni a végerősítő elemig...
Hogy lehetne ezt megoldani?
(Tudom, pl. a fenti megoldás helyett a korábban írt Dynavox hangfalváltó opcióval, de az elég drága kütyü, főleg, ha hozzáteszem a hangfalkábelezési többletigényt a bekötéséhez, úh még gyúrogatnám kicsit az egyéb lehetőségeket...)

Gondoltam egy RCA átkapcsoló kütyüs verzióra, amivel választásom szerint "állítanám helyre" a jumpert, vagy választanám le, és engedném a sztereó erősítőre a HM ről a jelet. Egy ilyet találtam: https://hqnedis.hu/en-us/product/connec ... -abs-black
De őszintén szólva, nem szívesen iktatnék be egy ilyet a jel útjába, nem tűnik minőségi cuccnak, de nem tudom... Vélemény?
Aszpirin írta:
2023.01.25., szer. 19:30
Vannak integrált erősítők, amelyeknek van “HT bypass” inputja (több lehetséges neve van ennek a bemenetnek, amel “megkerüli” az erősítő előfokát) és az ugyanugy választható, mint a többi, “előfokos” bemenet. Ez a megoldás kulcsa, valamint az, hogy a HM-erősítődöln legyen a frontokhoz tartozó “pre out” is (ez nem feltétlenül adott minden HM-erősítőn).
Szóval, a megoldás:
- a HM erősítő frontokhoz tartozó pre outjjait rákötöd a sztereó erősítő HT bemeneteire
- a frontok mennek a sztereó erőlködő hangfalkimeneteire, az összes többi marad a HM-erősítő hangfalkimenetein
- a moziforrásokat (BD-lejátszó, okostévé (e)ARC HDMI ki/bemenetét, mozistreamert, stb.)a HM-erősítőre kötöd
- a zeneforrásokat (CD-lejátszó, phono, zenestreamer, DAC stb) a sztereo-erősítő bemeneteire kötöd
- a HM-erősítőn, bekapcsolt és HT inputra tett sztereó erősítővel együtt elvégzel egy kalibrációt a megfelelő hangerő- és fázisbeállítasokhoz
- ha zenét akarsz hallgatni, csak a sztereó erősítőt kapcsolod be, és kiválasztod a zeneforrás. A ha gerőt a sztereó erősítővel szabályozod
- ha mozizni akarsz, mindkét erősítőt bekapcsolod, a sztereó erősítőt HT bemenetre állítod, a HM erősítőn pedig a megfelelő moziforrást választod ki. A hangerőt a HM-erősítőn szabályozod.

papmacska

Köszi a választ, meg a linket.
A subon két bemenet van, LFE meg Line in, arra gtam, hogy külön kábelezéssel a HM-et az LFE-re kötném, a sztereót meg a Line in-re, aztán mikor melyiket használom, az hajtaná...
A sub egyébként nem reflexes.
ZolaBA írta:
2023.01.25., szer. 18:35
papmacska írta:
2023.01.25., szer. 15:48
Elhatároztam, hogy feljebb lépek zenehallgatásban
Bizonyos feltételekkel ez működhet, ugyanakkor... _szerintem_ ha költeni akarsz cseréld inkább le a frontokat...
Most tök random, de előbb láttam pl. Dali ikon 6-ot az apróban, kb. 100e költéssel kicserélnéd és valódi szintlépés lehetne.

Összekötés átkapcsoló, vagy erre alkalmas berendezések. cikk: https://www.whathifi.com/advice/how-to- ... -av-system

Sub kérdés:
Ezt jól megcsinálni nem egyszerű. Külön átkapcsoló működhet, de ha állandó bekötés kellene akkor csak öszvér megoldás jut eszembe. pl. az AV-n 5.0-t állítasz be, akkor a frontra keveri rá a sub csatornát, úgy át a sztereo erősítőbe, a sztereo erősítő pedig hajtaná a sub-ot a sztereo jelről. Ugyanakkor ha normális álló hangsugárzód van zenére, nem biztos, hogy kell sub. Illetve ami sub működik mozira az sztereora nem biztos, hogy jó... általában a reflexes olcsóbb sub-ok mélye döng csak de nagyon nem tiszta.

Amúgy mindennél az a kérdés mennyit akarsz rákölteni most ill. később...

papmacska

gyongyhalas írta:
2023.01.25., szer. 18:30

Szia ! Ez nálam jó.....https://streamaudio.hu/dynavox-amp-s-ha ... fOEALw_wcB
Ez egy jó opció, megfontolom, köszi a tippet! :smile53:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

papmacska írta:
2. kérdés: A napokban kicsit már kapargattam a dolgot, és ha jól értem: Ha van „main in” bemenet a sztereo erősítőn, akkor a HM erősítő frontokhoz dedikált pre out kimeneteit ezzel összekötve az AV erősítő front végfokaként fog üzemelni a sztereo amp. Ez a filmnézésnél rendben is van. De én a zenéket nem az AV-n szeretném előerősíteni, hanem az egész mutatványt a sztereo cuccra bíznám direktbe kötve rá a forrást. Az a nem világos, hogy tud-e a sztereo „egyszerre” integrált és szeparált bekötéssel is menni, úgy hogy nincs rajta választó kapcsoló a 2 funkció között?
(Az egyik lehetséges sztereo erősítő egyébként NAD C356BEE, amin van „main in” bemenet, de nincs választókapcsoló. Ha jól láttam.)
Vannak integrált erősítők, amelyeknek van “HT bypass” inputja (több lehetséges neve van ennek a bemenetnek, amel “megkerüli” az erősítő előfokát) és az ugyanugy választható, mint a többi, “előfokos” bemenet. Ez a megoldás kulcsa, valamint az, hogy a HM-erősítődöln legyen a frontokhoz tartozó “pre out” is (ez nem feltétlenül adott minden HM-erősítőn).
Szóval, a megoldás:
- a HM erősítő frontokhoz tartozó pre outjjait rákötöd a sztereó erősítő HT bemeneteire
- a frontok mennek a sztereó erőlködő hangfalkimeneteire, az összes többi marad a HM-erősítő hangfalkimenetein
- a moziforrásokat (BD-lejátszó, okostévé (e)ARC HDMI ki/bemenetét, mozistreamert, stb.)a HM-erősítőre kötöd
- a zeneforrásokat (CD-lejátszó, phono, zenestreamer, DAC stb) a sztereo-erősítő bemeneteire kötöd
- a HM-erősítőn, bekapcsolt és HT inputra tett sztereó erősítővel együtt elvégzel egy kalibrációt a megfelelő hangerő- és fázisbeállítasokhoz
- ha zenét akarsz hallgatni, csak a sztereó erősítőt kapcsolod be, és kiválasztod a zeneforrás. A ha gerőt a sztereó erősítővel szabályozod
- ha mozizni akarsz, mindkét erősítőt bekapcsolod, a sztereó erősítőt HT bemenetre állítod, a HM erősítőn pedig a megfelelő moziforrást választod ki. A hangerőt a HM-erősítőn szabályozod.
Komplikáció akkor merülhet fel, ha van forráskészüléked, amit mind mozira, mind zenére akarod használni, ugyanis ebben az esetben annak különböző kimeneteit kell használni (pl. digitálisat a HM-erősítőre kötve, analógot a sztereóre), valamint a egyes esetekben a hangkimenetek kiválasztását is meg kell oldani a mozi<->zene átkapcsoláskor.
Egy programozható rendszertávirányító (à la pl. Logitech Harmony) rengeteget tud segíteni, gyerekjátékká teszi az eléggé komplikált “felállás” kezelését, egyetlen távval.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

papmacska írta:
Elhatároztam, hogy feljebb lépek zenehallgatásban
Bizonyos feltételekkel ez működhet, ugyanakkor... _szerintem_ ha költeni akarsz cseréld inkább le a frontokat...
Most tök random, de előbb láttam pl. Dali ikon 6-ot az apróban, kb. 100e költéssel kicserélnéd és valódi szintlépés lehetne.

Összekötés átkapcsoló, vagy erre alkalmas berendezések. cikk: https://www.whathifi.com/advice/how-to- ... -av-system

Sub kérdés:
Ezt jól megcsinálni nem egyszerű. Külön átkapcsoló működhet, de ha állandó bekötés kellene akkor csak öszvér megoldás jut eszembe. pl. az AV-n 5.0-t állítasz be, akkor a frontra keveri rá a sub csatornát, úgy át a sztereo erősítőbe, a sztereo erősítő pedig hajtaná a sub-ot a sztereo jelről. Ugyanakkor ha normális álló hangsugárzód van zenére, nem biztos, hogy kell sub. Illetve ami sub működik mozira az sztereora nem biztos, hogy jó... általában a reflexes olcsóbb sub-ok mélye döng csak de nagyon nem tiszta.

Amúgy mindennél az a kérdés mennyit akarsz rákölteni most ill. később...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

papmacska írta:
Sziasztok!

Remélem, a megfelelő topicba írok, de majd átirányítotok, ha mégsem. :rolleyes:
Amatőrként kérek segítséget.

Jelenleg NAD T754 házimozi erősítőről nézek filmeket és hallgatok zenét. Dali hangfalaim vannak: Concept 6 (front), Concept 2 (surround), center és aktív sub. Elhatároztam, hogy feljebb lépek zenehallgatásban és beszerzek egy integrált sztereo erősítőt e nemes célra.
A fő kérdés: Miképpen lehet megoldani, hogy a frontokat és a subot mindkét erősítővel tudjam használni, természetesen a kábelek átdugdosása nélkül?
2. kérdés: A napokban kicsit már kapargattam a dolgot, és ha jól értem: Ha van „main in” bemenet a sztereo erősítőn, akkor a HM erősítő frontokhoz dedikált pre out kimeneteit ezzel összekötve az AV erősítő front végfokaként fog üzemelni a sztereo amp. Ez a filmnézésnél rendben is van. De én a zenéket nem az AV-n szeretném előerősíteni, hanem az egész mutatványt a sztereo cuccra bíznám direktbe kötve rá a forrást. Az a nem világos, hogy tud-e a sztereo „egyszerre” integrált és szeparált bekötéssel is menni, úgy hogy nincs rajta választó kapcsoló a 2 funkció között?
(Az egyik lehetséges sztereo erősítő egyébként NAD C356BEE, amin van „main in” bemenet, de nincs választókapcsoló. Ha jól láttam.)
3. kérdés: A sub jelenleg az AV erősítő dedikált sub kimenetére van kötve. Mivel a zenéhez is szeretném használni, a fenti konfigurációban természetesen a sztereo NAD-ra kötném. (Van külön dedikált sub kimenete.) De ez esetben a mozizásnál a sub csatornája hogy jut el a subig? Nem áll össze a dolog.
4. kérdés: Van-e értelmezhető egyéb megoldás a front hangfalak és a sub 2 külön erősítővel történő meghajtására, teszem azt, hangfalkábel egyesítő Y kütyü (bocsánat az amatőr megközelítésért), vagy bármi egyéb módszer? (Ennek komoly előnye lenne, hogy a sztereo kiválasztását nem korlátozná a main in bemenetre vonatkozó elvárás.)

Köszi!
Szia ! Ez nálam jó.....https://streamaudio.hu/dynavox-amp-s-ha ... fOEALw_wcB

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

papmacska írta:
Sziasztok!
Szia!

Na ezért kell olyan fronthangfalakat választani, amihez nem kell sub sztereó esetén. Hifi hangzáshoz nem egyszerű egy (vagy több) subot akusztikailag a rendszerbe integrálni és akkor a kacinfántos összekötésről nem is beszéltünk, ami nálad sem lenne egyszerű a leírtak alapján.
Egyébiránt én a helyedben szereznék kölcsön egy sztereó vasat és hallgatnám egy ideig, hogy hoz-e annyit egyáltalán számodra, hogy érdemes legyen belefeccölni. Sokan lenézik a HM vasakat, hogy nem elég jók sztereóra, pedig sok van közűlük, ami igenis alkalmas ilyen felhasználásra is.
De ez nyilván csak az én véleményem.

papmacska

Sziasztok!

Remélem, a megfelelő topicba írok, de majd átirányítotok, ha mégsem. :rolleyes:
Amatőrként kérek segítséget.

Jelenleg NAD T754 házimozi erősítőről nézek filmeket és hallgatok zenét. Dali hangfalaim vannak: Concept 6 (front), Concept 2 (surround), center és aktív sub. Elhatároztam, hogy feljebb lépek zenehallgatásban és beszerzek egy integrált sztereo erősítőt e nemes célra.
A fő kérdés: Miképpen lehet megoldani, hogy a frontokat és a subot mindkét erősítővel tudjam használni, természetesen a kábelek átdugdosása nélkül?
3. kérdés: A sub jelenleg az AV erősítő dedikált sub kimenetére van kötve. Mivel a zenéhez is szeretném használni, a fenti konfigurációban természetesen a sztereo NAD-ra kötném. (Van külön dedikált sub kimenete.) De ez esetben a mozizásnál a sub csatornája hogy jut el a subig? Nem áll össze a dolog.
4. kérdés: Van-e értelmezhető egyéb megoldás a front hangfalak és a sub 2 külön erősítővel történő meghajtására, teszem azt, hangfalkábel egyesítő Y kütyü (bocsánat az amatőr megközelítésért), vagy bármi egyéb módszer? (Ennek komoly előnye lenne, hogy a sztereo kiválasztását nem korlátozná a main in bemenetre vonatkozó elvárás.)

Köszi!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8928

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Légyszi a felhős lejátszást a helyén beszéljétek meg!
leborulok.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Aszpirin írta:
2023.01.23., hétf. 13:21
ZolaBA írta:
2023.01.23., hétf. 08:53
Ugyanakkor van egy csomó berendezés, kiemelném mondjuk a mobiltelefonokat amik hangja olyan szinten torz és bántó, hogy alkalmatlan arra, hogy az ember a zenét is meghallja, csak a fájdalom és a menekülési/kikapcsolási ösztön jön
... a repüléseim alatt sima mobiltelefonról (iPhone) hallgattam a zenét vezetékes (AKG K370 majd RHA T10) vagy bluetooth (1. gen. AirPods) fülesekkel. Egyáltalán nem volt menekülhetnékem, sőt, meglehetősen élveztem így is.
Úgy érzem félreértetted, szerintem ZolaBA simán az asztalra tett és kihangosított, vagy az utcán kézbe fogott és lazán lengetett, közben ordító hangerőre csavart mobilok "saját" hangjára utalt a kommentjében.
Na azt tényleg hagyjuk - pedig milyen sokan csinálják! :smile51:
Rendes BT fülessel rendes hangot lehet kinyerni egy jó mobilból, ez nem kérdés!

Amúgy meg van nekünk egy HK ONyx Mini BT hangszórónk, akkora, mint egy félbevágott kézilabda.
Azt visszük magunkkal utazáshoz, vagy a kerti kisházba a grillezéshez is. Még Spotifyról "etetve" is olyan hangot produkál, hogy le a kalappal.
Ha meg hangerő is kell, akkor rokonok áthozzák a nagyobb Onyx Studio 6-ost (azt a vicces, retikül alakút) és indulhat a buli! :smile52:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ZolaBA írta:
2023.01.23., hétf. 08:53
Ugyanakkor van egy csomó berendezés, kiemelném mondjuk a mobiltelefonokat amik hangja olyan szinten torz és bántó, hogy alkalmatlan arra, hogy az ember a zenét is meghallja, csak a fájdalom és a menekülési/kikapcsolási ösztön jön. Persze, a mobil szar, nem meglepő... az viszont már igen, hogy rengeteg manapság divatos bluetooth speaker és soundbar is van, ami hiába szép, márkás netán még drága is, ahogy szól az konkrét fájdalom... ahol szó se lehet zene élvezetről, csak az elmenekülés a cél.
Éveken át /korábban, még a Covid előtti időszakban/ munkám okán rengeteget röpködtem a világban, és a repüléseim alatt sima mobiltelefonról (iPhone) hallgattam a zenét vezetékes (AKG K370 majd RHA T10) vagy bluetooth (1. gen. AirPods) fülesekkel. Egyáltalán nem volt menekülhetnékem, sőt, meglehetősen élveztem így is. Ezt a szokásomat a mai napig megtartottam, de manapság sokkal kevesebbet repülök, így kevesebb a telefonról hallgatott zene is. Persze AVX-es mérrcével nem nevezhető hifinek, de én egy sima iPhone és AirPods kombináción is tudom élvezni a zenét a mai napig.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3279

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fapaci írta:
2023.01.23., hétf. 12:18
cables írta:
2023.01.23., hétf. 08:31
Ilyen fent van a Tidalon?
A Tidal kínálatát már nem látom, a Qobuz-on fent van az album, de gyanítom, ide is egy speciális irritáló verzióban töltötték fel.
Deezeren is fent van.
Csak a Marantz! :-D

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

fapaci írta:
2023.01.23., hétf. 12:18
cables írta:
A Tidal kínálatát már nem látom, a Qobuz-on fent van az album
Megnéztem, a TIDAL-en is fenn van, hifi verzióban azaz CD minőségben ;)

Ps: Youtube feltöltés, ment referencia? :fekverohog:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
A Tidal kínálatát már nem látom, a Qobuz-on fent van az album, de gyanítom, ide is egy speciális irritáló verzióban töltötték fel.

Ecchite maje.jpg
Ecchite maje.jpg (76.57 KiB) Megtekintve 2559 alkalommal

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cables írta:
Elhiszem, hogy extrém helyzetekben jól esik bármilyen kedvelt zene, de itt azért ne az extrém legyen a mérvadó, hanem amikor otthon hallgatunk zenét.

Tegnap délelőtt kezembe került egy régebben sokat hallgatott CDm és meghallgattam a jelenlegi rendszeremmel. Fantasztikus élmény volt az olasz folk hihetetlen hangszer és ének hangokkal. Ilyen fent van a Tidalon?

Radici Music RMR-127 Ecchite maje

Aztán megkerestem a netten: https://www.youtube.com/watch?v=fnerPGTQgQs

Pont a szépség veszik el a zenéből és az énekből! Nem hat rám, sőt kicsit irritáló.
A zene szeretete szerintem nem hangminőség függő. Az alább leírt történet, érzés már megtörtént velem autóban ülve, minözben rádiót hallgattam, a saját rendszeremen, de még egy show-n is. Itt elsősorban a zene adja ezt a borzongató érzést, nem a kiemelkedő hangminőség. Persze, olyan is előfordult már velem többször is, mikor az volt hátborzongató, hogy egy kedvelt zenét, kiemelkedő minőségben hallottam, olyanban amit az előtt még soha. De ez a két érzés más, élesen elkülönűl.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Reggel arról mesélt a lányom, hogy minap olyan jó zene ment a fejében, hogy nem tudott az órára figyelni. Akkor ott milyen hangminőségre kell gondolni? :D

A zene élvezetéhez szerintem sem kell csúcs berendezés, jelentsen az bármit is.

Nálam viszont kell egy valamiféle minőségi szint. Semmi felvágás, mert olcsó, egyszerű, párezres berendezések is tudnak megfelelően szólni, pl. egy tv hangszóró, kisrádió vagy pc speaker is. Megfelelően szólni, mert bár minden szempontból korátolt a hangzás, sávszélek, tér, felbontás, akármi, mégis, a megszólalás összképe normális, hiányos de nem torz.

Ugyanakkor van egy csomó berendezés, kiemelném mondjuk a mobiltelefonokat amik hangja olyan szinten torz és bántó, hogy alkalmatlan arra, hogy az ember a zenét is meghallja, csak a fájdalom és a menekülési/kikapcsolási ösztön jön. Persze, a mobil szar, nem meglepő... az viszont már igen, hogy rengeteg manapság divatos bluetooth speaker és soundbar is van, ami hiába szép, márkás netán még drága is, ahogy szól az konkrét fájdalom... ahol szó se lehet zene élvezetről, csak az elmenekülés a cél. A téma szépsége, hogy már hifi show-n is volt ilyen menekülhetnék érzésem :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Elhiszem, hogy extrém helyzetekben jól esik bármilyen kedvelt zene, de itt azért ne az extrém legyen a mérvadó, hanem amikor otthon hallgatunk zenét.

Tegnap délelőtt kezembe került egy régebben sokat hallgatott CDm és meghallgattam a jelenlegi rendszeremmel. Fantasztikus élmény volt az olasz folk hihetetlen hangszer és ének hangokkal. Ilyen fent van a Tidalon?

Radici Music RMR-127 Ecchite maje

Aztán megkerestem a netten: https://www.youtube.com/watch?v=fnerPGTQgQs

Pont a szépség veszik el a zenéből és az énekből! Nem hat rám, sőt kicsit irritáló.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cables írta:
2023.01.22., vas. 20:46
jott/ment írta:
2023.01.22., vas. 20:19

Azt jelenti, hogy alkalmasint gyengébb minőségű eszközökkel is élmény lehet zenét hallgatni. Nem azért, mert soha nem számít a minőség, hanem adott pillanatban a zenei élménynek nem elengedhetetlen része a megszólaltató lánc minősége.
Itt van a nagy tévedés. Mert hallgatni lehet táskarádión is zenét, de a hatása az nagyon is függ a hangminőségtől. Másként hat a lelkünkre a természetes és nagyon jó minőségű hang.

De némi ellentmondást vélek felfedezni az alábbi vélemények (bárhogy szól a zene csak szóljon) és a minél jobb streaming hang keresés/youtube mp3 cikizése között :).
Ahogy azt már többször leírtam, az elmúlt 2 hetet kórházban töltöttem. A kórteremben ahol feküdtem, minden ágyhoz volt egy tv, ami egy konzolon lógott az ágy fölé. Tv adók mellett rengedeg rádióadó is hallgatható volt rajta. Találtam egy német Jazz adót, amit nap közben előszeretettel halgattam, gondolni való, hogy egy ilyen számítógép monitor méretű tv hangszórói milyen hangminőséget képviselnek.
Egyik délelőtt megszólalt belőle egy régi nagy kedvencem, amit otthon vagy 1,5 éve már nem hallgattam.
Na az ott, akkor a tv apró hangszóróiból annyira tetszett, annyira jól esett, hogy a szőr is felállt a karomon!
Ez az érzés a zene hatása, ez a hangminőségtől teljesen független! Legalábbis nekem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 253

Hozzászólás Szerző: vkz »

Épp netrádió szól a maga 192 kbps minőségével, de nem rossz cuccon. Mivel jó a zene, ezért jár a lábam a zenére :D
Azé’ mondjuk a wi-fi demag hiánya észrevehető, de ilyenkor legalább a napszél nem fújja el a jelet, hogy késsenek a magas hangok.

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 303

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

cables írta:
2023.01.22., vas. 20:46
jott/ment írta:

Azt jelenti, hogy alkalmasint gyengébb minőségű eszközökkel is élmény lehet zenét hallgatni. Nem azért, mert soha nem számít a minőség, hanem adott pillanatban a zenei élménynek nem elengedhetetlen része a megszólaltató lánc minősége.
Itt van a nagy tévedés. Mert hallgatni lehet (...)
Egy nyaraláson egy nagyon forró országban a közepesen szakadt bérelt kocsi rádióján felfedeztem egy usb bemenetet. A hátizsákomból előszedtem egy pendrive-ot a 70-es évek 100 legjobb albumával*.
https://pitchfork.com/features/lists-an ... the-1970s/

Kikerestem az egyik kedvencemet. Elindítottam a zenét, ráadtam a gyújtást. Nem volt nálam boldogabb ember.

youtu.be/jQvUBf5l7Vw

*Lehet vele vitatkozni, én nem teszem.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

Nem értitek a lényeget. Először a netbölcsek tanácsának a véleményét kellene kikérnetek. "Teljes mértékben le van mágnesezve?" Amíg ez nem történik meg, nem élvezhetitek a streaminget. :D :smile53:

youtu.be/HVlN2CxHrPg
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2023.01.22., vas. 19:58
Amit itt leírtál az azt jelenti, hogy neked tök mindegy a zene minősége a kazettás magnó hangot is beleértve... hát te tudod. De itt az AVX-en általában a minél jobb hangzást keressük.
Számodra ezt jelenti és talán nem is érted a különbséget, de én a zenehallgatás élményéről írtam, ami bizony kevésbé függ a hangminőségtől és ha bármin nem is, egy átlagosnál kicsit jobb autó hangrendszeren is összejön nálam, ahogy összejött 4 évtizede egy komolyabb kazettás magnóval, meg a jelenlegi rendszeremmel is. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ezek a technikák ugyanúgy szólaltak meg, a jelenlegi cuccom bizonyára sokkal jobb hangzást ad a korábbiaknál, de az egy másik téma. Az általad gyakran emlegetett "zene minősége" számomra nehezen értelmezhető paraméter, definíciójába szakértők hadának tört már bele a bicskája.

Hangminőségről már hallottam, de az nagyon nem ugyanaz, ahogy egy film értéke, szórakoztató ereje és képminősége sem ugyanaz. Ezerszer lerágott csont, de újra: ahogy zenehallgatás közben is van a zene és vannak a hangok, úgy mozizás közben is van a film és van a kép. Bármelyikre figyelhetsz, egyik sem rosszabb szórakozás a másiknál, de nagyon másról szólnak, nem keverendők, ennek ellenére szerintem sokunknál jól megférnek egymás mellett. Ám biztosra veszem, hogy sokan vannak olyanok, akiknél csak az egyik játszik, a másikat nem is értik. A legtöbb zenehallgatónak hiába magyaráznál hangminőségről, csak pislognának és bizonyára sok olyan hobbitárs is van, akiknek a zene csupán tesztanyag a hangok világában.

Az AVX közönségének nevében szerintem nem igazán kellene nyilatkoznod.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.01.22., vas. 20:57-kor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

jott/ment írta:

Itt van a nagy tévedés. Mert hallgatni lehet táskarádión is zenét, de a hatása az nagyon is függ a hangminőségtől. Másként hat a lelkünkre a természetes és nagyon jó minőségű hang.

De némi ellentmondást vélek felfedezni az alábbi vélemények (bárhogy szól a zene csak szóljon) és a minél jobb streaming hang keresés/youtube mp3 cikizése között :).

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”