A Viborg egy fura eset. Mint a legtöbb kínai gyártónál, náluk sem bogozhatóak ki teljesen a szálak. Én lassan 10 éve tőlük veszem a csatlakozókat, szinte napi chat kapcsolatban vagyok a kereskedelmi igazgatóval, de még nekem sem tiszta teljesen, ami náluk folyik. Az bizonyos, hogy a gyárukban nagyon sokféle - jellemzően jó minőségű - csatlakozót készítenek, amik aztán többféle márkanév alatt kerülnek forgalomba, vagy éppen - mint esetemben is - márkajelzés nélkül, amolyan "OEM" termékként.
Ők biztosan meg tudnák mindezt indokolni, a mi logikánkkal nehéz megérteni. Annyit sikerült megtudnom sok év alatt, hogy a Viborg márkanév EU-s forgalmazását lestoppolta egy olasz kereskedő és bár a taljánok nem állnak a helyzet magaslatán (gyakorlatilag lehetetlen tőlük Olaszországon kívülről rendelni, csak olaszul hajlandóak kommunikálni és nem is forgalmazzák a Viborg teljes kínálatát), a gyártó nem szállíthat más európai országba Viborg feliratú dolgokat, mert ezzel szerződést szegnének. A kínaiakat ez nem szokta visszatartani, de itt valami komoly megállapodás lehet a háttérben, mert szigorúan betartják. Prüszköltem, hisztiztem, tiltakoztam ellene, de az általam felhasznált és eladott évi néhány száz darabos mennyiség az ő szemükben láthatatlan tétel, néhány országban naponta adnak el ennyit. Közvetítőn, ázsiai kereskedőn keresztül lehetne beszerezni, de úgy már irreálisan drága lenne, főleg a jelenlegi HUF árfolyam és a nemzetközi szállítási költségek mellett.
Agyament helyzet, de láttunk már ilyent idehaza is, mikor némelyik kereskedő csak azért bevállalta több tucatnyi márka forgalmazását, hogy más ne kaphassa meg a jogot. Foglalkozni persze ők sem akartak velük, de így kisebb konkurens ellenszélben tudták árulni az általuk preferált, nagyobb profittal kecsegtető termékeket.