Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
Re: Pc alapú audio lejátszás
Nyilván meg lehet mosolyogni a vaktesztet, elvégezve meg azon töprengeni, hogy miért is nem volt lényegi hallható különbség, ha meg volt és egyértelmű, hogy melyik a jobb(an tetsző), akkor egy újabb tapasztalattal lettünk gazdagabbak.
A PC-re meg Mac-re itt most kizárólag digit forráseszközként gondoltam (és tottyi esetében feltételezem USB-DAC kapcsolattal), CD játszó a saját analóg kimenetével más tészta szvsz.
A PC-re meg Mac-re itt most kizárólag digit forráseszközként gondoltam (és tottyi esetében feltételezem USB-DAC kapcsolattal), CD játszó a saját analóg kimenetével más tészta szvsz.
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Én annó összehasonlítottam a meglévő macminimet egy első szériás fapaci PC-vel, és másnap elkezdtem beszerezni a streacom házat, és a többi hozzávalót. Jóval komolyabb hangja volt, olyan nagyfiúsabb, súlya, tömege lett rögtön mindennek, ezáltal valódibb, hihetőbb. Ehhez képest nemrég elvittem egy közepes-kisebb rendszerbe, (szintén macmini) hátha segíteni tudok, hogy talán a forrással tudna nagyobbat előrelépni a rendszer, és annyi történt, hogy a macminihez képest kicsit tisztább, kifinomultabb volt, de szinte csak egy nyüansznyit. Szerintem sem érné meg neki váltani, ráadásul a macmini el is árérték arányban jól szólt a cucc. Szóval nem mindegy milyen körülmények között van összehasonlítva, egyáltalán nem biztos hogy mindenkinek megéri azt az árkülönbözetet, ami a kettő között van, de azért bocsánat, minden tiszteletem, de megmosolyogtat, hogy vakteszt, meg ilyenek, mert talán nincs is köztük különbség :) Ilyenkor mindig eszembe jut, az az időszak amikor az ős időkben ugyanezt eljátszottuk, amikor jött valaki, hogy a CD játszók között nem lehet különbség (persze alaposan megindokolva, hogy miért nincs) 

Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 863
Pedig van Audirvanam de sajnos ezekhez a szabvanyokhoz nemnagyon ertek. De azert nemhinnem, hogy vennek egy SMS-200-at, hogy csak kiporbaljam, arra meg igen csak kicsi az esely, hogy valaki eljonne hozzam kiprobalni na meg egy tuningolt audio pc is legyen nala.robi20064 írta: ↑2022.08.01., hétf. 16:41Esetleg erdemes bedobni egy SMS200-at is ebbe a mixbe es akkor hallod (vagy sem) az Audio PC / Mac / halozati lejatszas kozotti kulonbseget.denesdr írta: ↑2022.08.01., hétf. 16:11Ha csinálsz ilyen tesztet, akkor érdemes vakon csinálni (nem tudod, hogy éppen a PC vagy a Mac a forrás), szigorúan azonos hangerővel, de ha nem hallasz különbséget ne lepődj meg. Ez az én véleményem.tottyi írta: ↑2022.08.01., hétf. 14:48
Azt nem igertem, hogy meglepem csak minel tobb informacioval szeretnek rendelkezni az esetleges donteshez.![]()
De annyi jot irnak mostanaban az audio pc-rol, hogy egy picit banom, hogy felhuztam magam es eladtam. De azert egyszer egy tesztben nalam kiprobalnak egy fullos audio pc es a mac-mini-t, hogy milyen hatalmas kulonbseg van a ketto kozott hangban.![]()
u.i. Az Audirvana elvileg tud UPnP-n keresztul streamelni az SMS-200-ra ha ez szempont.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Ha csinálsz ilyen tesztet, akkor érdemes vakon csinálni (nem tudod, hogy éppen a PC vagy a Mac a forrás), szigorúan azonos hangerővel, de ha nem hallasz különbséget ne lepődj meg. Ez az én véleményem.tottyi írta: ↑2022.08.01., hétf. 14:48Azt nem igertem, hogy meglepem csak minel tobb informacioval szeretnek rendelkezni az esetleges donteshez.asebestyen írta: ↑2022.08.01., hétf. 14:42Full felesleges körök. Minek? Eladtad az audio-pc - külön dac - kábelek, stb cuccokat, most elkezded ugyanazt a kört lebutítva, hogy még 3x kifizesd, mire ugyanoda érsz majd?![]()
![]()
De annyi jot irnak mostanaban az audio pc-rol, hogy egy picit banom, hogy felhuztam magam es eladtam. De azert egyszer egy tesztben nalam kiprobalnak egy fullos audio pc es a mac-mini-t, hogy milyen hatalmas kulonbseg van a ketto kozott hangban.![]()
- tottyi
- Hazajáró lélek
Azt nem igertem, hogy meglepem csak minel tobb informacioval szeretnek rendelkezni az esetleges donteshez.asebestyen írta: ↑2022.08.01., hétf. 14:42Full felesleges körök. Minek? Eladtad az audio-pc - külön dac - kábelek, stb cuccokat, most elkezded ugyanazt a kört lebutítva, hogy még 3x kifizesd, mire ugyanoda érsz majd?![]()

De annyi jot irnak mostanaban az audio pc-rol, hogy egy picit banom, hogy felhuztam magam es eladtam. De azert egyszer egy tesztben nalam kiprobalnak egy fullos audio pc es a mac-mini-t, hogy milyen hatalmas kulonbseg van a ketto kozott hangban.

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7548
Full felesleges körök. Minek? Eladtad az audio-pc - külön dac - kábelek, stb cuccokat, most elkezded ugyanazt a kört lebutítva, hogy még 3x kifizesd, mire ugyanoda érsz majd?

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
robi20064 írta: ↑2022.08.01., hétf. 13:35Az SMS-200 egy halozati vegpont leginkabb. Kotheto ra USB-n merevlemez es igy szerverkent is tud funkcionalni, de a legtobben csak vegpontkent hasznaljak. Ennel a pontnal az szamit hogy milyen szabvany/protokoll az ahogyan hasznalni szeretned (RAAT, NAA, UPnP, stb) es azoknal pontosan mire van szukseged. Lokalisan tarolod a zeneket vagy csak streaming szolgaltatot hasznalsz, esetleg keverve es igy tovabb. Konkretan a Roon-nal maradva a Mini meg szinte biztosan kelleni fog a Roon Server-hez, az SMS-200 pedig a vegpont lesz.
Így van... SMS-200 Neo végpont és méretéhez képest is nagyon zenei kis masina... Nálam hatalmas irányba lett hallgatható a Stream zenélés. És ott a Mac mini amit mindenre is használok közben...
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- tottyi
- Hazajáró lélek
Az SMS-200-as nem magaban egy halozati lejatszo? En ugy ertem, hogy akkor a mac-mini felesleges, nem?robi20064 írta: ↑2022.08.01., hétf. 12:50Pont igy. Most a Mini USB-vel megy a P6-ra. Ha veszel egy SMS-200-at akkor addig halozaton megy a jel es az csatlakozik majd USB-vel a P6-ra. Mas lesz a jelut a P6-ig a ket eltero esetben.tottyi írta: ↑2022.08.01., hétf. 12:46Ezt, hogy erted? A mostani felallas nalam: Mac Mini --> Parasound P6 (Eloerosito/DAC) --> Hangfalrobi20064 írta: ↑2022.08.01., hétf. 12:34
Az SOtM-ben nem jar le a license mert nincs benne olyan. RAAT vegpontkent kepes mukodni, ha van Roon licensed akkor mukodik igy, ha nincs akkor meg mindig tud mukodni 3 masik halozati modban (NAA, UPnP, Squeezelite). Amennyiben a Mac Mini-re USB-vel csatlakozik a DAC-od akkor valoszinuleg tudsz javulast elerni a SOtM-el, de ez is tobb tenyezos (halozati eszkozok, kabelek, topografia, stb).
- tottyi
- Hazajáró lélek
Ezt, hogy erted? A mostani felallas nalam: Mac Mini --> Parasound P6 (Eloerosito/DAC) --> Hangfalrobi20064 írta: ↑2022.08.01., hétf. 12:34Az SOtM-ben nem jar le a license mert nincs benne olyan. RAAT vegpontkent kepes mukodni, ha van Roon licensed akkor mukodik igy, ha nincs akkor meg mindig tud mukodni 3 masik halozati modban (NAA, UPnP, Squeezelite). Amennyiben a Mac Mini-re USB-vel csatlakozik a DAC-od akkor valoszinuleg tudsz javulast elerni a SOtM-el, de ez is tobb tenyezos (halozati eszkozok, kabelek, topografia, stb).tottyi írta: ↑2022.08.01., hétf. 11:42Hello, a SOtM jobb zenehallgatasra mint a mac mini? Es megegy kerdes, ha a SOtM-ben lejar a licencia a Roon-ra akkor mindig minden evben meg kell venni?csövi írta: ↑2022.07.30., szomb. 20:59
Nos nálam a felállás Mac mini ami csatlakozik erthernet Cat8al a telekomos Sagemcom F@st 5655v2ba erről megy egy külön Cat8 ethernet kábelell egy másik switchre ill. még 2re és ugy a SOtM. Mindennek külön analóg tápja van. A SOtM dedikált USB van a zenére...amin beküldöm a devialet erősítőmbe...Telefonrol irányítva a roont. Nekem ez kényelem és minöség tekintetébe is elég...Jelenleg:-D
Vagy éves előfizetést veszel, amit értelemszerűen évente meg kell újítani, vagy örök licenszet ( lifetime).tottyi írta: ↑2022.08.01., hétf. 11:42Hello, a SOtM jobb zenehallgatasra mint a mac mini? Es megegy kerdes, ha a SOtM-ben lejar a licencia a Roon-ra akkor mindig minden evben meg kell venni?csövi írta: ↑2022.07.30., szomb. 20:59Nos nálam a felállás Mac mini ami csatlakozik erthernet Cat8al a telekomos Sagemcom F@st 5655v2ba erről megy egy külön Cat8 ethernet kábelell egy másik switchre ill. még 2re és ugy a SOtM. Mindennek külön analóg tápja van. A SOtM dedikált USB van a zenére...amin beküldöm a devialet erősítőmbe...Telefonrol irányítva a roont. Nekem ez kényelem és minöség tekintetébe is elég...Jelenleg:-DAszpirin írta: ↑2022.07.30., szomb. 10:08
... amitől gondolom jobb is lett. Őszintén gondolom. Szóval jogos.
Én viszont nem Roon-t használok, és a kétgépes lejátszás - ahol lényegében az első gép egyfajta - hibatűrő, nem izokrón - hálózati protokollon "megszerzett" - általában tömörített - digitális anyagot kibont, és egy másik -izokrón - hálózati protokollon (jelen esetben RAAT) küldi a második gépre . az az én megítélésemben egy úri muri, ami már túl van a "point of diminishing returns" csúfnevű személyes határomon. Ettől még bőven van létjogosultsága, csak nem nálam.
(megjegyzem, én ilyen felállásban a Roon-t már nem tekintem a hangminőséget érdemben befolyásoló lejátszónak - annak szerepét az SOtM vette át - inkább egy jól átgondolt frontendnek(?), de ebben is tévedhetek of course.)
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- tottyi
- Hazajáró lélek
Hello, a SOtM jobb zenehallgatasra mint a mac mini? Es megegy kerdes, ha a SOtM-ben lejar a licencia a Roon-ra akkor mindig minden evben meg kell venni?csövi írta: ↑2022.07.30., szomb. 20:59Nos nálam a felállás Mac mini ami csatlakozik erthernet Cat8al a telekomos Sagemcom F@st 5655v2ba erről megy egy külön Cat8 ethernet kábelell egy másik switchre ill. még 2re és ugy a SOtM. Mindennek külön analóg tápja van. A SOtM dedikált USB van a zenére...amin beküldöm a devialet erősítőmbe...Telefonrol irányítva a roont. Nekem ez kényelem és minöség tekintetébe is elég...Jelenleg:-DAszpirin írta: ↑2022.07.30., szomb. 10:08... amitől gondolom jobb is lett. Őszintén gondolom. Szóval jogos.
Én viszont nem Roon-t használok, és a kétgépes lejátszás - ahol lényegében az első gép egyfajta - hibatűrő, nem izokrón - hálózati protokollon "megszerzett" - általában tömörített - digitális anyagot kibont, és egy másik -izokrón - hálózati protokollon (jelen esetben RAAT) küldi a második gépre . az az én megítélésemben egy úri muri, ami már túl van a "point of diminishing returns" csúfnevű személyes határomon. Ettől még bőven van létjogosultsága, csak nem nálam.
(megjegyzem, én ilyen felállásban a Roon-t már nem tekintem a hangminőséget érdemben befolyásoló lejátszónak - annak szerepét az SOtM vette át - inkább egy jól átgondolt frontendnek(?), de ebben is tévedhetek of course.)
Nos nálam a felállás Mac mini ami csatlakozik erthernet Cat8al a telekomos Sagemcom F@st 5655v2ba erről megy egy külön Cat8 ethernet kábelell egy másik switchre ill. még 2re és ugy a SOtM. Mindennek külön analóg tápja van. A SOtM dedikált USB van a zenére...amin beküldöm a devialet erősítőmbe...Telefonrol irányítva a roont. Nekem ez kényelem és minöség tekintetébe is elég...Jelenleg:-DAszpirin írta: ↑2022.07.30., szomb. 10:08... amitől gondolom jobb is lett. Őszintén gondolom. Szóval jogos.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- kakaox
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 381
Pedig ez így volt...kezdetben nekem nagyon mákos volt hogy mit kéne hova állítgatni,
milyen program az a SEXE (akkor még nem volt ám TrustedClean)
Később megjelent a HungryBears MC Installer v9, ami már egész jól használható volt.
Ebből sógorommal csináltunk egy "megpatkolt" változatot,
mert az eredetivel csak 3 db MC/LE volt futtatható.
Sógorom programozó, így egy pillanat hozzátett még hármat,
így 6 db-ot lehetett azzal a változattal futtatni.
Na azóta meg magonként futtathatók a kívánt számú MC/LE/ES változatok.
Ráadásul HungryBears a Jplay fórumon elejtett egy ígéretes mondatot,
miszerint nagyon fogunk örülni annak amin most dolgozik.
http://jplay.eu/forum/index.php?/topic/ ... n/?p=60174
Kíváncsian várom mit hoz össze ismét!
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp Vége:Sonus Faber Guarneri Memento Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian Szoba:Panel
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp Vége:Sonus Faber Guarneri Memento Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian Szoba:Panel
Aha
Te a málnásban?
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- kakaox
- Kezdő Fórumlakó
Köszönöm még La_Valse-nak is a sok segítő hozzászólást!
Nélkületek eléggé bent lennék a málnásba

Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
- kakaox
- Kezdő Fórumlakó
Szia Big!
Köszi a kimerítő válaszod és az élménybeszámolód!

Én a Te segítségeddel jutottam el odáig, hogy kipróbáljam az akkor még MinorityClean programot.
Mondanom se' kell, azonnal rajongójává váltam és gyakran én is próbálgattam az újabb fejlesztéseket.
Voltak vakvágányok, de a MC262/LE26 az sokáig volt a kedvencem, viszont az új ExerciseStabilizer
szerintem is átlép minden eddigi változaton.
Ráadásul már a 6-os változatnál tart, pedig csak egy-két hét telt el...( ezek a japók nem alszanak?

http://www.mics.ne.jp/~cdorya/ExerciseStabilizer/
Nagyon köszi.
Ez teljesen megegyezik az én tapasztalásommal
Ez teljesen megegyezik az én tapasztalásommal
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 757
- Kapcsolat:
Van pár dolog amit már az elején szeretnék tisztázni.
Nem vagyunk egyformák, nincs egyforma hallásunk, rendszerünk, akusztikánk illetve hallgatási szokásaink/lehetőségeink (itt gondolok "közel" illetve "távol" hallgatásra) hardver, szoftver és elvárásaink a kapott végeredménnyel szemben. Ebből kifolyólag csak is a saját rendszeremről tudok nyilatkozni és a saját elvárásaim és tapasztalataim szerint.
Audio szekció az aláírásomban olvasható. Elég kicsi tetőtéri szobában (18m2) elég nagy rendszer, mind méretileg és kvalitásaiban (nagyvonalú, nagyfiús amerikai hang), gyakorlatilag totális közelhallgatás egy akusztikailag nem túl rossz környezetben. Ebből kifolyólag teljes mértékben ráállt a fülem a "klubhangulatra", a direkt, közvetlen hangzásra (amit nagyon szeretek) hívjuk jelenlétérzetnek. Ma, már szinte csak ez érdekel, hogy elhiggyem nekem zenélnek az én szobámban a zenészek.
PC hardver/szoftver:
2 gépes rendszer, mindkét gépen az oprendszer Windows Server 2019 ("kigyomlálva") RAM-ból fut, ez már a sima/normál (SSD, HDD) telepítéshez képest jelentős különbséget produkál, igaz kevesen használják ezt a megoldást, Windows alatt igen bonyolult kivitelezni.
Egyéni elvárások/preferenciák:
Már nem arról szól a dolog, hogy több vagy kevesebb magas , közép vagy mély, illetve a tesztlemezek nyúzása, már elmúlt. Kizárólag a szeretett zenéim minél élethűbb prezentálása a fontos és a jelenlétérzet javítása, természetesen elsősorban a koncertfelvételek az első helyen.
MinorityClean/MajiorityClean, LemonadeElite/LimonadeElitest, ExerciseStabilizer:
Itt a fórumon az elsők között voltam aki megemlítette ezen szoftverek létezését, azóta is nagy élvezettel használom őket, ezért is gondoltam írok. Nagy többségében azt tudom mondani, hogy nálam semmi nem úgy van ahogyan a fórumon/fórumokon megírják a hozzászólók. Ez adódhat a hardverek/szoftverek különbségéből vagy használatából, meg hát a túlzó lelkesedésből és azok túlfűtött prezentálásából. Én soha nem hallok olyan mértékű változást mint 1-2 fórumozó, illetve elég nehéz a változás mértékének megítélése, de az vitathatatlan, hogy mindegyik más hangzást produkál. Én azt mondanám, hogy ennek megítélése minden rendszeren és felhsználónál más. Hiroyuki Yokota az elmúlt 2 évben a MinorityClean/MajiorityClean-ből csinált 300 verziót. Ezekből én kb. 10-12-t tartottam számomra használhatónak. Ugyan ilyen mértékű az 55 db elkészült LemonadeElite/LimonadeElitest használhatósága számomra, igaz ezek párban járnak, de csereberélni nem szoktam. Az utóbbi időben már nem is értettem a az újabb verziókat mert gyakorlatilag semmi újat nem hoztak a hangzásban, illetve inkább visszalépésnek éltem meg (csengő bongó magasak, búgó mélyek stb.). Azok számára akik esetleg használják, nálam a MC285/LE47 a nyerő. De az ExerciseStabilizer az más tészta. 4 mag/8szál-on futtatva valami olyat hozott amire nem igazán számítottam! Minden hangtartományban gyors, feszes, tiszta hangzás ami párosul nagyon komoly dinamikával. A hangszerek az ének és vokál hangok jobban elkülönülnek egymástól, térben jobb az elhelyezkedésük, meg hát a jelenlétérzet, mondhatom jelen pillanatban az eddigi legjobb. Igazi előrelépés és nem oldalra!
Aki fogékony a PC buzerálásra annak javaslom a kipróbálását, még a sok idő eltöltése ellenére is, természetesen a neki tetsző MajiorityClean/LimonadeElitest párossal együtt! Megéri, ha sikerül a rendszerhez legjobban passzoló verziót összeállítani, nagy lesz a mosoly!
Elnézést a sok pofázásért, de szerettem volna mindenki számára érthető hozzászólást írni.
De, ha kérdés van szívesen válaszolok, ha tudok.
Nem vagyunk egyformák, nincs egyforma hallásunk, rendszerünk, akusztikánk illetve hallgatási szokásaink/lehetőségeink (itt gondolok "közel" illetve "távol" hallgatásra) hardver, szoftver és elvárásaink a kapott végeredménnyel szemben. Ebből kifolyólag csak is a saját rendszeremről tudok nyilatkozni és a saját elvárásaim és tapasztalataim szerint.
Audio szekció az aláírásomban olvasható. Elég kicsi tetőtéri szobában (18m2) elég nagy rendszer, mind méretileg és kvalitásaiban (nagyvonalú, nagyfiús amerikai hang), gyakorlatilag totális közelhallgatás egy akusztikailag nem túl rossz környezetben. Ebből kifolyólag teljes mértékben ráállt a fülem a "klubhangulatra", a direkt, közvetlen hangzásra (amit nagyon szeretek) hívjuk jelenlétérzetnek. Ma, már szinte csak ez érdekel, hogy elhiggyem nekem zenélnek az én szobámban a zenészek.
PC hardver/szoftver:
2 gépes rendszer, mindkét gépen az oprendszer Windows Server 2019 ("kigyomlálva") RAM-ból fut, ez már a sima/normál (SSD, HDD) telepítéshez képest jelentős különbséget produkál, igaz kevesen használják ezt a megoldást, Windows alatt igen bonyolult kivitelezni.
Egyéni elvárások/preferenciák:
Már nem arról szól a dolog, hogy több vagy kevesebb magas , közép vagy mély, illetve a tesztlemezek nyúzása, már elmúlt. Kizárólag a szeretett zenéim minél élethűbb prezentálása a fontos és a jelenlétérzet javítása, természetesen elsősorban a koncertfelvételek az első helyen.
MinorityClean/MajiorityClean, LemonadeElite/LimonadeElitest, ExerciseStabilizer:
Itt a fórumon az elsők között voltam aki megemlítette ezen szoftverek létezését, azóta is nagy élvezettel használom őket, ezért is gondoltam írok. Nagy többségében azt tudom mondani, hogy nálam semmi nem úgy van ahogyan a fórumon/fórumokon megírják a hozzászólók. Ez adódhat a hardverek/szoftverek különbségéből vagy használatából, meg hát a túlzó lelkesedésből és azok túlfűtött prezentálásából. Én soha nem hallok olyan mértékű változást mint 1-2 fórumozó, illetve elég nehéz a változás mértékének megítélése, de az vitathatatlan, hogy mindegyik más hangzást produkál. Én azt mondanám, hogy ennek megítélése minden rendszeren és felhsználónál más. Hiroyuki Yokota az elmúlt 2 évben a MinorityClean/MajiorityClean-ből csinált 300 verziót. Ezekből én kb. 10-12-t tartottam számomra használhatónak. Ugyan ilyen mértékű az 55 db elkészült LemonadeElite/LimonadeElitest használhatósága számomra, igaz ezek párban járnak, de csereberélni nem szoktam. Az utóbbi időben már nem is értettem a az újabb verziókat mert gyakorlatilag semmi újat nem hoztak a hangzásban, illetve inkább visszalépésnek éltem meg (csengő bongó magasak, búgó mélyek stb.). Azok számára akik esetleg használják, nálam a MC285/LE47 a nyerő. De az ExerciseStabilizer az más tészta. 4 mag/8szál-on futtatva valami olyat hozott amire nem igazán számítottam! Minden hangtartományban gyors, feszes, tiszta hangzás ami párosul nagyon komoly dinamikával. A hangszerek az ének és vokál hangok jobban elkülönülnek egymástól, térben jobb az elhelyezkedésük, meg hát a jelenlétérzet, mondhatom jelen pillanatban az eddigi legjobb. Igazi előrelépés és nem oldalra!
Aki fogékony a PC buzerálásra annak javaslom a kipróbálását, még a sok idő eltöltése ellenére is, természetesen a neki tetsző MajiorityClean/LimonadeElitest párossal együtt! Megéri, ha sikerül a rendszerhez legjobban passzoló verziót összeállítani, nagy lesz a mosoly!
Elnézést a sok pofázásért, de szerettem volna mindenki számára érthető hozzászólást írni.

De, ha kérdés van szívesen válaszolok, ha tudok.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5131
Neked nem mindegy? Nem vagy hifi szakértő, nincs szükséged szakzsargonra.cables írta: ↑2022.07.30., szomb. 16:29Sokat változott az utóbbi időben az audió hobbi szakzsargon. Mi lesz még ebből?juliush írta: ↑2022.07.30., szomb. 16:21
A szcenárió, amit felvázoltál azt feltételezi, hogy maga a Core-t futtató eszköz is hálózati megosztás útján éri el a fizikai könyvtára(ka)t. Talán általánosabb, hogy a Core már lokális erőforrással dolgozik, mint például nálam a NAS-on.
Ugyanakkor a RAAT nem izokrón, hanem aszinkron protokoll...

A RAAt meg nem indiai horrorfilm, hanem: https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/ ... at_is_RAAT
Ne aggódj én sem értem de minimum elfogadom.cables írta: ↑2022.07.30., szomb. 16:29Sokat változott az utóbbi időben az audió hobbi szakzsargon. Mi lesz még ebből?juliush írta: ↑2022.07.30., szomb. 16:21
A szcenárió, amit felvázoltál azt feltételezi, hogy maga a Core-t futtató eszköz is hálózati megosztás útján éri el a fizikai könyvtára(ka)t. Talán általánosabb, hogy a Core már lokális erőforrással dolgozik, mint például nálam a NAS-on.
Mi lesz ebből?
Szerintem egyre jobb digitális hang
Sokat változott az utóbbi időben az audió hobbi szakzsargon. Mi lesz még ebből?juliush írta: ↑2022.07.30., szomb. 16:21
Ugyanakkor a RAAT nem izokrón, hanem aszinkron protokoll:
https://community.roonlabs.com/t/raat-a ... u=sean2016
A szcenárió, amit felvázoltál azt feltételezi, hogy maga a Core-t futtató eszköz is hálózati megosztás útján éri el a fizikai könyvtára(ka)t. Talán általánosabb, hogy a Core már lokális erőforrással dolgozik, mint például nálam a NAS-on.Aszpirin írta: ↑2022.07.30., szomb. 10:08Én viszont nem Roon-t használok, és a kétgépes lejátszás - ahol lényegében az első gép egyfajta - hibatűrő, nem izokrón - hálózati protokollon "megszerzett" - általában tömörített - digitális anyagot kibont, és egy másik -izokrón - hálózati protokollon (jelen esetben RAAT) küldi a második gépre ...
Ugyanakkor a RAAT nem izokrón, hanem aszinkron protokoll:
https://community.roonlabs.com/t/raat-a ... u=sean2016
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Úgy beszéltek a Roon "hangjáról", mint jól definiálható entitásról, holott a rendszer az egy vagy több eszköz között rugalmasan kiosztható funkcióinak (értsd core, controller, end point vagy renderer) köszönhetően valójában kaméleon-szerűen változtathatja azt. A nálam NAS-on futó core, mobil eszközökön futó kontroller és a nagymértékben specializált célhardver rendereren (ami valójában egy vékony kliens RAAT [és UPnP] -> USB, AES/EBU, koax SPDIF bridge funkcionalitással) lógó DAC (és a mögötte levő lánc) nyilvánvalóan másképp fog szólni, mint az egyetlen gépre rakott teljes Roon funkcionalitás, osztozva más, a működését tekintve irreleváns processzekkel az erőforrásokon, a terheltségtől függően esetleg csomó zajjal szórva meg az arra többé-kevésbé érzékeny további eszközöket.
Gyula
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10989
- Kapcsolat:
Ha tévedsz, akkor sokan tévedünk, mert szerintem a többség egy platformokat egyesítő, praktikus felületként és stabil rendszervezérlő megoldásként tekint a Roon-ra, én is. Nézzük, miként hirdetik a szoftvert:
Roon has elevated the listening experience... Roon organizes all your music... Using your files and streaming music, Roon builds you an interconnected digital library... Take control of your system...
Hogy hangzásban van-e jobb nála? Biztosan van, ezt butaság lenne mereven tagadni; nem fair a hangminőséget firtatni egy olyan döntéssel szemben, ami nem az alapján született. Nehezen vettem rá magam, de kipróbáltam, van-e hallható különbség a lejátszóm saját applikációja és a Roon produkciója között. Nyilván nem volt teljesen egyforma a két hang (hiszen soha nem az), de ha kicsit elengedjük a szőrözést (bocsánat az eltökéltektől!), csereszabatos a kettő. A használatuk viszont más élmény, ami valakinek lényeges, másnak meg kevésbé. A Roon-ban is lehet kicsit mókolni a szűrőkkel, konverterekkel, ha valakinek erre van ingerenciája, de az Audirvanaban, jRiverben nyilván sokkal több opció van. Kérdés, kell-e.
Nem kedvelem túlzottan a ROON-t, de azt el kell ismerni a RAAT felépítése, működése professzionális. Legtöbb partnerünk szimpla gépes megoldásokat használ, és multiroom rendszert sem, így a ROON előnyei szépen elaprózódnak egy ilyen felhasználónál.Aszpirin írta: ↑2022.07.30., szomb. 10:08... amitől gondolom jobb is lett. Őszintén gondolom. Szóval jogos.
Ilyenkor inkább vizsgálják a felhasználók az azonnal elérhető (számukra) legjobb minőséget, itt nálam a JPlay - Audirvana páros nyert egy erősen kicsontozott Win10 környezetben. Eközé a két réteg közé ékeltük be a saját felhasználói környezetünket, ahonnan a felhasználó külső nagy csatlakoztatott képernyő nélküli megoldással tud (akár tabbal/telefonnal, vagy pedig beépített érintő képernyőn keresztül) gyors indításokat és kontrollt végezni.
Ez a megoldás felhasználói oldalról nagyon üdvözölt eddig.Persze a szolgáltatók gondoskodnak róla, ne legyen olyan egyszerű a mi dolgunk sem, a folyamatos frissítésekkel, változtatásokkal, adatbázis-struktúra súlypont-áthelyezésekkel, esetleg a frissítés/telepítés menetének megváltoztatásával).
A másik alternatíva egy Euphony linuxos megoldás, ez van aki számára egy számára tetszetősebb hangot produkál, így opcióként ez is választható.
A macOS számomra mindig is szimpatikus volt, ma is sokat használom, de a midi megoldása (megoldatlansága) miatt továbbra is mókolni kell vele, így mára háttérbe szorult, csak munka közben indítok onnan zenét.
Azt tapasztalom, hogy sok felhasználó van, aki szeret ezek között csemegézni. Még el sem tudja dönteni, melyik szolgáltatót válassza. Ezek a felületek remek alternatívát kínálnak, hiszen valamennyi szolgáltatót be lehet ide pattintani, és próbaidőszakok alatt hamar el lehet dönteni kinek melyik a kedvesebb...
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Elektroncsovek: Sophia Electric