Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Elektroncső topik {___]=
Re: Elektroncső topik {___]=
Tényleg 70... 
Én úgy tudom, hogy a 32 Ft/kWh ár a "rezsicsökkentett" ár, a normál piaci ár 70Ft/kWh.
Egyre jobb alternatíva egy ClassD
Eversolo DMP-A8, Proton AA-2120, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee
A 32 Ft/Kwh az az emelt összeg, nem ?
Akkor fizetünk annyit, ha átlépjük a rezsicsökkentet limitet.
Ha rosszul tudom, akkor az gáz. Nem kicsit, nagyon...
Akkor fizetünk annyit, ha átlépjük a rezsicsökkentet limitet.
Ha rosszul tudom, akkor az gáz. Nem kicsit, nagyon...
Szerettem volna ilyet venni egyszer, meg is rendeltem, de miután kb. 2 hetet vártam rá, visszaírták, hogy "sajnos elfogyott". A hátteret nem firtattam, azóta nem próbálkoztam másik beszerzésével.istvan01 írta: ↑2023.01.05., csüt. 10:04Találgatás helyett célszerű egy pofon egyszerű mérőt beszerezni, nem csak hifi fogyasztás-költség méréshez. Ehhez hasonló többféle is kapható. Pontosságuk nem labor minőség, de otthoni használatra bőven elég.
A csöves elektronikák, és főleg végerősítők áramfogyasztása nem csak cső típustól függ, sok minden mástól is. Sőt, mivel a csövek nem atom biztos munkapontokban működnek, időszakonként és élettartam során még változó is. Ehhez jön még a hálózati feszültség ingadozása is.
Találgatás helyett célszerű egy pofon egyszerű mérőt beszerezni, nem csak hifi fogyasztás-költség méréshez. Ehhez hasonló többféle is kapható. Pontosságuk nem labor minőség, de otthoni használatra bőven elég.
A csöves elektronikák, és főleg végerősítők áramfogyasztása nem csak cső típustól függ, sok minden mástól is. Sőt, mivel a csövek nem atom biztos munkapontokban működnek, időszakonként és élettartam során még változó is. Ehhez jön még a hálózati feszültség ingadozása is.
- Csatolmányok
-
- 9035_3.jpg (114.3 KiB) Megtekintve 2202 alkalommal
). Szerintem a 300B SE-m sem eszik olyan túl sokat (talán max. ha 200 watt) mert az sem egy nagyon melegedő cső. (A 300B egy kultúrcső : nem melegszik, nem tolakszik, nagyon jólfésült hangja van stb ...
. Kicsit már túl jólfésült is. Pedig hallani benne az alvó oroszlánt, csak valahogy sosem akar felébredni ... Na mindegy azért megtartom.)
Ezen kívül probléma, ha átléped a "határt" az a 32ft/kwh rohadtul megugrik sajnos
Hát, nagyban függ a csövektől is. Pl. ez a 6p14p nem egy nagy fogyasztású cső, ami abból is látszik, hogy annyira nem melegszik, tehát nem disszipál el annyi felvett teljesítményt mint más csövek. Pl. a 6c33c csöves erősítőm az melegszik mint az állat (állítólag 230 fok az üzemi hőmérséklete a csőnek) amit érezni is, mert jó meleg lesz a szobában a hallgatás végén. A csövek pont ezért kerámia foglalatban is vannak. Az szerintem bekapja a 300-500 watott is akár. Aztán anno a 211-es Dénes Peti erősítőm az konkrétan 1Kw-ot zabált, a 2x27 watthoz. No az aztán piszkosul melegedett (és még szépen világított is, így igaz a villanyt se kellett felkapcsolniRock60 írta: ↑2023.01.04., szer. 19:46Úgy látszik, ez a 4-5 - szörös szorzó kb a jellemző.
Nekem is a 2 x 35 Wattos jószág 300 Wattot eszik.
Én is kiszámoltam - feleségem szétrágja a fülem - hogy 32 Ft Kwh - val számolva 10 forintot fogyaszt óránként.
Ez napi 60 Ft, havonta - a hosszabb hétvégi üzemidő miatt felkerekítve - 2000 Ft.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...![]()
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.![]()
Ezen kívül probléma, ha átléped a "határt" az a 32ft/kwh rohadtul megugrik sajnos
Úgy látszik, ez a 4-5 - szörös szorzó kb a jellemző.
Én is kiszámoltam - feleségem szétrágja a fülem - hogy 32 Ft Kwh - val számolva 10 forintot fogyaszt óránként.
Ez napi 60 Ft, havonta - a hosszabb hétvégi üzemidő miatt felkerekítve - 2000 Ft.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.

Még egy utolsó adalék a csöves erősítő fogyasztásához : a minap véletlenül megtaláltam az egyik csöves erősítőm gyári leírását. (2x6p14p oldalanként 2x12 watt).
Az van benne, hogy teljesítmény felvétel : max. 100 watt.
Az nem sok. Aszittem ezek a csöves cuccok ennél jóval többet zabálnak.
Az van benne, hogy teljesítmény felvétel : max. 100 watt.
Az nem sok. Aszittem ezek a csöves cuccok ennél jóval többet zabálnak.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3468
Bíznod kell az erősìtőd tervezőinek szakmai/tervezői hozzáértésében, amúgy egy elektroncsöves erősítő a megfelelő elhelyezés esetén (szellőzés) folyamatos üzemelésre alkalmas kell legyen.Rock60 írta: ↑2023.01.03., kedd 20:32Van valami íratlan szabály arra , hogy mennyit mehet egyfolytában a csövi erősítő ? Nem csak arra gondolok, hogy a hosszú hőterheléstől megfőnek esetleg a kondik - 55 fok van a kondik körül - hanem maguk a csövek is károsodhatnak ?
Számít az, hogy A osztályú a kapcsolás ?
Érdemes 4 óránként lekapcsolni egy órára, hogy lehűljön - valakitől hallottam - vagy ez hülyeség ?
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Van valami íratlan szabály arra , hogy mennyit mehet egyfolytában a csövi erősítő ? Nem csak arra gondolok, hogy a hosszú hőterheléstől megfőnek esetleg a kondik - 55 fok van a kondik körül - hanem maguk a csövek is károsodhatnak ?
Érdemes 4 óránként lekapcsolni egy órára, hogy lehűljön - valakitől hallottam - vagy ez hülyeség ?
Ok, értem, köszönöm a segítséget.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2939
- Kapcsolat:
Nincs.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6686
Passz, én nem élek csöves cuccokkal, csak a te kedvedért gugliztam rá.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Tényleg nem tűnnek túl bizalomgerjesztőnek.
Nincs olyan magyar üzlet, ahol le lehetne csekkolni személyesen ezt a bigyót ?
Nincs olyan magyar üzlet, ahol le lehetne csekkolni személyesen ezt a bigyót ?
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Én csak segíteni próbálok Rock mesternek, meglátásom szerint az esetek többségében nincs szükség a csövek oly sűrűn való cserélgetésére (kivéve az extrém tube-rolling játékosok esetét), hogy ezzel próbálja valaki védeni az aljzatot.Bár ő pont a pozícíójukat szeretné emelni.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Igen, azaz, kösz !
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2939
- Kapcsolat:
Egyetlen probléma van: ezek rettenetesen ócska dolgok sajnos. Én adaptert próbáltam, az anyira tragikus volt, hogy inkább kivettem és tettem be olyan csövet, amit adapter nélkül is lehet. Szerintem ezek is hasonlóak.tonee73 írta: ↑2022.12.28., szer. 20:41Szerintem te a tube socket saver-re gondolsz (fogalmam sincs hogyan nevezik magyarul, talán a csőfoglalat kímélő lehetne a legtalálóbb.)Rock60 írta: ↑2022.12.28., szer. 20:29Lenne egy kérdésem.
Hol lehet beszerezni olyan adaptert, vagy nem tudom, mi a tiszteséges neve, amit a csőfoglalatba lehet belenyomni a cső helyére, és abba kell beletenni a csövet ?
Nem átalakítóra gondolok, tulajdonképpen csak magasítani szeretnék a cső helyzetén.
https://www.google.com/search?q=tube+so ... s-wiz-serp
Mivel csőtípusonként változik a lábkiosztás - célszeű a konkrét csőtípushoz kapcsolódóan rákeresni.
https://www.tube-town.net/ttstore/socke ... noval.html
https://www.envirogadget.com/best/vacuu ... cket-saver
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Szerintem te a tube socket saver-re gondolsz (fogalmam sincs hogyan nevezik magyarul, talán a csőfoglalat kímélő lehetne a legtalálóbb.)Rock60 írta: ↑2022.12.28., szer. 20:29Lenne egy kérdésem.
Hol lehet beszerezni olyan adaptert, vagy nem tudom, mi a tiszteséges neve, amit a csőfoglalatba lehet belenyomni a cső helyére, és abba kell beletenni a csövet ?
Nem átalakítóra gondolok, tulajdonképpen csak magasítani szeretnék a cső helyzetén.
https://www.google.com/search?q=tube+so ... s-wiz-serp
Mivel csőtípusonként változik a lábkiosztás - célszeű a konkrét csőtípushoz kapcsolódóan rákeresni.
https://www.tube-town.net/ttstore/socke ... noval.html
https://www.envirogadget.com/best/vacuu ... cket-saver
Lenne egy kérdésem.
Kösz, majd kisérletezek vele.
A lényeg, hogy nem árt neki, bármelyiket választom.
Nem tudom, ismeritek - e, egy ideje meg van - 1980
-
Keith Jarrett The Survivors' Suite című albuma.
Nagyon régen volt már lemezjátszón, tegnap kotorászás közben jutott eszembe, hogy meg kellene már újra hallgatni.
A lényeg a lényeg, hogy óriási élmény volt. Ilyen jól nem hallottam szólni a cuccot -
- nem is tudom mióta.
Aki szereti Jarrett-et, vagy csak simán a jó jazz-t, annak csak ajánlani tudom. Iszonyú jó lemez.
A lényeg, hogy nem árt neki, bármelyiket választom.
Nem tudom, ismeritek - e, egy ideje meg van - 1980
Keith Jarrett The Survivors' Suite című albuma.
Nagyon régen volt már lemezjátszón, tegnap kotorászás közben jutott eszembe, hogy meg kellene már újra hallgatni.
A lényeg a lényeg, hogy óriási élmény volt. Ilyen jól nem hallottam szólni a cuccot -
Aki szereti Jarrett-et, vagy csak simán a jó jazz-t, annak csak ajánlani tudom. Iszonyú jó lemez.
Ha egy hangszóró 4 és 8 Ohm között vándorol, mitől függ, hogy az erősítő 4 vagy 8 Ohmos kivezetésére kell-e kötni ?
Mi a jobb az erősítőnek ?
/ Tudom, ha kikapcsolom...
/
Mi a jobb az erősítőnek ?
/ Tudom, ha kikapcsolom...
Ne is beszéljünk róla, mert a végén még visszakötöm a hibridet...
Ja, nem !
Ja, nem !
Nyáron okoz a csöves zenélés kellemetlenséget, mert azzal tovább melegszik a tetőtéri zene szoba, ahol nem tartok klímát, elvből nem szeretem a levegő-levegő klíma gépet.
Így van. Télen az összes villamos ketyere hővesztesége lakás fűtésre hasznosul. A passzív ház alaptétele, belső hőveszteség, plusz személyek melege a lakás temperálás fő része. Nekem nincs passzív házam. Viszont tisztán villannyal fűtés kb kétszer drágább (rezsi-rizsa árakon) mint gázzal. Nekem a villany 85%-a (éves szaldóval) napelemről megy, tehát kb egálban van a villannyal meleg a gázhoz képest. (a napelem nem ingyen van).wittao írta: ↑2022.12.16., pén. 16:19Akkor lényegileg kiveszel óránként 0,5kW fűtési igényt is egyúttal otthon a fűtési rendszeredből. Meg kell nézni gázfűtésre kalkulálva ez hogy alakul :)istvan01 írta: ↑2022.12.16., pén. 13:38Az én A-osztály csöves monoblokkjaim felvesznek 2x360W-ot falból, ebből lesz max 2x45W zene speaker terminálokon. Persze a 720W akkor is ha piánóban megy a muzsika. A zenélés többi eszköze töredék energiával tud működni. Tud valaki ennél rosszabb hatásfokot?
/Úgy egyébként ideje egy új topic nyitásnak: ki mennyire pazarolja a drága energiát zenéléshez../
Nyáron okoz a csöves zenélés kellemetlenséget, mert azzal tovább melegszik a tetőtéri zene szoba, ahol nem tartok klímát, elvből nem szeretem a levegő-levegő klíma gépet.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6537
0,5 kWh = 1,8 MJ. Nálunk (Száron) 1 m3 gáz fűtőértéke novemberben 35,14 MJ volt.wittao írta: ↑2022.12.16., pén. 16:19Akkor lényegileg kiveszel óránként 0,5kW fűtési igényt is egyúttal otthon a fűtési rendszeredből. Meg kell nézni gázfűtésre kalkulálva ez hogy alakul :)istvan01 írta: ↑2022.12.16., pén. 13:38Az én A-osztály csöves monoblokkjaim felvesznek 2x360W-ot falból, ebből lesz max 2x45W zene speaker terminálokon. Persze a 720W akkor is ha piánóban megy a muzsika. A zenélés többi eszköze töredék energiával tud működni. Tud valaki ennél rosszabb hatásfokot?
/Úgy egyébként ideje egy új topic nyitásnak: ki mennyire pazarolja a drága energiát zenéléshez../
0,5 kWh = 1,8 / 35.14 = 0,051 m3 gáz, ezt még el kell osztani egy jófajta kondenzációs kazán szezonális hatásfokával, ami kb. 92%, ez 0,055 m3 gáznak felel meg. Vagyis ha 1 órán át fűtesz erősítővel, akkor 0,055 m3 gázt spórolsz. 1 m3 gáz elégetéséval nyert fűtés így 18 óra és 10 perc "erősítőfűtésnek" felel meg, ha 0,5 kW-ot disszipál az erősítő.
Kielégítő a válasz? Mire képes az elemi matek, hehe
(a fentiek alapján nem fűtenék kizárólag erősítővel, ha nem akarnék megfagyni
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem