Tctronic írta: ↑2022.09.20., kedd 20:06
Visszaolvasva a pár nap írásait az alábbi kérdések merülnek fel bennem:
-Minden drága kábel jó? Mert ha igen Az Audio-markton azért van belőlük használt bőven eladó, miért?
-Egy nagyon drága kábelt megvennénk meghallgatás nélkül?
-Amit sokan jónak mondanak az beválik mindenhol?
-A rosszul kinéző vagy a pazarul kinéző szólhat jobban a saját rendszerünkben?
-Mikor mondjuk, hogy egy kábel jó?
-Hány kábelt kell meghallgatnunk hogy jónak mondjunk egy kábelt?
-Mennyi ideig kell hallgatnunk egy kábelt hogy azt véglegesen jónak minősítsük?
-Az ár és a kapott hang mennyire korrelál egymáshoz?
-Miért szeretünk ki egy kábelből amit anno jónak ítéltünk meg?
A saját válaszaimat leírom, másé valószínűleg más:
- Biztosan nem. Az alább linkelt szalag hangsugárzó kábel pl műszakilag biztosan pocsék, onnantól meg nincs tovább miről beszélni.
- Nem
- Nem
- Nem ez számít, nincs köze hozzá
- Szerintem akkor ha műszakilag, fémmegmunkászatilag, fizikailag minél helyesebb. De ettől még nem fog mindenhol jól szólni, sőt szerintem kifejezetten kevés helyen lesz igazán jó. Csak ott -és főleg ott lesz teljesen kiaknázható a tudása-, ahol hasonlóan magas szintű a készülékek elvi működése és anyaghasználata is.
De szerintem a legtöbb ember erre azt válaszolná, hogy akkor jó, ha jól szól a saját rendszerében meg még esetleg több helyen is. Szerintem ez téves elképzelés, mert ez már nem a kábel jósága, hanem a rendszerhez illeszkedése, ami nem csak rajta múlik, hanem a többi komponensen is.
- Nemtudom, sokat, de főleg sokféle helyzetben
- Szerintem ha 1-2hétig benn marad a rendszerben, es nem okoz katarzist vissza tenni a régit vagy hiányérzet támad a régi visszatételekor, akkor az a kábel szerintem passzol a rendszerbe, de ez nem jelenti automatikusan azt is, hogy “jó”
- Szerintem nincs közvetlen összefüggés, és főleg abban nincs, hogy ár szerint mennyire fog passzolni a rendszerünkhöz, az szerintem a totális tévút. De az abszolút jóságával szerintem többnyire azért korrelál az ár. A többnyirét úgy értem, hogy nem mindíg, de nagyrészt.
- Mert új impulzusok érnek, fobtossá lesznek olyan dolgok, aminek nem tulajdonítottunk jelentőséget, vagy akár nem is hallottuk, hogy létezik. Illetve változhat az ízlés és a zenefogyasztási szokás is idővel, ami magával vonhatja egy másabb hangzás preferálását. Na meg a készülékcserék is indukálhatják.