Rock60 írta: ↑2022.11.18., pén. 13:52Visszakunkorodnék mishow mester korábbi felvetésére, mármint hogy a loudness és a lemezkészítés valamilyen ok - okozati összefüggésben lennének.
Ha jól értettem, arra gondolt, hogy azért vágták kissé nyamvatra a lemezek hangját, mert hogy a loudnesses erősítő úgy is kiemel.
De, lehet, hogy arra gondolt, amire én is :
Azt mindenki tudja, de az hatodik X - en túl levők biztosan, hogy régen a frekvenciaátmenettel vívott harc volt a legfontosabb a hifisták életében.
Gondoljunk a régi, papírmagassugárzós dobozokra, a régi orsós magnókra, kezdetleges kazettásmagnókra, igen, a vacak lemezjátszókra és a primitív elektronikákra. Az időtájt egy cinn, vagy egy csengő hangjának megjelenítése maga volt a kánaán.
Szóval, vadásztuk a magas-hang élményt. Ez volt a legfontosabb. Ha ez megvolt, kerestük a basszust. Kit érdekelt a középtartomány ? Azontúl, ha egy hang nem tiszta, kicsit torz, kicsit fedett, mi az, ami valami életet lehelhet bele, valami illúziót adhat, ha más nincs ? Csak a magas és a mély !
Szerintem a rengeted korlátolt képességű komponensből kicsiholt szánalmas végeredmény kármentesítésére találták ki a loudnesst és kebelbarátját, a hangszínszabályozót. Csinn - bumm, hadd örüljön a nép !
Ez kb csak árpilisi tréfának jó szöveg..... Az igazságtól nagyon messze van . Gondoltam csak szólok, mielőtt bárki komolyan venné.