Aszpirin írta: ↑2022.09.18., vas. 16:28
A fórum - ha tetszik, ha nem - szabályokon alapul, amelyek a magyar és nemzetközi
szerző jogi, személyiség-, márka- és adatvédelmi, és még ki tudja hány törvénynek, rendeletnek és normatívának kell megfeleljenek.
Ebben hogy képzelsz el te egy “lex Cables”-t ... (?)
- Ez a kérdés nem nekem szólt -
Erről mishow véleménye is érdekelne, aki tudtommal jobban ért a jogi környezethez, mint én ...
- Ez a kérdés nekem szólt -
Mivel látom, továbbra sem csitulnak a kedélyek, és persze megint elindult a személyeskedés, így a hétvégi kommentemhez tennék egy kifejezetten szakmai kiegészítést:
A fórum valóban szabályokon alapul, van tehát érvényes
Szabályzata, ami a fejlécben egy kattintással olvasható, és amiben benne van a megoldás, ezt alább mindját idézni fogom, de mert szóba került egyéb jogi kérdés is, akkor előtte azokat tisztázzuk röviden:
A
"szerző jogi, személyiség-, márka- és adatvédelmi, és még ki tudja hány törvény, rendelet és normatíva" azokat védi, akik annak megfelelnek. Tehát rendelkeznek bejegyzett védjeggyel, a termékük szabadalmi oltalom alatt álló innovációt, know-how-t tartalmaz, amiket valaki engedély nélkül használ, jogi szakszóval "bitorol". Aligha hiszem, hogy ez jelen esetben fennállna ... Vannak továbbá egyéb fontos szabályok, például az egyes termékek megfelelőségével, forgalomba hizatalával, valamint a fogyasztók védelmével kapcsolatban. Ezek a magyar jogban többnyire szakági- vagy kormányrendeletek. Ezekkel elég sokat dolgozom, meglehetősen szigorúak, és egyre szigorúbbakká válnak - tehát aki úgy kondolja, hogy "gyártó" szeretne lenni, aminek során "termékeket" kíván létrehozni, és/vagy forgalmazni, annak bizony ezeket érdemes áttanulmányozni (mondhatnám, "kötelezően ajánlott"

)
A személyiségi jog legfontosabb védelme pedig egy nyilvános, beszélgetős, fórumon az
anonimitás, ezt a Szabályzatunk nagyon helyesen tartalmazza is:
2. Általános szabályok a Fórumon
2.7. Szigorúan tilos valakinek a valódi énjét, Személyes adatait az érintett tudta és hozzájárulása nélkül közzé tenni, vagy arra akár csak utalni.
Tehát óvatosan azzal, hogy egymást személyesen ismerő fórumtársak például a valódi nevén (akér keresztnéven is) szólítsák meg a másikat, kivéve ha az már eleve ismert információ, vagy az illető korábban maga osztotta meg azt saját magáról, önkéntesen.
Az pedig, ha valaki úgy mond akár negatív, akár pozitív kritikát, hogy az kifejezetten személyes
véleményként hangzik el, az nem sért jogot (ennek kereteit a médiajog szabályozza, meglehetősen bonyolultan, ne másszunk bele), tehát azt mondhatod, hogy az adott cucc kinézete
szerinted gáz, vagy hogy a DIY-er
szerinted túltolja, de azt nem mondhatod, hogy XY egy idióta. Az előbbi
vélemény, az utóbbi
sértés. Viszont az is sértheti a Szabályzatot, ha valaki túltolja, mert pl. minden kommentről a saját "terméke" jut eszébe, mert egy ponton már elérheti a "trollkodás" vagy a "flodolás" határát, ami megintcsak benne van a Szabályzatban:
12.4. A „trollkodás”, „flodolás”, „flame war” megelőzése érdekében akár azonnali kitiltás is alkalmazható.
Persze, hogy mi az a szint, ami ezt megvalósítja, erősen szubjektív, moderátor legyen a talpán, aki el mindig el tudja dönteni.
Na, pont ezek kikerülésére van a Szabályzatnak egy 5. pontja:
5. A szakértői al-Fórumok
5.1. Ezek az al-Fórumok a szakemberek, guruk, tuning mesterek számára vannak fenntartva.
5.2. A bekerülésről megfelelő mennyiségű és minőségű hozzászólás közzététele után kérésre a Fórum tulajdonosa dönthet.
5.3. Az al-Fórumba való bekerülés nem jár szerződéskötési kötelezettséggel.
5.4. Ezekbe a Témákba csak az adott szakember termékeivel, vagy szolgáltatásaival kapcsolatban lehet írni.
5.5. A szakember nem rendelkezik moderátori lehetőségekkel.
5.6. A szakember a saját al-Fórumában a saját termékeit meghirdetheti, az árait feltüntetheti, akcióiról információt nyújthat, de ezen tevékenysége nem irányulhat üzletszerű tevékenység végzésére a Fórum keretein belül, azt kizárólag a saját internetes felületén, vagy a saját elérhetőségein láthatja el.
Erről (és csak erről) beszéltem már korábban is: a Szakértők fejezetben kell nyitni egy Cables topicot, ODA mehet minden pro- és kontra megjegyzés ONtopic, R reklámozhatja magát, az elégedett vásárlók dícsérhetik, az elégedetlenek megírhatják, hogy miért nem vált be a kábele (természetesen érvekkel, konkrét tapasztalatokkal).
Senki nem tilt ki senkit, sőt lesz megfelelő topic, ahol minden a helyére kerül - öröm lesz és boldogság!
Hát ez a részletes véleményem, ha már megszólíttattam név szerint. Bocs, ha hosszú lett, viszont ezzel megírtam mindent, amit erről gondolok, és ami szerintem releváns, többet nem tudok, és nem is akarok hozzátenni.
Peace and Love!
Kieg: A jogász kollégáknak mondom (mivel tudom, hogy eléggé sokan vagyunk a fórumon), a fentieket lehetne szakmai értelemben tovább bontani, részletezni, de mivel ez nem jogi fórum, így törekedtem - persze a jogi korrektség megtartása mellett - az érthető és befogadható megfogalmazásra.