Persze amerika kivétel, persze ázsia kivétel és persze ausztrália kivétel. Ők
a markukba. Megcsinálták. Az EU autóiparának annyi. 
a markukba. Megcsinálták. Az EU autóiparának annyi. 
Nem tudok szinte semmit a 3 hengeresekről, de a nagyobbik keresztfiam már durván 2 és fél éve rendelkezik egy újan vásárolt) 3 hengeres 130 lovas Astra K-val, eddig semmi baja nem volt. Jónak nem mondanám, mert nyomatékban papíron eléggé harmatos az is (talán 200 Nm), de én vezettem, és érzetre egyáltalán nem olyan szörnyű, mint a híre a köztudatban. Teljesen jó kiscsaládos autónak, ha nem akarsz vele az országút királya lenni. Pláne ha hozzátesszükk, hogy szalonból 5,5 millióért hozta el, és messze nem alapmodell (full LED, alufelnik, tolatókamera a jobbik infotainment, ülésfűtés, ilyenek… 2020 júniusában volt egy nagyon komoly “kisöprő” akciója az Opelnek a 2019-es modell Astra K-kra).Acme írta: ↑2022.10.12., szer. 20:10Miért, az 1,5 három henger olyan jó volt?Alex_Aston írta: ↑2022.10.12., szer. 19:44Azért ez szerintem elég gáz.
Már csak 1.0 három hengeres benzinessel lehet venni....?
https://totalcar.hu/tesztek/2022/10/12/ ... _bemutato/
Nyilván lesz (?) RS modell, de nem az lesz a többség ugye.![]()
Acme írta: ↑2022.10.12., szer. 20:10Miért, az 1,5 három henger olyan jó volt?Alex_Aston írta: ↑2022.10.12., szer. 19:44Azért ez szerintem elég gáz.
Nyilván lesz (?) RS modell, de nem az lesz a többség ugye.![]()

Ráadásul a paraméterei is eléggé harmatosak. Viszont lesz másfeles turbódízel, és ha már Focus, én azt választanám.Alex_Aston írta: ↑2022.10.12., szer. 19:44Azért ez szerintem elég gáz.
Nyilván lesz (?) RS modell, de nem az lesz a többség ugye.
Miért, az 1,5 három henger olyan jó volt?Alex_Aston írta: ↑2022.10.12., szer. 19:44Azért ez szerintem elég gáz.
Nyilván lesz (?) RS modell, de nem az lesz a többség ugye.

Többnyire sehogy. A pénteket szokták üdvözíteni a "thank god it's Friday" -al.TGIF.

Poénnak kicsit erős volt, mert keményen elkalapálta a mezőnyt.

Abban az esetben, ha valami olyan funkciót frissít, aminek nincs köze a vezetéshez, vagy egy újabb funkciót installál, aminek szintén, akkor előfordulhat, használat közbeni telepítés.Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 21:10Vannak “kis” frissítések, amikor azt írja ki, hogy tovább haladhatsz, és használhatod, és a végén kiírja, hogy frissítés befejezve. Volt olyan is, hogy ezután kiírta, hogy új funkció áll rendelkezésre, tehat nem csak letöltötte a frissítést, hanem telepítette is azt. A frissítés elindítását nem engedte leokézni menet közben, csak álló helyzetben, de ha már elindítottam, akkor mehettem, és menet közben is kiírta, hogy vége. Definíció szerint én ezt is OTA-frissítésnek nevezném.Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 20:58Az OTA frissítést használat közben letölti. Aztán, ha le vannak töltve a csomagok, akkor a gyárnak elküldi, ahol megnézik, h valóban teljesek a letöltések, ezek után kapcsolják szabadra a frissítést, amit lezárt autónál hajt végre az autó. Ekkor nem lehet használni.
Tehát “frissítés áll rendelkezésre” le OK-z. Akkor letölti. Aztán mikor kéri, h leállítást követően szállj ki, akkor telepíti. Ezt követően a következő újraindításkor már telepítve lesz. Ha jól emlékszem a telepítéshez szükséges időt ki is írja, de azt talán a car connect-en is látod.
Egyszer volt olyan “nagy” frissítésem, amikor kiírta, hogy a frissítés az autó leállításával kezdődik, és amikor megálltam, akkor is megkérdezte, hogy indítsa-e most, és az igen után megkért, hogy szálljak ki. A frissítés közben kb 12 nyelven kinn volt a nagy kijelzőn, hogy frissítés zajlik. Az időt is kiírta, ami összesen (a letöltésen kívül) 20 perc volt, de végül hamarabb, kb 15 perc alatt befejezte.

Vannak “kis” frissítések, amikor azt írja ki, hogy tovább haladhatsz, és használhatod, és a végén kiírja, hogy frissítés befejezve. Volt olyan is, hogy ezután kiírta, hogy új funkció áll rendelkezésre, tehat nem csak letöltötte a frissítést, hanem telepítette is azt. A frissítés elindítását nem engedte leokézni menet közben, csak álló helyzetben, de ha már elindítottam, akkor mehettem, és menet közben is kiírta, hogy vége. Definíció szerint én ezt is OTA-frissítésnek nevezném.Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 20:58Az OTA frissítést használat közben letölti. Aztán, ha le vannak töltve a csomagok, akkor a gyárnak elküldi, ahol megnézik, h valóban teljesek a letöltések, ezek után kapcsolják szabadra a frissítést, amit lezárt autónál hajt végre az autó. Ekkor nem lehet használni.
Tehát “frissítés áll rendelkezésre” le OK-z. Akkor letölti. Aztán mikor kéri, h leállítást követően szállj ki, akkor telepíti. Ezt követően a következő újraindításkor már telepítve lesz. Ha jól emlékszem a telepítéshez szükséges időt ki is írja, de azt talán a car connect-en is látod.

Volt ott travel assist hiba is, amivel kevertem, de mindegy is.Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 20:43Nem front assist hibát dob (hanem emergency assist-ot, ami nem ugyanaz), de a kérdésben lényegtelen…Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 18:39Szinte kizártnak tartom, hogy vírus miatt dobna front assist rendszer hibát az autó. Egyrészt az infotainment rendszeren keresztül nem tartom valószínűnek, hogy biztonsági rendszereket lehet elérni. Ezt egyébként az OTA frissítésekkel sem lehet frissíteni, kizárólag márkaszervizekben, másrészt olyan autók is produkálják ezt a hibát, amelyekben nincs carplay aktíválva, vagy azt a használó sosem használta.
Egyébként egyetértek, én is úgy fogalmaztam, hogy kevés a valószínűsége a vírusnak, de nem mikroszkopikus (te pedig “nem tartom valószínűnek”).
De ha már az OTA-frissítést megemlítetted, nekem egyszer volt olyan OTA-frissítésem, ami előtt szépen kiírta, hogy szálljak ki az autóból, és nem legyen senki benn, amíg a frissítés folyamatban van, illetve az autó addig nem is használható. Ilyenkor mit frissít? Olyan ugyanis számtalanszor volt már, hogy frissítés áll rendelkezésre, de frissítés közben tovább lehet menni, le is lehet állítani, stb… utóbbiak egyértelműen mindig az infotainment rendszer frissítései voltak.

Nem front assist hibát dob (hanem emergency assist-ot, ami nem ugyanaz), de a kérdésben lényegtelen…Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 18:39Szinte kizártnak tartom, hogy vírus miatt dobna front assist rendszer hibát az autó. Egyrészt az infotainment rendszeren keresztül nem tartom valószínűnek, hogy biztonsági rendszereket lehet elérni. Ezt egyébként az OTA frissítésekkel sem lehet frissíteni, kizárólag márkaszervizekben, másrészt olyan autók is produkálják ezt a hibát, amelyekben nincs carplay aktíválva, vagy azt a használó sosem használta.

Lehet, hogy így van, de én azt nem is állítottam, hogy minden ilyen hibát produkáló autóval ez történt. Mindössze elmondtam, hogy egy gyártó több azonos modelljénél a szervíz és a gyártó milyen magyarázatot talált/adott, és ott, azoknál az autóknál mi volt a megoldás.Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 18:39Szinte kizártnak tartom, hogy vírus miatt dobna front assist rendszer hibát az autó. Egyrészt az infotainment rendszeren keresztül nem tartom valószínűnek, hogy biztonsági rendszereket lehet elérni. Ezt egyébként az OTA frissítésekkel sem lehet frissíteni, kizárólag márkaszervizekben, másrészt olyan autók is produkálják ezt a hibát, amelyekben nincs carplay aktíválva, vagy azt a használó sosem használta.

És ebből mi következik? Mi a relevanciája a kérdésben? Értetted Te egyáltalán, hogy mit írtam?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:12Úgy, hogy ha lenne mód, sem biztos, hogy sokan tudnának helyesen cselekedni az adott szituban. Mert itt esetleg nem pénz forog csak veszélyben, hanem életek is.Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:10Ez most tényleg nem tudom, hogy jön ahhoz a veszélyhez, hogy egy hekker képes lehet távolról megmozgatni a kormányt vagy a fékpedált. Vagy témát váltottunk?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:02És képzeld el, amikor egy olyan hülyét zavar össze a rendszer, mint aki nem volt képes fékre lépni, amikor beragadt a gázpedál a Toyotajában. Tartok tőle, hogy elég sok célpont lehet így a világon.

Úgy, hogy ha lenne mód, sem biztos, hogy sokan tudnának helyesen cselekedni az adott szituban. Mert itt esetleg nem pénz forog csak veszélyben, hanem életek is.Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:10Ez most tényleg nem tudom, hogy jön ahhoz a veszélyhez, hogy egy hekker képes lehet távolról megmozgatni a kormányt vagy a fékpedált. Vagy témát váltottunk?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:02És képzeld el, amikor egy olyan hülyét zavar össze a rendszer, mint aki nem volt képes fékre lépni, amikor beragadt a gázpedál a Toyotajában. Tartok tőle, hogy elég sok célpont lehet így a világon.

Ez most tényleg nem tudom, hogy jön ahhoz a veszélyhez, hogy egy hekker képes lehet távolról megmozgatni a kormányt vagy a fékpedált. Vagy témát váltottunk?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 17:02És képzeld el, amikor egy olyan hülyét zavar össze a rendszer, mint aki nem volt képes fékre lépni, amikor beragadt a gázpedál a Toyotajában. Tartok tőle, hogy elég sok célpont lehet így a világon.

Tegnap be is kóstoltak netes csalók, de jelentettem.Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 16:44Hanem miért? Csak úgy?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 16:37Ha már nem lesz más autó, csak ami a neten lóg akkor bárki lehet célpont, és nem azért, mert feltűnően viselkedik...
Te mos min "lógsz"?

Hanem miért? Csak úgy?Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 16:37Ha már nem lesz más autó, csak ami a neten lóg akkor bárki lehet célpont, és nem azért, mert feltűnően viselkedik...

Ha már nem lesz más autó, csak ami a neten lóg akkor bárki lehet célpont, és nem azért, mert feltűnően viselkedik...Aszpirin írta: ↑2022.10.03., hétf. 16:15
Ne feledd, a biztonság egyik legfontosabb záloga, hogy ne válj célponttá. Ezt nem ismerik fel a Facebookon, Instán, Youtube-on, stb magukat mutogatók, mint ahogyan az utakon közlekedők sem. Pedig ha nem válsz célponttá, akkor nem akarja senki 130-nál elrántani a kormányt szoftveresen, ha pedig célponttá válasz, akkor ennél sokkal kevésbé szofisztikált módon is el tudja érni ugyanazt az eredményt.
Másrészt pedig mérlegelni kell ezen rendszerek előnyeit is, nem csak a hátrányait. Mert azok is vannak, épp biztonság oldalán is.

A buta autókkal (a sajátoddal is) is halálos veszélynek tudnak kitenni mások, akár rosszindulatból is, csak ezek rizikóival megtanultál együttélni - pedig a rizikómentes megoldás az lehetne, hogy be sem ülsz az autóbaAlex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 15:57Erre lenne megoldás, hogy autót nem kapcsolni össze a telefonnal, és akkor nincs külső támadás. Hülye egy világ, na. Pedig az autó veszélyes üzem. Ha valaki akarja, akkor kikapcsolja az elektronikusan vezérelt fék rendszert mondjuk? Mert ezek is jönnek, ha jól hallom. Vagy csak elrántja a kormányt 130-nál?
Ezek most csak hangos gondolkodások részemről.
Én addig vagyok nyugodt, amíg "buta" autókkal járhatok. Remélem az önvezetést már nem élem meg. És nem azért, mert idő előtt távozok persze.

Többet, mint gondolsz, ráadásul nem elsősorban neked, ugyanis rögtön az elején benyalja az összes kontaktodat, minden adatukkal, és a saját szerverére átküldi. A csel a dologban, hogy ha akarod használni a szolgáltatását, akkor ezt meg is kell engedd neki. Miközben meg sem kérdezed a kontaktjaidat, hogy meg akarják-e osztani az adataikat rajtad kívül mással...Alex_Aston írta: ↑2022.10.03., hétf. 16:00Ez már eléggé off, de egy Viber mi kárt tud okozni?
FB esetében meg nem maradsz le semmiről. Jól teszed, ha távol vagy. Nekem van accountom, de üres, csak a Messenger miatt tartottam még anno.