tibikecsoki írta: ↑2022.09.20., kedd 17:12
Viktor!
Bizonyára vannak ilyen termékek is,de én mondjuk konkrétan a naim termékek itthoni árát nézve nem látok ilyen áremelkedéseket,pedig Anglia már nem is uniós ország. És akkor még nem is beszélek a különböző boltok lista árakhoz képest nyújtott kedvezményeiről,bár az valóban teljesen változó.
naim nac-282 2020-ban 2 millió, 2022-ben 2,36 millió
naim nap-300 2020-ban 3,4 millió 2022-ben 3,93 millió
naim ndx2 2020-2,1 millió 2022-2,675 millió
De ez mondjuk már nem egészen tartozik az eredeti témához,aminek a lényege,hogy itt a fórumon vásárolt bármilyen terméket még SOHA nem láttam 2 éven belül dupla áron ugyan ezen a fórumon árulni,sőt,most már a hifi piacon még drágább lett......
Attól, hogy a Naim pár 100 font áremelést csinál, ez még egyáltalán nem általános.
A piaci árát valaminek nem csak az határozza meg, hogy a termék 2 éve mennyi volt, akkor most kutya kötelessége még 10%-ot esni... Van egy csomó ártorzító hatás ( + / - ), amik rendre befolyásolják egy termék árát. Ha mondjuk 2 éve az az egyetlen eladó darab volt, és most kb. 5 ember várja végre legyen egy, annak árfelhajtó szerepe van. Ha mondjuk a gyártó sem tud szállítani, mert ugye egy árlista csak egy árlista, de reális időn belül szállítani is kell. Főleg több UK gyártónál akár 6-8 hónapra is nyúlt a szállítási határidő. Sok embernek pedig még a mai világban is MOST KELL és nem 6 hónap múlva. Aki nem akar várni, kifizeti a felárat.
Mint írtam több cég betárazott alkatrészből, egy általam ismert vállalat 3 évre az összes rendelése 20% éves keresletnövekedéssel is le van fedve, minden a polcokon van. Ha ő továbbra is változatlan áron kínál terméket, akkor piacot is nyerhet vele, hiszen tőle azonnal lehet venni, míg mástól 6 hónapra.
Annyi féle szempont van, hogy valami mennyibe kerül és mi a "reális ár", hogy szerintem ezen vitázni nagyon is időpocséklás.
Egy 30 éves Nakamichi deck most többe kerül, mint amikor új volt (persze reálértéket nem számolva).
Vannak szerencselovag eladók, akik éppen azokra várnak, akiknek nagyon kell valami és kifizetik a felárat.
És vannak olyan szerencselovag vevők, akik arra várnak, hogy minél sürgősebb legyen az eladónak, féláron hozzájussanak valamihez, majd utána 2-3 év múlva mindenki referencia árként mutogathat arra az árra, holott köze sem volt már akkor sem a valósághoz...