avl2 írta: ↑2022.11.28., hétf. 16:10
Aszpirin írta: ↑2022.11.20., vas. 21:28
zoli73 írta: ↑2022.11.20., vas. 15:56
Van/volt folytatás?
Semmi. Ígéretet kaptam már, de tettet még nem. A f.. kivan, én tuti mégegyszer sem ezzel a dilettáns cégcsoporttal, sem az autóikkal sem nem akarok semmiféle viszonyba kerülni. Ennyit már elértek. Csak valahogy bírjam ki a hátralévő 2,5 évet ezzel a fossal......
javul vagy fokozodik a helyzet ?
tartassz-e mar ott, hogy egy müszaki termék / auto: a lenyeget tudja nagyon jol es ne legyen benne nem kiérlelt, hosszú távon bizonyított, megbízható technika (senzorok, SW-ek, szervizismeretek) ?
tovabbra is azt gondolom: "ezek az uj feautre"-ök elsöre kívánatosak (lehetnek), de igen könnyü velük szopóágra kerülni: a gyártó oldaláról sincs meg az elegendö "Reifegrad", "maturity level", de azért piacra kerül, a szervizek sem ....nem csuklóból, rutinosan és jól oldanak meg velük való problémát, hanem ....
[...]
Ezt már rég meg akartam válaszolni, de valahogy most eszembe jutott (mert megint szervizzel beszéltem telefonon).
Szóval a kérdést nem értem. Nem "tartok ott", mert soha nem voltam máshol, mint hogy hibátlan termékeket áruljanak. De őszintén: hogy legyen valami hosszú távon bizonyított, kiérlelt, ha soha nem teszik bele egy műszaki termékbe? Nem látsz ebben egy csöpp ellentmondást sem?
Ami a "kívánatos új ficsöröket" illeti: ami nálam vacakol, azok - akárhogy is nézem - új biztonsági fejlesztések. A vészhelyzeti asszisztens arról szól, hogy ha rosszul leszel az autóban (mondjuk szívroham miatt eszméletedet veszted), akkor még lehetőleg ne okozd akár több tíz ember halálát is, iletve a rosszullétedet se súlyosbítsa egy autóbaleset is: ennek érdekében kirakja a vészvilogot, lassan (nem hirtelen) lefékezi az autót, és lekormányozza a jobboldali sáv szélére, ahol leáll. Egyfajta vészhelyzeti minimalista önvezető funkció. Ha jól működik életet-életeket menthet.
A sávtartó asszisztens pedig az, ami a neve: figyelmeztet, ha elhagynád a sávot, és ha kell, ellenkormányoz.
Mindkét dolgot felülbírálhatod, és ehhez nem kell nagy erőkifejtés, dehatározottnak kell lenni.
Én ezeket bizony biztonsági fejlesztéseknek látom, és mint olyan, teljes mellszélességgel támogatom. A repülőgépek már évtizedek óta tele vannak ilyen, szenzorokra és szoftveres döntéshozásra épükő - de a pilóták által felülbírálható - biztonsági megoldásokkal, amiket folyamatosan fejlesztenek - és minden túlzás nélkül állítom, hogy a repülés ma negyedannyira sem lenne biztonságos nélkülük, mint amilyen velük. Akkor miért ne látnám a biztonsági fejlesztéseket örömmel?
A gondom nem itt van: a gondom azzal van, hogy ezen rendszerek meghibásodásával nem tud mit kezdeni ma a szerviz, szerintem ezért - és lehet, hogy tévedek - mert arra már nem áldoz elég erőforrást a gyártó, hogy a lehetséges meghibásodásokat és az általuk okozott jelenségeket leszimulálják, és olyan részletes checklisteket adjanak ki a szervizeknek, amelyek alapján diagnosztizálható a hiba. Így történhet meg, hogy egy hiba, ami szerintem (szoftverfejlesztő mérnök fejjel) egyértelműen szenzorhiba, a szervizes szerint már két szoftverfrissítés és ezérlőegység-csere után is - szóval szerinte szoftverhiba - jövő héten negyedszer megyek a szervizbe és harmadszor raknak fel szoftverfrissítést abban reménykedve, hogy ez megoldja. Én pedig 99%-ban biztos vagyok, hogy nem fogja, de ugye megint húztuk kicsit az időt, májusig garanciális az autó, szóval múlik az...