2L anyagokkal én próbálkoztam itthon összehozni valami számomra értékelhető összehasonlítást. MQA képes dacom nincs, így az pont kimaradt. Windows 11 pc (nem audio pc), foobar + abx plugin, Pioneer U-05, Focal Elear (Clear párnákkal, tehát gyakorlatilag Elex) volt a lánc. Azt mondják, akkor érvényes az abx teszt, ha 16 kört lenyom vele az ember hibátlanul. Én általában hatig jutok max. 1 hibával veszteséges tömörítésekkel (pl. mp3, ogg, aac, opus), utána 10-15 perc szünetet kell tartani, és a következő hatos kör megint hasonlóan sikerül.juliush írta: ↑2022.10.20., csüt. 20:30...De öntsünk tiszta vizet a pohárba! Valaki tényleg összevetett már RedBook, HiRes PCM, DSD és MQA tartalmakat ugyanarról az anyagról, nem Tidalról streamelve és mondjuk nem egy Audioquest Dragonfly vagy iFi akármi kategóriájú eszközön? A 2L azért jutott eszembe, mert náluk elérhetők a különböző formátumok, ha jól tudom.
A veszteségmentes tömörítéseket képtelen vagyok megkülönböztetni egymástól. Ennek megfelelően nem érdekel a hi-res, örülnék neki, ha a redbook kompromisszummentesen szólna.
Egyébként a hétköznapokban nincs sok bajom a veszteséges tömörítéssel sem. Örömmel hallgatok webrádiókat, az offline tidal playlistjeim az autóba az elérhető leggyengébb minőségben mennek le, és nem szaladtam még le egyszer sem az útról. Korábban, amíg ssd-ről vagy ipodról ment az autóban a zene, addig azt vettem észre, hogy némelyik dalnál volt valami nehezen megfogható, zavaró elem - utólag ellenőrizve mindig azok voltak a 128k vagy 192k mp3-ak. 320-as mp3 hibái a menetzaj mellett már nem tűnnek fel.
A tidal/mqa és a vele kapcsolatos dolgok inkább elvi szinten idegesítenek. Tényleg fölöslegesnek tartom egy licencelendő (fizetős), ráadásul veszteséges tömörítés illetve felskálázás bevezetését, amihez a legjobb eredmény végett nem is elég a szoftveres dekóder, hanem külön hardvert is kell illeszteni, ahelyett, hogy a bevált 16/44.1 pcm streamet hallgatnánk. De ez számomra csak elvi kérdés alapvetően.
Egyébként volt itthon egy időben apple music és tidal előfizetés is. Android telefon, usb dac/amp (vagy a fenti Pioneer, vagy egy AK PEE51) és különböző fej- és fülhallgatók segítségével próbáltam különbséget tenni közöttük. Jobban tetszett az apple music hangja, mintha nyugodtabb, simább lett volna, ezzel együtt maradt a tidal: ez legalább integrálható probléma nélkül a raspberryre épülő hangfalas rendszerbe. A tidal connectet nem adnám fel azért a csak direkt összehasonlításban észlelhető, marginális hangbéli különbségért, amit az apple music nyújtott.