Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy Dac
Re: Diy Dac
Tévedtem, 0.5 Wattot kell bírnia a 3K-s ellenállásnak. Ez fűti leginkább a panelt akkor. Elosztom kettővel, és úgy kötöm sorba, hogy jobban szellőzzön.
DIYAUDIO.HU
Belefogtam egy komolyabb D/A projektbe, és éppen az IV erősítő elképzelésemet véglegesítem, javítgatom. Fontos ennek az IV erősítőnek a magas tápfeszültség, ami pontosan 65-75 Voltot jelent, RCRCRC szűrőtől függően. Viszont részben az ellenállások bizony fűtik a panelt. Ez azt jelenti, hogy az üzemi hőmérséklet 40-55 °C fok körül van az ellenállások körül. Kérdésem az volna, hogy ez mennyire elfogadható szerintetek? Nyilván több ellenállás párhuzamos kapcsolásával csökkenthető ez a dolog, de amúgy? Szerintem fűt a második 2SD786 tranzisztor is, 6mA felett van a nyugalmi árama. De amit észrevettem, azok főleg az RC ellenállások voltak, és egy 3K-s ellenállás is szerintem, mely a második tranzisztor kollektorával van sorba kötve, és kb. 39V feszültség esik rajta.
3K-s ellenállásnak ~0.3 Wattot kell elbírnia, RC-nek pedig kb. 0.1 Wattot. R534 ellenállás mind, ami ugye 0.9 Wattos. A melegedés azért is gond, mert így jobban szárítja ki a környező elkókat.
3K-s ellenállásnak ~0.3 Wattot kell elbírnia, RC-nek pedig kb. 0.1 Wattot. R534 ellenállás mind, ami ugye 0.9 Wattos. A melegedés azért is gond, mert így jobban szárítja ki a környező elkókat.
DIYAUDIO.HU
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 300
Csak ilyen melegben kepes az ember ilyen merteku hulyesegeket csinalni...

Reggel hallottam mono lemezen az eredeti oldalt es a ezt a furcsasagot is. TJ szandekosan csak az egyik oldalt csinalta meg, hogy halljam a kulonbseget. Hallottam. Eleg jelentos a kulonbseg.
Ugy latom ez a TJ100 tuning cunami soha nem fog veget erni..

Reggel hallottam mono lemezen az eredeti oldalt es a ezt a furcsasagot is. TJ szandekosan csak az egyik oldalt csinalta meg, hogy halljam a kulonbseget. Hallottam. Eleg jelentos a kulonbseg.
Ugy latom ez a TJ100 tuning cunami soha nem fog veget erni..

Eleje: Garrard 401, FR-24 MKII, Kiseki Milltek, Orsonic DS-500G, Philips TJ100, TJ304
Közepe: Philips AG9015 OTL, TJ MOSpower SE, DIY 6HD5 SE, Shure SE-20
Vége: Altec VOTT, Altec 604E Stonehenge, Living Voice, Lowther EX2, Mordaunt Stirling
Közepe: Philips AG9015 OTL, TJ MOSpower SE, DIY 6HD5 SE, Shure SE-20
Vége: Altec VOTT, Altec 604E Stonehenge, Living Voice, Lowther EX2, Mordaunt Stirling
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2692
Az eredeti Philips CD100 (NE5532 opamp) NFB I/V converter, és az új fejlesztésű no global NFB I/V (LH0033CG mod.) converter összehallgatása megtörtént. Két részre bontanám az észrevételeimet.
Objektív:
A gyári Philips CD100-on a Test CD-vel, 1kHz/0dB-n 0,08%THD-t mértem, a no global NFB-s LH0033CG-s I/V coverterrel 0,06%-ot
Szubjektív:
A szabványositott NFB opamp-os világ távolról hasonlit a Mátrix filmek lényegére - benne élsz és semmi fogalmad nincs a valóságban történtekről. Bármilyen kifejezést, vagy hasonlatot elővehetnék, de teljesen feleslegesnek tartom, mert ez a no global NFB I/V converter mindenben jobb...ez valóban más dimenzió
TJ.
Objektív:
A gyári Philips CD100-on a Test CD-vel, 1kHz/0dB-n 0,08%THD-t mértem, a no global NFB-s LH0033CG-s I/V coverterrel 0,06%-ot

Szubjektív:
A szabványositott NFB opamp-os világ távolról hasonlit a Mátrix filmek lényegére - benne élsz és semmi fogalmad nincs a valóságban történtekről. Bármilyen kifejezést, vagy hasonlatot elővehetnék, de teljesen feleslegesnek tartom, mert ez a no global NFB I/V converter mindenben jobb...ez valóban más dimenzió

TJ.
- Csatolmányok
-
- Teszt_CD_lemez_tok.jpg (366.16 KiB) Megtekintve 5858 alkalommal
-
- Teszt_CD_lemez.jpg (382 KiB) Megtekintve 5858 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III
- tunerman
- V.I.P.
Megterveztem a "törpe" panelját az ultra fast LH0033CG buffer-rel működő TDA1540 DAC I/V converter -nek. Nem volt egyszerű a 12 kivezetéses áttervezett buffert összehozni az eredeti helyén lévő DIP8 -as opamp foglalattal.
Egyenlőre megy az összehallgatás az NFB -t használó hagyományos DAC I/V converter, és a no global NFB-s verzió között.
TJ.

Egyenlőre megy az összehallgatás az NFB -t használó hagyományos DAC I/V converter, és a no global NFB-s verzió között.
TJ.
- Csatolmányok
-
- TDA1540_DAC_LH0033CG_I-V_converter.jpg (1.21 MiB) Megtekintve 4902 alkalommal
-
- TDA1540_DAC_LH0033CG_pcb.jpg (1.09 MiB) Megtekintve 4902 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III
- tunerman
- V.I.P.
A Philips TDA1540 (TDA1541) DAC-hoz egy saját tervezésű I/V converter elvi rajzát felteszem, jelenleg a DIP8 foglalatba bedugható kivitelen törpölök (szó szerint
)
TJ.

TJ.
- Csatolmányok
-
- TDA1540_DAC_I-V_converter_LH0033.jpg (764.69 KiB) Megtekintve 5074 alkalommal
-
- LH0033CG_buffer_schematic.jpg (7.78 KiB) Megtekintve 5074 alkalommal
- turho
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 64
Anno egy TDA1547 cd-panelt alakítottam DAC-cá hasonló módon. (11 éve).
Nagyon jó hangja volt.
Gratula.
Nagyon jó hangja volt.
Gratula.
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2870
- Kapcsolat:
Persze, ottvan minden, csak ki kell bogarászni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1209
Ezeket a "kötelező átkötéseket" a kapcs. rajzról tudtad?
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ez után még jött a kötelező jó hangú elkókra cserélése a gyáriaknak és a DEM szűrő kerámiakondik cseréje kor és országazonos fólia típusokra. Mostmár kezd is elég jól szólni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Kell neki az egyik tápcsatlakozón +8V, GND. Egy másikon +18V, -18V. Ezenkívül van az audio kimenet, van egy 5pólusú tüskesor, amire ledeket téve kijelzi a mintavételi frekvenciát, és közvetlen emellett egy 3pólusú tüskesor, ami a bemenetválasztó. Ez utóbbi az 1-2-es lábán várja binárisan a bemenetet kiválasztó számot: 0: CD, 1: DBS, 2: DAT. A 3. lábat magasba húzva némítja a kimenetet.
Ahhoz tehát, hogy megszólaljon CD bemenetről (ami kapcsolható koax vagy optikai) nem kell mást tenni, mint ezt a 3 lábat földre kötni. Ezenkívül van mégegy fontos dolog: a modul analóg és digitális jelföldje nincs összekötve, mert eredetileg az a táp csillagpontjában képződik. Így tehát azt itt nekünk össze kell kötni.
Összeraktam egy ideiglenes táppal. Ez egy Rotel CD táptrafójából, néhány korabeli Elna elkóból és 2db stabkockából áll. A 8V-os digitális tápot nem stabilizáltam, mert a panelen erre már van egy 7805-ös. Így 11V-ot kap, melegszik is jobban, de nem vészes, mert csak 76fokos. Amíg nincs bezárva, addig nincs probléma, 150fok van megadva max üzemi hőmérsékletnek.
A másik eseti módosítanivaló dolog még az volt, hogy mivel én a +-18V helyett csak +-15V stabilizált tápot adtam neki, így a DAC chip kimeneti áramforrását biztosító stabilizálókör (1db ellenállás, 1db elkó, 1db zener) már nem tudta ellátni a feladatát -sőt feleslegesen esett csak rajta feszültség-, így a soros ellenállást átkötve, a zenert pedig kiemelve direktbe köröttem ezt a lábat a már amúgyis stabilizált -15V tápfeszültségre.
Ahhoz tehát, hogy megszólaljon CD bemenetről (ami kapcsolható koax vagy optikai) nem kell mást tenni, mint ezt a 3 lábat földre kötni. Ezenkívül van mégegy fontos dolog: a modul analóg és digitális jelföldje nincs összekötve, mert eredetileg az a táp csillagpontjában képződik. Így tehát azt itt nekünk össze kell kötni.
Összeraktam egy ideiglenes táppal. Ez egy Rotel CD táptrafójából, néhány korabeli Elna elkóból és 2db stabkockából áll. A 8V-os digitális tápot nem stabilizáltam, mert a panelen erre már van egy 7805-ös. Így 11V-ot kap, melegszik is jobban, de nem vészes, mert csak 76fokos. Amíg nincs bezárva, addig nincs probléma, 150fok van megadva max üzemi hőmérsékletnek.
A másik eseti módosítanivaló dolog még az volt, hogy mivel én a +-18V helyett csak +-15V stabilizált tápot adtam neki, így a DAC chip kimeneti áramforrását biztosító stabilizálókör (1db ellenállás, 1db elkó, 1db zener) már nem tudta ellátni a feladatát -sőt feleslegesen esett csak rajta feszültség-, így a soros ellenállást átkötve, a zenert pedig kiemelve direktbe köröttem ezt a lábat a már amúgyis stabilizált -15V tápfeszültségre.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nade itt egy másik projekt: Marantz PM-75 erôsítő DAC modulját kiszedve hogyan alakítható az használható, jó hangú készülékké?
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Véglegesítettem a Lite-50 nevezetű dac készülék felpiszkálását. Lehetne még tovább hajszolni, de így is már túl jó -eredetileg csak munkahelyi zenehallgatás céljából szereztem-.
A korábbi tulajdonos Shinkoh-Jensen tuningja után még kicseréltem a ki/bemenetek vezetékeit, kapott egy marék Rubycon BlackGate kondenzátort, aztán még néhányat.
Igazán kevés dolog szorongatja meg, nagyon zenés és nagyfelbontású lett.
A korábbi tulajdonos Shinkoh-Jensen tuningja után még kicseréltem a ki/bemenetek vezetékeit, kapott egy marék Rubycon BlackGate kondenzátort, aztán még néhányat.
Igazán kevés dolog szorongatja meg, nagyon zenés és nagyfelbontású lett.
- psuser
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 18
Sziasztok !
Próbálkoznék itt is háta valaki tudna segíteni :
Építettem egy DAC-ot DIR9001 + PCM1794 - sajna semmi nem szólal meg - a DIR eredeti , van 2 db PCM azok bontottak voltak , ezek lettek egy DIP28-as adapterre forrasztva - semmiről semmit nem tudok sajnos. Próbáltam I2S-ről is a PCM minkettőt egyformán csak a torzítás jön ki belőle.
Sajnos nem kis pénz "úszott" el vele - tápok stb... :(((((
Kérésem az lenne, ha valaki be tudná vállalni, hogy egy működő DIY ilyen DAC-ba kipróbálná az IC-ket , mert akkor lenne értelme tovább keresni a hibát , eddig ráment 3 hónapom de semmi :((((.
Köszönettel :
Palkó S.
Próbálkoznék itt is háta valaki tudna segíteni :
Építettem egy DAC-ot DIR9001 + PCM1794 - sajna semmi nem szólal meg - a DIR eredeti , van 2 db PCM azok bontottak voltak , ezek lettek egy DIP28-as adapterre forrasztva - semmiről semmit nem tudok sajnos. Próbáltam I2S-ről is a PCM minkettőt egyformán csak a torzítás jön ki belőle.
Sajnos nem kis pénz "úszott" el vele - tápok stb... :(((((
Kérésem az lenne, ha valaki be tudná vállalni, hogy egy működő DIY ilyen DAC-ba kipróbálná az IC-ket , mert akkor lenne értelme tovább keresni a hibát , eddig ráment 3 hónapom de semmi :((((.
Köszönettel :
Palkó S.
- Az-X
- Fórumlakó
- Értékelés: 57
Lassan elkészül ez a projekt is :)
- Aladdin25
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 5
Köszönöm szépen de úgy látom ez a téma halott HE-án megkaptam minden választ a kérdéseimre.
- Aladdin25
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 5
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni tőletek van egy rock pi4a típusú mini pc amit libreelec progival használok szerintem őt össze kapcsolni egy vásárolt dac modullal amin van i2s bemenet egy ess9038 chippel de nem vagyok biztos a bemenet elnevezése alapján melyik kapelt hová csatlkoztassak képet csináltam róla. Segítséget előre is köszönöm.
- Csatolmányok
-
- Dac bemenet
- 20220403_112943.jpg (1.16 MiB) Megtekintve 5004 alkalommal
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Köszi, de ne szaladjunk ennyire előreJolida írta: ↑2021.10.19., kedd 20:02Dobd ki az egész szűrős, ellenállásos I/V-t a csudába és rakj be egy jó Sowter trafót (csak a szekunder oldalon lezárva -ha jól emlékszem- 2k-val) a csövek elé.
Cseréld ki az összes Graetz-et gyors diódákból összerakottra, a CRC HV tápszűrés helyére CLC-t rakj.
Gyűjtögess pénzt Siemens CCa-kra.![]()
Cseréld ki az analóg RCA-kat jobbra, az SPDIF bemenetet egy valódi 75 Ohmos csatlakozóra.
Ha jól összerakod, nagyon kevés SPDIF bemenetű PCM DAC tudja megszorítani.
EMU0404_SPDIF-DAC50 sweep_96k.jpg

- A szűrős ellenállásos cucc az marad, mert kell a harmadrendű szűrés, a trafo ehhez keves. Nem akarok négyszögjelet hallgatni, az én erősítőmön átmegy. Jo alkatreszekbol kell megcsinalni a szurot es akkor nincs gond.
- Graetz igaz
- CRC helyett valoban jobb a CLC, de amugy az egesz hullafelesleges, mert ottvan mögötte az áteresztő stabilizátor. Ha átkötöm az ellenallast egy darab drottal, megjobb lesz.
- A siemens csöveknek nincs jó hangjuk, azokat meghagyom azoknak, akik szeretik
- Csatlakozok talán, bár szerintem nem annyira tragikusak. Rendkivul gyorsan vezetik a hőt és sokaig megtartjak, szerintem sok réz van bennük.
Igazabol van ennél nagyonsokkal jobb pcm dacom, ezt csak a munkahelyi zenehallgatáshoz vettem, de kétségtelenül van benne potenciál bőven.
Valószínűleg az spdif vevő és a tulmintavetelezo szuro chip tapja is fog kapni némi upgrade-et, mert ezekután az már szinte semmi. Onnantól az órajel is sokkal szebben jár.
Illetve azt kellene még megnéznem, hogy az spdif vevő az master vagy slave módban megy-e. Clock generatorral gyanus a master mod, hacsak nem kapcsol át bejövő jelnél slave-re.
Márpedig ha master modban megy, akkor folyton szinkronizalgat, ami nemszeretős dolog.
Dobd ki az egész szűrős, ellenállásos I/V-t a csudába és rakj be egy jó Sowter trafót (csak a szekunder oldalon lezárva -ha jól emlékszem- 2k-val) a csövek elé.
Cseréld ki az összes Graetz-et gyors diódákból összerakottra, a CRC HV tápszűrés helyére CLC-t rakj.
Gyűjtögess pénzt Siemens CCa-kra.
Cseréld ki az analóg RCA-kat jobbra, az SPDIF bemenetet egy valódi 75 Ohmos csatlakozóra.
Gyűjtögess pénzt Siemens CCa-kra.

Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Köszi és köszi! Azota belekerültek a fejreállított VK-k is, csak ehhez picit csökkenteni kellett az anódtápon, mert eredetileg 175V volt és az sok a 160V-os kondinak, így most 155V lett. Kicseréltem még a bemeneti/kimeneti vezetékeket is. Most jön a bejáratás.
Ha elég jó lesz, akkor az I/V konverter ellenállás utáni passzív harmadrendű szűrő induktivitásai is ki lesznek cserélve légmagosra és a kondenzátora is rézfóliásra.
Ha elég jó lesz, akkor az I/V konverter ellenállás utáni passzív harmadrendű szűrő induktivitásai is ki lesznek cserélve légmagosra és a kondenzátora is rézfóliásra.
Ez a dac az enyém volt, bizony nagyon jó hangú. A Sylvania csövekkel sokkal jobb lett, mint a Sovtekkel. Jó zenehallgatást kívánok vele! 
Lemezjatszó by Szász György, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Malfox), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
Szia
Biztos jobb sok mai szarnál, ami jónak van kikiáltva
Jó zene hallgatást vele
Biztos jobb sok mai szarnál, ami jónak van kikiáltva
Jó zene hallgatást vele
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Teszek bele még néhány alapszériás BlackGate kondenzátort, ezektől valószînűleg még elég sokat fog javulni. Majd kiderül.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Megkaparintottam egy valamikori régebbi gyártású kinai Lite DAC-50-et. A gyári cuccokkal is talán elég tisztességesen szól, mert minden japán benne eredetileg is. Azonban korábban már cserélte valaki az I/V konverter ellenállást Shinkoh tantálumra és a kicsatoló kondenzátorokat Jensen rézfóliásra. Így a várakozásomon felül teljesített már bejáródás után, egy kicsit több részletezettséget viszont még el tudnék viselni. Így nézett ki érkezéskor: