Okés, kösz a tippet!
Utánuknézek.

Okés, kösz a tippet!

Ennyiért inkább néznék Martin Logan-t, Paradigm-et, Rel-t.

A közeljövőben biztos nem lesz rá alkalmam, hogy előfokot cseréljek... sajnos.denesdr írta: ↑2022.11.30., szer. 12:53A digit források és az előfokod közé illeszthető eszközök közül legolcsóbban a miniDSP Flex digitális kimenetű változatával jönnél ki. Így megtarthatnád a jelenlegi előfokodat és annak DAC-ját ugyanúgy mint a DDRC-22D-vel vagy az SHD Studio-val. Ráadásul a Flex analóg bemenettel is rendelkezik, szóval még egy ilyen forrást is ráköthetnél, igaz, hogy ez a jel be lesz digitalizálva, viszont így lesz hozzá DSP.Apaci72 írta: ↑2022.11.30., szer. 12:04Hajaj...alto írta: ↑2022.11.30., szer. 10:07
Egyébként ha a főrendszert szeretnéd DSP-ezni, és például kizárólag streamer a forrásod, és Roon-t használsz vezérlésre, ez megtehető közvetlenül a Roon-ban. Tehát ebben az esetben a streamer már a DSP-zet digitális jelet kapja, így nem merül fel minőségromlás az oda/vissza digitális konverzió miatt mint a MiniDSP 2x4 esetén.
A MiniDSPnél létezik olyan kütyü, pl. a MiniDSP DDRC-22D, aminek digitális bemenete és kimenete van, így azt be lehet illeszteni a digitális források és egy DAC közé, szintén elkerülve a dupla konverzió miatti minőségromlást.
Kapkodom a fejem, mint előttem sokan.
Sajnos Roon-t nem használok, mostanában Apple Music játszik (azzal nincs pariban).
De köszönöm a tippet!
De ezzel a saját előfokos verzióval nincs lehetőséged külön mélynyomót DSP-zni. Ahhoz mindenképp egy miniDSP-t kellene használnod előfoknak.
Egyébként szerintem érdemes lehet megfontolni a normál SHD-t előfoknak, pl a német Audio magazin ranglistáján feljebb helyezkedik el, mint az RC-1572. De nyilván neked kell eldönteni, hogy mit szeretnél.
20221130_130103.jpg
A digit források és az előfokod közé illeszthető eszközök közül legolcsóbban a miniDSP Flex digitális kimenetű változatával jönnél ki. Így megtarthatnád a jelenlegi előfokodat és annak DAC-ját ugyanúgy mint a DDRC-22D-vel vagy az SHD Studio-val. Ráadásul a Flex analóg bemenettel is rendelkezik, szóval még egy ilyen forrást is ráköthetnél, igaz, hogy ez a jel be lesz digitalizálva, viszont így lesz hozzá DSP.Apaci72 írta: ↑2022.11.30., szer. 12:04Hajaj...alto írta: ↑2022.11.30., szer. 10:07Egyébként ha a főrendszert szeretnéd DSP-ezni, és például kizárólag streamer a forrásod, és Roon-t használsz vezérlésre, ez megtehető közvetlenül a Roon-ban. Tehát ebben az esetben a streamer már a DSP-zet digitális jelet kapja, így nem merül fel minőségromlás az oda/vissza digitális konverzió miatt mint a MiniDSP 2x4 esetén.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 16:02
Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).
Ár/érték arányban mit javasoltok, DIY, vagy vmi gyári mélysugárzó?
Köszönöm!
A MiniDSPnél létezik olyan kütyü, pl. a MiniDSP DDRC-22D, aminek digitális bemenete és kimenete van, így azt be lehet illeszteni a digitális források és egy DAC közé, szintén elkerülve a dupla konverzió miatti minőségromlást.
Kapkodom a fejem, mint előttem sokan.
Sajnos Roon-t nem használok, mostanában Apple Music játszik (azzal nincs pariban).
De köszönöm a tippet!

Hajaj...alto írta: ↑2022.11.30., szer. 10:07Egyébként ha a főrendszert szeretnéd DSP-ezni, és például kizárólag streamer a forrásod, és Roon-t használsz vezérlésre, ez megtehető közvetlenül a Roon-ban. Tehát ebben az esetben a streamer már a DSP-zet digitális jelet kapja, így nem merül fel minőségromlás az oda/vissza digitális konverzió miatt mint a MiniDSP 2x4 esetén.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 16:02Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).
Köszönöm!
Egyébként ha a főrendszert szeretnéd DSP-ezni, és például kizárólag streamer a forrásod, és Roon-t használsz vezérlésre, ez megtehető közvetlenül a Roon-ban. Tehát ebben az esetben a streamer már a DSP-zet digitális jelet kapja, így nem merül fel minőségromlás az oda/vissza digitális konverzió miatt mint a MiniDSP 2x4 esetén.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 16:02Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).alto írta: ↑2022.11.29., kedd 15:51A miniDSP 2x4 működési elve a következő: Analóg bemenet - AD konverzió - DSP - DA konverzió - Analóg kimenet.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 15:32Szervusztok!
Alább olvastam a minidsd-ről.
Érdemes egy stereo rendszerbe(Rotel RC-1572, RB1552MKII) beiktani, álló hangfalakkal (B&W 704S2)?
Vagy plussz mélynyomóval lehet már csak javítani a mélyeken?
Nem panaszkodom, de volt korábban egy velodyne, persze más elektronikával, hangfalakkal, de azok a mélyek azóta is hiányoznak, főleg zenehallgatásnál.
Köszönöm!
Mélyládához külön elmegy, de egy komolyabb rendszerbe a fő hangfalakhoz nem tenném bele a belépő szintű DAC-jával.
Köszönöm!

Köszönöm a segítséget!denesdr írta: ↑2022.11.29., kedd 17:25Igen egy miniDSP jelentősen tud segíteni, hogy jobban integrálható legyen a sub a meglévő rendszerbe.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 16:02Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).
Köszönöm!
Ha van építőkedved, akkor DIY, ha fontos, hogy később könnyebben eladható legyen akár veszteség nélkül, akkor gyári használt mélysugárzó.
Ha kevesled a mélyeket a jelenlegi rendszereddel, akkor én is inkább egy (vagy több) subot javasolnék DSP-vel, mintsem EQ-zni a fő hangsugárzókat.
Ha mégis szeretnéd DSP-zni a fő hangfalakat (is), akkor leghifibb megoldásként a jelenlegi előfokod helyett egy miniDSP SHD-t lehetne berakni.
Igen egy miniDSP jelentősen tud segíteni, hogy jobban integrálható legyen a sub a meglévő rendszerbe.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 16:02Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).alto írta: ↑2022.11.29., kedd 15:51A miniDSP 2x4 működési elve a következő: Analóg bemenet - AD konverzió - DSP - DA konverzió - Analóg kimenet.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 15:32Szervusztok!
Érdemes egy stereo rendszerbe(Rotel RC-1572, RB1552MKII) beiktani, álló hangfalakkal (B&W 704S2)?
Nem panaszkodom, de volt korábban egy velodyne, persze más elektronikával, hangfalakkal, de azok a mélyek azóta is hiányoznak, főleg zenehallgatásnál.
Köszönöm!
Mélyládához külön elmegy, de egy komolyabb rendszerbe a fő hangfalakhoz nem tenném bele a belépő szintű DAC-jával.
Köszönöm!

Értem, akkor mindenképpen szükség lesz egy megfelelő aktív mélysugárzóra, de a miniDSP abben tud segíteni, hogy "hangilag" pontosabban illeszkedjen (persze, ha a szoba akusztika is lehetővé teszi).alto írta: ↑2022.11.29., kedd 15:51A miniDSP 2x4 működési elve a következő: Analóg bemenet - AD konverzió - DSP - DA konverzió - Analóg kimenet.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 15:32Szervusztok!
Köszönöm!
A miniDSP 2x4 működési elve a következő: Analóg bemenet - AD konverzió - DSP - DA konverzió - Analóg kimenet.Apaci72 írta: ↑2022.11.29., kedd 15:32Szervusztok!
Köszönöm!

Igen, el lehet vele érni jobb minőséget, mert a DSP-vel könnyen a szobához, a fő hangfalakhoz és az ízlésedhez szabhatod a sub megszólalását. Mondjuk ehhez azért nem árt egy mérőmikrofon, de ilyet akár kölcsön is kérhetsz mástól (pl tőlem

Köszi! A passzív előfokon 2 kimenet van 2 végfoknak szerencsére. A fő hangsugárzót nem tervezem EQ-zni, de nyilván ki fogom próbálni ha oda jutok.denesdr írta: ↑2022.11.26., szomb. 21:42Jól érted igen.Ehhez felálláshoz minimum egy miniDSP 2x4 HD-t javasolnék, de ehhez szükség van egy pre-out kimenetre a fő erősítőből vagy előfokból (ha ilyet használsz). Ha akarod, ezzel a fő hangsugárzókat is EQ-zhatod, ha a miniDSP másik 2 kimenetét a fő hangfalak hajtó végfok(ok) bemenetébe vezeted.
https://sonopart.hu/2x4-HD-Boxed-USB-DA ... -Processor

Jól. Sőt, még a legkisebb minidsp-nek is 4 kimenete van. Azt is megcsinálhatod, hogy a csöves erősítőről lekapod a mélytartományt, és egy kvázi 3 utas rendszert csinálsz, ahol aktív a mély és passzívan van váltva a közép/magas.
Jól érted igen.

Csak még egy kérdésdenesdr írta: ↑2022.11.26., szomb. 21:15......
Jaaa, oké! Igazából nem nagyon ismerem a gyári subokat, de azt hsizem a nagyobb Klipschek nem rosszak. De a lényeg a DSP lenne, viszont gyári megoldásokból elég ritka (vagy nagyon drága) a jól használható ilyen. Szóval egy normál, analóg elektronikájú sub + miniDSP lenne az ajánlásom, ha gyári megoldásról beszélünk.
Építeni meg bizony lehet jó áron is, főleg ha nem feltétlen kell a földrengető házimozi referencia hangerő, de akár még ez is összehozható. Például egy Hypex FA501 (vagy 3dB-lel kevesebb max hangerőhöz és olcsóbban egy FA251) és hozzá mondjuk egy Dayton Audio RSS390HF-4 zárt dobozban, a nagyobbik erősítővel ez 330.000Ft + posta lenne (+ ugye kell hozzá még egy doboz is). Ezek az egycsatornás Hypex FA-k akár a fő erősítő hangfalkimenetéről is hajthatók, DSP-sek és az egyik legjobb D osztályú végfok van bennük.
https://sonopart.hu/hypex-erosito-modul ... 25-w-16000
https://sonopart.hu/hypex-erosito-modul ... z-10-15997
https://sonopart.hu/dayton-audio-rss390 ... cone-15219
Vagy ha elég a 30Hz körüli alsó határ, akkor reflex dobozba 100e Ft környékén: https://en.toutlehautparleur.com/speake ... -inch.html
https://en.toutlehautparleur.com/speake ... -inch.html
De persze hangszóróból sok lehetőség van.
Jaaa, oké! Igazából nem nagyon ismerem a gyári subokat, de azt hsizem a nagyobb Klipschek nem rosszak. De a lényeg a DSP lenne, viszont gyári megoldásokból elég ritka (vagy nagyon drága) a jól használható ilyen. Szóval egy normál, analóg elektronikájú sub + miniDSP lenne az ajánlásom, ha gyári megoldásról beszélünk.Tctronic írta: ↑2022.11.26., szomb. 20:04Oh megint félreérhető voltam. Lentebb írtam hogy JBL D130+ JBL LE175 hangszóró párost szeretném megvalósítani OB rendszerben. Ezeket már egyszer kipróbáltam egy basszreflex próbadobozban de sajnos nem volt elég mély, de a többi viszont nagyon tetszett, szóval ezeket szeretném OB-be de keresek hozzá külön +mélysugárzót. Na ehhez gondoltam én a REL B1-et. Ha van erre más javaslatod szívesen veszem.denesdr írta: ↑2022.11.26., szomb. 19:57Open baflle-hez magas Qts érték ajánlott a mélyhangszóró részéről, ha nem akarunk adni neki aktív EQ-t. Vannak kfejezetten OB mélyhangszórók, mint például ez: https://aespeakers.com/shop/dipole/dipole18/
Mindenesetre a nagy felület nem hátrány, legalábbis ha hangnyomást is szeretnénk a hangfaltól, szóval a fenti hangszóróból simán lehet 2 is oldalanként.![]()
![]()
DSP = Digital Sound Processing, azaz a hang tulajdonságainak módosítása a digitális tartományban. Egyik nagy előnye, hogy általa az időzítés és a fázis gyakorlatilag bárhová állítható a frekvenciaátvitel mellett, ráadásul úgy, hogy nem kell elektromos alkatrészeket cserélgetnünk a szűrőnkben, mert digitális, tehát a logikai tartományban történik a szűrés.

Oh megint félreérhető voltam. Lentebb írtam hogy JBL D130+ JBL LE175 hangszóró párost szeretném megvalósítani OB rendszerben. Ezeket már egyszer kipróbáltam egy basszreflex próbadobozban de sajnos nem volt elég mély, de a többi viszont nagyon tetszett, szóval ezeket szeretném OB-be de keresek hozzá külön +mélysugárzót. Na ehhez gondoltam én a REL B1-et. Ha van erre más javaslatod szívesen veszem.denesdr írta: ↑2022.11.26., szomb. 19:57Open baflle-hez magas Qts érték ajánlott a mélyhangszóró részéről, ha nem akarunk adni neki aktív EQ-t. Vannak kfejezetten OB mélyhangszórók, mint például ez: https://aespeakers.com/shop/dipole/dipole18/
Mindenesetre a nagy felület nem hátrány, legalábbis ha hangnyomást is szeretnénk a hangfaltól, szóval a fenti hangszóróból simán lehet 2 is oldalanként.![]()
![]()