A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hát, mit mondjak ?
Nem pont erre számítottam, de köszönöm a segítséget.
Asszem, terveimmel ellentétben nem várom tovább a sültgalambot, átnyálazom gyorsan azt az 1071 oldalt.
Valószínűleg az utolsó két kérdésemre is megtalálom ott a választ, így legalább nem fárasztom tovább a Nagyérdemű rágóizmait a felvett gumicsonttal.
Csak nyugalom...
Szeretettel,üdv.
Gyuri
Egy csomó mindent írtak már ezügyben itt és más fórumokon, aki kíváncsi rá, járjon utána, ne várja a sült galambot, amire aztán lehet gágogni (csoportosan a legjobb), hogy nyers belül meg égett kívül.
A sokkal jobb az nem jelenti azt, hogy jó.
A fizikán kívül határ tudományokat is latba kell vetni, ha valaki tényleg szeretné tudni, mitől milyen egy kábel.
Ilyen határtudomány a biofizika, a pszichológia.
Megjegyzem, ha valaki pontos fizikai magyarázattal tudna szolgálni, az joggal pályázna a fizikai Nobel-díjra.
Szerintem.
Nono. Azért a fizikai Nobel-díjakat ennél jóval "egetrengetőbb" kérdésekre szokták manapság osztogatni
Egylébként: tuti, hogy van (nem is olyan bonyolult) magyarázata, csak nem foglalkoztatja a fizikusokat, mert abból úgysem lenne Nobel-díj
(de jó, hogy valaki megint felvetette ezt a gumicsontot, már olyan régen rágtuk utoljára )
Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
Hali, jó estét Mindenkinek ! Nagyon régóta hifizek, de a tápkábel- és tápszűrés mizériába csak most kezdek belebonyolódni.
Tápkábel gyanánt - me' hogy ócsó - készítettem 3 x 2.5 - es tömör rézdrótból, kommersz dugókból megfelelő hosszúságú darabokat. Paraszti logikát követve, mert hogy a falban is az megy...
Oriási változást hozott minden készüléknél a gyári kábelhez képest. Erősítő, dac, Esl 63, tuner.
Mivel magyarázható az, hogy ha a falban is ugyan ez megy, mitől javul a hang egy drága speciál kábeltől, csak azért, mert a falon kívűl van? Mit vesz el, vagy tesz
hozzá?
További kérdésem lenne még, hogy mi magyarázza azt, hogy ezek a tápkábelek 150-200 centisek? Hat-hét készüléknél 200 centi kábel, nem egyszerű elhelyezni.
És még egy kérdés. Ha tápszűrőt használok, jó tápkábellel bekötve, akkor is van jelentősége a készülékek tápkábelének?
Köszönöm, üdv.
Gyuri
Kérdezem, mit nyernél vele, ha tudnád a fizikai magyarázatát? Nem elég az, hogy jobbnak hallod a végeredményt?
Megjegyzem, ha valaki pontos fizikai magyarázattal tudna szolgálni, az joggal pályázna a fizikai Nobel-díjra.
Szerintem.
Mivel magyarázható az, hogy ha a falban is ugyan ez megy, mitől javul a hang egy drága speciál kábeltől, csak azért, mert a falon kívűl van?
Erre és ehhez erősen hasonló kérdésekre ebben a topikban 1071 oldalon kereste a választ számtalan fórumlakó, ismereteim szerint nem találták meg.
De talán majd most!
Hali, jó estét Mindenkinek ! Nagyon régóta hifizek, de a tápkábel- és tápszűrés mizériába csak most kezdek belebonyolódni.
Tápkábel gyanánt - me' hogy ócsó - készítettem 3 x 2.5 - es tömör rézdrótból, kommersz dugókból megfelelő hosszúságú darabokat. Paraszti logikát követve, mert hogy a falban is az megy...
Oriási változást hozott minden készüléknél a gyári kábelhez képest. Erősítő, dac, Esl 63, tuner.
Mivel magyarázható az, hogy ha a falban is ugyan ez megy, mitől javul a hang egy drága speciál kábeltől, csak azért, mert a falon kívűl van? Mit vesz el, vagy tesz
hozzá?
További kérdésem lenne még, hogy mi magyarázza azt, hogy ezek a tápkábelek 150-200 centisek? Hat-hét készüléknél 200 centi kábel, nem egyszerű elhelyezni.
És még egy kérdés. Ha tápszűrőt használok, jó tápkábellel bekötve, akkor is van jelentősége a készülékek tápkábelének?
Köszönöm, üdv.
Gyuri
Hol írja? A Manual 5. Signal Cable Options nem említ keresztmetszetet, csak az aljzat bekötését, és
a lehetséges kábel módozatokat. Benézhettél valamit.
Ezt irjak de aztan lehet, hogy a passziv hangfalakhoz es sima hangfalkabelrol lehet szo.
"4. What cable do you recommend for loudspeaker and line-level connections?
For loudspeaker cables we recommend using oxygen free multi-stranded copper cables., For lengths under 5 metres we recommend using 2.5mm2, and for longer cables up to 10m we recommend using 4mm2.
For line level cables we suggest good quality oxygen free multi-strand copper cable. Ideally bare silver-plated copper with less than 100pF/metre capacitance from core to screen.
Rád sztem a “line level cable” vonatkozik, hiszen az aktív hangsugihoz nem kell hagyományos értelemben vett “loudspeaker cable”.
Akkor rosszul ertelmezten a fenemod jo angolommal. :) Azt hittem mivel egy mondatban van a "loudspeaker" es a "line" akkor az illeto ugy erti a kerdest, hogy "signal" es "power" kabel.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
A hangfalgyarto azt irja, hogy 2,5 mm2 lenne jo xlr-re ez meg 0,25 mm2 ez csak eliras a gyartotol vagy tenyleg olyan vastagsagu xlr kabel is letezik? Nezegettem oldalakon es nagyon ritkan irjak oda a negyzetmilimetert a kabelokhoz.
Hol írja? A Manual 5. Signal Cable Options nem említ keresztmetszetet, csak az aljzat bekötését, és
Ezt irjak de aztan lehet, hogy a passziv hangfalakhoz es sima hangfalkabelrol lehet szo.
For loudspeaker cables we recommend using oxygen free multi-stranded copper cables., For lengths under 5 metres we recommend using 2.5mm2, and for longer cables up to 10m we recommend using 4mm2.
For line level cables we suggest good quality oxygen free multi-strand copper cable. Ideally bare silver-plated copper with less than 100pF/metre capacitance from core to screen.
Rád sztem a “line level cable” vonatkozik, hiszen az aktív hangsugihoz nem kell hagyományos értelemben vett “loudspeaker cable”.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
A hangfalgyarto azt irja, hogy 2,5 mm2 lenne jo xlr-re ez meg 0,25 mm2 ez csak eliras a gyartotol vagy tenyleg olyan vastagsagu xlr kabel is letezik? Nezegettem oldalakon es nagyon ritkan irjak oda a negyzetmilimetert a kabelokhoz.
Nekem 0,05 mm2 összekötő kábelem van. Az én rendszeremben nagyon jó hangzást ad. ,,Nem mindig a méret számít"
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Sokszor olvasni hangdobozok belső átkábelezéséről, különböző ajánlások is vannak kábelek típusára, átmérőjére, anyagára, viszont nem emlékszem olyanra, hogy az erősítőtől a hangdobozig vezető kábelt használják/ajánlják dobozon belülre is. Van ennek valami elméleti/gyakorlati alapja?
Üdv,
Rukh
Természetesen az erősítő, és a hangsugárzó közé használt kábel is használható belső kábelnek. Sőt, a szinergia miatt ez lenne a legjobb megoldás. Aztán hogy ez általánosan miért nincs így? Talán leginkább azért, mert a hangsugárzó kábelek(külső) sok esetben elég vastagok, robosztusak, merevek, nehezen kezelhetők egy doboz belsejében, így erre a feladatra csak nehezen lennének használhatóak.
Ezért gyártanak erre a célra vékonyabb, puhább, sokszor egy szálas, könnyen kezelhetőbb kábeleket. Amik nem terhelik, feszítik a hangváltó, és a hangszóró kapcsait.
Ebben élen járt az EPOS cég, DNM volt a belső kábel, és az ajánlott hangsugárzókábel is.
Sokszor olvasni hangdobozok belső átkábelezéséről, különböző ajánlások is vannak kábelek típusára, átmérőjére, anyagára, viszont nem emlékszem olyanra, hogy az erősítőtől a hangdobozig vezető kábelt használják/ajánlják dobozon belülre is. Van ennek valami elméleti/gyakorlati alapja?
Üdv,
Rukh
Természetesen az erősítő, és a hangsugárzó közé használt kábel is használható belső kábelnek. Sőt, a szinergia miatt ez lenne a legjobb megoldás. Aztán hogy ez általánosan miért nincs így? Talán leginkább azért, mert a hangsugárzó kábelek(külső) sok esetben elég vastagok, robosztusak, merevek, nehezen kezelhetők egy doboz belsejében, így erre a feladatra csak nehezen lennének használhatóak.
Ezért gyártanak erre a célra vékonyabb, puhább, sokszor egy szálas, könnyen kezelhetőbb kábeleket. Amik nem terhelik, feszítik a hangváltó, és a hangszóró kapcsait.
Üdv,
Rukh
Szerintem nincs. Ugyanaz a jel halad át mindkét helyen.
Az meg, hogy mit ajánlanak pl. ebben a topikban az... inkább no komment.
1.5 méter
1x 4.4mm
2x XLR (apa)
A DAC (60k) árával arányos költségvetés. (OFC-t ajánlottak, bar van egy olyan sejtésem, hogy ez már nem lesz arányos a DAC árával)
Esetleg ha tudtok egyéb megbízható forrást azt is megköszönöm!
Csináltass velük. Neotech SOCP-18 vezetékből csinaljanak vagy csinálj te hármasfonatot, és annak tegyenek a végére dugókat.
Annak azthiszem 3k métere, neked 9m ilyen vezetékre van szükséged, tehát az még egy belátható összeg talán.
Ezüstök alatt minden verni fog!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
1.5 méter
1x 4.4mm
2x XLR (apa)
A DAC (60k) árával arányos költségvetés. (OFC-t ajánlottak, bar van egy olyan sejtésem, hogy ez már nem lesz arányos a DAC árával)
Esetleg ha tudtok egyéb megbízható forrást azt is megköszönöm!