Arpi82 írta: ↑2022.07.25., hétf. 21:48
Adott egy Telekom router innen megy kb 20m sima cat5e kábel a switchbe, onnan 1m Vention kábel a streamerbe (Naim nd5xs2) .
A következő opciókon gondolkozom:
1.A switch-től a streamer -ig az utolsó 1m ethernet kábelt jobbra cserélni. Nem gondolok valami túl drágára, pl. Supra Cable cat8 (17.000 Ft) vagy hasonló.
2. A router - től a switch-ig(sima Tp link) kicserélni a kábelt mondjuk cat8 - ra. Itt nyilván extra márkás kábel nem jöhet szóba a hossza miatt.
3. Hagyjam az egészet úgy ahogy van.
Ha megengeded, összekombinálnám Süti és István válaszait és a saját tapasztalataimat, ennek alapján pár dolgot merek mondani. A logokai sorrend miatt engedelmeddel visszafelé haladnék a kérdés/válaszokkal:
3. pont: NE hagyd így, ahogy van. Az a Naim streamer ennél a rendszernél sokkal jobb kiszolgálást érdemel!
2. pont: A rendszered gyenge láncszeme jelenleg szerintem is egyértelműen a 20m CAT5; ha hifis szempontokat elengedjük, 2022-ben a CAT5 ma már akkor is a vicc kategóri - ezt nem én mondom, hanem a barátom aki nálunk a házi "rendszergazda"; ha van módod átállni optikai rendszerre (ahogy István írta), tedd meg; ha nincs, vagy nem akarsz ezzel kínlódni, akkor is feltétlenül húzd ki a falból a CAT5-öt, és húzass be a helyére tömör vezetős CAT7 vagy CAT8 kábelt; ahogy Süti írta: semi extra, ne költs csilliárdokat márkás (hifi) kábelre, csak normális minőség legyen; nekem nincs erre tippem, de valaki itt biztosan segít;
1. pont: Nekem van Vention CAT8 és Supra CAT8 kábelem is, mindkettő szerelt, és a Supra 1m-es, a Ventionből van 1m és 2m; a router (MikroTik) és a streamer (Auralic Mini) közt használom; teljesen más a két hang - a Vention a "hifis" dolgokban jó: gyors, szellős, ritmikus, feszes, jó sávszélekkel, de összességében nekem egy idő után kicsit fárasztóvá válik - ami érdekes, hogy a 2m-es darab kicsit másabb hang, valahogy tovább hallgatható, nem nagy a különbség de határozottan hallani; a Supra más világ, kerek, egész, gyönyörű közepek, artikulált beszéd- és énekhang, sima hegedű, telt "igazi" zongora; szerintem a Naim meghálálná, de persze nem mindegy, mit hallgatsz, mert a Supra előnye finom jazzen és komolyzenén jön ki; zúzósabb zenékhez, pop-rock-elektronikus műfajok a Vention még akár jobban is passzolhat.
Szóval elsődlegesen azzal a 20m CAT5-tel kezdenék valamit, mert bár abban igaza van Sütinek, hogy utána még bőven el lehet veszni a switchek, routerek, tápolások és más fejlesztések erdejében (előre szólok: "neverendig story"), de ha a jel az első 20m-en máris elmegy a lecsóba, akkor utána hiába a többi fejlesztés.