Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 420

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

sutemenyx írta:
2022.08.10., szer. 21:37
Akkor hadd összegzem a látottakat.

Tehát aki hall valamit, de nem bizonyította be elméleti síkon az menjen a..
Aki hall valamit és elméleti síkon megpróbálja magyarázni az is menjen a..
Aki hall valamit és mért is valamit, de nem magyarázta meg elvi síkon az is menjen a..

Mostmár csak az a kérdés, hogy esetleg elég lenne-e hallani+megmérni+megmagyarázni, vagy még külföldinek is kell lenni?
Mi az a kritérium, amivel lehet írni ebbe a topicba?
Csak a lényeget hagytad ki. A legtöbb gondot ezen "hifisták" okozzák:
- megmér valamit, de nem hall semmit, ez alapján ítél
- se nem mér, se nem hall, de meg van győződve róla, hogy kizárólag az ő álláspontja a helyes
Az embereket nagyon könnyű félrevezetni, hiszen mindig a legkönnyebb (és legolcsóbb) utat választanánk szívünk szerint.
Mennyivel egyszerűbb elhinni azt, hogy egy filléres cucc jobb mérési eredményeket produkál, mint egy drágább, tehát jobb is.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Akkor hadd összegzem a látottakat.

Tehát aki hall valamit, de nem bizonyította be elméleti síkon az menjen a..
Aki hall valamit és elméleti síkon megpróbálja magyarázni az is menjen a..
Aki hall valamit és mért is valamit, de nem magyarázta meg elvi síkon az is menjen a..

Mostmár csak az a kérdés, hogy esetleg elég lenne-e hallani+megmérni+megmagyarázni, vagy még külföldinek is kell lenni?
Mi az a kritérium, amivel lehet írni ebbe a topicba?
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4015

Hozzászólás Szerző: juliush »

wittao írta:
2022.08.10., szer. 20:49
Akkor leirom egyszerubben:
sokan allitjak, hogy ket tej ize kozott erezheto kulonbseg van.
Erre jon valaki, beledug egy a NASA altal kalibralt homerot, es azt mondja mind a ketto pontosan ugyanolyan meleg, nem lehet koztuk kulonbseg.
Sokan ezt kritizaljak, hogy egyaltalan semmilyen viszonyitasi alapot nem adnak a kijott -szakmailag jo- meresek eredmenyei!
Nem tudjuk, hogy mit kellene merni, hogy ertekelheto legyen. Megmerhet 100 nem relevans parametert is, ha kozben a 101. lenne az, ami alatamasztana az allitast, vagy eppen cafolna.
Már csak azért is, mert szórakoztatnak a frappáns, hiperreleváns riposztjaid! :D A metafórád kicsit kipofozva:
Két milkofil vitatkozik, az első szerint az édeskésebb tej picit melegebb (egy neves blogger írta és tényleg!), mint a savanykásabb, ezért enyhén cukrozva issza a tejet, mert úgy meg tudja spórolni a melegítést a rezsón. A másik szerint pont ugyanolyan hőmérsékletűek. Erre jön valaki a NASA által kalibrált hőmérővel és csodák csodája, nem tud kimutatni egyetlen mikrokelvinnyi hőmérséklet-különbséget sem (az emberi hőmérséklet-különbség érzékelési határ egyébként kb. 250 milliK ;) )
Erre az első kétségbe vonja a mérés "jóságát", mert nem a megfelelő paramétert mérik.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Az Amir egy dilettáns. És szerintem nem is hall jól. Ennek ellenére ítél minden felett. Elolvastam 1-2 "tesztjét", azokról a készülékekről amik nálam is megfordultak. A kiváló mérési eredményű cuccok, hihetetlen módon nem jól szóltak. Persze aki meghall 1 tízezred torzításbeli különbséget, annál lehet más lett volna a konklúzió.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2006

Hozzászólás Szerző: wittao »

juliush írta:
2022.08.10., szer. 20:28
wittao írta:
2022.08.10., szer. 19:29
Tehát ha mérek valamit, és nem tudom, hogy jó paramétert mértem-e vagy sem, de valamit mértem... ami azt mutatja, hogy semmi változás. Emellett meghallgatom, és nem hallok változást, az mennyivel kevésbé pszichológiai kérdés, mint amikor hallani akar valaki és hall? Nem hallhat - nem hall, hallani akar - hall.
Egy mérés "jóságát", relevanciáját az vonja kétségbe, akinek nem igazolja a szubjektív tapasztalatait. Amir mérései egyébként összhangban vannak a híradástechnikai távközlési rendszerek transzparenciájának mérési gyakorlatával és mint kiderült a személyes tapasztalásával is. Tehát mind szakmai meggyőződése, mind személyes élményei alapján megalapozottan gondolja, hogy jó paramétereket mért. Ti, akik az ellenkezőjét tapasztaltátok hangzás oldaláról, nyilvánvalóan kétségbe vonjátok, de egyelőre még adósak maradtatok az övét cáfoló "jó" mérési metódusokkal és az általuk alátámasztott plauzibilis szakmai magyarázatokkal.
Nyilvánvalóan kevésbé fogékony meghallani egy jelenséget olyan személy, akinek ellenkező szakmai vagy egyéb jellegű negatív prekoncepciója van, ugyanakkor valós hatással szembesülve minden racionális személy felülvizsgálja azt, bár nyilván nem olyan egyszerű ez. Mint ahogy fordítva sem, meggyőződés alapján kialakított prekoncepcióból nehéz lehet visszakozni még szakmailag hiteles, meggyőző érvek hatására is.
Akkor leirom egyszerubben:
sokan allitjak, hogy ket tej ize kozott erezheto kulonbseg van.
Erre jon valaki, beledug egy a NASA altal kalibralt homerot, es azt mondja mind a ketto pontosan ugyanolyan meleg, nem lehet koztuk kulonbseg.
Sokan ezt kritizaljak, hogy egyaltalan semmilyen viszonyitasi alapot nem adnak a kijott -szakmailag jo- meresek eredmenyei!
Nem tudjuk, hogy mit kellene merni, hogy ertekelheto legyen. Megmerhet 100 nem relevans parametert is, ha kozben a 101. lenne az, ami alatamasztana az allitast, vagy eppen cafolna.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7524

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Azért emlékszünk talán még az audiofil SATA kábelre, a processzorok eltérő hangjára, ami a 2145. cache méretéből adódott gondolkodik.gif , az audiofil RAM-ra, ami a ráragasztott hűtőbordától volt audiofil, a hiperszuper fanless megoldásokra, amikben a toroid úgy táncol és búg, hogy 10x jobban rázza a házat és ezzel együtt az összes alkatrészt, mint egy normális venti, az olyan alaplapos konfigokra, amin az alaplapi feszszabályzók szinte szűretlenek és a leggagyibb kapcsitápos integrált megoldások hogy kicsi lehessen a mérete, persze 80 körös analóg tápra kötve, a drága fűtött kristályos USB kártyákat agyonverő újabb generációs filléres kínai USB kártyákra, és lehetne sorolni a végtelenségig. Most nem beszélek itt, az önmagába hurkolt "zajzáró" VF marhaságokról.
Apró kis kitérő, hifista kontra professzionális audio szakember, az egyszerűség kedvéért hangmérnök. A hifsta szerint mindenki hülye, süket, szar a rendszere, ha nem azt hallja, amit ő. A hangmérnök megkér más hozzáértőt, hallgassa meg amit csinált, hogy kizárja azt a tényezőt, amire a hifista marha büszke. :rolleyes: :D
Szerencsére mindenki abban hisz, azt csinál, amiben és amit akar. ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

juliush
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2022.08.10., szer. 19:29
Tehát ha mérek valamit, és nem tudom, hogy jó paramétert mértem-e vagy sem, de valamit mértem... ami azt mutatja, hogy semmi változás. Emellett meghallgatom, és nem hallok változást, az mennyivel kevésbé pszichológiai kérdés, mint amikor hallani akar valaki és hall? Nem hallhat - nem hall, hallani akar - hall.
Egy mérés "jóságát", relevanciáját az vonja kétségbe, akinek nem igazolja a szubjektív tapasztalatait. Amir mérései egyébként összhangban vannak a híradástechnikai távközlési rendszerek transzparenciájának mérési gyakorlatával és mint kiderült a személyes tapasztalásával is. Tehát mind szakmai meggyőződése, mind személyes élményei alapján megalapozottan gondolja, hogy jó paramétereket mért. Ti, akik az ellenkezőjét tapasztaltátok hangzás oldaláról, nyilvánvalóan kétségbe vonjátok, de egyelőre még adósak maradtatok az övét cáfoló "jó" mérési metódusokkal és az általuk alátámasztott plauzibilis szakmai magyarázatokkal.
Nyilvánvalóan kevésbé fogékony meghallani egy jelenséget olyan személy, akinek ellenkező szakmai vagy egyéb jellegű negatív prekoncepciója van, ugyanakkor valós hatással szembesülve minden racionális személy felülvizsgálja azt, bár nyilván nem olyan egyszerű ez. Mint ahogy fordítva sem, meggyőződés alapján kialakított prekoncepcióból nehéz lehet visszakozni még szakmailag hiteles, meggyőző érvek hatására is.
Gyula 

wittao
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2022.08.10., szer. 18:56
Aszpirin írta:
2022.08.10., szer. 18:04
...Ez a probléma jelen esetben Amir módszerével. Méri a jeleket, a mérés nem mutat ki szignifikáns eltérést, és ebből levonja a következttést, hogy nem létezik eltérés a hangásban...
Érdemes megismerkedni a teljes teszt anyagával, ugyanis a mérés után fülügyre is veszi a switch-et és semmilyen hallható különbséget sem tapasztal.
"I started with my generic switch connection and started to stream some of my reference quality content. While the music was playing, I switched Ethernet cables, this time having Port B of EtherRegen feeding the Matrix i. There was absolutely no audible difference. I then switched back to generic switch feed. No difference. I switched back to EtherRegen. No difference. None. Nothing."
Vagyis a mérés alapján levont következtetést szubjektív teszttel igazolja, ami több fokkal erősebb annál, hogy külső befolyásoló tényezőktől korántsem mentes módon megszerzett tapasztalatokat objektív igazságként tálaljuk, a szakmailag helytálló műszaki okok és alátámasztó mérések hiánya ellenére.
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.10232/

Azt még finoman hozzáteszem, hogy switch vásárlóink legalább 50%-a teljesen szkeptikus volt ezzel a témakörrel kapcsolatosan, majd a teszteket követően megrendelte a készüléket. Ugyanez a tapasztalat ethernet kábelekkel kapcsolatosan. Odaadják a kereskedők, kipróbálják, vagy marad, vagy nem. Nem akarja hallani senki sem, hiszen sok olyan készülék van itt, ami nem éppen olcsó.

A tapasztalatom az inkább, hogy ezen a területen sokkal több a negatív prekoncepció, mint a belebeszéléssel történő koncepció-teremtés!

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

gyongyhalas írta:
2022.08.10., szer. 18:56
supravox írta:
2022.08.10., szer. 17:56
Kedves Juliush..

Én pont így vagyok a baristákkal.
Kerek szemmel figyelem,hogy mennyit el tudnak tökölni egy csésze kávé elkészítésével.
Én behajintom a kapszulát a gépbe 30mp múlva kész és finom.
Amitől persze egy kávéínyenc sugárban okádna.
De nekem a kávé nem annyira fontos,hogy ennyi időt töltsek vele.
De ha iszok egy nagy műgonddal elkészített kávét azért érzem a különbséget és el kell hinnem,hogy ez a sok apró de fontos részlettől lesz fincsi.
Az ízlelésnek van mértékegysége?
Nem nagyon.
Érzed vagy nem érzed.
Hallod vagy nem hallod.
Az első M5 amúgy az enyém volt próbaképp...
Nagy Bricasti rajongó vagyok de az M5 nem volt nálam sokáig.
De azért van annyira jó cucc,hogy egy switch bekerülését vagy annak kábelezését határozottan megmutassa.
Sziasztok!

Talán pont ellenkezőleg piszok jó cucc a Bricasti M5.....
Ezt olvastam róla jó google fordítás így lehet nem is ezt írják??

HANG
Az M5 célja, hogy a digitális audioadatok legkorszerűbb lejátszását és átvitelét biztosítsa a hálózathoz csatlakoztatott meghajtóról vagy a hálózat bármely pontjáról, ahol a hangot tárolják. Ebben a sémában a hangot valós idejű hangként „rendereli” vagy streameli az M5-ben, majd továbbítja a passzív digitális kimenetekre, az AES-re vagy az SPDIF-re. Ez a megközelítés eltávolítja a gazdagép kiszolgáló számítógépét a hang tényleges lejátszásából, és kiküszöböli a tipikus problémákat, például a számítógép tápegységeiből és a számítógép kapcsolóüzemű feszültségszabályozóiból származó zajt, valamint az USB-n keresztüli áramforrásból származó zajt, ha számítógépet használ erre a célra. . Az eredmény csendes hátterek, tiszta tranziensek, valamint a zaj és az áramszennyezés megszüntetése, mivel az M5 teljesen lineáris tápegységgel rendelkezik. Még az M5 USB-lejátszása is jobb lesz egy normál számítógéphez képest,
Ez jól hagzik csak nem igaz.
Meg ez a normál számítógép mit jelenthet??🤔🤔
Az akkori pc-m fasorban sem volt a mostanihoz.
Mégis jobban szólt az M5-nél.
Azt gondoltam ezzel a készülékkel én is felszabadítom magam a PC-vel való "kínlódástól" hihi😀
Szerencsére ez nem történt meg.
Nagyon kellemes,hosszan hallgaható cucc az M5.
Ennyi.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

supravox írta:
2022.08.10., szer. 17:56
Kedves Juliush..

Kerek szemmel figyelem,hogy mennyit el tudnak tökölni egy csésze kávé elkészítésével.
De ha iszok egy nagy műgonddal elkészített kávét azért érzem a különbséget és el kell hinnem,hogy ez a sok apró de fontos részlettől lesz fincsi.
Nem nagyon.
Érzed vagy nem érzed.
Hallod vagy nem hallod.
De azért van annyira jó cucc,hogy egy switch bekerülését vagy annak kábelezését határozottan megmutassa.
Sziasztok!

Talán pont ellenkezőleg piszok jó cucc a Bricasti M5.....
Ezt olvastam róla jó google fordítás így lehet nem is ezt írják??

HANG
Az M5 célja, hogy a digitális audioadatok legkorszerűbb lejátszását és átvitelét biztosítsa a hálózathoz csatlakoztatott meghajtóról vagy a hálózat bármely pontjáról, ahol a hangot tárolják. Ebben a sémában a hangot valós idejű hangként „rendereli” vagy streameli az M5-ben, majd továbbítja a passzív digitális kimenetekre, az AES-re vagy az SPDIF-re. Ez a megközelítés eltávolítja a gazdagép kiszolgáló számítógépét a hang tényleges lejátszásából, és kiküszöböli a tipikus problémákat, például a számítógép tápegységeiből és a számítógép kapcsolóüzemű feszültségszabályozóiból származó zajt, valamint az USB-n keresztüli áramforrásból származó zajt, ha számítógépet használ erre a célra. . Az eredmény csendes hátterek, tiszta tranziensek, valamint a zaj és az áramszennyezés megszüntetése, mivel az M5 teljesen lineáris tápegységgel rendelkezik. Még az M5 USB-lejátszása is jobb lesz egy normál számítógéphez képest,

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2022.08.10., szer. 18:04
...Ez a probléma jelen esetben Amir módszerével. Méri a jeleket, a mérés nem mutat ki szignifikáns eltérést, és ebből levonja a következttést, hogy nem létezik eltérés a hangásban...
Érdemes megismerkedni a teljes teszt anyagával, ugyanis a mérés után fülügyre is veszi a switch-et és semmilyen hallható különbséget sem tapasztal.
"I started with my generic switch connection and started to stream some of my reference quality content. While the music was playing, I switched Ethernet cables, this time having Port B of EtherRegen feeding the Matrix i. There was absolutely no audible difference. I then switched back to generic switch feed. No difference. I switched back to EtherRegen. No difference. None. Nothing."
Vagyis a mérés alapján levont következtetést szubjektív teszttel igazolja, ami több fokkal erősebb annál, hogy külső befolyásoló tényezőktől korántsem mentes módon megszerzett tapasztalatokat objektív igazságként tálaljuk, a szakmailag helytálló műszaki okok és alátámasztó mérések hiánya ellenére.
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.10232/
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3148
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

juliush írta:
2022.08.10., szer. 17:39
A helyzet az, hogy jópárszor nekiugrottam itthon játszogatni a különböző kábel/kábelmodem/switch konfigurációkkal, lineárisan tápolni a switch-emet, de a csoda elmaradt, a Bricasti M5-ös streameremmel etetett rendszerem csak "vonogatja a vállát" és zavartalan minőségben zenél és zenél. Ugyanazt a RedBook felbontású anyagot hallgatva saját CD-ről közvetlenül a DAC-on keresztül, rippelve Roon adatbázisba vagy Tidalról streamelve. Ahogy azt a híradástechnikai szakma jelenlegi állása és számtalan különböző fórumon bemutatott mérések is alátámasztják és tényleg komolyan, hozzáértéssel megépített hálózati végponttól és/vagy DAC-tól elvárható.
Igaz, hogy nem úgy ülök neki hallgatni, hogy még érzem a markomban a páka melegét és szinte a lelki szemeim előtt látom, ahogy az új drága kondi büszkén terpeszkedik a switch áramkörén, vagy épp a gyártó bemutatótermében a fejlesztéseket csillogó szemmel taglaló fejlesztő/kereskedő lelkes szavaival a fülemben, hasonlóan gondolkodó szenvedélyes hobbitársakkal körbevéve, lélegzetvisszafojtott áhitattal várva a beígért csodát. Hogy tudok a változtatásról, én hajtottam végre, fizettem érte, xy-tól hallottam/olvastam áldásos hatásáról és egyébként is akarom, hogy jobb legyen, hiszen ez a hobbi sava-borsa.
Tehát, az ÉN tapasztalataim nem esnek egybe Tiétekkel, viszont összhangban vannak az iskolában tanultakkal, a tudomány jelenlegi állása szerint mérhető dolgokkal. Ráadásul ennek köszönhetően évek óta vége az upgrade kényszernek, a pénz mehet a lemezek vásárlásába, meg koncertekre.
Ezzel szemben a Ti tapasztalataitok a tudomány jelenlegi szintjén megalapozatlanok, mérésekkel nem igazolhatók (de sebaj, a tudomány fejlődése majd utolér), folyamatos fejlődés ígéretével és állandó változtatási kényszerrel. És ennek minden felelősségével mások iránt, akiket influenszerként befolyásoltok!
Szerintem mindkét véleménynek helye kell hogy legyen egy ilyen fórumon, ami egy általános "PC alapú audió lejátszás" tematikájú és nem kizárólagosan "Audio PC upgrade"! Az olvasók majd maguk megtapasztalják, eldöntik, hogy melyik hozzáállás a jobb számukra.
Az hogy vitatkozunk veled, semmi esetre sem jelenti azt, hogy ne lenne itt helye a véleményednek!
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5971

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

juliush írta:
2022.08.10., szer. 17:39
Ezzel szemben a Ti tapasztalataitok a tudomány jelenlegi szintjén megalapozatlanok, mérésekkel nem igazolhatók (de sebaj, a tudomány fejlődése majd utolér), folyamatos fejlődés ígéretével és állandó változtatási kényszerrel. hozzáállás a jobb számukra.
Gyula, azt hiszem ismersz eléggé, hogy tudd, melyik oldalon állok ebben a vitában.

Ugyanakkor az a helyzet, hogy tudtommal amíg egy fizikai jelenség létezését méréssel elméletileg egyértelműen igazolni lehet, addig nem-létezését nagyon nehéz bizonyítani. Akár objektívnek tekintjük a mérést, akár szubjektív érzékeinkre hagyatkozunk. Ha egy statisztikailag szignifikáns mérés kimutatja a jelenséget, akkor annak a meglétét elfogadottnak tekinthetjük, ha viszont nem, az nem jelenti azt, hogy a jelenség nem létezik. Ez a probléma jelen esetben Amir módszerével. Méri a jeleket, a mérés nem mutat ki szignifikáns eltérést, és ebből levonja a következttést, hogy nem létezik eltérés a hangásban. Csakhogy sajnos ebben a következtetésben - szerintem - pontosan az a hiba, amit az ellentábornak felró: hogy ez a következetetés egy sor bizonyítatlan prekoncepcióra támaszkodik, és a formális logika - amennyiben azt elfogadjuk - sem engedi meg ezt a következtetést (egészen tudományosan: az implikáció két oldalának tagadása megfordítja az implikáció irányát, és ezt a nagyon alapvető formális logikai szabályt Amir teljesen figyelmen kívül hagyta). Így viszont a mérés a hitét támasztja alá - ami csak egy fokkal jobb, mint az ellentábor módszere, ami kizárólag az szubjektív érzékelésre épül.

Mindezt pedig úgy írtom le, hogy közben a tudományban hiszek, Cat.5e kábeleket és kutyaközönséges switcheket és számítógépeket használok, nem is tervezek (soha) audiofil switchekre váltani, tehát önigazolás kizárt.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Kedves Juliush..

Nem nagyon.
Érzed vagy nem érzed.
Hallod vagy nem hallod.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára supravox 2022.08.10., szer. 18:10-kor.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A helyzet az, hogy jópárszor nekiugrottam itthon játszogatni a különböző kábel/kábelmodem/switch konfigurációkkal, lineárisan tápolni a switch-emet, de a csoda elmaradt, a Bricasti M5-ös streameremmel etetett rendszerem csak "vonogatja a vállát" és zavartalan minőségben zenél és zenél. Ugyanazt a RedBook felbontású anyagot hallgatva saját CD-ről közvetlenül a DAC-on keresztül, rippelve Roon adatbázisba vagy Tidalról streamelve. Ahogy azt a híradástechnikai szakma jelenlegi állása és számtalan különböző fórumon bemutatott mérések is alátámasztják és tényleg komolyan, hozzáértéssel megépített hálózati végponttól és/vagy DAC-tól elvárható.
Igaz, hogy nem úgy ülök neki hallgatni, hogy még érzem a markomban a páka melegét és szinte a lelki szemeim előtt látom, ahogy az új drága kondi büszkén terpeszkedik a switch áramkörén, vagy épp a gyártó bemutatótermében a fejlesztéseket csillogó szemmel taglaló fejlesztő/kereskedő lelkes szavaival a fülemben, hasonlóan gondolkodó szenvedélyes hobbitársakkal körbevéve, lélegzetvisszafojtott áhitattal várva a beígért csodát. Hogy tudok a változtatásról, én hajtottam végre, fizettem érte, xy-tól hallottam/olvastam áldásos hatásáról és egyébként is akarom, hogy jobb legyen, hiszen ez a hobbi sava-borsa.
Tehát, az ÉN tapasztalataim nem esnek egybe Tiétekkel, viszont összhangban vannak az iskolában tanultakkal, a tudomány jelenlegi állása szerint mérhető dolgokkal. Ráadásul ennek köszönhetően évek óta vége az upgrade kényszernek, a pénz mehet a lemezek vásárlásába, meg koncertekre.
Ezzel szemben a Ti tapasztalataitok a tudomány jelenlegi szintjén megalapozatlanok, mérésekkel nem igazolhatók (de sebaj, a tudomány fejlődése majd utolér), folyamatos fejlődés ígéretével és állandó változtatási kényszerrel. És ennek minden felelősségével mások iránt, akiket influenszerként befolyásoltok!
Szerintem mindkét véleménynek helye kell hogy legyen egy ilyen fórumon, ami egy általános "PC alapú audió lejátszás" tematikájú és nem kizárólagosan "Audio PC upgrade"! Az olvasók majd maguk megtapasztalják, eldöntik, hogy melyik hozzáállás a jobb számukra.
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3148
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

juliush írta:
2022.08.10., szer. 14:49
sutemenyx írta:
2022.08.08., hétf. 22:55
Ha azt akarod megállapítani, és bebízonyítani, hogy teljes hülyeséget beszélek, akkor erre két módot tudok neked javasolni:
1./ Meghallgatod megfelelő rendszerben
2./ Zajspektrumot mérsz 100Hz-100kHz közt -felőlem mérheted 100Mhz-ig vagy 1GHz-ig is-, majd ezt a mérést közzéteszed.
Nos, volt aki megtette (lásd a videót lent), de mivel az eredmény nem találkozott az ilyen fórumokon hangadó véleményekkel, nem igazolta "empirikus tapasztalataikat", azok gazdái hamar karaktergyilkosságba mentek át. Pedig a mérés metódikája szakmailag helytálló. És azt sem gondolnám, hogy a TP-Link fizette volna, hogy az eladásaikat veszélyeztető speciális audió switch-ek térnyerését visszaszorítsa.
Persze jöhet a következő közhely, az ócska kínai DAC, amely nem képes a finomságokat kimutatni. Tegyük fel, hogy lecseréljük egy speckó (elektroncsöves, BG kondis, ős kerámia-tokos 14-bites DAC-os, rakjátok össze az ideális konfigot!) berendezésre, amely láss csodát, hallható tartományban észlelhető és mérhető változást hoz! Vajon ebben az esetben a "felbontóképessége" növekedett, vagy a környezeti hatásokra, zajokra való érzékenysége annyira gyatra?
Mindegy is, a vélt vgy valós különbséget a beleölt pénz, erőfeszítés és technológia, méregdrága mérőeszközök alkalmazásának tudata, az újdonság varázsa, az önigazolás, vagy épp a "szakértő" influenszer hobbitársak véleménye transzformálja a következő minőségi ugrás ígéretévé, végső soron az egyértelmű és látszólag a végtelenségig fenntartható fejlődés vallásává, ami aztán irracionálisan elszabaduló pozitív árspirált táplálja.
Ne becsüljük le a folyamat mögött munkálkodó pszichológiai erőket! Félek, hogy egy teszt során a kezelt és gyári eszközöket bekötve, de vicceskedve épp fordítva jelezve a vendégek részére, hogy pillanatnyilag melyik szól, hamar jönnének a kezeltnek hitt eszközt dicsőítő jelzők, "nagyobb, pontosabb tér", meg "sokkal jobb felbontás", meg "jóval mélyebbre menő basszusok"... minden audiofil közhely, amelyet a háttérinfóval, előítételetekkel és vizuális élménnyel összezavart elme elpufogtathat, hogy összhangot teremtsen a minket bombázó különböző ingerek között. Sőt, csak tettetve a kapcsolgatást is biztosan kiváltanék megkülönböztető értékítéleket, mert úgy vagyunk huzalozva, hogy mintázatokat, rendszert keressünk a környezetünkben. Mindezt számtalan kísérlettel igazolták.

youtu.be/BHPwPRLxDWc
Úgy tűnik az empirikus módszereket negatív kontextusba helyezed, pedig pl. a fizika tudományában nagyon sokszor empirikus úton fedeznek fel új törvényszerűségeket (kisérleti fizika), amit aztán később matematikai levezetésekkel elméleti síkon is igazolnak (elméleti fizika). Én úgy gondolom a hi-fi világában is van helye az empirikus módszereknek.

A kínai DAC témakörben egy empirikus tapasztalat: Korábban volt egy beszámított Luxman DA-250-es DAC-om, amit meghirdettem. Jött egy "potenciális vevő" meghallgatni, de hozta a saját, "csúcs" Sabreval szerelt Toppingját, ha jól emlékszem talán a D90-es volt. A Luxman egy "mezei" PCM1795-ös DAC chipet tartalmaz. Azt kb. két perc után levettem, hogy esze ágában sincs megvenni a Luxmant, pusztán önigazolást keresett, azzal a percepcióval, hogy a csúcs Sabres Topping úgyis megveri a 3-szoros árú Luxmant, vagy legrosszabb esetben nem lesz köztük lényeges különbség. Nagyon szeretette volna ezt hallani, de persze nem így alakult, az arcára fagyott a mosoly abban a pillanatban, amikor a Luxman megszólalt. Szignifikánsan, minden tekintetben, egyértelműn sokkal jobb volt a Luxman, és ezt kénytelen volt ő is elismerni. A Luxmant végül nem ő, hanem egy hozzáértő ügyfél vásárolta meg, aki pontosan tudta hogy mit vesz.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2022.08.10., szer. 14:49
sutemenyx írta:
Ha azt akarod megállapítani, és bebízonyítani, hogy teljes hülyeséget beszélek, akkor erre két módot tudok neked javasolni:
2./ Zajspektrumot mérsz 100Hz-100kHz közt -felőlem mérheted 100Mhz-ig vagy 1GHz-ig is-, majd ezt a mérést közzéteszed.
Nos, volt aki megtette (lásd a videót lent), de mivel az eredmény nem találkozott az ilyen fórumokon hangadó véleményekkel, nem igazolta "empirikus tapasztalataikat", azok gazdái hamar karaktergyilkosságba mentek át. Pedig a mérés metódikája szakmailag helytálló. És azt sem gondolnám, hogy a TP-Link fizette volna, hogy az eladásaikat veszélyeztető speciális audió switch-ek térnyerését visszaszorítsa.
Persze jöhet a következő közhely, az ócska kínai DAC, amely nem képes a finomságokat kimutatni. Tegyük fel, hogy lecseréljük egy speckó (elektroncsöves, BG kondis, ős kerámia-tokos 14-bites DAC-os, rakjátok össze az ideális konfigot!) berendezésre, amely láss csodát, hallható tartományban észlelhető és mérhető változást hoz! Vajon ebben az esetben a "felbontóképessége" növekedett, vagy a környezeti hatásokra, zajokra való érzékenysége annyira gyatra?
Mindegy is, a vélt vgy valós különbséget a beleölt pénz, erőfeszítés és technológia, méregdrága mérőeszközök alkalmazásának tudata, az újdonság varázsa, az önigazolás, vagy épp a "szakértő" influenszer hobbitársak véleménye transzformálja a következő minőségi ugrás ígéretévé, végső soron az egyértelmű és látszólag a végtelenségig fenntartható fejlődés vallásává, ami aztán irracionálisan elszabaduló pozitív árspirált táplálja.
Ne becsüljük le a folyamat mögött munkálkodó pszichológiai erőket! Félek, hogy egy teszt során a kezelt és gyári eszközöket bekötve, de vicceskedve épp fordítva jelezve a vendégek részére, hogy pillanatnyilag melyik szól, hamar jönnének a kezeltnek hitt eszközt dicsőítő jelzők, "nagyobb, pontosabb tér", meg "sokkal jobb felbontás", meg "jóval mélyebbre menő basszusok"... minden audiofil közhely, amelyet a háttérinfóval, előítételetekkel és vizuális élménnyel összezavart elme elpufogtathat, hogy összhangot teremtsen a minket bombázó különböző ingerek között. Sőt, csak tettetve a kapcsolgatást is biztosan kiváltanék megkülönböztető értékítéleket, mert úgy vagyunk huzalozva, hogy mintázatokat, rendszert keressünk a környezetünkben. Mindezt számtalan kísérlettel igazolták.

youtu.be/BHPwPRLxDWc
Minek tulajdonítasz 2-3 digitális futómű azonos rendszerben történő meghallgatáskor hangzásbeli eltérését?
Ha ennek a pszichoakusztikai dologgal kapcsolatos ömlengésnek lehetne csak köszönni a cégek a vásárlóinak vásárlását, már rég mindenki lehúzta volna a rolót, hiszen elég lenne a legolcsóbb BT/wifi/media konverterrel ellátott lejátszót venni és kész, az mindent pontosan tud.

A gyakorlat, bármennyire is igazolják ilyen Amir-féle mérő srácok az ellenkezőjét: mást mutat. Különbségek vannak, amiket a jelenlegi mérések nem, vagy nem nagyon igazolnak. Azon nem gondolkodik el senki, hogy nem azt és nem úgy mérjük, ahogy kellene? Amikor Amir megmér két dac-ot és 4-5 tizedben fellelhető nem szignifikáns eltérést tapasztalunk, hangban pedig a számegyenes totál más végén vannak, akkor illene azért némi szkepticizmussal élni itt is. Ha már szkepticizmus van előtérben...
Még nincs kidolgozva a mérési metódus, majd bizonyosan ki lesz. Ez nem a gyártók szándékos ködösítése, hanem sok dolgot ők is megcsináltak és csak ültek a szőnyeg szélén és rácsodálkoztak a változásra úgy, hogy empírikus magyarázattal nem tudnak szolgálni. Abban a pillanatban. De ne csüggedjünk, majd fognak. Indult itt már usb-kábel, ethernet kábel, switch és egy csomó más dologgal kapcsolatosan végletekig kiélezett vita, mindenféle konklúzió nélkül.
Ha egy gyártó tudja az okot, ugyan miért árulná el a titkot? Meg lehet érteni, hiszen ha tudja az okot, akkor azt is tudja hogyan lehet még előrébb lépni, hol vannak tartalékok. A felhasználó csak annyit lát/hall, az újabb ilyen készülékek/termékek máshogy szólnak, jó esetben a felhasználó számára jobban.

Hardveres és szoftveres fejlesztések kombinációjával lehet egy csomó ma még "túl digitális"-nak nevezett hangzásbéli problémát orvosolni. Már a kezdetekkor is kiderült, hogy a "jó" digitális hangért keményen meg kell küzdeni gyártói oldalon. Már 20-30 éve is egyre robosztusabb digitális forráskészülékek készültek, rogyásig tele mindenféle áramkörökkel (kicsit megdöntve a rövid jelút-jobb hang axiómát).

Sokszor elhangzik, hogy a hazai közösség mennyire rossz és sok a vita egy-egy éles téma körül és külföldön jobb a helyzet. Szerintem külföldi fórumokon is ugyanúgy megvan a vita (sőt), csak ott a modik figyelmeztetik a topikban trollkodókat (nevezzük most ebet a karóhoz kötő hitetlenkedőknek), hogy van más topik, ahol kiélhetik magukat ha itt nem tudják elfogadni/azonosulni az elhangzottakkal. Szerintem régen rossz az, ha egy felhasználó nem tudja megosztani egy PC-s topikban az audioPC-jén vagy annak lejátszási környezetében történő változásokkal kapcsolatos benyomásait, okokat keresni rá, vagy csak szimplán beszélgetni róla.

Az, hogy beteszünk ide egy TI által közölt leírást az az égvilágon nem jelent semmit! Egy magánvállalkozás egyik termékleírásában le van írva valami, ami vagy úgy van, vagy nincsen. Hivatkozási alapnak biztosan nem nevezhető, hiszen az az ő tapasztalatuk, megoldásuk, amire ők jutottak a témában, illetve úgy oldják meg. De Rómába is több út vezet, és nem is biztos, hogy az igaz úton járnak a TI-nél (mondom ezt úgy, hogy tetszik több termékük és használom is őket).

Azt javasolnám, hogy kanyarodjunk vissza az élmények megosztásához, és ha valaki szakmai magyarázatot tud rá azt is szívesen olvassa a közösség szerintem. A "Miért nem"-ekből az élet annyi területén kapunk eleget, hogy itt már többeknek nem hiányzik, nekem pl. biztosan nem...

Az irracionálisan elszabaduló pozitiv árspirál forrását máshol keresd, ne a gyártóknál. Ha utánanézel az árazási/anyagfelhasználási szokásoknak, az olcsó a drága.

Folyamatosan jöttök váráslók meghallgatásai során történő megtévesztéssel... egyrészt ezzel a vásárló társaitokat nézitek totál dilettáns hülyének, másrészt burkoltan csalással vannak vádolva a kereskedők. Azok is, akiktől ti vásároltok, hiszen mindent kereskedőktől lehet megvenni. Szóval elmondom nálunk a vásárlások nagy %-a már nem nálunk történik, hanem a felhasználó saját rendszerében, egyre inkább ide tolódik el a dolog. Szóval totál tévúton jársz ezzel a gondolatmenettel... illetve elméleti síkon tök jó, de akkor a többi elméleti síkon történő kifejtésedet kénytelen az ember ugyanezen komolysággal kezelni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:

youtu.be/BHPwPRLxDWc
Gyula 

pablotaxi69
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: pablotaxi69 »

La_Valse írta:
2022.08.09., kedd 17:19
pablotaxi69 írta:
2022.08.09., kedd 16:12

Viszont érdekes,hogy bekapcsoltam egy Daft Punk DSD lemezt, amit a JRiver 5.6 Mhz-ként látja bemenetként, viszont a DSP listában ilyen nincs.
A DSP output format listában a PCM mintavételi konverter beállításait adod meg. Itt nem is szerepelhet
DSD formátum. Azt az Output Encoding menüben adhatnád meg, ha a Szitakötő tudná.
Köszönöm.
Akkor ezekszerint kiaknáztam a maximumot,amit lehet ebből.
Hozzáteszem csodálatosan,gyönyörűen szól.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

“Nehéz elmenni mellette, ha módszeresen minden releváns topikban keresztbe van linkelve az aktuális hifista etető hoax.
Láttunk már ilyet a virtuális földtől kezdve az ethernet kábelekig.”

Majd vigyázok, nehogy rám süsd, hogy kereskedő vagyok.

“A hangfrekvenciás sávba eső zajokat a hangfrekvenciákat kibocsátó készülékekben szűrik. Közvetlenül a súlyponti területen, nem 8 méterrel előtte egy random digitális eszközben.”

A puszta empirikus tapasztalat az meg az, hogy ez kevés.

“Ethernet hálózatról beszélünk, ahol az átvitel módját különböző protokollok és kódolások határozzák meg.
A tápoldali elektrolit kondis szűrés itt semmit nem ér. Ennyi erővel a forgalomjelző ledeket is kicsipkedhetnéd, mert azok is alacsony frekvenciájú zajforrások.
Teljesen mindegy mennyi és milyen router/switch van az utolsó végpont előtt, se "adatból", de zajból nem lesz feldolgozva a 100KHz-es tartományból semmi. Nem kell izgulni, egyetlen fet sem fog félig nyitni miatta.
A jelenlegi ethernet technologia ott tart, hogy egy közönséges csavart érpáron elérhető a 1000Mbit full duplex, jitter és EMI szűrt átvitel akár járműipari környezetben is, ahol emberi életek múlnak rajta. A hálózati elemek zajszűrése nem kondenzátor alapú.https://www.ti.com/lit/SZZY009#:~:text= ... %2015%20m.
Leegyszerűsítve kezeled, de még így is ellentmondások születnek egy hozzászóláson belül.
Ebből látszik, hogy ez mennyire egyirányú kifelé kommunikáció. Sajnos a fogyasztók döntő többségének mindegy, hogy mit olvasnak. Néhány új kulcsszó ,szlogen és már be is kajálták.”

- Mint azt elmondtam, a zaj nem itt számít, hanem később az analóggá alakítás előtt.
- De, fog félig nyitni fet egy rövid ideig, mert nem tud mást tenni. Te sem tudsz 0femtosec alatt kiönteni egy pohár vizet, a fetet sem lehet végtelen gyorsasággal kiüríteni
- Értem, hogy használják fontos helyeken, lásd az előző előtti gondolatot.
- Hol találtál ellentmondást?
- Elég sokan meg vannak győződve róla, hogy a streamelt zene sosem szól olyan jól, mint a helyi fájlból lejátszott. Próbálják elérni, hogy jól szóljon az is. Az igény felhasználói oldalról jön. Még nálam is, mert eddig hallhatóan lényegesen gyengébb volt, mint az aláírásomban szereplő, egzotikus Philips CD játszó, miközben mindkettő forrása egy digitális adattömb, kéne tudniuk szólni ugyanolyan jól. Nincs szó se új kulcsszóról, se szlogenről.

“2.: Pontosan min/hol mérjek?”

A TX vonalon jó lenne megmérni üresjáratban, amikor épp nem villan fel a led, hogy milyen frekvenciából mekkora amplitudók vannak. Mondjuk logaritmikus skalan 100Hz…100kHz-ig.
Aztán pedig ha lehetne belole spektogramot is generálni, akkor mondjuk egy 1gigabajtos fajl letöltése közbeni spektrumokat is feljegyezni. Egyik és másik féle kondenzátorral, de az is elég hogy analóg vs kapcsolouzemu tappal.
Ha ezeken netán lenne látható különbség, akkor tovább lehet menni, és betenni további hálózati eszközt, és ugyanezt mérni, de a pc RX vonalán. Ugyanígy megnézni, hogy látszik-e különbség.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:

Úgylátom megragadta a fantáziádat a dolog.
Nehéz elmenni mellette, ha módszeresen minden releváns topikban keresztbe van linkelve az aktuális hifista etető hoax.
Láttunk már ilyet a virtuális földtől kezdve az ethernet kábelekig.
Ennek hozadéka pedig az, hogy bármilyen keverési termékük is keletkezhet, akár 100kHz akatti is, akár hangfrekvenciás sávba eső is.
A hangfrekvenciás sávba eső zajokat a hangfrekvenciákat kibocsátó készülékekben szűrik. Közvetlenül a súlyponti területen, nem 8 méterrel előtte egy random digitális eszközben.
Az állítás az volt, hogy sokat számít mennyi zaj jön ki a legelső hálózati eszközből. A második nem kimondott, csak burkolt állítás az volt, hogy ennek a zajnak a csökkentésében jelentős előrelépés a beépített elektrolit kondenzátoroknak a cseréje BlackGate típusokra.
Azt is elmondtam, hogy nem az aszinkron térben lesz tettenérhető a változás, ott így is-úgy is működik az eszköz rendeltetésszerűen.
Ethernet hálózatról beszélünk, ahol az átvitel módját különböző protokollok és kódolások határozzák meg.
A tápoldali elektrolit kondis szűrés itt semmit nem ér. Ennyi erővel a forgalomjelző ledeket is kicsipkedhetnéd, mert azok is alacsony frekvenciájú zajforrások.
Teljesen mindegy mennyi és milyen router/switch van az utolsó végpont előtt, se "adatból", de zajból nem lesz feldolgozva a 100KHz-es tartományból semmi. Nem kell izgulni, egyetlen fet sem fog félig nyitni miatta.
A jelenlegi ethernet technologia ott tart, hogy egy közönséges csavart érpáron elérhető a 1000Mbit full duplex, jitter és EMI szűrt átvitel akár járműipari környezetben is, ahol emberi életek múlnak rajta. A hálózati elemek zajszűrése nem kondenzátor alapú.https://www.ti.com/lit/SZZY009#:~:text= ... %2015%20m.
Leegyszerűsítve kezeled, de még így is ellentmondások születnek egy hozzászóláson belül.
Ebből látszik, hogy ez mennyire egyirányú kifelé kommunikáció. Sajnos a fogyasztók döntő többségének mindegy, hogy mit olvasnak. Néhány új kulcsszó ,szlogen és már be is kajálták.
1.: Nincs hozzá megfelelő rendszerem, sem érzékszervem. De nektek se, úgyhogy eddig 0-0.
2.: Pontosan min/hol mérjek?

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

pablotaxi69 írta:
2022.08.09., kedd 16:12

Viszont érdekes,hogy bekapcsoltam egy Daft Punk DSD lemezt, amit a JRiver 5.6 Mhz-ként látja bemenetként, viszont a DSP listában ilyen nincs.
A DSP output format listában a PCM mintavételi konverter beállításait adod meg. Itt nem is szerepelhet
DSD formátum. Azt az Output Encoding menüben adhatnád meg, ha a Szitakötő tudná.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

pablotaxi69
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: pablotaxi69 »

La_Valse írta:
2022.08.08., hétf. 11:17
pablotaxi69 írta:
2022.08.06., szomb. 18:36
Üdv.
Az INTEL NUC mini PC-n levő FLAC és DSD formátumú zenéket szeretnék hallgatni.
Egy Dragonfly Red amivel kiváltom a pc integrált hangkártyáját, amit egy Fapacis Jack-RCA kábellel kötök az erősítőre.
JRiver a média lejátszó.
A kérdés: A JRiveren kell valamit állítani,hogy a legjobb minőséget küldje az erősítőre, vagy az alapbeállítással megfelelő?
Köszönöm.
Tiszteletem!
Nem sok jelentkező van, én is félve teszem, mert nem volt soha AQ eszközöm. Nem írod, milyen oprendszert
használsz, és fel van-e már telepítve az Audioquest Device Manager. Ha igen, akkor irány a JRiver.
Alapbeállításokkal valószínű meg sem nyikkan, előbb az Audio Device menüben ki kell választani az eszközt,
ugyanitt Bitstreaming: None, mert az eszközöd nem képes kezelni alapból a DSD formátumot. Még mindig itt,
a DSP & output format... menüben 96000 Hz-ig No change, azon felül a nem egész számra végződőeknél 88200 Hz,
az egészeknél 96000 Hz, mert a Szitakötő 96 kHz-ig küzd a PCM formátummal. A többit elvégzi a JRiver.
A NUC-ról sem tudunk semmit. Nem hátrány, ha 4 magos a proci, és 8GB RAM dícséretes.
Üdv.
Köszi a választ.
Win 11 fut rajta, I7,8 gen.procival. 8 Gb Ram.
Közben a "Gugli a barátod" is segített. Találtam egy külföldi JRiver forumot.A kimeneti formátumokat átállítottam ahogy írtad 96000 Hz-re,bár én az összeset. Szépen át is váltott Magenta színűre a szitakötő lejátszáskor. :-)
Gondolom akkor ez a maximum amit ki tudok hozni ezzel a rendszerrel?
Egy Yamaha A-S701 erősítő,és egy DIY hangfal,Focal hangszóró készlettel,Optikán jön a Net 2000-el,és kábelen minden.
Köszönöm a segítséget.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
... amit a wittao csinált, hogy a végső analóg jel spektrumát mérte és jegyezte fel...
Tényleg ezt tette volna? gondolkodik.gif
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
2022.08.08., hétf. 22:09
Az alábbi képeken egy Huawei e5186s-22a Cat6 LTE router látható.

Mégis 1db azaz egy darab elektrolit kondenzátorral szerelték, ami egyből a bizti után helyezkedik el.
Kizárólag puffer szerepet tölt be. Mégis hogyan nem omlik össze a zajtól? Ilyen működési frekvenciák mellett az elko semmit nem ér, mert a szűrési feladatokat kerámia kondik végzik.

Az átviteli teljesítményt és a vételi érzékenységet nem befolyásolja a pufferkondi megléte. Hozza az elméleti maximum értékeket.

A bekarikázott kondik szolgálják a tápszűrés egy részét…
Úgylátom megragadta a fantáziádat a dolog. Senki sem mondta, hogy a készülék működése lehetetlenné válik elektrolit kondenzátorok nélkül. Van olyan 4G router, amiben 1db elkó sincs, a Huawei gyártott ilyet is. A többrétegű kerámiakondenzátorok több, többtíz vagy többszáz megahertzen nyilván alkalmasabbak, sőt csakis azok alkalmasak az ilyen magasfrekvenciájú zajok szűrésére, ám felhívom a figyelmedet arra, hogy ezek a zajok egészen biztosan nem homogén, egy vagy néhány meghatározott frekvenciájú komponensekből állnak, hanem folyamatosan változnak. Ennek hozadéka pedig az, hogy bármilyen keverési termékük is keletkezhet, akár 100kHz akatti is, akár hangfrekvenciás sávba eső is. Itt pedig már egy elektrolit kondenzátornak van hatása, a 10-100nF-os kerámiának meg kb semmi.

Az állítás az volt, hogy sokat számít mennyi zaj jön ki a legelső hálózati eszközből. A második nem kimondott, csak burkolt állítás az volt, hogy ennek a zajnak a csökkentésében jelentős előrelépés a beépített elektrolit kondenzátoroknak a cseréje BlackGate típusokra.

Azt is elmondtam, hogy nem az aszinkron térben lesz tettenérhető a változás, ott így is-úgy is működik az eszköz rendeltetésszerűen. A sebességet és az érzékenységet alátámasztó leírásodra így csak annyit mondhatok, hogy “Hát persze!”.

(Pl az sem volt egy rossz megközelítés, amit a wittao csinált, hogy a végső analóg jel spektrumát mérte és jegyezte fel, habár ez jóval indirektebb)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”