Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5994

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Snipi írta:
2023.01.19., csüt. 14:27
Aszpirin írta:
2023.01.19., csüt. 13:49
fererencz írta:
2023.01.18., szer. 19:07
Mérőmikrofonnal szórakoztam. A mikrofon helyzete állandó volt, mindössze a REW - Windows mintavételezési frekvenciával bakiztam valamit (48 vs 44.1). Milyen könnyen is vonhatunk le téves következtetéseket a hifinkkel kapcsolatban? gondolkodik.gif
324042254_488639123433910_5487870930674069168_n.jpg
A kicsivel 100Hz fölötti mélyponttal rendelkező "beszakadás" eléggé ronda, de én örülnék, ha nálam "csak" ennyi gond lenne...
Nekem 100 Hz körül nem beszakadás, hanem kiemelés van. Nem műszerrel mérve, hanem gitárral (legmélyebb húr 4. bund Gis kb. 100 Hz.) Az se jobb. Valamennyit hangfal és bútor tologatással sikerült rajta enyhíteni, de ha Gis-dúr vagy moll a zenedarab amit hallgatok zavaró is tud lenni. Egy barátom aki doktor-doktor-doktor docens akusztikai mérnök (az egyetemen ezt tanítja) mondta, hogy ez megoldható megfelelő hangelnyelő falburkolattal amit ő 5 millióért megszámít nekem. Én meg erre elküldtem melegebb éghajlatra, megittam a sörét, és inkább elviselem a 100 Hz körüli kiemelést. :D
Nekem pedig brutális basszuskiemelése van a szobának 42 Hz-nél. Érdemben nem lehez javítani tilitolivak (legalábbis a tilitoli még tolerálható határai között), és attól tartok, hasonló beruházásra lenne szükségem - így én is inkább elviselem (egyébként is már mindegy, mert a demenciája miatt felügyeletre szoruló édesanyám beköltözött a /volt/ dolgozószobámba, ahol a zenecucc még mindig ott van, de már nem igazán tudom hallgatni, és ahonnan átköltöztettem a munkahelyet... minek okán gyakorlatilag nem maradt zenehallgató helyiség a lakásban. Most azon filózok, hogy tartsam-e meg a hificuccot és néha anyum szobájában hifizzek /aminek ő nem annyira örül/, vagy térjek vissza 100%-ban a fejhallgatózáshoz /jelenleg nagyon szerény fejhallgatós "rendszerrel" rendelkezem, de a nagy cucc árából ez nagyot változhat... és ott már kevés gond lesz a szobaakusztikával)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 878

Hozzászólás Szerző: fererencz »

fülelek írta:
2023.01.19., csüt. 14:02
A magas átvitel enyhén szólva nincs a helyzet magaslatán :smile29:
A mély beszakadás csökkenthető más hallgatási elrendezéssel, így elég sok az a 18dB... gondolkodik.gif
A hallgatói pozícióból, kalibrált mikrofonnal mást mutat. Az a nagy beszakadás hallgatva annyira nem durva, de valóban könnyen el tudtam tüntetni. Reszelgetek majd még.
470741_bns.thumb.jpg
470741_bns.thumb.jpg (21.07 KiB) Megtekintve 1781 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
fererencz írta:
Mérőmikrofonnal szórakoztam. A mikrofon helyzete állandó volt, mindössze a REW - Windows mintavételezési frekvenciával bakiztam valamit (48 vs 44.1). Milyen könnyen is vonhatunk le téves következtetéseket a hifinkkel kapcsolatban? gondolkodik.gif
A kicsivel 100Hz fölötti mélyponttal rendelkező "beszakadás" eléggé ronda, de én örülnék, ha nálam "csak" ennyi gond lenne...
Nem voltam egyértelmű, mit akartam mondani. Nem az átvitel a lényeg, ezért nem is részletezem a körülményeket (mikrofon kalibrációs fájl nélküli, 10kHz környékén kiemel így önmagában, nem a hallgatás helyéről mértem, hanem valahol a doboztól 0,5m-re, egyébként 3 utas hangfal, band-pass mély, azért a beszakadás, stb). A lényeg az az 1-8dB eltérés a kettő között. Pontosan nem derítettem fényt az okára, de csak a mintavételen állítottam. Egy ilyen "user error", aminek nem vagyunk tudatában, mekkora galibát okozhat más esetekben is? Aztán megy a vita, ki mit, hogyan hall... :smile53:
Nem szotkam hibázni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Aszpirin írta:
fererencz írta:
Nekem 100 Hz körül nem beszakadás, hanem kiemelés van. Nem műszerrel mérve, hanem gitárral (legmélyebb húr 4. bund Gis kb. 100 Hz.) Az se jobb. Valamennyit hangfal és bútor tologatással sikerült rajta enyhíteni, de ha Gis-dúr vagy moll a zenedarab amit hallgatok zavaró is tud lenni. Egy barátom aki doktor-doktor-doktor docens akusztikai mérnök (az egyetemen ezt tanítja) mondta, hogy ez megoldható megfelelő hangelnyelő falburkolattal amit ő 5 millióért megszámít nekem. Én meg erre elküldtem melegebb éghajlatra, megittam a sörét, és inkább elviselem a 100 Hz körüli kiemelést. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5149

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A magas átvitel enyhén szólva nincs a helyzet magaslatán :smile29:
A mély beszakadás csökkenthető más hallgatási elrendezéssel, így elég sok az a 18dB... gondolkodik.gif

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5994

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fererencz írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

324042254_488639123433910_5487870930674069168_n.jpg (113.8 KiB) Megtekintve 1735 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2720

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Kollégám, vagy inkább főnököm 2-3 éve kezdett elindulni a Hifizés rögös útján, kicsit talán az én hatásomra is. Nem szeretek senkinek tanácsot adni ha megkérdezik, hogy mit javaslok, mert ezt mindenkinek saját magának kell személyre szabnia, ami hosszú, kacskaringós, rögös és valljuk be néha drága mulatság. Na szóval azért csak rágta a fülemet hogy erről meg arról mi a véleményem. Elmondtam neki aztán ahogy lenni szokott ilyenkor jól nem hallgatta meg. Aztán bement az egyik Hifi kereskedőhöz, ahol rásóztak dolgokat. (nem mondok se nevet se típusokat szándékosan) de pl az erősítő már tönkrement garancia után, nem lehet javítani. A lemezjátszót már garancia idő alatt javítani kellett, mostanra jött rá hogy gagyi. Mondjuk ezek csak belépő szintűek voltak inkább. A hangfalai még megvannak. De csak mint érdekesség odaadtam neki a fiam által jól nem használt (ez egy külön történet lenne) Braun L710 ütött kopott hangfalait mert a lányának kellett valami amin tud a szobájában zenét hallgatni. Utána kérdezgette hogy ez meg milyen hangfal mert a lánya szobájában olyan jól szól, hogy néha inkább azon hallgat mostanában zenét. Most ismét fellángolt hogy a lemezjátszó csere, kíváncsi vagyok mi fog kisülni belőle :D
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2023.01.14., szomb. 14:50
Szoba került párszor, hogy mi az átlag ember a hifi és zene hallgatási szokása.

Tegnap volt egy összeröffenés nálam, feleségem meglepetés születésnap, sok barátja, meg lett hívva.
A fiúkkal beszélgettem, nézegették, hogy milyen a hifi, miről megy a zene, és, hogyan működik. Nem YouTube?, meg ilyen kérdések.
Egyikük mondta, hogy keres a 65" TV mellé valami hangosítást. Lényeg, hogy BT legyen, mert nem akar kábelt, és telefonról kapcsolja. Semmi más.
Másikuk is hasonló volt, és ő is mondta, hogy 100e Ft-ért tök jó Sounndbar van, arról zenét is lehet hallgatni, stb.
Próbáltam finoman mondani, hogy ennyi pénzért is lehetne valami használt kismonitort, egy tisztességes erősítővel, ami kb. az 5x annyiba kerülő bármenlyik soundbart is lenyomja hangban, stb.
De sz nem jó, mert vezetékes.
Azt hajak, enyém milyen jó, meg is lett küldve a hangerő kicsit, stb.
De a felét sem akarnák költeni rá.

És nem azért mert nem férne bele nekik. Legtöbbjük igazgatói pozícióban dolgozik, és 2-3 évente cserélik az Audijukat, Volvojukat, BMW-jükwt, stb., ezen is ment a diskurzus, hogy milyen autó legyen most, hogy az egyikük 19 millió körül el tudja adni a GT/E Passatját, és mibe kéne beleszállni helyette.

Csak ennyire érdekli őket a hangminőség.

Semmi különösebb tanulság nincs ebben, csak gondoltam megosztom, mint érdekességet. Hogy mi a nagy átlag, miközben itt meg sokszor az apró bizbaszokon is megy a vita...
Ebben semmi rendkívüli nincs. Az emberek szeretik a zenét, szeretik hallgatni, táncolni rá, stb. de a zene hallgatás csak nagyon kevesüknek válik a hobbijává, ez utóbbiak vagyunk Mi.
Ez hasonló mint a főzés, mindenki főz, de leginkább azért, mert ennünk kell, aztán vannak azok, akik szeretetből, hobbiból főznek, a lehető legjobban elmélyülnek a témában. Pont úgy mint Mi a zenehallgatásban.
Én már nagyon rég felismertem, hogy az embereknek nagyon szerteágazó az érdeklődésük, és olyan embert nem érdemes traktálni a hobbim részleteivel, aki ha nálam jár látogatóban, akkor fel sem tűnik neki a rendszerem.
Aztán ez fordítva is igaz, másnak más a preferenciája, de az iránt meg lehet én vagyok közömbös.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Szerintem semmi sem változik "nincs új a nap alatt" (Préd 3,15). Anno azért volt annyi lemezjátszó, magnó, rádió a háztartásokban, mert máshogy a műsorforrásokhoz nem lehetett hozzáférni. Gyermekkoromban mi is egy orsós Unitrával kezdtük, amivel már nagy szó volt, hogy Din dugós kábellel át tudtuk venni B. Tóth Laci műsorát. Aztán jöttek a kazettás rádiómagnók, és mindenki dobta ki a régi cuccokat. A mai átlag felhasználó műsorforrása a mobiltelefon. Feleségemnek a kis kerámia/rajz műhelyébe beüzemeltem egy Audio Innovations Alto rendszert, néha hallgatja, de inkább ott rinyál a mobil, ami az agyamra megy. Nézzetek meg egy mai lakberendezős műsort, max egy tévét látsz egy új lakásban, most a trend a personal audio.
Egy utolsó mondat az információáradatról: "Minden dolog fárasztó, el sem tudja mondani az ember. Szemünk nem győz eleget nézni, fülünk nem tud eleget hallani." (Péld 27,2) Tényleg nincs új a nap alatt...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3485

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Alex_Aston írta:

Ennek azért több oka, magyarázata is van.
Az emberek többsége, minden korosztályra és érdeklődési területűre jellemző, egyre több privát és szakmai információ özönlik feléjük, amit szelektálni kényszerülnek. Ezekből csak kisebb részét tudja, akarja toppon tartani, de inkább csak annyira, amivel úgy gondolja, elfogadja környezete elvárása, munkahelyi pozíciója, családja, barátai. Ebben kényelmes iránymutató felület, a divat, reklám, trend. Az autóhasználat, birtoklás (ahogy példázol evvel) is hasonló szempontok szerint alakul, trendi, divatos, menő legyen, pláne ha "magas" pozíciót kell vele igazolni, mutatni.

Zene? és zenei minőség? Egyre kevesebb embernek fér be érték alapú kezelésébe, változnak és szaporodnak az elérhető szabadidős időtöltési módok, igyekeznek egyre többen jelen lenni. Az egyre több egyenes következménye az egyre nagyobb felületesség és annak inkább legyen közösségi média értéke

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1200

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

:smile50:
Alex_Aston írta:

Tegnap volt egy összeröffenés nálam, feleségem meglepetés születésnap, sok barátja, meg lett hívva.
A fiúkkal beszélgettem, nézegették, hogy milyen a hifi, miről megy a zene, és, hogyan működik. Nem YouTube?, meg ilyen kérdések.
Egyikük mondta, hogy keres a 65" TV mellé valami hangosítást. Lényeg, hogy BT legyen, mert nem akar kábelt, és telefonról kapcsolja. Semmi más.
Másikuk is hasonló volt, és ő is mondta, hogy 100e Ft-ért tök jó Sounndbar van, arról zenét is lehet hallgatni, stb.
Próbáltam finoman mondani, hogy ennyi pénzért is lehetne valami használt kismonitort, egy tisztességes erősítővel, ami kb. az 5x annyiba kerülő bármenlyik soundbart is lenyomja hangban, stb.
Azt hajak, enyém milyen jó, meg is lett küldve a hangerő kicsit, stb.

És nem azért mert nem férne bele nekik. Legtöbbjük igazgatói pozícióban dolgozik, és 2-3 évente cserélik az Audijukat, Volvojukat, BMW-jükwt, stb., ezen is ment a diskurzus, hogy milyen autó legyen most, hogy az egyikük 19 millió körül el tudja adni a GT/E Passatját, és mibe kéne beleszállni helyette.

Semmi különösebb tanulság nincs ebben, csak gondoltam megosztom, mint érdekességet. Hogy mi a nagy átlag, miközben itt meg sokszor az apró bizbaszokon is megy a vita...
Esetleg érdekes lehetne, hogy milyen szépirodalmi műveket olvasnak, netán milyen zenét hallgatnak otthon...
Színház, koncert nem feltétlenül mérvadó, az már csili-vili autó kategória.... Adni kell a látszatra.... Bár "az igazán nagyok" otthon is adnak ilyenre! :) nekik a soundbár szóba sem jöhet talán...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3301

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Azt hallják, enyém milyen jó, meg is lett küldve a hangerő kicsit, stb.

Csak a Marantz! :-D

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6194

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

mishow írta:
2023.01.02., hétf. 11:18
Érdekes, amit írtatok, egyrészt a koncertélmény vs. otthoni zenehallgatás, másrészt a sorlemez gyűjtés vs. válogatás albumok témájában (ezen utóbbin belül külön izgalmas volt a népszerűség alapján összeállított best of vs. életmű bemutatás igényével összerakott válogatás lemezek vagy antológiák kérdése).
Csakhogy szerintem ezúttal már nagyon olyan dolgokról vitatkoztok, ami erősen szubjektív.
Én például minél előrébb haladok a korral, annál kevesebb értéke van számomra a tárgyaknak, és annál inkább felértékelődnek az élmények - de teljesen el tudom fogadni, ha valaki nem így, sőt pont ellentétesen látja. Ha valahová, akkor ide most abszolút illik a mondás: virágozzék minden virág! :smile53:
A különbség egyéni ízlés, személyiség dolga és ugyanúgy fakadhat a neveltetésünkből jövő, tudat alatt hozott, mint az életünk során tanult/felvett minták követéséből, úgyhogy erről vitatkozi éppen ezért kár is lenne.
És akkor még szó sem volt arról, hogy ez bennünk magunkban is mennyit változik az évek során - én ezt magamon látom, ahogy fentebb írtam is!
Szóval inkább érdeklődve olvastam amiket írtatok a témában, és erre szerintem csakis az lehet az egyetlen válasz, hogy élvezze a zenét mindenki úgy, ahogy számára a leginkább élvezetes - a lényeg, hogy élvezze! :smile54:
Legyen ez a "zárszó", mivel elég nehéz szétválasztani "az általában a hifiről" témát mástól, de: az innentől kelt hsz-ek a helyükre kerültek, kérek mindenkit, itt folytassa:

viewtopic.php?f=99&t=18401

Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2541

Hozzászólás Szerző: mishow »

Érdekes, amit írtatok, egyrészt a koncertélmény vs. otthoni zenehallgatás, másrészt a sorlemez gyűjtés vs. válogatás albumok témájában (ezen utóbbin belül külön izgalmas volt a népszerűség alapján összeállított best of vs. életmű bemutatás igényével összerakott válogatás lemezek vagy antológiák kérdése).
Csakhogy szerintem ezúttal már nagyon olyan dolgokról vitatkoztok, ami erősen szubjektív.
Én például minél előrébb haladok a korral, annál kevesebb értéke van számomra a tárgyaknak, és annál inkább felértékelődnek az élmények - de teljesen el tudom fogadni, ha valaki nem így, sőt pont ellentétesen látja. Ha valahová, akkor ide most abszolút illik a mondás: virágozzék minden virág! :smile53:
A különbség egyéni ízlés, személyiség dolga és ugyanúgy fakadhat a neveltetésünkből jövő, tudat alatt hozott, mint az életünk során tanult/felvett minták követéséből, úgyhogy erről vitatkozi éppen ezért kár is lenne.
És akkor még szó sem volt arról, hogy ez bennünk magunkban is mennyit változik az évek során - én ezt magamon látom, ahogy fentebb írtam is!
Szóval inkább érdeklődve olvastam amiket írtatok a témában, és erre szerintem csakis az lehet az egyetlen válasz, hogy élvezze a zenét mindenki úgy, ahogy számára a leginkább élvezetes - a lényeg, hogy élvezze! :smile54:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4061

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 20:58
... de pl konkrétan említeném most Miles Davist, akinek a nagyon régi és a nagyon friss műveit nem kedvelem. Így a rengeteg lemezt sem ami átfogja az életművét...
OFF
Legjobb tudomásom szerint Miles Davis pályafutása alatt több lemezkiadóval dolgozott, a korai 50-es évekbeli időszakában Polydor/Prestige-zsel, az első nagy megújulását az 50-es évek végén már a Columbiánál vette szalagra/lemezre, akikkel egészen a 80-as évek közepéig működött együtt, hogy aztán az utolsó, populárisabb korszakát a Warnernél fejezze be. Így aztán hivatalos, teljes életművet átfogó lemezt, válogatást hirtelen nem is nagyon tudnék felidézni, csak a saját katalógusaikat féltékenyen őrző egyes kiadók adott korszakaira jellemző válogatásait (esetleg talán valami szürke kalózkiadványokat gondolkodik.gif ).
ON
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
juliush írta:
2023.01.01., vas. 20:31
SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 18:45
Megértem ha te a kedvenc előaddóid zenéit keresed és nem az albumaikat, de otthon zenét hallgatni sajnos csak komplett albumokat érdemes. Legalábbis annak van igazi művészi értéke. Soha nem szerettem a "best of" -okat. Soha nem éreztem egységesnek őket, olyannak mint egy komplett albumot. Főleg igaz ez a klasszikus zenére, jazzra, de könnyebb műfajokra is. Szóval más úton járunk és fogunk járni, így számomra nem releváns a zenei ízlésed és a gyűjtési vagy hallgatási módszereid.
A válogatás albumok egy igen jelentős része egyáltalán nem "best of", hanem egy határozott narratíva mentén felépített szemezgetés egy karrier morzsáiból. A legkézenfekvőbb ilyen narratíva egy pálya ívének felrajzolása, de számos izgalmas tematikus válogatás is létezik. Sőt remek "best of" válogatások is. Még jazz is...
Külön szólnék a "főleg a" klasszikus zenéről, aminél a koncertprogramok túlnyomó része ismét csak válogatás és pont a lemezek vállhatnak "egysíkúvá" mondjuk egyetlen szerzőre koncentrálva. Aki gyakran jár koncertre, annak ismerős lehet ez. Hogy egy konkrét példát említsek, egyik legkedvesebb koncertélményem a fantasztikus, amerikai Orpheus Chamber Orchestra 2015-ös zeneakadémiai előadása volt, olyan eklektikus műsorral, mint Wagner Siegfried Idillje, Bartók Divertimentója, egy Fazil Say darab és mindenek előtt Haydn remekbe szabott 80. szimfóniája (+Elgar és Rossini ráadások). A zenekar a Say darab kivételével mindegyik darabot lemezre vette a Deutsche Grammophon számára de többnyire más darabokkal párosítva, vagy épp tiszta Haydn lemezen. A Roonban egy lejátszási listához adva praktikusan felidézhetem az akkori élményt a komplett albumokat messze meghaladó módon. (Mondjuk LP-n kicsit fájdalmasabb lehet :D )
Az én utam, az én hallgatási módszereim...
Abszolút értelek. De olyan klasszikus koncerten is ezt érzem amit írtam. Ettől függetlenül nem zárom ki az életemből, de csak szórakozásnak tartom. Egy társasági élménynek. Viszont otthon szeretek olyanokat hallgatni, amik hosszú művek.
Vagy olyan albumokat, amiken hosszúak a zeneszámok. Van így idő ráhangolódni, végigélni. Ha jól fejezem ki.
Válogatás /életmű? Persze nem ismerek minden művet, de pl konkrétan említeném most Miles Davist, akinek a nagyon régi és a nagyon friss műveit nem kedvelem. Így a rengeteg lemezt sem ami átfogja az életművét. Remélem nem sértettem meg vele senkit. Említhettem volna biztosan mást is. De (főleg ami nem klassikus zene) amikor lemezt válogatok vásárlásra, pl akkor sokszor ráhallgatok hozzáférhető helyeken és ha nem érzem benne amit keresek, akkor nem kerül a "kosárba".
A hosszanjátszás miatt egyébként bizonyos esetekben nem vetem el a cd-t/cd játszót, mert a megfelelő lemezzel akár ~1 óra élvezettel ajándékozhatom meg magam. Persze ezt sem lehet túlzásba vinni. És folytatás jöhet az LP-vel, ahol úgyis fel kell állni lemezt fordítani. Tökéletes!
Ezzel én is egyet értek, konkrétan Davissel én is pont így vagyok. A pályafutása vége felé amit produkált, az számomra már érdektelen.
Válogatás lemezek engem sem érdekelnek, valahogy olyan csapongó dolgok, nem kerek egész, mint egy album. Ennek ellenére van néhány válogatás albumom, mert vannak megkerülhetetlen művek, koncert lemezek.
Apropó koncert. Egy koncert műsora is válogatás, best of. Voltam már jónéhány, úgymond lemezbemutató koncerten, ami az előadó/zenekar aktuális albumára volt kihegyezve, de azért a jól ismert nóták, slágerek is felcsendültek a közönség nagy örömére. Egy koncert mindig hatalmas, maradandó élmény, amit otthon fel tudonk idézni a rendszerünkön, de megismételni nem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6194

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

SoundMania írta:
Persze nem ismerek minden művet, de pl konkrétan említeném most Miles Davist, akinek a nagyon régi és a nagyon friss műveit nem kedvelem. Így a rengeteg lemezt sem ami átfogja az életművét. Remélem nem sértettem meg vele senkit. Említhettem volna biztosan mást is.
Nincs ezzel semmi gond, nekem is vannak kedvenceim akiknek nem véletlenül nincs meg a teljes életműve, csak egy bizonyos korszakuk élvezhető számomra, azokat viszont nagyon szeretem és sokat hallgatom. Sokan vannak még szerintem így.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2023.01.01., vas. 20:31
SoundMania írta:
Megértem ha te a kedvenc előaddóid zenéit keresed és nem az albumaikat, de otthon zenét hallgatni sajnos csak komplett albumokat érdemes. Legalábbis annak van igazi művészi értéke. Soha nem szerettem a "best of" -okat. Soha nem éreztem egységesnek őket, olyannak mint egy komplett albumot. Főleg igaz ez a klasszikus zenére, jazzra, de könnyebb műfajokra is. Szóval más úton járunk és fogunk járni, így számomra nem releváns a zenei ízlésed és a gyűjtési vagy hallgatási módszereid.
A válogatás albumok egy igen jelentős része egyáltalán nem "best of", hanem egy határozott narratíva mentén felépített szemezgetés egy karrier morzsáiból. A legkézenfekvőbb ilyen narratíva egy pálya ívének felrajzolása, de számos izgalmas tematikus válogatás is létezik. Sőt remek "best of" válogatások is. Még jazz is...
Külön szólnék a "főleg a" klasszikus zenéről, aminél a koncertprogramok túlnyomó része ismét csak válogatás és pont a lemezek vállhatnak "egysíkúvá" mondjuk egyetlen szerzőre koncentrálva. Aki gyakran jár koncertre, annak ismerős lehet ez. Hogy egy konkrét példát említsek, egyik legkedvesebb koncertélményem a fantasztikus, amerikai Orpheus Chamber Orchestra 2015-ös zeneakadémiai előadása volt, olyan eklektikus műsorral, mint Wagner Siegfried Idillje, Bartók Divertimentója, egy Fazil Say darab és mindenek előtt Haydn remekbe szabott 80. szimfóniája (+Elgar és Rossini ráadások). A zenekar a Say darab kivételével mindegyik darabot lemezre vette a Deutsche Grammophon számára de többnyire más darabokkal párosítva, vagy épp tiszta Haydn lemezen. A Roonban egy lejátszási listához adva praktikusan felidézhetem az akkori élményt a komplett albumokat messze meghaladó módon. (Mondjuk LP-n kicsit fájdalmasabb lehet :D )
Abszolút értelek. De olyan klasszikus koncerten is ezt érzem amit írtam. Ettől függetlenül nem zárom ki az életemből, de csak szórakozásnak tartom. Egy társasági élménynek. Viszont otthon szeretek olyanokat hallgatni, amik hosszú művek.
Vagy olyan albumokat, amiken hosszúak a zeneszámok. Van így idő ráhangolódni, végigélni. Ha jól fejezem ki.
Válogatás /életmű? Persze nem ismerek minden művet, de pl konkrétan említeném most Miles Davist, akinek a nagyon régi és a nagyon friss műveit nem kedvelem. Így a rengeteg lemezt sem ami átfogja az életművét. Remélem nem sértettem meg vele senkit. Említhettem volna biztosan mást is. De (főleg ami nem klassikus zene) amikor lemezt válogatok vásárlásra, pl akkor sokszor ráhallgatok hozzáférhető helyeken és ha nem érzem benne amit keresek, akkor nem kerül a "kosárba".
A hosszanjátszás miatt egyébként bizonyos esetekben nem vetem el a cd-t/cd játszót, mert a megfelelő lemezzel akár ~1 óra élvezettel ajándékozhatom meg magam. Persze ezt sem lehet túlzásba vinni. És folytatás jöhet az LP-vel, ahol úgyis fel kell állni lemezt fordítani. Tökéletes!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4061

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Alex_Aston írta:
2023.01.01., vas. 19:36
PgSpa írta:
2023.01.01., vas. 18:29
Köszönöm, de Qobuz hozzáférésem nincsen. Engem főként a '89 előtti felvételek érdekelnek, és a legkorábbiak, amelyek felvétele idején Arvo Pärt még nem emigrált, azaz hatással lehetett a munkásságára.
Deezeren 40 albuma van fent, ha ő az:
Köszönöm, de félreértetted: az Arvo Pärt munkásságához kötődés foglalkoztat. Amúgy nagy rajongója vagyok, az ECM életműkiadás talán a legutolsó darab kivételével a polcomon van. Nálunk kevesen ismerik, pedig világszerte az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző, és ráadásul egy hozzám hasonló konzervatívabb ízlésű átlaghallgató által is könnyen befogadható. ....bocsánat az OFF-ért, ha érdekel a téma, a komolyzenei topicban folytathatjuk.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2023.01.01., vas. 19:38
SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 19:25
fapaci írta:
2023.01.01., vas. 19:15

Teltház volt, tehát nem túlzó. No de akkor tápkábel 2 millió forintért? Kinek mi...
Persze! Bármit el lehet adni! :)
Tápkábel minden alkalommal/minden lemeznél élményhez juttat. Koncert 1x. Kb mint a házasság vs kaland... Kinek mikor mi jön be jobban. És még nem is zárják ki egymást! :)
Ez nagyon érdekes meglátás. Egy koncert valóban csak egyszeri, és megismételhetetlen, de egy életre szóló élmény. Ezt semilyen rendszer nem képes utánozni, egy tápkabelről ne is beszéljünk...
Szerintem pont ezért tökéletes a hasonlatom! Csakhogy egy nagyon jó házasságra gondolj! Mert van olyan rendszer is! Meg tápkábel is. Hiába hihetetlen....

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 19:25
fapaci írta:
SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 19:07
A koncert/üzlet kapcsolathoz viszont még annyit: Ákos 30-ert? Nem érint, de kicsit túlzó!
Teltház volt, tehát nem túlzó. No de akkor tápkábel 2 millió forintért? Kinek mi...
Tápkábel minden alkalommal/minden lemeznél élményhez juttat. Koncert 1x. Kb mint a házasság vs kaland... Kinek mikor mi jön be jobban. És még nem is zárják ki egymást! :)
Ez nagyon érdekes meglátás. Egy koncert valóban csak egyszeri, és megismételhetetlen, de egy életre szóló élmény. Ezt semilyen rendszer nem képes utánozni, egy tápkabelről ne is beszéljünk...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3301

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

PgSpa írta:
2023.01.01., vas. 18:29
Köszönöm, de Qobuz hozzáférésem nincsen. Engem főként a '89 előtti felvételek érdekelnek, és a legkorábbiak, amelyek felvétele idején Arvo Pärt még nem emigrált, azaz hatással lehetett a munkásságára.
Deezeren 40 albuma van fent, ha ő az:
Screenshot_20230101_193527_Lindemann.jpg
Screenshot_20230101_193527_Lindemann.jpg (534.69 KiB) Megtekintve 2698 alkalommal
Csak a Marantz! :-D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
SoundMania írta:
2023.01.01., vas. 19:07
A koncert/üzlet kapcsolathoz viszont még annyit: Ákos 30-ert? Nem érint, de kicsit túlzó!

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”