bizonyos értelemben megértem amit mondasz,de amit mondál hogy nem jó szóltak,azok 40-45 éves felvételek voltak,ha jól értettem...matematikailag 1977-1982-es felvételek...a RIAA szabványositva volt...valahl a '90 évek elején olvastam egy Anthony Michaelson (Musical Fidelity) féle több oldalas cikkét,ahol taglalta,hogy fog változni a RIAA ekvalizálási szabvány,5-10 éves távlatban,tovább..és az is biztos hogy ezt tovább "fejlesztették",finoman fogalazva is a " vézna hang" beültetésre került..Rock60 írta: ↑2022.11.04., pén. 09:35Érdekes írások, valóban tanúlságosak.
Az első RIAA - s cikket végigolvasva, sok mindent megtudhattunk, de - számomra releváns - hasznos információt nem tartalmazott. Azt viszont megtudtam belőle, hogy vannak olyan barmok, akik a lemezjátszójukat az erősítőjük vonalbemenetére kötik....Ja, és hogy akár 24 khz - et is hallunk, és kár volt 20 - nál megvágni.
Evvel a 24 -el erősen vitatkoznék, de semmi jelentősége.
A másik két cikket bevallom, csak átfutottam, de a harmadikban megakadt a szemem egy érdeklődésre méltó adaton.
Mármint, hogy 1954-ben szabványosították a RIAA- görbe paramétereit, előtte katyvasz volt.Tehát, mondjuk '56 óta számíthatunk az egységes korrekcióra, azóta lényegében nem nyúltak bele - ha jól hámoztam ki a lényeget.
Biztosan rengetegen // vannak akik '54 előtti lemezeket gyűjtenek, szerencsére engem ez nem érint.
A lényeg - szerintem - az, hogy nem a megváltoztatott RIAA - korrekció miatt szólnak rosszul az új lemezek - ha már a digitalizálással járó rombolást le is nyeltük valahogy - hanem a végtelen trehányság, hozzá nem értés eredményezi mindezt.
Végül is kimaradt csaknem egy generáció a lemezgyártás iparából, az ott dolgozók tavaly még lehet, hogy a répaföldön dolgoztak.
Ennyi hullámos, félrefúrt, dinamikátlan, sávhatárolt vagy torz borzalmat még sosem láttam, hallottam mint az elmúlt két évben.
A gombokkal és gomblukakkal tehát semmi probléma nincsen.![]()

a mai lemezgyártás,sajnos,olyan amilyen,oda kell figyelni jobban miyen kiadóktol vásárolunk,sajnos hivatalos helyeken is,belefuthatunk hamis kiadásokra,pöpec boltokban...fiam 2 hete vásárolt Haarlem/NDL:
https://www.soundshaarlem.nl/
2 hamis Tool LP-ét...és siman,megtalálhatóak,ugyanezek a Discogs-on is,70-80 euróért..