Jó sokat vártál az első kábel cseréddel :) Pedig 10 éves korod óta hifizel :)Reverb írta: ↑2022.09.07., szer. 21:20Tisztelt Fórumtársak!
Tanácsot szeretnék kérni.
Kb.30 év hobbi hang és zenerajongás után rávettem magam egy minőségibb ,Inakustik Thassos Silver Edition Monitor rca kábel megvásárlására. Izgatottan kötöttem be és vártam a meglepetést. A meglepetés annyiban manifesztálódott, hogy ugyan nem lett jobb a hang, ellenben az első benyomás után sokkal rosszabb se... A csere tárgya egy szabvány piros-fehér rca vezeték volt, mely 600 Ft-ba kerül.. Nos tovább teszteltem és a különbség egyre észrevehetőbb volt, a 600 Ft-os rca javára. Ami az új kábelt illeti: eltűnt a dinamika, felbontás,a levegő, a felületi zaj (vagyis a színpadi atmoszféra), a felső regiszterek finom mikrodinamikája. Helyette kaptam egy igazi beszűkült hifi hangzást, döngölő mélyekkel. Kicsit dühös vagyok, de leginkább csalódott. Vajon ez lenne a kábelek varázs misztériumát körülölelő blabla? Vajon hány tíz, százezer forintot kéne elköltenem, hogy visszakapjam az eredeti 600 Ft-os rca hangomat? Vagy inkább anyukámnak volt igaza, aki azt mondta, hogy 40 évesen már illene felnőnöm? Előre is köszönöm!
Na de hogy tényleg segítsek is, van ilyen eset, nem is annyira meglepő. Több oka is lehet. Mivel elég jól detektáltad a különbségeket, ezért feltételezem, hogy a rendszered felbontása (és a füled, figyelmed) már kihozza a finomabb különbségeket. Az egyik lehetséges ok, hogy az az inakustik kábel egy olcsó, (ha nem is 600 hanem 20-30eft) áruházi darab, egy kalap sz.rt sem ér. Ez ne vegye kedved, mert ettől még nem muszáj százezreket költened, akár ugyan ennyiért kifoghattál volna egy sokkal jobb hangú, és a rendszerébe jobban passzoló kábelt. Zárójelben a tapasztalatom az, hogy azért zsebbenyúlósan komolyabb hangot kaptam drágább kábelektől, de hiszen ugyan ez igaz a hangsugárzóra, erősítőre stb. tehát tulajdonképpen nem is csoda, persze ettől még kérdés náluk az ár-érték arány, ami minnél kisebb a pénztárca, annál rosszabbnak tűnik.
A másik dolog, egy barátom vintage rendszerén tapasztaltam, hogy nem is olyan könnyű kirobbantani azt a 600ft-os fröccsöntött kábelt, a maga 30-40 éves járatódásával, vagy nem tudom mitől, de nála is több alsó kategóriás (kb. 40e - ig) elvérzett, nem passzolt a rendszerbe. Drágábban nem akart venni (pedig komolyabb kb. 4 milliós vintage rendszer).
Szóval ha egyébként jó így, akkor hagyd a francba, ha valamin szeretnél javítani, vagy csak mindenből többet akarsz kapni hátrányok nélkül, akkor hidd el lehet találni,igaz keresni próbálgatni kell, és mázli ha megúszod 30e alatt. Én csak kb. 25 éve reszelgetem az aktuális rendszereimet, de nagyon sok kábellel éltem együtt, így írom ezt neked, nem úgy hogy elméleteim vannak róla.