BoRRoNeo írta: ↑2022.12.08., csüt. 17:06
Pali, jópár éve képviseled ezt a vonalat és bevallom az elején nem teljesen osztottam a véleményed. Bíztam benne, hogy lesz valami előrelépés a consumer vonalon, mert lett volna hova. Az élet nem engem igazolt. Én sajnos nagyon rainbow látó vagyok, ha lesz egy 2 millió alatti 3 chipes, FullHD projektorod eladó, szóljál.
Hej,
szerintem olyan nem lesz. Nem látom értelmét, mert az 1 chip-es LED-es gépek fényereje már teljesen jó házimozira, ezeken látható szivárvány már nincs (ezzel a 3 chip DLP egyik legnagyobb előnye "kilőve") és a "tiszta" fényút által biztosított képminőséget nem tudja egyetlen más technológia sem az 1 chip-es DLP után csinálni (az optikai alkatrészek száma, a felületeken történő reflexiók- és fényszórás miatt a 3 chip-es DLP sem). Az optikai tervezésben nekem a fő elvem: a legjobb üveg az, amin nincs a fény útjában, azaz nem megy át rajta a fény (hiszen akkor nem is rontja a képet).
Nyilván a 3 chip DLP az egyetlen használható megoldás akkor, ha valóban nagy fényerőre van szükség, pl. nagy AT vászonra kell vetíteni nagy fényerővel. Ez NEM fog menni a LED-es gépeknek, (ma még) ezek nem erre valók. 10 méter széles képet egyetlen LED-es gép sem vetít. De a házimoziban szokásos vászonméret, gain és fényesség mellett már "bőven sok" a modern LED-ek fényereje. Plusz ugye a LED natívan DCI színtér (közelében) van, de ha kell, minimális fényveszteséggel megoldható a 100% DCI lefedettség is. Ha viszont egy UHP lámpás 3chip-es gépnek úgy megszűrjük a fényét, hogy az is ugyanúgy lefedje a DCI színteret, akkor már sokkal kisebb lesz az előnye fényerőben (kb. 40-50% fény megy a "kukába" ... viszont ugyanúgy sokkal több áramot fog enni a gép, stb.). Ekkor is jobb lesz a 3 chip, valamivel nagyobb fényereje is lesz, valamivel lehet jobb a natív kontrasztja is, de ANSI-ban már tipikusan az 1 chip a jobb, áramot kb. a negyedét eszi a LED, szóval összességében nem érzem azt, hogy akkora előrelépés lenne a 3 chip, hogy a horror költséget- és kockázatot megérje a különbség. A legtöbb 3 chip-es gépbe ragasztva vannak a DMD-k egy nagy prizma felületére, ha az egyiknek valami baja van, az kb. gazdasági totálkár, mert egyenként e gépek esetén NEM lehet cserélni a képalkozó chip-eket.
Az UHP lámpák világában durván jobb volt egy 3 chip-es DLP, mint egy 1 chip-es, pl. azért is, mert minden 1 chip-es gépet mindenki BrilliantColor-ral használt, különben még a fényerő mellett a kontraszt is romlott. Így viszont az 1 chip-es gépek nem vetítettek olyan szép színeket, mint a 3 chip. De most, amikor a LED-ek már ezen a szinten vannak, NEM kell bekapcsolni a BC-t, simán RGB módban is bőven van elég fény. Így már én nem akarnám vállalni a 3 chip maceráját, árát és kockázatát. De nyilván tiszteletben tartom mások ellenkező véleményét.
Persze adódik a kérdés, hogy miért nem teszünk LED-et egy 3 chip-es gépbe? A gond az, hogy ezekben az UHP lámpára (ami váltóáramról megy) mindig adnak egy áram-impulzust, mielőtt a lámpa árama polaritást vált. Ezen impulzusok alatt a lámpa fényesebb, hiszen több áram folyik át a plazmán. Sajnos gyakorlatilag "véletlenszerű" időpontokban jön az "áramfröccs" és ha ezt nem utánozzuk a LED vezérlésével, a szürkeskála poszterizálni fog. Ezt megoldani első ránézésre nagyon nehéz lenne ... magyarul a 3 chip-es (eredetileg UHP lámpás) DLP gép egyelőre NEM LEDESÍTHETŐ utólag. Pedig milyen szép is lenne ... na, ANNAK aztán lenne fényereje. LED-del is szinte annyi, mint UHP lámpákkal ... csak nem kellene a fény felét kidobni a nagy színtér kedvéért...
Szerencsére az 1 chip-es gépekben az "áramfröccs" időtartama a vörös szegmens, egyszerűen emiatt több vörös fény keletkezik, tehát ha elég vörös fényt termelő fényforrást teszünk ilyen gépbe (legyen az lézer-foszfor vagy LED) akkor perfekt lesz a kép, nem poszterizál a szürkeskála, minden tökéletes.
A fentiek miatt én egyelőre nem tervezem 3 chip-es gép beszerzését, nekem (és szerintem sokan másoknak) egy modern, fényes LED-ekkel megépített 1 chip DLP kiváló megoldás. Plusz egy ilyen gép birtoklása gyakorlatilag kockázatmentes, ezek simán javíthatóak bármikor. Nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy ha egyszer én egy ilyet felteszek a mozi előtt a plafonra, az sokáig ott fog maradni... főleg most, hogy a dinamikus fényvezérlés is megoldott, tehát egy LED-es gép az UHD előnyei közül már a nagy színteret és a HDR-t is simán "megugorja".
Hej, lépésről lépésre a többi kommentre is válaszolni fogok, de hát Rómát sem egyetlen nap alatt építették ...
GyP