Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Ez a tapasztalatom, és pár korombeli akkori kezdő, hifivel próbálkozó barátomnak.
Persze, átlagosan hozzáférhető, alsókategóriás hifiről beszélek - ezt elfelejtettem előbb leírni - nem a high - end kategóriáról, ami talán régen is létezett, de nagyon keveseknek.
Ok, mondj egy komolyan vehető indokot - ami közelebb van az igazsághoz - minek kellett a loudness és társai ?
Erre tényleg kíváncsi vagyok.
Persze, átlagosan hozzáférhető, alsókategóriás hifiről beszélek - ezt elfelejtettem előbb leírni - nem a high - end kategóriáról, ami talán régen is létezett, de nagyon keveseknek.
Ok, mondj egy komolyan vehető indokot - ami közelebb van az igazsághoz - minek kellett a loudness és társai ?
Erre tényleg kíváncsi vagyok.
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1329
Rock60 írta: ↑2022.11.18., pén. 13:52Visszakunkorodnék mishow mester korábbi felvetésére, mármint hogy a loudness és a lemezkészítés valamilyen ok - okozati összefüggésben lennének.
Ha jól értettem, arra gondolt, hogy azért vágták kissé nyamvatra a lemezek hangját, mert hogy a loudnesses erősítő úgy is kiemel.
De, lehet, hogy arra gondolt, amire én is :
Azt mindenki tudja, de az hatodik X - en túl levők biztosan, hogy régen a frekvenciaátmenettel vívott harc volt a legfontosabb a hifisták életében.
Gondoljunk a régi, papírmagassugárzós dobozokra, a régi orsós magnókra, kezdetleges kazettásmagnókra, igen, a vacak lemezjátszókra és a primitív elektronikákra. Az időtájt egy cinn, vagy egy csengő hangjának megjelenítése maga volt a kánaán.
Szóval, vadásztuk a magas-hang élményt. Ez volt a legfontosabb. Ha ez megvolt, kerestük a basszust. Kit érdekelt a középtartomány ? Azontúl, ha egy hang nem tiszta, kicsit torz, kicsit fedett, mi az, ami valami életet lehelhet bele, valami illúziót adhat, ha más nincs ? Csak a magas és a mély !
Szerintem a rengeted korlátolt képességű komponensből kicsiholt szánalmas végeredmény kármentesítésére találták ki a loudnesst és kebelbarátját, a hangszínszabályozót. Csinn - bumm, hadd örüljön a nép !
Ez kb csak árpilisi tréfának jó szöveg..... Az igazságtól nagyon messze van . Gondoltam csak szólok, mielőtt bárki komolyan venné.
- Rotox
- Beköltözött

- Értékelés: 1509
Ha esetleg valaki Mordorban lakikRock60 írta: ↑2022.11.15., kedd 13:10Ja, elfelejtettem mondani, hogy - szerintem - nagyon jó plexi-tető gyártó forrást találtam.
Futottam egy pár kört, mire rá akadtem. Máshol 35 - 40 ezres árajánlatokkal és két - három hét átfutási idővel riogattak.
Az enyém a négyes anyagból 19 ezerbe került, és harmadik napra elkészült.
Azt is fontos tudni - ez sem jellemző - hogy 45 fokban vannak illesztve az élek. Csak simán oldallapolva még kedvezőbb az ár egy pár ezressel.
Nem ajánlom, mert úgy kevésbbé stabil a ragasztás, és csúnyább is.
Újpesten található a plexis, a pontos cím most nem jut eszembe, de ha érdekel valakit, előkotrom.
Globusbau Kft.
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 25, +36 72 333366
- Csatolmányok
-
- Lenco.jpg (397.51 KiB) Megtekintve 1889 alkalommal
Visszakunkorodnék mishow mester korábbi felvetésére, mármint hogy a loudness és a lemezkészítés valamilyen ok - okozati összefüggésben lennének.
Ha jól értettem, arra gondolt, hogy azért vágták kissé nyamvatra a lemezek hangját, mert hogy a loudnesses erősítő úgy is kiemel.
Azt mindenki tudja, de az hatodik X - en túl levők biztosan, hogy régen a frekvenciaátmenettel vívott harc volt a legfontosabb a hifisták életében.
Gondoljunk a régi, papírmagassugárzós dobozokra, a régi orsós magnókra, kezdetleges kazettásmagnókra, igen, a vacak lemezjátszókra és a primitív elektronikákra. Az időtájt egy cinn, vagy egy csengő hangjának megjelenítése maga volt a kánaán.
Szóval, vadásztuk a magas-hang élményt. Ez volt a legfontosabb. Ha ez megvolt, kerestük a basszust. Kit érdekelt a középtartomány ? Azontúl, ha egy hang nem tiszta, kicsit torz, kicsit fedett, mi az, ami valami életet lehelhet bele, valami illúziót adhat, ha más nincs ? Csak a magas és a mély !
Szerintem a rengeted korlátolt képességű komponensből kicsiholt szánalmas végeredmény kármentesítésére találták ki a loudnesst és kebelbarátját, a hangszínszabályozót. Csinn - bumm, hadd örüljön a nép !
Ja, néha magamra terítem a farsangon...
Egyébként az egy kertigarnitúra - kárpitanyag.
Iszonyat strapabíró és víztaszító, még az újházi tyúkleves, és a céklalé is leszalad róla.
Vettem belőle még két másik színösszeállításút is és mindegyikhez kis 30x40 centis egyszemélyes terítőgarnitúrát is varattam.
Volt egy üzlet kőbányán, rengeteg mindennel foglalkoztak, aztán felszámolták magukat és a készleteiket is. Fillérekért lehetett sok mindenhez hozzájutni.
Hifit nem tartottak...
Egyébként az egy kertigarnitúra - kárpitanyag.
Iszonyat strapabíró és víztaszító, még az újházi tyúkleves, és a céklalé is leszalad róla.
Volt egy üzlet kőbányán, rengeteg mindennel foglalkoztak, aztán felszámolták magukat és a készleteiket is. Fillérekért lehetett sok mindenhez hozzájutni.
Hifit nem tartottak...
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 158
Köszi...
A terítő nekem is nagyon tetszik, és az legalább nem garázsmanufaktúra sufnitunning műhelyben készült...
A terítő nekem is nagyon tetszik, és az legalább nem garázsmanufaktúra sufnitunning műhelyben készült...
-
József1960
- Törzsvendég

Köszönöm!dixie-chicken írta: ↑2022.11.15., kedd 18:27https://www.youtube.com/watch?v=ufBQtakBAi0József1960 írta: ↑2022.11.15., kedd 16:47Mivel,és hogyan lehet egyszerűen házilag eltávolítani a plexin lévő enyhe karcokat?
- frenki485
- Beköltözött

- Értékelés: 695
Brutal jó az asztalterítő, színek, minden, kockás, de mégsem retró...
Ja a masina rajta, azért az sem rossz
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Denon DL-103/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Denon DL-103/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Előkotortam...
Plexi és polikarbonát
Szenátor '93 Bt.
Bp. IV. Attila u. 143. / Fóti út majdnem-sarok, közel a Diegóhoz./
Telefonon egyeztetni kell, sokszor nincs bent a tulaj.
06309314487
Plexi és polikarbonát
Szenátor '93 Bt.
Bp. IV. Attila u. 143. / Fóti út majdnem-sarok, közel a Diegóhoz./
Telefonon egyeztetni kell, sokszor nincs bent a tulaj.
06309314487
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2921
https://www.youtube.com/watch?v=ufBQtakBAi0József1960 írta: ↑2022.11.15., kedd 16:47Mivel,és hogyan lehet egyszerűen házilag eltávolítani a plexin lévő enyhe karcokat?
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
-
József1960
- Törzsvendég

Mivel,és hogyan lehet egyszerűen házilag eltávolítani a plexin lévő enyhe karcokat?
Szia,
Engem (is) érdekelne az elérhetősége!
Köszi!
Engem (is) érdekelne az elérhetősége!
Köszi!
Rock60 írta: ↑2022.11.15., kedd 13:10Ja, elfelejtettem mondani, hogy - szerintem - nagyon jó plexi-tető gyártó forrást találtam.
Futottam egy pár kört, mire rá akadtem. Máshol 35 - 40 ezres árajánlatokkal és két - három hét átfutási idővel riogattak.
Azt is fontos tudni - ez sem jellemző - hogy 45 fokban vannak illesztve az élek. Csak simán oldallapolva még kedvezőbb az ár egy pár ezressel.
Újpesten található a plexis, a pontos cím most nem jut eszembe, de ha érdekel valakit, előkotrom.
www.nanoenergizer.hu
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Lyngdorf TDAI 2200 - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Victor Ql-Y5
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Lyngdorf TDAI 2200 - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Victor Ql-Y5
Ja, elfelejtettem mondani, hogy - szerintem - nagyon jó plexi-tető gyártó forrást találtam.
Köszönjük !
Másfél napig nem volt internet. Se TV, se telefon, se laptop. / Két hét alatt már a harmadik alkalom./
Mondtam is a családnak, na eljött az én időm, most csak lemezeket hallgathattok ! Volt nagy pislogás...
... 
Másfél napig nem volt internet. Se TV, se telefon, se laptop. / Két hét alatt már a harmadik alkalom./
Mondtam is a családnak, na eljött az én időm, most csak lemezeket hallgathattok ! Volt nagy pislogás...
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
Nem akarnak összejönni a képek. Talán most.
- Csatolmányok
-
- T. Rock Reference
- DSC_1025.JPG (4.08 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_1015.JPG (3.76 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_1009.JPG (2.91 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_1004.JPG (2.92 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_0996.JPG (4.14 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_0957.JPG (3.35 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_0946.JPG (4.36 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_0945.JPG (4.28 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock Reference
- DSC_0930.JPG (4.29 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
-
- T. Rock reference
- DSC_0929.JPG (4.47 MiB) Megtekintve 2445 alkalommal
Na, összeállt végre a " gőzmozdony ".
A majd' 40 éves szerkezet 20 év kényszerpihenő után egy kis frissítésen, aktaulizáláson átesve újra vígan pörgeti a lemezeket.
Már el is felejtettem, mekkora élmény hallgatni.
Néhány fórumtárs jelezte, hogy szívesen látna pár képet róla.
A majd' 40 éves szerkezet 20 év kényszerpihenő után egy kis frissítésen, aktaulizáláson átesve újra vígan pörgeti a lemezeket.
Már el is felejtettem, mekkora élmény hallgatni.
Néhány fórumtárs jelezte, hogy szívesen látna pár képet róla.
Végül is igen, ez lenne a lényeg. Csak be kell nyomni a loudnesst...
Te szoktál aludni ?
Te szoktál aludni ?
- SoundMania
- Törzsgárda

Nem kizárt, hogy ugyanarról beszélünk, csak másképp... De igen, ezért kell a jó rendszer, hogy ezeket a 15lemez/1500 ft is nagyon tudja élvezni a tulajdonosa. Sajnos gyenge rendszeren ez nem valósul meg. Legalábbis számomra nem. Ilyen az általad említett Képzelt ripot is, ami nagyon jó lemez lesz/jó lemezzé válik egy jó rendszeren. És szerimtem ez a cél..... Ettől még megmarad a lemezel közöti hanminőség eltérés, "de kit érdekel" innéttől...Rock60 írta: ↑2022.11.07., hétf. 22:57Ez igaz, bár én a "jól szóló" lemezek köre alatt nem csak a demo-és spec lemezekre gondoltam.
Példának okáért a napokban egy fórumtárstól boltólt három Simon and Garfunkel lemezt - pl. A csend hangjai - nagy örömmel hallgattam végig.
Bár tetszik ahogy szólnak ezek az '58-'70 - es felvételek, azért nem állítanám hogy spec. lemezek lennének.
Nálam ezek simán a "jól szól" kategóriába esnek, bár hallatszik, hogy nem én húztam le róluk a celofánt. / Ötször annyiért, már nem biztos, hogy tetszene./
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -- még nem jutottam hozzájuk.
/ Magyar, orosz és bulgár lemezek, majd beszámolok./
Ez igaz, bár én a "jól szóló" lemezek köre alatt nem csak a demo-és spec lemezekre gondoltam.
Példának okáért a napokban egy fórumtárstól boltólt három Simon and Garfunkel lemezt - pl. A csend hangjai - nagy örömmel hallgattam végig.
Bár tetszik ahogy szólnak ezek az '58-'70 - es felvételek, azért nem állítanám hogy spec. lemezek lennének.
Nálam ezek simán a "jól szól" kategóriába esnek, bár hallatszik, hogy nem én húztam le róluk a celofánt. / Ötször annyiért, már nem biztos, hogy tetszene./
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -
- még nem jutottam hozzájuk.
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
- SoundMania
- Törzsgárda

Azért lehet szükség jó rendszerre, hogy a máson gyengének tűnő lemezek is nagyon jóvá váljanak. Mert azokat is szeretnénk élvezettel hallatni, nem csak a demó/spec lemezeket. Túl szűk lenne a választék és drága is lenne a kollekció.Rock60 írta: ↑2022.11.07., hétf. 19:41Persze, a jó hangszedővel minden jobb, de ne vitassuk el - többedjére - a lemezek közötti nem kis különbséget sem.
Nyilván egy nagyon jó, ráadásul "megbocsájtó" stílusú rendszeren /AN /nagyon élvezetesen, meggyőzően hangozhat egy objektíven akár fahangúra sikeredett lemez is.
Hallottam több olyan drága rendszert, ahol a legjobb felvételek iszonyat jól szóltak, a gyengék sokkal rosszabbul.
Lehet, hogy ezeknek van "igazuk", de az biztos, hogy az AN varázslatosan hozza azt a trükköt, hogy minden felvételt igazán élvezetes hallgatni rajta.
Persze, a jó hangszedővel minden jobb, de ne vitassuk el - többedjére - a lemezek közötti nem kis különbséget sem.
Nyilván egy nagyon jó, ráadásul "megbocsájtó" stílusú rendszeren /AN /nagyon élvezetesen, meggyőzően hangozhat egy objektíven akár fahangúra sikeredett lemez is.
Hallottam több olyan drága rendszert, ahol a legjobb felvételek iszonyat jól szóltak, a gyengék sokkal rosszabbul.
Lehet, hogy ezeknek van "igazuk", de az biztos, hogy az AN varázslatosan hozza azt a trükköt, hogy minden felvételt igazán élvezetes hallgatni rajta.