Pont azért fogalmaztam, hogy "a powerbankkal vigyáznék". Nem azt írtam, hogy egyértelműen rossz. Sokan azt gondolják, hogy egy powerbank színtiszta DC forrás, pedig általában pont annyit tud, mint egy kapcsi táp, az említett step up konverter miatt.gomolalaci írta: ↑2022.12.19., hétf. 20:33Miért lenne egy kapcsolóüzemű tápnak zaja? Hallotál már olyat? Vagy csak régi beidegződés, és a tévhitek, reklám, hozta ki belőded a véleményt? Nagyon komoly jó hangzású rendszerek is használják ezt az ördgtől származó tápot....iistván írta: ↑2022.12.19., hétf. 15:59Az én konfigom: Rpi3 + SSD + Allo Digione Signaturre.
Az Rpi + SSD egy toroid + MZ/X tápról megy, a Digione 5db AA akksiról (utóbbi átkapcsolható úgy, hogy ha lemerül, akkor egy külön MZ/X táp hajtja a Digione-t). Az én fülem nem hallja a különbséget az akksis meghajtás és az MZ/X tápos hajtás között...
A powerbankkal vigyáznék, mert azok általában 18650-es cellákat alkalmaznak párhuzamosan kötve és step-up konverterrel húzzák fel 5V-ra, a feszültséget, ami kb. egy kapcsolóüzemű táp zaját hozza eredményül.
Pusztán ezt akartam tisztázni.
Másrészt pedig a tapasztalatom az, hogy egy Ifi "legendásan" alacsony zajú táppal hajtottam korábban a Rpi-t és amikor LP-t hallgattam, ki kellett húzni a konnektorból, mert olyan zajt pumpált vissza (valószínűleg a hálózati aljzaton keresztül), hogy a Heed phono jól felvette. Akkor is, ha csak a táp volt bedugva, az rpi nem is volt rákötve és a kábelek messze voltak egymástól.
Egyébként tényleg használják a kapcsoló üzemű tápot audió célra, van aki szerint pozitív a hangra gyakorolt hatása.
Mondjuk aki próbált már mobiltöltöről gitár overdrive pedált (pl.én), az tapasztalhatta, milyen jó kis zajforrás tud lenni.