Hasonlóan állok hozzá, de lehet hogy csak én éreztem úgy, hogy itt nem az van, hogy tetszik, vagy nem, hanem ellentétes tulajdonságok jelennek meg.

Hasonlóan állok hozzá, de lehet hogy csak én éreztem úgy, hogy itt nem az van, hogy tetszik, vagy nem, hanem ellentétes tulajdonságok jelennek meg.
Részben ezért mondtam hogy szubjektív leírásokat én már rég nem olvasok. Ami az egyiknek szar az a másiknak jó és fordítva. Semmi értelme. Csak az a jó ami nekem jó.fererencz írta: ↑2022.09.12., hétf. 11:41Elég szélsőséges, hogy valaki szerint a régi kábelek "tompa" hangúak, mások szerint meg:
"Ami az új kábelt illeti: eltűnt a dinamika, felbontás,a levegő, a felületi zaj (vagyis a színpadi atmoszféra), a felső regiszterek finom mikrodinamikája. Helyette kaptam egy igazi beszűkült hifi hangzást, döngölő mélyekkel."
Ki érti ezt?![]()
az egyszerűbb nem feltétlen jobb, esete válogatjatunerman írta: ↑2022.09.12., hétf. 11:27
Rossz híreim vannak![]()
- az egyszerűbb a jobb (ugyanarra a célra/minőségben)
- minél kevesebb mechanikai csatlakozó kontaktus
- a lehetséges legrövidebb jelút (ehhez tartozó rövid vezetékezés)
- ahol csak lehetséges egyeres vezeték (többeresnél minél kevesebb ér - 3/5/7)
TJ.
Az eredeti kérdés onnan indult, hogy a kérdező a régi, még a készülékhez kapott egyszerű IC kábelét lecserélte egy modern (és nem olcsó) IC kábelre, de a kapott hang nem tetszett neki, sőt erős visszalépésnek érezte.Baryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 10:56Most itt a vintage és a mai modern kábelek összehasonlításáról van szó, nem? Melyik bolt az, amelyik kimondottan a vintage drótokat, azokból is a legjobbakat árusítja. Életszerűtlen a felvetés. Ilyen kábeleket csak hosszas keresgélés után lehet levadászni használtban, hogy egyáltalán össze tudjuk hasonlítani a mostaniakkal.
Akkor ez eldőlt! És nem a rövidebb jelúton ...Az erősítőmben van egy AKM DAC, de a játékosom TDA1541A S1 hangja jobban tetszik.
Baryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 11:08
Rossz híreim vannak![]()
- az egyszerűbb a jobb (ugyanarra a célra/minőségben)
- minél kevesebb mechanikai csatlakozó kontaktus
- a lehetséges legrövidebb jelút (ehhez tartozó rövid vezetékezés)
- ahol csak lehetséges egyeres vezeték (többeresnél minél kevesebb ér - 3/5/7)
TJ.
Ok, de ha jobban hallod a “felvétel hibáit” és emiatt nincs kedved zenét hallgatni annyira, mint előtte, akkor az kissé azt jelenti, hogy számodra hallgathatatlan.trane írta: ↑2022.09.12., hétf. 08:06egyrészt, Rudi nem "hallgathatatlan"ról írtsutemenyx írta: ↑2022.09.12., hétf. 07:35Szép nagy urban legend lett ez a felvételi hiba dolog. Ennél általában jóval prózaibb a történet, legalábbis én még nem találkoztam kifejezetten hallgathatatlan felvétellel. Hallgathatatlan hangú hifi készülékekkel annál inkábbcables írta: ↑2022.09.12., hétf. 07:26---
Itt érdekes ponthoz érkezett a jobb kábel kérdés. A felvételi hibák kérdéséhez. Valóban a jobb kábel jobban megmutatja a felvételi hibákat is. Akit ez zavar annak választania kell, a jó felvételek szóljanak még jobban, vagy a "hibák" legyenek elfogadhatóbbak.
Számomra ez nem kérdés, én az első megoldást választom.![]()
, szóval nem kellene sarkítani
- másrészt, javaslom, hallgass meg néhány pl. Genesis LP-t (az elsőtől a 'Trick...'-ig, de különösen a 'Selling...'-et - sajna, és általuk is bevallottan hangilag meglehetősen gyengén sikerültek a lemezeik
) a pl. (és nagyjából bármelyik) Yes-ekkel szemben
, azt' ha valóban nem lett volna, akkor lesz képed arról, hogyan is lehet sz@r és jó felvételt készíteni
. és most csak a '70-es évek progrock-ja 2 zenekarának felvételeit idéztem...
![]()
Próbálj ki egy Van Den Hul D300S (a legelsőt) hangfalkábelt. Azon jól le lehet tesztelni mennyire tompa egy vintage hangfalkábelBaryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 10:56Most itt a vintage és a mai modern kábelek összehasonlításáról van szó, nem? Melyik bolt az, amelyik kimondottan a vintage drótokat, azokból is a legjobbakat árusítja. Életszerűtlen a felvetés. Ilyen kábeleket csak hosszas keresgélés után lehet levadászni használtban, hogy egyáltalán össze tudjuk hasonlítani a mostaniakkal.
Bennem él egyfajta egészséges bizalom is a gyártók fejlesztési jószándékát illetően.
Habár valóban jó készülékek születtek akkoriban, de azért azóta is történt egy-s-más a hifiben.
Nem dobtam be semmilyen csontot. Egy információ kapcsán megemlítettem egy nevet, mert az adott információt valóban tőle kaptam, illetve részben magam is nála tapasztaltam. A gumicsontokat a válaszolók - ráugorva a névre - maguk kapták elő a zsebükből, és rágcsálás közben rám mutogattak.
Igen nem voltak eget verő elvárások a 60-as években, de az érem másik oldala hogy akkor készültek a máig legjobb LP lemezek, amiket döbbenetes élmény jó rendszerrel meghallgatni.
Abban a korban, amikor minden az analógról szólt, más volt a hangzásbeli elvárás, tegyük hozzá, maga technika is más volt. Az akkori készülékek főleg a középsávra koncentráltak, nem volt egetverő bűn, ha az otthoni hifi készülékek hangja magasban 12kHz körül már kezdett lekonyulni, mélyben meg 100-150Hz körül kaptak egy kis kiemelést, miközben a középsávot - ahol a beszéd és a legtöbb hangszerhang jelen van - igyekeztek minél simábban, minél kevesebb torzítással megszólaltatni. Ezt sokan valóban úgy élik meg, hogy az a hangzás tompa, élettelen, nem elég fényes, gyors és attraktív. Pedig valójában ott van minden, aminek kell, csak nem tolja meg a sávszéleket, nem csinál semmit igazán látványosan.Baryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 09:21Szerintem amennyiben valakinek fontos a több hallható részlet, a gyorsaság, stb. a zenében, annak érdemes lehet a magasabb minőségi szintet képviselő kábelt bekötni. A rendszeremben cd-lejátszó, hangsugárzók 90-es évek beliek. Erősítő, kábelezés 2010-es évekbeli. Eszem ágában sem lenne valami tompa hangú vintage kábeleket betenni a meglévők helyére. Ez számomra szinte olyan kérdésfelvetés mint, hogy vajon érdemesebb lenne-e high-endet hallgatni a belépő szint helyett?
ez eg - számomra - érdekes kérdés lennefapaci írta: ↑2022.09.12., hétf. 10:06...a hangfelvételek keverése és a HiFi készülékek hangzása is részben divathullámokon múlik, folyamatosan változnak, de ez nem jelenti azt, hogy az új mindenben jobb, mint a régi. Manapság a HiFi-ben a részletgazdagság és a hangzó tér nagysága kiemelt szemponttá vált ...
Nem hiszem, hogy a vintage technika meghatározó jellemzője a tompaság lenne, sőt számomra inkább az elevenség igaz rá. Tény, hogy a hangfelvételek keverése és a HiFi készülékek hangzása is részben divathullámokon múlik, folyamatosan változnak, de ez nem jelenti azt, hogy az új mindenben jobb, mint a régi. Manapság a HiFi-ben a részletgazdagság és a hangzó tér mérete kiemelt szemponttá vált, de egyrészt ez is elmúlik majd idővel, másrészt itt is igaz, hogy néha a kevesebb a több. Hiába van fenenagy színpadunk, ha azon belül káosz van.Baryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 09:21Szerintem amennyiben valakinek fontos a több hallható részlet, a gyorsaság, stb. a zenében, annak érdemes lehet a magasabb minőségi szintet képviselő kábelt bekötni. A rendszeremben cd-lejátszó, hangsugárzók 90-es évek beliek. Erősítő, kábelezés 2010-es évekbeli. Eszem ágában sem lenne valami tompa hangú vintage kábeleket betenni a meglévők helyére. Ez számomra szinte olyan kérdésfelvetés mint, hogy vajon érdemesebb lenne-e high-endet hallgatni a belépő szint helyett?
Valószínűleg azért mert a sok ellenkező véleményű szekértábor között legalább abban az egyben egyetértés mutatkozik, hogy otthoni kipróbálás nélkül semmilyen hifi cuccot venni nem szabad. Kivéve ha az ember szeretne zsákbamacskát játszani.
Én már találkoztam "hallgathatatlan" felvétellel, de az nem került a piacra, mert a közreműködők megvétózták.
Miért jelenti automatikusan a régi azt, hogy tompa hangú?Baryll írta: ↑2022.09.12., hétf. 09:21
Szerintem amennyiben valakinek fontos a több hallható részlet, a gyorsaság, stb. a zenében, annak érdemes lehet a magasabb minőségi szintet képviselő kábelt bekötni. A rendszeremben cd-lejátszó, hangsugárzók 90-es évek beliek. Erősítő, kábelezés 2010-es évekbeli. Eszem ágában sem lenne valami tompa hangú vintage kábeleket betenni a meglévők helyére. Ez számomra szinte olyan kérdésfelvetés mint, hogy vajon érdemesebb lenne-e high-endet hallgatni a belépő szint helyett?
Szerintem amennyiben valakinek fontos a több hallható részlet, a gyorsaság, stb. a zenében, annak érdemes lehet a magasabb minőségi szintet képviselő kábelt bekötni. A rendszeremben cd-lejátszó, hangsugárzók 90-es évek beliek. Erősítő, kábelezés 2010-es évekbeli. Eszem ágában sem lenne valami tompa hangú vintage kábeleket betenni a meglévők helyére. Ez számomra szinte olyan kérdésfelvetés mint, hogy vajon érdemesebb lenne-e high-endet hallgatni a belépő szint helyett?mishow írta: ↑2022.09.12., hétf. 08:54Tisztelt Urak!
Csak szólok, hogy az eredeti téma a vintage készülékek kábelezése volt.
Mivel a kommentekből láthatóan elég sokan hallgatnak kifejezetten vintage (a '70-80-as évekből származó) és még többen "youngtimer" (főleg '90-es évek) készülékeket, ezért szerintem ez fontos téma lehet(ne). Pláne, hogy sokan bátran átkábelezik ezeket, mások meg az eredetiséget tekintik elsődlegesnek.
Ehhez képest megint ugyanazt a rágógumit rágjuk, parttalan elméleti okfejtésekkel dobálózunk a "jóhangról" meg a "rosszhangról", közben Rudi nyomja az önreklámot, ami miatt százszor figyelmeztették már, és amit megint úgy hozott elő, hogy senki nem kérdezte!
Kizárólag a tényszerűség kedvéért: a téma kapcsán pár kommenttel ezelőtt megemlítettem, hogy XY-nál hallottam egy vintage dobozt az eredeti kábelével, és az milyen jól szólt. NEM hoztam szóba témaként sem XY-t, sem az általa gyártott készülékeket, főleg eszemben sem volt azok kábelezéséről beszélni (mivel azt már unásig szétragoztuk), csak annyit és NEM TÖBBET írtam, hogy VALAKINÉL hallottam VALAMIT, ami VALAHOGY reagált a kábelcserére. Egy hangdobozról és a kábeléről beszéltem. PONT! Ebből lett azután, ami lett ...![]()
Pedig az eredeti téma (vagyis milyen kábeleket érdemes a vintage készülékekhez használni, érdemes-e cserélni a gyári kábeleket, és ez mit hoz hangban, valamint mit visz el az eredetiség megszűnése miatti értékvesztésben) szerintem a "rágóguminál" sokkal izgalmasabb, talán érdemesebb lenne ahhoz visszatérni!
Szép nagy urban legend lett ez a felvételi hiba dolog. Ennél általában jóval prózaibb a történet, legalábbis én még nem találkoztam kifejezetten hallgathatatlan felvétellel. Hallgathatatlan hangú hifi készülékekkel annál inkábbcables írta: ↑2022.09.12., hétf. 07:26---
Itt érdekes ponthoz érkezett a jobb kábel kérdés. A felvételi hibák kérdéséhez. Valóban a jobb kábel jobban megmutatja a felvételi hibákat is. Akit ez zavar annak választania kell, a jó felvételek szóljanak még jobban, vagy a "hibák" legyenek elfogadhatóbbak.
Számomra ez nem kérdés, én az első megoldást választom.