Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6192

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

treny írta:
2022.04.11., hétf. 20:47
Csak akkor kábel ügyben kérnék támpontot.
Ezt pedig inkább itt tedd:
viewtopic.php?f=4&t=119104
Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

treny írta:
2022.04.11., hétf. 23:08
A digi kábelek alsó osztályból valók, de az Audioquest összekötő is. A TMP-től a táp és hangfalkábelt a napokban kapom meg, addig ez is mezei. A DAC táp is gyári.
Nagyon fura, amiket írsz.
Optikai kábel után még soha nem hallottam olyat, hogy a koax információ-szegényebb lett volna. Általában fordítva van.
Az olcsóbb AQ kábelek is inkább "kerekítik" a hangot, nem fémessé teszik.
Nem lehetséges, hogy csak egyszerűen szokatlan a kapott hangzás? Amikor "kisimulnak" bizonyos torzítások, azt a fülünk hajlamos információ- és/vagy dinamikavesztésként érezni.
Az is lehet, hogy valami installációs gond, ha van a környékeden jó fülű fórumtárs (vagy más tapasztalt hifista) érdemes lenne kikérni a véleményét.

Mindenesetre ha megjönnek a TMP kábelek, azt javaslom, kösd be őket, és járasd legalább egy hétig, addig ne változtass semmi mást, mert bele fogsz kavarodni, és nem fogod tudni, mikor melyik komponenscsere hangját hallod.
Az új táp és hf kábel valószínűleg eleve nagy változást kell(ene) hozzon!
Ha tudsz, kérj kölcsön kipróbálni valami jobb koax kábelt, nem kell feltétlenül drága, nagy márka, csak legyen "rendes" 75ohmos digit kábel.

Kieg: Ha amúgy is kapcsolatban vagy TMP / Tamással, akkor továbbra is tartom, hogy meg kellene hallgatnod a DAC-ját. HA valami, akkor az aztán tuti nem "fémes" hang ...

treny
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: treny »

Ha több kábel csere után is maradt a jelenség, akkor esélyes, hogy a rendszer valamely másik tagja (is) ludas lesz az ügyben... Nem ártana tudni, mik a további "összetevők"...
Audiolab 6000 cdt, Project DAC box S2+, TMP Ant hibrid(bejáratós), JPW P1. A digi kábelek alsó osztályból valók, de az Audioquest összekötő is. A TMP-től a táp és hangfalkábelt a napokban kapom meg, addig ez is mezei. A DAC táp is gyári.
Nem tudom, a fenti színvonalú egységekhez kell-e szűrő, v vmi hasonlók ?

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

" áváltottam otikairól koaxra, már hallgathatóbb lett, de még mindig erőse CD-s, sőt információ szegényebb lett. Azután - mivel nem volt másik ilyen kábelem - átváltottam egy közönséges RCA-ra. Még inkább hallgathatóbb lett de még szegényebb információkban. Aztán eszembe jutott, h még egy másik optikai kábelem - Euronics üzletből egy mezei. Na, idáig ez volt a legjobb, de még egy kicsit karcosan szól, de már szép tere lett, kinyílt a hang.
Azt hiszem, próbálkoznom kell.

Ha több kábel csere után is maradt a jelenség, akkor esélyes, hogy a rendszer valamely másik tagja (is) ludas lesz az ügyben... Nem ártana tudni, mik a további "összetevők"...

treny

[/quote]Az "erősen fémes, fárasztó hang" többnyire a gyenge minőségű félvezetős elektronikák - tipikusan erősítők - sajátja tud lenni. Persze csövekkel is megoldható ez, létezik. Hangsugárzó is lehet az előidéző, magas torzítás, erősen rezonáns viselkedés a magasabb tartományban.
A mennyiben az "analógos" hang az "erősen fémes, fárasztó" ellentétét jelenti, akkor pl. az említett Topping D70S tökéletesen mentes ettől a hibától, az előd D70 pedig szinte a megtestesült analógosság, a kicsit lekerekítettebb, melegebb, dúsabb, még simább hangjával.
Viszont a Topping dacok alapvetően USB-re vannak ráfejlesztve, esetleg I2S forrásra. A műszakilag is gyenge, elavult SPDIF inkább csak egy - piac szempontjából - még elvárt szolgáltatás.

Egyébként ez a történet remekül bemutatja, hogy miért pöröghetnek, akár egészen kitűnő, alacsony/közepes árfekvésű készülékek is az aprókban:
Ha egy ilyen-olyan módon gyenge/komprmisszumos hangláncba akarnak beilleszteni egy készüléket, várva a csodát ( valójában azt, hogy ez a készülék majd az helyreteszi/kompenzálja a már meglevő problémákat ), akkor az ide illeszkedő készüléknek is szükségszerűen valamilyen hangi defektussal kell rendelkeznie. Ha sikerül ilyet találni, akkor már jön is komment, milyen remek/csodálatos készülék ez a XY típus.... Míg ebbe a láncba illesztve akár a világ - valóban - legjobb készülékét nem hozná el az óhajtott szinergiát, menne az apróba....majd, hasonló láncokba illesztés után újra és újra
[/quote]

Hozzásólásodat megfontoltam, sőt körbekérdezősködtem stúdióknál, ahol lényegében u.ezt mondták. Tiszteletem nekik is, mert nem csak eladni akartak.
Amit még javasoltak, h vásárlás előtt játszadozzak még a dilitális kimeneteknél a kábelekkel.
Hát, nagyon meglepődtem. Analóg kábeleknél már volt tapasztalatom, de ahol csak 1 és 0 megy át egyik helyről másikra, nem gondoltam volna ekkora változásokra.
Tehát áváltottam otikairól koaxra, már hallgathatóbb lett, de még mindig erőse CD-s, sőt információ szegényebb lett. Azután - mivel nem volt másik ilyen kábelem - átváltottam egy közönséges RCA-ra. Még inkább hallgathatóbb lett de még szegényebb információkban. Aztán eszembe jutott, h még egy másik optikai kábelem - Euronics üzletből egy mezei. Na, idáig ez volt a legjobb, de még egy kicsit karcosan szól, de már szép tere lett, kinyílt a hang.
Azt hiszem, próbálkoznom kell. Csak akkor kábel ügyben kérnék támpontot.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

fülelek írta:
2022.04.10., vas. 22:18
Nekem és akinek eddig ajánlottam ez bevált: https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/771.html
Egy kérdés, az XLR aljzatok hogyan vannak rögzítve a hátlaphoz? A képeken nem látok csavarokat.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Artika
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Artika »

Üdv Tagok.

Kezdő DAC használóként. Segítséget szeretnék kérni. Cambridge Audio Dacmagic DAC laptopra történő csatlakozás után C-media USB headphone set ként ismeri fel . Így szerintem nem jó, mert minden zenét max 48 on játszik le. A tulajdonságokban nincs állítási lehetőség. A CA drivert feltelepítettem de ezt a típust nem ismeri fel csak a 100 ast és a Plust. Kérek valami ötletet. Win10, CA Dacmagic
Köszi
Laci

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5147

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nekem és akinek eddig ajánlottam ez bevált: https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/771.html

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3180

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

MrCollector írta:
2022.04.10., vas. 20:44
treny írta:
2022.04.09., szomb. 23:07
Van 1 TMP ANT hibrid + Audiolab 6000 CDT + Project DAC box S2+
Korábban Sony kommersz lejátszóm volt, ahhoz vettem hang javításra a Projectet, megelégedésemre.
Az A.lab6000 -el már erősen fémes, fárasztó hangja lett. Főleg klasszikus zenére, 200 ezerig mennék el egy jó analógos DAC beszerzéséért. Egy tippet kaptam már: ifi Zen DAC Signature v2. Kaphatnék ide néhány tippet ?
Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra
Elegáns...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

treny írta:
Korábban Sony kommersz lejátszóm volt, ahhoz vettem hang javításra a Projectet, megelégedésemre.
Az A.lab6000 -el már erősen fémes, fárasztó hangja lett. Főleg klasszikus zenére, 200 ezerig mennék el egy jó analógos DAC beszerzéséért. Egy tippet kaptam már: ifi Zen DAC Signature v2. Kaphatnék ide néhány tippet ?
Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra

mishow
V.I.P.
V.I.P.

migabi24 írta:
2022.04.10., vas. 08:46
treny írta:
Tmp dac?
+1 a TMP dacnak!

Esetleg egy Heed Dactilus, nem kell a legújabb verzió, CD-hez nagyon jól passzol egy mkII, v1.2 sorozatú kártyával, de mindenképp minimum Q-PSU táppal.

Kérdés: ha eddig tetszett a hang, miért nem az A6000 cdt cserén gondolkodsz?
Illetve egy jó lineáris táp esetleg a Projecthez? Lehet akár TMP az is.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2022.04.10., vas. 09:13
A műszakilag is gyenge, elavult SPDIF inkább csak egy - piac szempontjából - még elvárt szolgáltatás.
A kommented nagyobbik részével egyetértek, de ez a sommás ítélet így fekete-fehéren nem egészen igaz.
A nagyfelbontású formátumok persze valóban usb után kiáltanak, de cd hanghoz egy jól kiválasztott, és megépített, igazi 75ohmos koax saját tapsztalataim szerint még mindig gyakran jobb választás, mint az usb.
Mivel a kolléga CD hallgatáshoz keres dac-ot, neki jó szívvel ajánlom TOSLINK csatlakozást.
A többi okfejtésed - különösen ami a szinergiára vonatozik - teljesen OK.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4055

Hozzászólás Szerző: juliush »

treny írta:
Szia, a leírásod alapján ezt javaslom:

viewtopic.php?f=31&t=175175

Sok sikert!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

treny írta:
Az "erősen fémes, fárasztó hang" többnyire a gyenge minőségű félvezetős elektronikák - tipikusan erősítők - sajátja tud lenni. Persze csövekkel is megoldható ez, létezik. Hangsugárzó is lehet az előidéző, magas torzítás, erősen rezonáns viselkedés a magasabb tartományban.
A mennyiben az "analógos" hang az "erősen fémes, fárasztó" ellentétét jelenti, akkor pl. az említett Topping D70S tökéletesen mentes ettől a hibától, az előd D70 pedig szinte a megtestesült analógosság, a kicsit lekerekítettebb, melegebb, dúsabb, még simább hangjával.
Viszont a Topping dacok alapvetően USB-re vannak ráfejlesztve, esetleg I2S forrásra. A műszakilag is gyenge, elavult SPDIF inkább csak egy - piac szempontjából - még elvárt szolgáltatás.

Egyébként ez a történet remekül bemutatja, hogy miért pöröghetnek, akár egészen kitűnő, alacsony/közepes árfekvésű készülékek is az aprókban:
Ha egy ilyen-olyan módon gyenge/komprmisszumos hangláncba akarnak beilleszteni egy készüléket, várva a csodát ( valójában azt, hogy ez a készülék majd az helyreteszi/kompenzálja a már meglevő problémákat ), akkor az ide illeszkedő készüléknek is szükségszerűen valamilyen hangi defektussal kell rendelkeznie. Ha sikerül ilyet találni, akkor már jön is komment, milyen remek/csodálatos készülék ez a XY típus.... Míg ebbe a láncba illesztve akár a világ - valóban - legjobb készülékét nem hozná el az óhajtott szinergiát, menne az apróba....majd, hasonló láncokba illesztés után újra és újra
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára shany 2022.04.10., vas. 09:18-kor.

migabi24
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: migabi24 »

treny írta:
Tmp dac?

treny

Esetleg topping d70s, v TEAC UD-301 DSD ?

treny

zatar01
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: zatar01 »

Szép Napot!
Musican Pegasus R2R-dac vásárlásán gondolkozom, rendelkezik valamelyik fórumtárs ilyennel, ha igen esetleg megosztaná a véleményét a dac tulajdonságaival. Teszteket olvastam róla már többet is Inkább a szubjektív véleménye érdekelne. Érdemes e a lenti rendszerbe ezt beilleszteni ? Onnan persze kijönne a Topping. Nagyságrendileg esetleg más készülék lehet Sigma–deltás is ?? Akár használtan is.
Több vonalon is gondolkozom a mostani TP70s dacom esetleg ki bővíteni egy interfésszel a 2s-LVDS kimenet miatt.
Orr: Iso Tek EVO3 Polaris
Horgony: Nordost Blue Heaven, Iso Tek EVO3 premier, AudioQuest Rocket 33
Fedélzet: Asus PN 60
Híd: Mátrix X Spidf 2 (lvds hdmi)
Kormány: Cambridge cxa 81
Kémény: Musician Pegasus
Tat: Quadral Chromium Style 8
Ja és a negyedik dimenzió az biza a zene

sakab

Hozzászólás Szerző: sakab »

Sziasztok. Véleményetekre, tapasztalatotokra lennék kíváncsi. Eddig a rendszerem egy Dali Ikon 6 MK2ből, egy Denon 3312ből, és egy PopcornHour A500ból ált. Popi dac-a feldolgozta a zenéimet és analogba küldte rá a denonra. Viszonyítási alapom nincs, de én megvagyok vele elégedve.
Gondolkozom, hogy veszek hozzá egy lineáris vagy egy normális kapcsolóüzemű tápot, hogy javítson a hangzáson. Ez kb 50-60e lenne ahogy nézegettem.
Viszont belebotlottam az általam eddig nem ismert Marantz NA 7004 és társaiba. Elvileg ehhez már nem is kellene plusz táp mert úgy van összerakva megépítve. Árban pedig kb pont a Popi ára + a táp árából ki is jönne a csere.
Ha csak a nyers tudást nézem:

Popi: Sabre ES9023, 112 db, 24-bites, 192 kHz-es mintavételezés, DSD zenéit akár DSD512-ig
Mar: 192 kHz / 24bit D/A konverter, DSD2.8MHz / 5.6MHz, FLAC 192/24, 192/24

Ezeket találtam róluk. Szerintetek, melyik változattal járnék jobban? Egy Martanz vagy a Popi+lineáris táp megoldással?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8956

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

zoli73 írta:
2022.04.02., szomb. 11:29
Vinkler írta:
2022.04.02., szomb. 11:10
zoli73 írta:
2022.04.02., szomb. 10:56
Szép napot!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Azt hogy lehet kideríteni, hogy egy adott dac milyen chip-et tartalmaz?
Egy konkrét eset, hogy hírdetek egy dac-ot(Benchmark dac 1), és privátban kérdezték, hogy milyen chip van benne?
Nem tudtam rá választ adni, mert nem tudom, és igazából nem is érdekel.
Azt sem értem, hogy valaki egy chip típusából milyen következtetést tud levonni, mit tud megítélni ennek tudatában?
Számomra ez az információ semmit nem mond, de ahogy látom, itt sokaknak ez kardinális kérdés.
Az én dac-om papírjaiban semilyen utalást nem találtam a chip típusára, sőt a neten található bemutatókban, tesztekben sem.
A Google szinte minden kérdésre tudja a választ. :rolleyes:
Analog Devices AD1853
Köszönöm!
Már csak az a kérdés számomra, hogy ennek az infónak a tudatában, meg lehet ítélni egy készülék hangminőségét? Sokaknál ez alapvető kérdés.
Véleményem szerint sok támpotot ez irányban nem ad, csak a meghallgatás.
Ezt nagyon sokszor kiveséztük már itt. Olvass vissza.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2022.04.02., szomb. 11:10
zoli73 írta:
Szép napot!
Egy konkrét eset, hogy hírdetek egy dac-ot(Benchmark dac 1), és privátban kérdezték, hogy milyen chip van benne?
Azt sem értem, hogy valaki egy chip típusából milyen következtetést tud levonni, mit tud megítélni ennek tudatában?
Számomra ez az információ semmit nem mond, de ahogy látom, itt sokaknak ez kardinális kérdés.
Az én dac-om papírjaiban semilyen utalást nem találtam a chip típusára, sőt a neten található bemutatókban, tesztekben sem.
Analog Devices AD1853
Köszönöm!
Már csak az a kérdés számomra, hogy ennek az infónak a tudatában, meg lehet ítélni egy készülék hangminőségét? Sokaknál ez alapvető kérdés.
Véleményem szerint sok támpotot ez irányban nem ad, csak a meghallgatás.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8956

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

zoli73 írta:
Szép napot!
Analog Devices AD1853
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Szép napot!

blumen20
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: blumen20 »

alto írta:
2022.03.18., pén. 13:08
blumen20 írta:
2022.03.18., pén. 12:38
Tulajdonképpen senki nem szólt az eredeti kérdésemhez. Van tapasztalata bárkinek is a THX Onyx-al?
Valószínűleg azért, mert még senki sem találkozott vele. Én 15 éve foglalkozom hifi kereskedéssel, de nekem is tök ismeretlen volt. Utánanéztem, egy Razer nevű gamer cuccokat gyártó cég van mögötte. Ettől még szólhat akár kiválóan is, de én mondjuk sosem vennék audió terméket egy gamer gyártótól.
Igen, tulajdonképpen THX soha nem gyártott fizikai termékeket, csakis a tanúsítványt adta, tulajdonképpen egy standardizáció. Szóval ez az első, hogy ők kiadnak valamit saját márkanév alatt (Razer Inc. meg szimplán a tulajdonos).
Cogito, ergo sum

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3160
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

blumen20 írta:
2022.03.18., pén. 12:38
Tulajdonképpen senki nem szólt az eredeti kérdésemhez. Van tapasztalata bárkinek is a THX Onyx-al?
Valószínűleg azért, mert még senki sem találkozott vele. Én 15 éve foglalkozom hifi kereskedéssel, de nekem is tök ismeretlen volt. Utánanéztem, egy Razer nevű gamer cuccokat gyártó cég van mögötte. Ettől még szólhat akár kiválóan is, de én mondjuk sosem vennék audió terméket egy gamer gyártótól.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”