Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Az volt az egyik alapvető kérdés - ha jól értettem, és ahogy Supravox is megfogalmazta - hogy honnan lehet tudni, hogy pontos-e az antiskating.
Szerintem a kérdés megválaszolást nyert egy ideje, ahogy József1960 és Aszpirin is leírta, idézte.
Tűerő-mérő mérleggel, az oldalára fordítva, vagy kiegészítő mechanikával kombinálva lehet mérni az antiskating erejét, összehasonlítva a tárcsán mutatott értékkel. Ez volt a kérdés. Ez egy jól értelmezhető konkrét adat, ami nem függ össze sem súrlódással, sem tűerővel, sem szkatinggel.
Há' nem ? Há' de !
Szerintem a kérdés megválaszolást nyert egy ideje, ahogy József1960 és Aszpirin is leírta, idézte.
Tűerő-mérő mérleggel, az oldalára fordítva, vagy kiegészítő mechanikával kombinálva lehet mérni az antiskating erejét, összehasonlítva a tárcsán mutatott értékkel. Ez volt a kérdés. Ez egy jól értelmezhető konkrét adat, ami nem függ össze sem súrlódással, sem tűerővel, sem szkatinggel.
Há' nem ? Há' de !
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
Ezért jók a billenősúlyos és a damilos megoldások, mert nincs ami elromoljon (hacsak nem változik a gravitáció).
Pontosan. Ha már a VdH MC 10 Special hangszedőhöz ilyen adatot publikáltak, a srác eredendően
arra volt kíváncsi, a tárcsán lévő számokhoz mekkora erő tartozik.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Bocs, hogy belevau, de SZERINTEM:
1. nem tracking erőt mér, amimlebegő karnál értelemszeűen 0, se nem skating erőt (ami arányos a tracking erővel, tehát 0 trackingnél az is 0 of course), hanem a kar által annak ellensúlyozására kifejtett antiskating erőt. Ami nem 0, ha lebeg a kar, ha nem. A skating erő itt őt nem érdekli, mert nem azzal és ahhoz méri, hanem az antiskating beállító skálán olvasható számokhoz. Hogy ennek így miben van relevanciája, az jó kérdés, valaki találóan fogalmazta a kommentekben: "first world problem".
2. Amikor 0-t mutat a mérleg, azzal azt demontrálja, hogy az a DIY adapter szerkezet oldalerő nélkül, szabadon hagyva egyensúlyban van, nem nyomja a mérleget önmagában.
Just my two pence.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 123
A szöveg és a fényképek szerint nem zérus volt az erő.
-
- Törzsvendég
A belinkelt megoldással csak arra volt kívácsi,hogy pl. 15mN tűerőnél 1,5-re állított antiskating mekkora oldalirányú erőt okoz. Szerintem. A skating erő kismértékben lemez sugár függő is ráadásul...trane írta: ↑2022.09.27., kedd 20:33ezzel, ill. a linkelt megoldással csupán annyi a Trobléma, hogy az antiskating erőt NEMJózsef1960 írta: ↑2022.09.27., kedd 20:25Úgy,hogy a tűnyomás mérőt oldalra fordítod,kitámasztod ,a kart kinullázod hogy lebegjen, skating állítást szintén. Majd odaviszed a kart,hogy csak érintse a mérőt.Utána növeled az antiskating értéket,és a mérlegen látod az eredményt! Évekkel ezelőtt csináltam,de úgy gondolom semmi értelme tudni az antiskating erő abszolút értékét,így mindig a beállító lemeznek hitem. Ortofon 0002 első oldal 6.-ik track.gomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12
Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
0 tracking force-hoz keresi az ember...
innét kezdve pedig hogy egy bármilyen (mérő)eszköz lebegő hangkaros állásban milyen értékű antiskating erőt mutat, teljesen irreleváns
, mivel abból nem lehet megmondani, hogy mondjuk 1.5mN-os (bár következetesen g-nak írják, ami ugye nem lehet erő mértékegysége
) tracking force-nál az antiskating tárcsáját (ami tuttira nem fog lineárisan pontosan állítani semmit) hová is kell állítani
![]()
A réz drótból összeállított adapter szolgál arra, hogy a vízszintes mozgást/erőt függőlegességomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
alakítsa. Egy vízszintes forgástengellyel rendelkező, a támasztási pontokra nézve, derékszöget
bezáró alakzat.
A fényképek között József1960 módszere is szerepel.
-
- Törzsvendég
Úgy,hogy a tűnyomás mérőt oldalra fordítod,kitámasztod ,a kart kinullázod hogy lebegjen, skating állítást szintén. Majd odaviszed a kart,hogy csak érintse a mérőt.Utána növeled az antiskating értéket,és a mérlegen látod az eredményt! Évekkel ezelőtt csináltam,de úgy gondolom semmi értelme tudni az antiskating erő abszolút értékét,így mindig a beállító lemeznek hitem. Ortofon 0002 első oldal 6.-ik track.gomolalaci írta: ↑2022.09.27., kedd 20:12Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni![]()
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Azt nem értem, hogy egy tűnyomás mérővel hogyan lehet vízszintes erőt mérni

A gondolkodás nem megerőltető...
Kissé bővebben?
Orsonic antiskating kalibráló segédeszköz.
A japán aukciós oldalakon hetente, kéthetente feltűnik egy ilyen eladó. Hogy mennyire precíz azt nem tudom, de a japánokat ismerve nincsennek kétségeim.
Sokszor elgondolkoztam, hogy veszek egyet aztán valahogy mindíg fontosabb volt valami más.
A japán aukciós oldalakon hetente, kéthetente feltűnik egy ilyen eladó. Hogy mennyire precíz azt nem tudom, de a japánokat ismerve nincsennek kétségeim.
Sokszor elgondolkoztam, hogy veszek egyet aztán valahogy mindíg fontosabb volt valami más.
- Csatolmányok
-
- Screenshot_20220927-053200_Google.jpg (672.79 KiB) Megtekintve 1297 alkalommal
-
- Screenshot_20220927-053241_Google.jpg (477.63 KiB) Megtekintve 1297 alkalommal
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Az az érdekes, hogy született vagy 3 oldalnyi komment, de ezeket a - mérés szempontjából egyáltalán nem mellékes - kérdéseket senki sem firtatta. Pedig a képek alapján lenne mit firtatni...
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nem éreztem semmi oda nem illőt, sőt.Aszpirin írta: ↑2022.09.27., kedd 00:43Ja, meggondoltam magam, hogy ne tűnjek nagyon okoskodónak. Mindenesetre szemfüles voltál, mert 5 percnél nem hosszabb ideig volt látható. Bocs a törlésért.
De a 3. pont lényege nem az volt, hogy hogyan van kalibrálva, hanem hogy az 1. és 2. pontok szempontjából a kalibráció nem számít. Az 1. és 2 pontban pedig általános iskolában is tanított fizikai szabályok alapján kérdeztem rá, hogy ez így mennyire lehet pontos (ha a képek nem torzítanak nagyon, akkor a mért érték jóval kisebb a valósnál, az adapter geometriája miatt)... Na és az egésznek a relevanciáját firtattam a végén![]()
Az első, második pontban igazad van, én azt nem firtattam, mert nem közölt a srác tervrajzot.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ja, meggondoltam magam, hogy ne tűnjek nagyon okoskodónak. Mindenesetre szemfüles voltál, mert 5 percnél nem hosszabb ideig volt látható. Bocs a törlésért.
De a 3. pont lényege nem az volt, hogy hogyan van kalibrálva, hanem hogy az 1. és 2. pontok szempontjából a kalibráció nem számít. Az 1. és 2 pontban pedig általános iskolában is tanított fizikai szabályok alapján kérdeztem rá, hogy ez így mennyire lehet pontos (ha a képek nem torzítanak nagyon, akkor a mért érték jóval kisebb a valósnál, az adapter geometriája miatt)... Na és az egésznek a relevanciáját firtattam a végén

Aszpirin 3. pontjához mondtam volna, de közben eltünt?
Itt szerintem nem csak az adapter terheli a mérleget, itt már rátámaszkodik a kar is, zérus
antiskating állással. A fényképen ez látszik.
Itt szerintem nem csak az adapter terheli a mérleget, itt már rátámaszkodik a kar is, zérus
antiskating állással. A fényképen ez látszik.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Kutya legyek, ha értem...La_Valse írta: ↑2022.09.26., hétf. 16:22A vinylengine fórumon egy érdekes eszmefuttatás és mérés olvasható a tényleges antiskating erővel
kapcsolatban. Egy tűerőmérleg és adapter segítségével mér.
gauge.jpg
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 18&t=95664

A gondolkodás nem megerőltető...
A vinylengine fórumon egy érdekes eszmefuttatás és mérés olvasható a tényleges antiskating erővel
kapcsolatban. Egy tűerőmérleg és adapter segítségével mér. https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 18&t=95664
-
- Törzsvendég
Én az Ortofon tesztlemezt használom.Ha a bal csatorna "zizeg" csökkentem,ha a jobb növelem az értékét.
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
Mérőlemez.
Azt hogy lehet megtudni,hogy pontos e az antiskatingJózsef1960 írta: ↑2022.09.25., vas. 21:48Eddig még csak az SME S3 skálája volt pontos.
?

AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Már rég kidobta, a cd100 ban egy ponton felfüggesztett kar van! :)
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
Kösz a tippet. Mosó-űgyben jelentkezem.
Szia Jenó!
Semmi sem tökéletes... Akkor most kidobod az Air-Tangenteted ?
Semmi sem tökéletes... Akkor most kidobod az Air-Tangenteted ?
- frenki485
- Beköltözött
- Értékelés: 602
Szia!Rock60 írta: ↑2022.09.25., vas. 21:11Jó estét Mindenkinek !
Meg tudná mondani valaki, ki forgalmaz a antisztatikus belső borítót és külső nylon tokot ?
Régebben minden lemezemen volt külső tok, de elkezdtek öregedni, repedezni, utáltam is hogy sercegtek, ezért mindet kihajítottam, tetszenek is a csupasz borítók. Most viszont megint felöltöztetném a lemezeimet. / Ha már ilyen drágák. /
Van valamilyen tipp az egyszerűbb lemezmosásra ? Házi megoldásra gondolok, ne kelljen annyit cipekedni és költeni...
Köszi.![]()
Külső/belső tokhoz őket ajánlom:
https://hanglemeztasak.hu/
Évek óta nagy elégedettséggel használom a termékeiket.
Nem csak web-áruház, fizikailag is megtalálod őket Budapesten.
Mosót a hazai, Nagy Tibor félét használom, folyadékos/vákuumos masina jó áron.
Ha érdekel tudok hozzá elérhetőséget adni, privátban keress meg ez ügyben.
Csatolok róla egy fotót is:
- Csatolmányok
-
- image_6483441.JPG (187.31 KiB) Megtekintve 1271 alkalommal
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.