Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Valaki bedobhatna már egy nagy követ a tocsogóba... 

Az említett boltban 2.5-es imbusz-fejű csavar nem mágnesezhető rozsdamentes anyagból kapható. Vettem vagy tizet, amikor a fizetésre kerűlt volna a sor, azt mondták, vigyem csak, ajándék.
Itthon megmértem. Nem 2.25, hanem 2.4. Az gondolom a 2.5 - ös lesz...
Köszi, Lajos a segítséget.
Nem igazán értem, hogy sikerült a digit tolómérővel 2.25 - öt mérni a csavarboltban, mindenesetre ez a csavar tekeredik a hangszedőbe. Valószínű kettes lesz, utánanézek. Még egyszer, kösz.
Gyuri
Nem igazán értem, hogy sikerült a digit tolómérővel 2.25 - öt mérni a csavarboltban, mindenesetre ez a csavar tekeredik a hangszedőbe. Valószínű kettes lesz, utánanézek. Még egyszer, kösz.
Gyuri
Amennyiben nem feltétlen elvárás,hogy pl. alu legyen az anyaga,akkor jobb csavarboltokban fillérekért kapható.Rock60 írta: ↑2022.09.29., csüt. 12:39A kardcsörtetés szünetében megkérdezném:
Hozzá lehet jutni valahol hangszedő rögzítő csavarhoz ? Gondolom, ez egy szabvány vastagság, bár elbizonytalanodtam egy kicsit, mikor rámértem, 2.25 mm. Bonyolítja a dolgot, hogy én imbusz-kulcsost keresek, lehetőleg feketét. / Normál fejű fémszínűm van. /
Köszi.
Én nemrég vettem 2mm-es és 2,5 mm-es csavarokat imbusz és normál fejjel is 4,6,8,10 mm-es hosszban,hogy tudjak cserélgetni ha muszáj.
Pl.:https://www.nagycsavar.hu/spl/733320/Di ... kny-csavar
A kardcsörtetés szünetében megkérdezném:
Hozzá lehet jutni valahol hangszedő rögzítő csavarhoz ? Gondolom, ez egy szabvány vastagság, bár elbizonytalanodtam egy kicsit, mikor rámértem, 2.25 mm. Bonyolítja a dolgot, hogy én imbusz-kulcsost keresek, lehetőleg feketét. / Normál fejű fémszínűm van. /
Köszi.
Köszi.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5964
Drusza, mivel lájkoltad LIMAR bejegyzését, gondolom egyetértesz azzal, amit írt:
Tehát nem lehetetlen, hanem értelmetlen. (Korábban még azon az állásponton voltál, hogy lebegő karnál 0-t kell mérni, mert a karnak szüksége van a benne jelentkező hosszanti húzóerőre, hogy antiskating erőt keltsen /ha jól értettem az érvelésed/, amivel el is bizonytalanítottál rendesen, mert a linkelt bejegyzésben lévő mérésnél /hosszanti/ húzóerőt nem, csak radiális tolóerőt ad a srác a karnak)LIMAR írta:A beállított antiskating erő pedig független a lejátszástól. Az álló lemeznél, lebegő karnál is ugyanakkora. Ennek az erőnek a mérése értelmetlen.
Ezt írtam én is, és a srác a cikkben tényleg mér VALAMIT, ami nem 0, ez egészen egyértelmű. Amire már akkor az volt az első reakcióm, hogy a képek alapján kisebb kell legyen, mint a valódi (beállított) antiskating erő. A mérés értelmetlenségét is felvetettem (nem olyan magabiztosan, int LIMAR, de mindenesetre egyértelműen kérdőjelessé tettem ennek a mérésnek a RELEVANCIÁJÁT bármiben)
A kisdoktoris megjegyzésed pedig épp ezért nagyon találó.

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2718
Olvasva a topikban az antiskating effektus hatását az emberekre

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
Miért is kellene megmérni az autó sebességét, ha a kilométeróra pl. 100-at mutat ? Mert kiváncsiak vagyunk rá, hogy pontos-e, vagy mert csak.
Ebből a szempontból irreleváns, hogy az autó miközben 100-al megy, hepehupás terepen halad-e, puha-e a bal hátsó gumija, piros színű-e a motorházfedele, vagy marharépa, vagy a szomszéd anyósa van-e csomagtartóban.
Ebből a szempontból irreleváns, hogy az autó miközben 100-al megy, hepehupás terepen halad-e, puha-e a bal hátsó gumija, piros színű-e a motorházfedele, vagy marharépa, vagy a szomszéd anyósa van-e csomagtartóban.

Nyílván nem olyan volumenű a probléma, csak felmerűlt a kérdés, hogy vajon mennyire pontosak az antiscating-tárcsák. Személyesen engem nem izgat különösebben, mert ott az Ortofon mérőlemez, és ha nem lenne, fülre is belőhető némi gyakorlattal. / bocsika /
Nálam a karok többségénél kb. 10-15 százalékkal húzta túl az antiscating a kart a mérőlemezen hallottakhoz képest.
Nálam a karok többségénél kb. 10-15 százalékkal húzta túl az antiscating a kart a mérőlemezen hallottakhoz képest.
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Olvasom ezt a sok beírást antiskating mérés ügyében és nem értem a probléma lényegét.
Miért is kellene megmérni a kar antiskating beállításának az erejét?
Nyilvánvaló, hogy a skating erő CSAK lejátszáskor jelentkezik a tűerő, súrlódás, kar geometria, tűprofil és lemez alapanyag miatt.
A beállított antiskating erő pedig független a lejátszástól. Az álló lemeznél, lebegő karnál is ugyanakkora. Ennek az erőnek a mérése értelmetlen.
A skating erő kiegyenlítésére szolgál a karon az antiskating erő beállítása, ami lehet függő súlyos, rugós, mágneses. Ennek mérése tökéletesen felesleges. Úgysem tudjuk, hogy az adott kar/tűprofil/tőerő esetében mennyi a skating erő, amit kompenzálni kell.
Az antiskating közelítőleg pontos beállítása csakis mérőlemezzel lehetséges, ahol 300 Hz körüli (pl. 315Hz a DIN 45549 Tracking ability test recordon) növekvő barázdaamplitúdójú jelekkel mérünk (hallgatunk).
Ez is sajnos csak az adott lemez barázda sugár pozícióban. A teljes lejátszási felületen lehetetlen a pontos antiskating beállítása. Ráadásul az antiskating mechanizmusok erőhatása is függ a kar kitérésétől (barázda sugártól). A beállított antiskating erő nem állandó a kar minden pozíciójában egyik esetben sem, csak közelítőleg konstans.
Természetesen fontos az antiskating beállítás, mivel számtalan egyoldalasan kopott hangszedő tűt láttam már és számtalan egy irányba deformálódott csillapítást, felfüggesztést, amit a helytelen antiskating beállítás okozott. Nem mellékesen a lemezeink állapotát is védjük a helyes antiskating és tűerő beállítással.
Ha mérőlemezzel ezt beállítjuk, nagy bajt nem lehet.
A legrosszabb, amit a lemezeinkkel tehetünk, ha túl kicsi a tűerő, hibás az antiskating beállítás és emiatt a tű nem képes követni a barázdát, verődik benne, roncsolja a barázdát. És ezt nem minden esetben lehet meghallani, mivel csak a nagy barázda amplitúdóknál, a fortékban jelentkezik. Nem mindenki veszi ezt észre. Ahogy a féloldalas tűkopást sem lehet érzékelni.
Mérőlemez hiányában hagyatkozzunk az antiskatig skálára az adott karnál. Az is jobb a semminél.
Az Orsonic antiskating segédeszköz teljességgel felesleges, mivel az nem az adott hangszedő esetében mutatja a beállítás helyességét, hanem a saját tűprofilja esetében. Ezért is van belőle többféle tűprofilú változat.
Miért is kellene megmérni a kar antiskating beállításának az erejét?
Nyilvánvaló, hogy a skating erő CSAK lejátszáskor jelentkezik a tűerő, súrlódás, kar geometria, tűprofil és lemez alapanyag miatt.
A beállított antiskating erő pedig független a lejátszástól. Az álló lemeznél, lebegő karnál is ugyanakkora. Ennek az erőnek a mérése értelmetlen.
A skating erő kiegyenlítésére szolgál a karon az antiskating erő beállítása, ami lehet függő súlyos, rugós, mágneses. Ennek mérése tökéletesen felesleges. Úgysem tudjuk, hogy az adott kar/tűprofil/tőerő esetében mennyi a skating erő, amit kompenzálni kell.
Az antiskating közelítőleg pontos beállítása csakis mérőlemezzel lehetséges, ahol 300 Hz körüli (pl. 315Hz a DIN 45549 Tracking ability test recordon) növekvő barázdaamplitúdójú jelekkel mérünk (hallgatunk).
Ez is sajnos csak az adott lemez barázda sugár pozícióban. A teljes lejátszási felületen lehetetlen a pontos antiskating beállítása. Ráadásul az antiskating mechanizmusok erőhatása is függ a kar kitérésétől (barázda sugártól). A beállított antiskating erő nem állandó a kar minden pozíciójában egyik esetben sem, csak közelítőleg konstans.
Természetesen fontos az antiskating beállítás, mivel számtalan egyoldalasan kopott hangszedő tűt láttam már és számtalan egy irányba deformálódott csillapítást, felfüggesztést, amit a helytelen antiskating beállítás okozott. Nem mellékesen a lemezeink állapotát is védjük a helyes antiskating és tűerő beállítással.
Ha mérőlemezzel ezt beállítjuk, nagy bajt nem lehet.
A legrosszabb, amit a lemezeinkkel tehetünk, ha túl kicsi a tűerő, hibás az antiskating beállítás és emiatt a tű nem képes követni a barázdát, verődik benne, roncsolja a barázdát. És ezt nem minden esetben lehet meghallani, mivel csak a nagy barázda amplitúdóknál, a fortékban jelentkezik. Nem mindenki veszi ezt észre. Ahogy a féloldalas tűkopást sem lehet érzékelni.
Mérőlemez hiányában hagyatkozzunk az antiskatig skálára az adott karnál. Az is jobb a semminél.
Az Orsonic antiskating segédeszköz teljességgel felesleges, mivel az nem az adott hangszedő esetében mutatja a beállítás helyességét, hanem a saját tűprofilja esetében. Ezért is van belőle többféle tűprofilú változat.
Alapvetően megkaptam a választ a kérdésemre
Mégha nagy kerülővel is.
Ezt az elfordított tűmérleges megoldást merő kíváncsiságból kipróbálom.
Mégha nagy kerülővel is.
Ezt az elfordított tűmérleges megoldást merő kíváncsiságból kipróbálom.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Az volt az egyik alapvető kérdés - ha jól értettem, és ahogy Supravox is megfogalmazta - hogy honnan lehet tudni, hogy pontos-e az antiskating.
Szerintem a kérdés megválaszolást nyert egy ideje, ahogy József1960 és Aszpirin is leírta, idézte.
Tűerő-mérő mérleggel, az oldalára fordítva, vagy kiegészítő mechanikával kombinálva lehet mérni az antiskating erejét, összehasonlítva a tárcsán mutatott értékkel. Ez volt a kérdés. Ez egy jól értelmezhető konkrét adat, ami nem függ össze sem súrlódással, sem tűerővel, sem szkatinggel.
Há' nem ? Há' de !
Szerintem a kérdés megválaszolást nyert egy ideje, ahogy József1960 és Aszpirin is leírta, idézte.
Tűerő-mérő mérleggel, az oldalára fordítva, vagy kiegészítő mechanikával kombinálva lehet mérni az antiskating erejét, összehasonlítva a tárcsán mutatott értékkel. Ez volt a kérdés. Ez egy jól értelmezhető konkrét adat, ami nem függ össze sem súrlódással, sem tűerővel, sem szkatinggel.
Há' nem ? Há' de !
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
Ezért jók a billenősúlyos és a damilos megoldások, mert nincs ami elromoljon (hacsak nem változik a gravitáció).
arra volt kíváncsi, a tárcsán lévő számokhoz mekkora erő tartozik.
Pontosan. Ha már a VdH MC 10 Special hangszedőhöz ilyen adatot publikáltak, a srác eredendően
arra volt kíváncsi, a tárcsán lévő számokhoz mekkora erő tartozik.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Bocs, hogy belevau, de SZERINTEM:
1. nem tracking erőt mér, amimlebegő karnál értelemszeűen 0, se nem skating erőt (ami arányos a tracking erővel, tehát 0 trackingnél az is 0 of course), hanem a kar által annak ellensúlyozására kifejtett antiskating erőt. Ami nem 0, ha lebeg a kar, ha nem. A skating erő itt őt nem érdekli, mert nem azzal és ahhoz méri, hanem az antiskating beállító skálán olvasható számokhoz. Hogy ennek így miben van relevanciája, az jó kérdés, valaki találóan fogalmazta a kommentekben: "first world problem".
2. Amikor 0-t mutat a mérleg, azzal azt demontrálja, hogy az a DIY adapter szerkezet oldalerő nélkül, szabadon hagyva egyensúlyban van, nem nyomja a mérleget önmagában.
Just my two pence.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 123
A szöveg és a fényképek szerint nem zérus volt az erő.
-
- Törzsvendég
A belinkelt megoldással csak arra volt kívácsi,hogy pl. 15mN tűerőnél 1,5-re állított antiskating mekkora oldalirányú erőt okoz. Szerintem. A skating erő kismértékben lemez sugár függő is ráadásul...trane írta: ↑2022.09.27., kedd 20:33ezzel, ill. a linkelt megoldással csupán annyi a Trobléma, hogy az antiskating erőt NEMJózsef1960 írta: ↑2022.09.27., kedd 20:25Úgy,hogy a tűnyomás mérőt oldalra fordítod,kitámasztod ,a kart kinullázod hogy lebegjen, skating állítást szintén. Majd odaviszed a kart,hogy csak érintse a mérőt.Utána növeled az antiskating értéket,és a mérlegen látod az eredményt! Évekkel ezelőtt csináltam,de úgy gondolom semmi értelme tudni az antiskating erő abszolút értékét,így mindig a beállító lemeznek hitem. Ortofon 0002 első oldal 6.-ik track.gomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12
Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
0 tracking force-hoz keresi az ember...
innét kezdve pedig hogy egy bármilyen (mérő)eszköz lebegő hangkaros állásban milyen értékű antiskating erőt mutat, teljesen irreleváns
, mivel abból nem lehet megmondani, hogy mondjuk 1.5mN-os (bár következetesen g-nak írják, ami ugye nem lehet erő mértékegysége
) tracking force-nál az antiskating tárcsáját (ami tuttira nem fog lineárisan pontosan állítani semmit) hová is kell állítani
![]()
alakítsa. Egy vízszintes forgástengellyel rendelkező, a támasztási pontokra nézve, derékszöget
bezáró alakzat.
A fényképek között József1960 módszere is szerepel.
A réz drótból összeállított adapter szolgál arra, hogy a vízszintes mozgást/erőt függőlegességomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
alakítsa. Egy vízszintes forgástengellyel rendelkező, a támasztási pontokra nézve, derékszöget
bezáró alakzat.
A fényképek között József1960 módszere is szerepel.
-
- Törzsvendég
Úgy,hogy a tűnyomás mérőt oldalra fordítod,kitámasztod ,a kart kinullázod hogy lebegjen, skating állítást szintén. Majd odaviszed a kart,hogy csak érintse a mérőt.Utána növeled az antiskating értéket,és a mérlegen látod az eredményt! Évekkel ezelőtt csináltam,de úgy gondolom semmi értelme tudni az antiskating erő abszolút értékét,így mindig a beállító lemeznek hitem. Ortofon 0002 első oldal 6.-ik track.gomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 360
Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni

A gondolkodás nem megerőltető...
Kissé bővebben?
Orsonic antiskating kalibráló segédeszköz.
A japán aukciós oldalakon hetente, kéthetente feltűnik egy ilyen eladó. Hogy mennyire precíz azt nem tudom, de a japánokat ismerve nincsennek kétségeim.
Sokszor elgondolkoztam, hogy veszek egyet aztán valahogy mindíg fontosabb volt valami más.
A japán aukciós oldalakon hetente, kéthetente feltűnik egy ilyen eladó. Hogy mennyire precíz azt nem tudom, de a japánokat ismerve nincsennek kétségeim.
Sokszor elgondolkoztam, hogy veszek egyet aztán valahogy mindíg fontosabb volt valami más.
- Csatolmányok
-
- Screenshot_20220927-053200_Google.jpg (672.79 KiB) Megtekintve 1295 alkalommal
-
- Screenshot_20220927-053241_Google.jpg (477.63 KiB) Megtekintve 1295 alkalommal
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Az az érdekes, hogy született vagy 3 oldalnyi komment, de ezeket a - mérés szempontjából egyáltalán nem mellékes - kérdéseket senki sem firtatta. Pedig a képek alapján lenne mit firtatni...