Szeretem az ilyen kérdéseket, a magam módján a saját tapasztalataim az alábbiak:
Tctronic írta: ↑2022.09.20., kedd 20:06
-Minden drága kábel jó? Mert ha igen Az Audio-markton azért van belőlük használt bőven eladó, miért?
Nem. Én azt gondolom, hogy vannak azért tudatos fejlesztések, amik bizonyos hangi jellemzőket helyeznek előtérbe. Így aztán a minőségi kategória mellett a stílus is simán más, ami vagy illik a rendszeredbe/ideálodba, vagy nem. Ezzel már azt a kristálykastélyt is romboltam, ahogy a hifisták a tökéletes valósághű hangot keresik, ami nem csak a mi eszközeinben, de a felvételhez használt eszközökben sincs meg.
A többit lehet továbbgondolni, hogy ki mit hajkurászik.
Az pedig, hogy ki mit ad el és miért az meg valószínűleg egy jó vastag könyv lenne.
-Egy nagyon drága kábelt megvennénk meghallgatás nélkül?
Alapvetően nem. Mégis vettem már ilyen-olyan árú komponenseket mert kíváncsi voltam rájuk és olyan áron voltak, hogy tudtam, nem bukok rajta. Akkor meg miért ne?
-Amit sokan jónak mondanak az beválik mindenhol?
Nem. A fórum, és a többiek után "menés" a legnagyobb átverés a hifiben, tapasztalataim szerint. Aki nem tud maga dönteni, az nem valószínű, hogy meg fog állapodni. Vagy csak nem érdekli a dolog eléggé.
-A rosszul kinéző vagy a pazarul kinéző szólhat jobban a saját rendszerünkben?
A hifi a kinézetről is szól. Ráadásul a kinézet is ízlés kérdése. Tovább lehet gondolni.
-Mikor mondjuk, hogy egy kábel jó?
A többes számot nem tudom. Én akkor mondom, ha leülüök és tetszik amit akarok, már a sokadik felvétel után is.
-Hány kábelt kell meghallgatnunk hogy jónak mondjunk egy kábelt?
Annyit, hogy találjunk egy nekünk tetszőt. Nekem volt, hogy az első már maradt is.
-Mennyi ideig kell hallgatnunk egy kábelt hogy azt véglegesen jónak minősítsük?
Gondolom ez egyénenként és esetenként változik. Kb 20 éve egy neves gyártó termékét este záráskor vittem haza, és nyitáskor már vissza is vittem. Nem hiszem, hogy 2 órát ment nálam. Pedig a márka termékei most is igen népszerűek.
-Az ár és a kapott hang mennyire korrelál egymáshoz?
Semennyire. Gondolj csak bele, ugyanazt a terméket is megkaphatod különböző áron, másképp szól attól? Plusz egy terméket úgy áraznak, hogy azon a piacon ezért a márkáért, az általuk belőtt kategóriáért mennyit adnak. Pl ezért is mókás meghallgatni egy-egy pro kábelt. Ott ugye az árrés is töredéke a hifi kábeleknek, innen kezdve csak olcsóbb tud lenni szerintem és tapasztalataim szerint egy ilyen pro kábel, mint egy hasonló hangminőségű büdzsé hifi kábel.
-Miért szeretünk ki egy kábelből amit anno jónak ítéltünk meg?
Elvetted az első barátnődet? Én pl Zorántól is lehámlottam 30 éve. Klasszikus vagy jazz meg szóba sem jöhetett....