pärt írta: ↑2022.10.06., csüt. 16:02
NadFan írta: ↑2022.10.04., kedd 22:12
De vajon genetikailag vagy kulturálisan kódolt bogár ez?
Ha előbbi, kevesebb a hatalmunk felette, ha utóbbi, több.
Nagyrészt genetikus, azon belül is az Y-kromoszóma határozza meg. Nőknél igen ritka, hogy a kedvteléseiket segítő eszközeiket az elmebajig és azon túl reszelgetnék. Én legalábbis még nem hallottam szénszálas vázú, kerámiacsapágyas, kevlárnyüstös, titánvetélős szövőszékről, de ha a férfiak rácsavarodnának a témára, biztosan megjelennének ezek is. Hogy aztán életükben fél métert szövő fickók mutogassák a haverjuknak az új szerzeményt, akinek meg emiatt elmegy a kedve az otthoni szövőszékétől, amiről idáig úgy gondolta, hogy remekül lehet rajta dolgozni. Ja, és szövős topikokban menne az észosztás, hogy hogy tud más még mindig olyan xarokon szőni, amit mi már tíz éve nem használunk.
A nők között is vannak megszállottak, már-már fanatikusak, ha a hobbijukról van szó, de biztosan nem olyan számban, mint a férfiak között.
Az én feleségem hobbija a varrás, pontosabban a patshwork. Annyit pontosítanék, hogy hobbinak indult, de ma már valamilyen szinten a munkája is.
Két komolyabb varrógépet birtokol, amikkel addig nem nyugodott, míg minden lehetséges tartozékot, kiegészítőt be nem szerzett hozzájuk(nem kevés kütyü). Lehet, hogy némelyiket soha nem fogja használni, de akkor is kellett.
A másik ilyen, az anyagok, az alapanyagkét használt textil. Nem túlzok, patshwork(foltvarrás) céljára millió színű, és mintázatú anyag kapható, szinte felfoghatatlan a kínálat.
Nos, ilyen anyag darabokból, csak a feleségemnek annyi van itthon, hogy kb. Dunát lehetne rekeszteni vele. Ha megy valamilyen találkozóra, közös varrásra, kiállításra, ott mindig jelen vannak a kellék és anyag árusok, és természetesen mindig felpakolva jön haza, mondván ebből soha nem elég.
1-2 alkalommal én is bekukkantottam egy ilyen rendezvényre, és hát az, ami ott megy, ahogy a nők beszélgetnek varrógépekről, tartozékaikról, anyagokról, szabásmintákról, az aktuális projektjeikről, az maga a fanatizmus. A feleségem ebben a közegben konkrétan se lát, se hall, és mikor hazajön fülig ér a szája, hogy milyen jól érezte magát, és hogy feltöltődött. 1-1 ilyen rendezvény látogatottsága a 10-15 főtől, a sok 100 főig terjedhet. A legnagyobb ilyen rendezvény az "OFF", az Országos Foltvarró Fesztivál, ez olyan nagy jelentőségű, mint nekünk a High-End Show. A három napos találkozó látogatottsága, több ezres nagyságrendű, aki számít ott van.
A fejlesztésekről, mert hát itt is megy ám! A feleségem kb. 15 éve űzi ezt a hobbit, ez alatt 5-6 varrógép csere volt, feljebb lépés, fejlesztés, modernizálás, címén, van aki évente, félévente cseréli. Ismerős?
Ebben a hobbiban a kezdők(és a kis pénzű hifisták

), alap szintű varrógépeket használnak(árúházi kommersz kategória), ill. olcsó, kínai, indiai, pakisztáni szövetekkel dolgoznak. Ezekkel is lehet, de...
Akik komolyan nyomják, mint pl. a párom, az már nem adja alább a felső kategóriás varrógépnél(akár milliós kategória is, határ a csillagos ég), és a holland, amerikai, vagy japán(ez a non plus ultra) textil alapanyagoknál.
"Csak" ennyit arról, hogy a nők másabban, mint a férfiak, és ez csak egy hobbi a sok közűl, amivel Őket célozzák.
Köszönöm, hogy elolvastad!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech