Sziasztok!
Sokat kutakodtam a neten, de 1-2 hozzászólástól eltekintve nem jellemző a tapasztalatom, így nem leltem megnyugvásra

Aztán becsülettel végigolvastam minden olyan itteni hsz-t is, amiben a Apple szó szerepelt és szintén meglepődve nyugtáztam, hogy a legtöbben itt is jónak halljátok az Apple Music-ot.
Merthogy a problémám nekem az, hogy nálam gyötrelmesen rossz!!
Hogy az 1-2 engem osztó, külföldi hozzászólások egyikét idézzem: olyan, mintha egy 1990-es években sugárzott rádióműsor lenne. Se dinamika, se alja, se teteje, középhangsúlyos, érdektelen, lagymatag, brutálisan rossz hangú a zene. Műfajtól és streamelési minőségtől szinte függetlenül. Nem vagyok egy loudness boy, de ezt nem tudom máshogy jellemezni, minthogy se basszus, se magas. Döglött, kongó f_s..
Egyszerűen nem értem, hogy ez a hang hogyan nem üti ki a biztosítékot mindenkinél, ha nála is ilyen. Ha csak nálam ilyen, akkor meg itt miért?
Minden beállítás a legjobb minőségre van kattintva. Ugyanaz a produkció a MacBookon (M1), az IPad Pron (M1) az iPhone 14 Pron (A16) és az Apple TV-ken is (A15). A saját, Apple fülesekkel is (AirPods Max, Pro 2 és "sima" 3), meg a soundbarokkal is. Sőt, ha a kocsiba csatlakozik a vezeték nélküli CarPlay, ott is ez van. A YouTube Music (vagy korábban a Tidal és a Spotify is) gyönyörűen szól, kellő dinamikával és lendülettel, míg az Apple Music egy vicc. Még szegény HomePod-ot is leírtam egy rossz hangú eszköznek, amíg csak hangvezérléssel indítottam róla zenét - az ugye csak az Apple Music-kal megy. Aztán ahogy elindítottam rajta a Macről egy YouTube videót, meglepődtem, hogy tud ez jó is lenni!
Egész konkrétan úgy rajzolódik ki a különbség, hogy normál lejátszás mellett hallgathatatlanul lapos minden zene. Ez a hang képzeletben egy egyutas, nem szélessávú hangszóróból szól, alulméretezett, zárt dobozban

YTM-nél (vagy bármely más tetszőlegesen behelyettesíthető streaming szolgáltatónál) ugyanez a zene már egy 3 utas, nagy volumenű hangsugárzóból jön. Ha bekapcsolom a Spatial Audiot azoknál a zenéknél, amik dedikáltan erre lettek keverve az Apple kínálatában, akkor felzárkózik a dinamika a YTM mellé. De egyrészt ez nem minden zenénél elérhető megfelelő minőségben, másrészt csak Apple fülesekkel működik, kocsiban/DAC-kal/soundbarral/AVR-rel nem és hát van egy kelletlen, természetellenesen erőltetett hangzása is, ami filmeknek jól áll, zenének nem.
Egyszerűen nem tudom ezt hova tenni. Új eszközök, frissített oprendszerek, ökoszisztémán belüli fej- és fülhallgatók és mégis ijesztően lapos. Főleg azért döbbenet, mert a többi szolgáltató ugyanezeken az eszközökön baromi jó.
Mit javasoltok, mit nézzek meg? Hol lehet a hiba? Friss Apple-ös vagyok, eddig minden elbűvölt, de ez minősíthetetlenül rossz, amit nem akarok elhinni. Jó, hallgatható, ez talán túlzás - de brutálisan sokkal rosszabb, mint a többi. Ennyire nem hallhatok rosszul!