És emiatt is lesznek (lettek) az autók megfizethetetlenek.Aszpirin írta: ↑2022.05.27., pén. 15:23néhány megjegyzés:
- az autók "négykeréken járó számítógépek"-ké válása már a 90-es évek második felében elkezdődött, és azóta is tart, csak most kezd kiteljesedni - főleg az elektromos autókkal, de persze nem csak
- lehet, hogy te nem látsz összefüggést az autóinformatikai fejlesztések és a korábban elképzelhetetlen hatékonyságú autók között, de az nem jelenti, hogy nincs is... nagyon is van (többek között), ez pedig szerintem nem arra utal, hogy "nem jó felé haladnak a fejlesztések"
- a szoftverek nem szoktak elromlani, mert se nem kopnak, sem egyéb módon nem használódnak el. Vagy eleve hibásak, vagy eleve jók, de folyamatosan lehet rajtuk "foltozgatni", javítani a hibákat, így a hardverrel ellentétben a szoftvernek megvan minden esélye, hogy idővel jobb minőségűvé váljon. Ezért a jövőben:
- egy problémát vagy eleve egy gyári szoftverhiba okoz, és ez akkor mindenkinél előjön, a megoldást a gyártó kell szállítsa
- vagy "hardveres" hiba van, és ennek a diagnosztizálásában - de nem a javításában - tud segíteni egy autóinformatikához értő informatikus. "szerelni" a jövőben is autószerelőhöz viszed tehát az autót :-)
- ha valaki azt hiszi, hogy a szoftverfejlesztést a gyártók azért erőltetik, hogy lespóroljanak néhány gombot vagy kapcsolót az autóról, akkor szerintem nagyon téved: a szoftverfejlesztés- és karbantartás a legdrágább tevékenységek közé tartozik - de egyszerűen már megkerülhetetlen a kor jogszabályi és piaci követelményei miatt.
- a gond tehát nem a fejlesztési iránnyal van - az szerintem nagyon is jó - hanem - mint mindig - az idióta politikusokkal, akik pl. nem veszik figyelembe a jelenlegi vezetéssegítő-rendszerek képeségeit, és idegesítő, rosszabb esetben egyszerűen teljesíthetetlen jogszabáyokkal jönnek elő. Amikkel ezeket kötelezővé teszik, holott még nem tökéletesek. De biztosíthatlak: mint minden más, ezek a rendszerek is tökéletesedni fognak, és az az idő, amikor jobb és gyorsabb döntéseket hoznak a veszélyes helyzetekben, mint az ember, hamarabb eljön, mint gondolnád.
Persze a döntéshozók, akik még életükben autót sem tankoltak, nemhogy vettek volna, sajnos ezt nem látják, vagy nem akarják látni.