avl2 írta: ↑2022.10.26., szer. 10:40
abszolut belátom az agyváltó elönyeit (állásban váltás, kivül egyszerü, kevesebb dzsuvásodás); viszont tartok
- a karbantartásigénétöl (évente szétszedni ? vagy nem kell ?)
- ha elromlik, akkor kampec vagy nem reális/rentábilis javítani ? ...igaz az olcsó láncváltósokkal is ide jutottam
- ha jól számolok pl. Nexus 7 (ami a leggyakoribb ilyen hasznaltakon) nem adja ki a szokásos lánckerekekkel (vagy azok kb. 2.0-2.1-es viszonyával) az 1:1-et
(persze erösödhetnék is :-) de ez egy kb. 150m - lendületböl nem lehet elindulni sem rajta, mert olyan hepehupás elötte + kanyaros -, amin boltos ruhazatban kicsit melegebb idöben az 1:1-es attetellel is küzdök ...ami nem baj, de 1.3-mal A) vagy fel sem bírnék jönni B) szétszakadna a lánc :-) )
..
ha jól számolok:
00.JPG
Évente illik szétszedni, tisztítani, kenni. Én tavaly kihagytam, mert enyhe volt a tél, nem nagyon vertem bele a saras sólét. Ez egy részleges szétszedés csendélete, talán magyarázza, miért tologatom a dolgot:

- IMG_20180410_142951.jpg (1.13 MiB) Megtekintve 1447 alkalommal
Előny, hogy ezt elég évente meglépni, nem kell a váltót, sort annyit pátyolgatni.
Annyira nem vészes a helyzet: az utakon lévő agyváltósok jó része minden érdemi karbantartás nélkül fut sok-sok évet - csakúgy mint a láncváltósok - legfeljebb a csapágyak rágnak kicsit a sártól, rozsdától, de azért elgurulgatnak.
Szegeden van egy szerelő, ő valószínűleg minden agyváltót meg tud javítani, kérdés persze, hogy megéri-e a mai óradíjak mellett.
Ha pl. 39-el nem adja ki az 1:1-et, raksz egy 30 körüli tányért, azzal kb. ott lesz.