audioline írta: ↑2022.12.28., szer. 13:29
Dobnék egy megosztó követ a "tóba". Markáns és eltérő véleményeket olvasni a Dac-okról (is). A fórumon főleg, de a szaksajtó/kereskedelem is idomulgat adott érdeke szerint. Úgy vettem észre, két fő csapásirány osztja meg a nagyérdeműt. AKM vs ESS chip, ill. Kínai a márka/termék vagy sem. Szóval mit gondoltok? Létezik jó kínai Dac? Létezik jó ESS chip-el szerelt készülék? Csípőből lehet véleményt tüzelni? Hogy látjátok? (A félreértések elkerülése érdekében leírom, hogy RME adi-2 fs Dac-om van. Elégedett vagyok vele. De nem a Made in... felirat miatt.)
Egyszer itt nekem valaki azt írta, hogy a DAC-ok hangjában sokkal kisebb különbség van, mint arra következtetni lehet az egyéb paraméterekből (ár, felbontás, stb...). Azt gondolom így évekkel később, hogy igaza volt/van. Vannak jó hangú, meg nem jó hangú DAC-ok. Nem eslősorban a kínai, nem kínai, vagy olcsó-drága vonatkozásban, hanem úgy általában. Nagyon drága, és modern DAC-al még nem volt dolgom, de hajlok rá, hogy egy bizonyos szint felett, nincsenek egetverő különbségek. Van egy Beresford TC7510 filléres DAC-om, sokáig nem akartam elhinni, hogy a sokszoros árú, sokkal újabb DAC-okat megszégyenítő hanggal bír, pedig de (nem is lesz eladó ebben az életben). És jártam így pont az ellenkezőjeként, egy újkori áron 5000 dolláros, 10 kilós agyon dícsért DAC-al, két hét után eladtam...
A másik, hogy sokszor az egyéni preferenciák, és az ízlés felülír mindent. Ami nekem tetszik, az másnak nem...
Hozzáteszem, hogy olcsó kínait még nem hallottam jól szólni.