Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Elosztók
Re: Elosztók
KERESEK!
A képen látható elosztót ...
A képen látható elosztót ...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2022.10.24., hétf. 18:08-kor.
Ok: rossz helyen
Ok: rossz helyen
Talán már írtam korábban. T3 készülék közeli túlfeszültség levezetőt önálló külön eszközként érdemes beiktatni, nem pedig elosztó részeként. Ugyanis a túlfeszlevezető ha levégezte dolgát, a méretezett impulzus energiát elszállította, akkor kipukkan, nem javítható, elektronikai hulladék. Azonban ha egy elosztóban pukkan ki, akkor az elosztót nem fogjuk kidobni, de túlfeszt továbbiakban nem véd.
Az önálló T3 konnektoros levezetők valóban jó minőségű és műszaki paraméterű az APC PM1W-GR levezető. /APC-t a Schneider Electric birtokolja egy ideje, ami jellemzője inkább szünetmentes tápokban volt ismert. A túlfesz levezetői besorolta a Schneider saját túlfeszültség kezelői közé.
https://www.se.com/ww/en/product/PM1W-G ... v-germany/
https://www.se.com/hu/hu/product-subcat ... 91-acti-9/
Ennek legfontosabb paramétere, max levezető impulzus áram 12kA/24kA, 918joule energia kezelés, gyújtási küszöb 1,6kV
Ideálisabb 1,3kV alacsonyabb küszöb feszültségű levezetőket gyárt pl OBO, de ezzel kevéssé drágul a levezető/
Egy érdekes, más levezetőkben nem szokott eszköz is van benne, X-Y zavarszűrő kondit is tartalmaz, amire adatlap azt írja 30dB csillapítás. Persze azt nem adja meg, milyen frekvencia tartományban képes 30dB-re.
Az önálló T3 konnektoros levezetők valóban jó minőségű és műszaki paraméterű az APC PM1W-GR levezető. /APC-t a Schneider Electric birtokolja egy ideje, ami jellemzője inkább szünetmentes tápokban volt ismert. A túlfesz levezetői besorolta a Schneider saját túlfeszültség kezelői közé.
https://www.se.com/ww/en/product/PM1W-G ... v-germany/
https://www.se.com/hu/hu/product-subcat ... 91-acti-9/
Ennek legfontosabb paramétere, max levezető impulzus áram 12kA/24kA, 918joule energia kezelés, gyújtási küszöb 1,6kV
Ideálisabb 1,3kV alacsonyabb küszöb feszültségű levezetőket gyárt pl OBO, de ezzel kevéssé drágul a levezető/
Egy érdekes, más levezetőkben nem szokott eszköz is van benne, X-Y zavarszűrő kondit is tartalmaz, amire adatlap azt írja 30dB csillapítás. Persze azt nem adja meg, milyen frekvencia tartományban képes 30dB-re.
- Csatolmányok
-
- pm1w-gr.jpg (12.88 KiB) Megtekintve 3128 alkalommal
Maradjunk abban, az APC túlfeszes elosztó csak túlfeszültség levezető, nem villám védő, nagyon nem.Alex_Aston írta: ↑2022.10.13., csüt. 17:39Nekem villám és túlfeszültség védős APC elosztó van a TV, hifi, és számítógép előtt.
Nem érdekel a hangja, inkább a védelem a fontos.
Villám védelem az a villámfelfogó-levezető-földelő dolga. A túlfeszültség levezetők három kategóriából egyedül a T1-es ami villámrész áramot képes átvezetni 1,5-4kV nyitó feszültség felett, max 50kA 300-400us impulzus. De, ezt csak méretlen áram vezetéken lehet-érdemes elhelyezni, vagy ott ahol elegendően nagy keresztmetszetű a vezető és jellemző túláram védő rajta 120-250A. T2 és T3 kategória levezetők csak túlfeszültség kezelők.
A készülék közeli T3 túlfeszültség levezetők MOV varisztorokat tartalmaznak, pár pF kapacitást mutatnak normál 230VAC feszültségnél. Megszólal küszöb feszültség felett 1ns alatt, 5kA-15kA közötti max impulzus (8/20us tipikus fel-le futás) árammal zárják össze a L-N-PE vezetékeket.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3385
Túláram ellen feltehetőleg megvéd, de ez a villámvédelem...Alex_Aston írta: ↑2022.10.13., csüt. 20:22Nem is emiatt kell.
De simán bele tud csapni a légkábelbe, vagy az oszlopba, így pedig bejuthat a házba.
Antennák esetében még több esélye volt anno. Optikai hálózatok miatt ez utóbbi már nem pálya.
Szóval előbbi ellen tud védeni. Leold, ha túl nagy fesz érkezik. Zárlatos eszköz miatt már nekem oldott le. Tehát működik.
De villámmal azért nem szeretném kipróbálni.
Láttam élőben két éve egy villámcsapás súlytotta házat, mint amin átment a világháború, szinte hihetetlen volt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3983
Nem is emiatt kell.
De simán bele tud csapni a légkábelbe, vagy az oszlopba, így pedig bejuthat a házba.
Antennák esetében még több esélye volt anno. Optikai hálózatok miatt ez utóbbi már nem pálya.
Szóval előbbi ellen tud védeni. Leold, ha túl nagy fesz érkezik. Zárlatos eszköz miatt már nekem oldott le. Tehát működik.
De villámmal azért nem szeretném kipróbálni.
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3385
Villámvédelemre nem az épületekre szerelt villámhárító rendszer szolgál? Komolyan érdekelne, hogy ezek az eszközök, egy villámcsapástól hogyan képesek megóvni a rendszerem? Szerintem sehogy, ez csak marketing maszlag.Alex_Aston írta: ↑2022.10.13., csüt. 17:39Nekem villám és túlfeszültség védős APC elosztó van a TV, hifi, és számítógép előtt.BLX írta: ↑2022.10.13., csüt. 17:22Nem vagyok benne biztos mennyire ved valojaban egy ilyen Belkin cucc.cannonball írta: ↑2022.10.13., csüt. 14:36
Nekünk még egy feszültség stabilizátor is volt bekötve (búgott, mint a rosseb), mert annyira ingadozott a hálózat feszültsége. Apám azt hitte, attól majd színesebb lesz a FF tévé képe :-).
Most egyébként egy Belkin túlfesz. védett elosztóról zenélek, az nagyon gáz?Istvan lehet, hogy kitudja fejteni. Egyebkent nekem is van. De nem a hifi van rakotve. Probaltad a tulfesz vedos Belkin nelkul milyen, mondjuk sima alap elosztoval a hifi? Jobb / rosszabb?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Olcsóbb volt 3 fázisra bővíteni, illetve a komplett kábelezést cserélni, mint egy PS Audio P10, ami már ki tudná szolgálni a rendszeremet, még úgy is, hogy ehhez kellett pluszban hornyot marni és plusz gégecsövet húzni… s emellett más problémák is megoldódtak. Szóval én nem is terveztem tápgenerátort használni, mivel esetemben nem lett volna ésszerű döntés… Persze azt gondoltam, hogy egy 2012-ben épült családi házban nem fordulhat elő elektromos hálózati probléma, de tévedtem. Lényeg, hogy most már jó…tottyi írta: ↑2022.10.13., csüt. 13:59Jo lenne tudni, hogy ilyen esetekben a tapgeneratorok segitettek-e volna mert hat nincs mindenkinek lehetosegi ilyen taposveny ujraepitesnek.t97eat írta: ↑2022.10.13., csüt. 11:13Nekem semmilyen szűrő nem segített, így vissza kellett mennem az alapokig.Virgil írta: ↑2022.09.27., kedd 11:49üdvözletem, segítséget kérnék.
adott egy onkyo 701-es házimozis erősítő, mely fölé hajolva a tápja felől halk zúgást hallani. nem hangos, de hallható, sőt, késő este a szobában is hallani távolabbról is, amikor teljes csönd van.
egy hete költöztünk le egy nagyon tiszta áramhálózattal rendelkező házból egy belvárosi, XII ker-i társasházba, és most tűnt fel a zaj. eddig nem vettem észre, ezért valószínűsítem, hogy nem is volt jelen, másképp ahogy most is, ott is észleltem volna szerintem, hisz érzékeny vagyok ezekre.
a kérdésem az lenne, tudnék-e ezen az állapoton javítani, valamilyen szűrő-típussal?
mögötte egy mezei - de audio agile tápkábellel szerelt - elosztó van, az erősítőbe gyári kábel megy. egy lejátszó van rádugva. de igazából ezek nem is érdekesek annyira talán, hisz ahogy említettem is, eddig is ez volt a felállás és nem tűnt fel, hogy zúgás jönne belőle. így viszont eléggé zavaró. Mit tudnék tenni, milyen kategóriával próbálkozzak? egy ilyen pár tízezres- kategóriás -mondjuk audioquest tápszűrő segíthetne pl.?
köszi előre is a segítségeket!
Komplett elektromos hálózat felújítás/bővítés oldotta meg, de nyilván nem emiatt csináltattam, de ha már neki álltunk, akkor kevés extra effort-tal csináltattam dedikált ösvényt. 3 fázis lett kiépítve, az előfok-végfok páros külön fázisra került + 4mm2 betáp (a konyhai főzőlap is csak 2 fázist használ, szerencsére) és viszlát trafóbúgás.![]()
- Alex_Aston
- V.I.P.

Nekem villám és túlfeszültség védős APC elosztó van a TV, hifi, és számítógép előtt.BLX írta: ↑2022.10.13., csüt. 17:22Nem vagyok benne biztos mennyire ved valojaban egy ilyen Belkin cucc.cannonball írta: ↑2022.10.13., csüt. 14:36Nekünk még egy feszültség stabilizátor is volt bekötve (búgott, mint a rosseb), mert annyira ingadozott a hálózat feszültsége. Apám azt hitte, attól majd színesebb lesz a FF tévé képe :-).Alex_Aston írta: ↑2022.02.08., kedd 20:03
Örökre beleégett az emlékeimbe ez a kék elosztó a piros fénnyel. Ez volt a szülői nagyszobában anno a TV mögött, ezerszer fel és lekapcsoltam.![]()
Most egyébként egy Belkin túlfesz. védett elosztóról zenélek, az nagyon gáz?Istvan lehet, hogy kitudja fejteni. Egyebkent nekem is van. De nem a hifi van rakotve. Probaltad a tulfesz vedos Belkin nelkul milyen, mondjuk sima alap elosztoval a hifi? Jobb / rosszabb?
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1068
Nem vagyok benne biztos mennyire ved valojaban egy ilyen Belkin cucc.cannonball írta: ↑2022.10.13., csüt. 14:36Nekünk még egy feszültség stabilizátor is volt bekötve (búgott, mint a rosseb), mert annyira ingadozott a hálózat feszültsége. Apám azt hitte, attól majd színesebb lesz a FF tévé képe :-).Alex_Aston írta: ↑2022.02.08., kedd 20:03Örökre beleégett az emlékeimbe ez a kék elosztó a piros fénnyel. Ez volt a szülői nagyszobában anno a TV mögött, ezerszer fel és lekapcsoltam.![]()
Most egyébként egy Belkin túlfesz. védett elosztóról zenélek, az nagyon gáz?
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1360
Nekünk még egy feszültség stabilizátor is volt bekötve (búgott, mint a rosseb), mert annyira ingadozott a hálózat feszültsége. Apám azt hitte, attól majd színesebb lesz a FF tévé képe :-).Alex_Aston írta: ↑2022.02.08., kedd 20:03Örökre beleégett az emlékeimbe ez a kék elosztó a piros fénnyel. Ez volt a szülői nagyszobában anno a TV mögött, ezerszer fel és lekapcsoltam.![]()
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 949
Jo lenne tudni, hogy ilyen esetekben a tapgeneratorok segitettek-e volna mert hat nincs mindenkinek lehetosegi ilyen taposveny ujraepitesnek.t97eat írta: ↑2022.10.13., csüt. 11:13Nekem semmilyen szűrő nem segített, így vissza kellett mennem az alapokig.Virgil írta: ↑2022.09.27., kedd 11:49üdvözletem, segítséget kérnék.
adott egy onkyo 701-es házimozis erősítő, mely fölé hajolva a tápja felől halk zúgást hallani. nem hangos, de hallható, sőt, késő este a szobában is hallani távolabbról is, amikor teljes csönd van.
egy hete költöztünk le egy nagyon tiszta áramhálózattal rendelkező házból egy belvárosi, XII ker-i társasházba, és most tűnt fel a zaj. eddig nem vettem észre, ezért valószínűsítem, hogy nem is volt jelen, másképp ahogy most is, ott is észleltem volna szerintem, hisz érzékeny vagyok ezekre.
a kérdésem az lenne, tudnék-e ezen az állapoton javítani, valamilyen szűrő-típussal?
mögötte egy mezei - de audio agile tápkábellel szerelt - elosztó van, az erősítőbe gyári kábel megy. egy lejátszó van rádugva. de igazából ezek nem is érdekesek annyira talán, hisz ahogy említettem is, eddig is ez volt a felállás és nem tűnt fel, hogy zúgás jönne belőle. így viszont eléggé zavaró. Mit tudnék tenni, milyen kategóriával próbálkozzak? egy ilyen pár tízezres- kategóriás -mondjuk audioquest tápszűrő segíthetne pl.?
Komplett elektromos hálózat felújítás/bővítés oldotta meg, de nyilván nem emiatt csináltattam, de ha már neki álltunk, akkor kevés extra effort-tal csináltattam dedikált ösvényt. 3 fázis lett kiépítve, az előfok-végfok páros külön fázisra került + 4mm2 betáp (a konyhai főzőlap is csak 2 fázist használ, szerencsére) és viszlát trafóbúgás.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Nekem semmilyen szűrő nem segített, így vissza kellett mennem az alapokig.Virgil írta: ↑2022.09.27., kedd 11:49üdvözletem, segítséget kérnék.
Komplett elektromos hálózat felújítás/bővítés oldotta meg, de nyilván nem emiatt csináltattam, de ha már neki álltunk, akkor kevés extra effort-tal csináltattam dedikált ösvényt. 3 fázis lett kiépítve, az előfok-végfok páros külön fázisra került + 4mm2 betáp (a konyhai főzőlap is csak 2 fázist használ, szerencsére) és viszlát trafóbúgás.
Lehet DC a hálózaton, de ez is nagyon napszak függő. A DC okozta búgás toroidokra jellemző inkább, EI vasak ettől nagyon ritkán búgnak. De mérjél konnektorban hálózati feszültséget, mert 230V névlegeshez képest felmehet 245V fölé is, és erre szinte minden trafó ideges. Tehát ha méred akkor ezt kizárhatod. Viszont a konnektor feszültsége (üres és terhelten is) is napszak függő, vagyis annak a fázisnak mennyi a ház/környék terhelése.Virgil írta: ↑2022.09.27., kedd 11:49üdvözletem, segítséget kérnék.
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1068
Lehetseges, hogy DC vagy egyeb zavar miatt zug kicsit a trafod.Virgil írta: ↑2022.09.27., kedd 11:49üdvözletem, segítséget kérnék.
Szerintem, ha ennyire minimalis, akkor ne foglalkozz vele.
Olvass bele a topikba, van tobb opcio egyebkent. Ha lehet otthoni proba utan donts...
üdvözletem, segítséget kérnék.
fine music & cinema: toroid power isolation->>> aurelic femto >> Vincent SV-200 & Rotel RSX 1550 >> JM Lab Tantal & REL T5
- tottyi
- Hazajáró lélek

Hello, szabad tobbet tudni errol a szurorol?fülelek írta: ↑2022.08.24., szer. 22:51Amit én használok, az 2,8V -ig hatásos, eddig mindenütt elegendő volt.t97eat írta: ↑2021.05.28., pén. 13:30Sziasztok!
Pár hete kipróbáltam egy PSAudio Humbuster III-at, ami a végfokom elé kötve jelentősen lecsökkentette a toroid zaját, de nem múlt el teljesen.
Namost, specifikáció szerint a Humbuster “1.2V-ig tudja” a DC offszetet blokkolni.
Az jutott eszembe, hogy lehetséges, hogy ezek szerint kicsit nagyobb DC offszet van a hálózaton, amit egy másik szűrővel tudnék orvosolni, nevezetesen ezzel:
https://hifi-suite.de/produkt/supra-lorad-dc-blocker/
Persze lehetne mérni is, de kicsit utánaolvasva elég bonyolult a processz, nem bajlódnék a méréssel.
Ez elvileg 3.6V-így tudja kezelni DC offszetet, persze irreálisan drága…
Valszeg ebben nem graez-híd van, hanem diódák… indokolhatja ez a magas árat? Van csak azért, mert “van neve”?
És a supra árának egy tizedébe se kerül.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- tottyi
- Hazajáró lélek

Hi, lehet tobbet tudni errol a szurorol?fülelek írta: ↑2022.08.24., szer. 22:51Amit én használok, az 2,8V -ig hatásos, eddig mindenütt elegendő volt.t97eat írta: ↑2021.05.28., pén. 13:30Sziasztok!
Pár hete kipróbáltam egy PSAudio Humbuster III-at, ami a végfokom elé kötve jelentősen lecsökkentette a toroid zaját, de nem múlt el teljesen.
Namost, specifikáció szerint a Humbuster “1.2V-ig tudja” a DC offszetet blokkolni.
Az jutott eszembe, hogy lehetséges, hogy ezek szerint kicsit nagyobb DC offszet van a hálózaton, amit egy másik szűrővel tudnék orvosolni, nevezetesen ezzel:
Persze lehetne mérni is, de kicsit utánaolvasva elég bonyolult a processz, nem bajlódnék a méréssel.
Valszeg ebben nem graez-híd van, hanem diódák… indokolhatja ez a magas árat? Van csak azért, mert “van neve”?
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
Amit én használok, az 2,8V -ig hatásos, eddig mindenütt elegendő volt.t97eat írta: ↑2021.05.28., pén. 13:30Sziasztok!
Ezek elosztókat próbálta már valaki?
Taga Harmony PF-600
Taga Harmony PF-600
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2912
- Kapcsolat:
Itt egy felpimpelt valtozat, jo nehez lett a vorosreztol:
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2912
- Kapcsolat:
Nem lesz az olyan jó, inkább add el nekem
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Nevét is elírtam, hol volt akkor még set? Természetesen Kontavill
- Alex_Aston
- V.I.P.

Örökre beleégett az emlékeimbe ez a kék elosztó a piros fénnyel. Ez volt a szülői nagyszobában anno a TV mögött, ezerszer fel és lekapcsoltam.
Hoppá, erről megfeledkeztem, néhány éve vette a barátom a zsibin, de csak most került hozzám. Még a (h)ős korból Kontaset
mellette az öcsike, amit eddig használtam, sok évet állt, adunk neki egy esélyt
Szerinted egy villanyszerelő mit tud kezdeni a hálózati DC-vel? A legtöbb még soha nem is hallott erről a jelenségről, arról sem mi okozza, mi a forrása?La_Valse írta: ↑2021.05.28., pén. 15:13Mindazonáltal a PS Audio nem javasolja több szűrő soros alkalmazását a DC ilyen módon valót97eat írta: ↑2021.05.28., pén. 13:30Sziasztok!
csökkentésére. Ha a maradék ~1 Volt zavaró, villanyszerelő hívását ajánlják.![]()
A megoldás egyértelműen az, hogy a trafó vasakat nem szabad határ gerjesztésre méretezni, ami a toroidoknál a textúrás fluxus vezetése miatt sokkal szögletesebb a határpontnál. Ha gerjesztés csiklandozza ezt a könyököt, akkor piszokul megszalad a primer áram, mert ott, feszültség csúcsokban megszalad az áram, és ehhez adódik a relatíve kicsi DC feszültség.
Másképpen fogalmazva, a hálózati trafóknál illene névleges árama 5-10%-ára DC előgerjesztést is méretezni. Ezt el szokták spórolni. Helyette kapcsitápokat raknak be, jobb hatásfok, még olcsóbb is. de ....