BoRRoNeo írta: ↑2023.01.11., szer. 23:23
A DLP gyengeségei (pontszórás, gyenge On/off kontraszt, stb.) minden DLP-ben megtalálhatóak még a 150 milliósokban is. Az lehet, hogy dinamikus fényszabályozással és más egyéb himi-humival kompenzálják őket jól-rosszul, de attól még jelen lesznek. Pali szidja az LCD gyártókat, de tény, hogy a Texas sem csinált túl sokat az elmúlt 20 évben. Ennyi idő alatt azért messzire lehetett volna jutni. 20 éve konkrétan nem volt lapostévé, az egy-két 80 centis plazma monitor milliókba került. Ehhez képest ma OLED tévék vannak másfél méteres méretben megfizethető áron.
Pontszórás? Khmmm...
Amíg várom, hogy kössön a ragasztó ami (reményeim szerint) összetartja majd a vörös LED előtt az éppen most módosított tüköralagutat, szóval addig pár gondolat.
Én azt látom problémának, hogy a legtöbben teljes mértékben nincsenek tisztában azzal, hogy melyik technológia hol tart (vagy most, vagy akár hogy hol tartott 5-10 éve). Ez teljesen természetes, mivel ezek a dolgok NINCSENEK leírva a katalógusokban, tehát nehéz érdemi információt szerezni ezekről, főleg úgy, hogy kb. az összes gyártó inkább titkolni próbálja ezeket, mintsem megosztani a vevőkkel. Leírom a felmerült kérdésekről amit tudok:
- A pontszórásra akkor volt szükség, amikor még csak 6-7 bit-et tudott megjeleníteni a DLP. Én is láttam ilyet, de ez ma már csak a távoli múlt homályába vesző ködös emlék.
- A kontraszt NEM a "DLP" gyengesége, hanem a belőle épített projektoré. A DLP chip-nek NINCS saját kontrasztja, az adott chip által vetített kontraszt attól függ, hogy hogyan épül fel a gép, amit belőle építenek. Lehet egy DLP-nek is jó kontrasztja, de az ETENDUE problémaköre tipikusan ezt megnehezíti. A rendszer etendue-je elsősorban (a DMD mérete mellett) a fényforrástól függ. A lézer-foszfor fényforrás ebben a legjobb, ebből simán lehet építeni olyan DLP-t ami ha nem is éri utol az LCD-ket, de igen kielégítő natív kontrasztra képes. Csak hát egyetlen gyártó sem fejlesztett eddig ilyen gépet, mert nem ez a piac igénye, hanem a nagy fényerő.
- A Texas Instruments nagyon is sokat tett az elmúlt években. Bevezette a 10 mikron helyett a 7 mikronos, majd az 5 mikronos billenőtükröket. Így sokkal kisebb chip-nek lehet azonos felbontása, így kisebb, olcsóbb DLP projektor építhető. Az otthoni vetítés így olcsó lett, bárki vehet ma már 2K vagy akár "4K" DLP-t. Ezek tökéletesek az átlagos felhasználónak. Ja, hogy a mi igényeink komolyabbak? Hát ezt kb. mindenki leszarja. Pont mint azt is, hogy 10 évig nyikorogtak a házimozisok, hogy legyen anamorf bluray, hogy a FullHD projektor összes pixele dolgozzon 21:9-ben. Mi történt? Semmi. Nem lett. Kevesen vagyunk ahhoz, hogy a gyáraknak megérje minket kiszolgálni. Vagy megcsináljuk magunknak, vagy megesszük a szart. Legalább annak örülhetünk, hogy hamarosan lesznek olyan gépek a használtpiacon, amiket megéri majd otthon reszelgetni. Addig meg kibírjuk. Én biztosan kibírom ezzel a LED-es megoldással.
- Sajnos a DLP kontrasztját az optika törvényei korlátozzák, azok alól meg senkinek nincs felmentése. A Texas Instruments-nek sem. Az egyetlen lehetőség a nagy chip használata, azzal egyszerre lehet éles a kép és kontrasztos. Kicsi chip-pel ebből csak egy lehet nagyon jó, vagy valami köztes kompromisszumot kell használni (magyarul: közepes kontraszt, közeles élesség).
- Az anamorf optika a másik lehetőség, nyilván a legjobb ezt egy nagy chip-pel kombinálni. Az anamorf optika lényegében annyiszorosára növeli a (21:9) kép függőleges felbontását, ahányszoros a nyújtási aránya. Azt persze senki nem mondja, hogy nem lenne jobb a nagyobb natív (4K?) felbontás, de hát az DLP-ből egy ideig még esélytelen ... és én személy szerint nem is vagyok biztos benne, hogy látnám a különbséget normál nézési távolságból ... és ezt egy ideig még nem is fogom kipróbálni ... sajnos.
- Egyetértek azzal, hogy a vetítés napjai meg vannak számlálva. Az OLED valóban nagyon jó lehet (ezt csak elméleti alapon mondom, még nem láttam ilyet személyesen). De sokaknak a vetítés jelenti a mozizást, pl. nekem is. És olyan gépet azért lehet ma már használni, amit élvezet nézni, még ha nem is érik el a kép mérhető paraméterei az OLED-et.
Na, megyek vissza forrasztgatni... mert ha ezt nem csinálom meg előbb vagy utóbb készre, akkor nem tudok mit vinni a szeánszra sem... ha lesz.
GyP