Aszpirin írta: ↑2022.03.08., kedd 22:55
A Csillagok között agyonhájpolt parasztvakítás?
...
1.) Valóban a
Tarkovszkij-féle
Solarisra gondoltam.
Szánalmas magyarázkodás: eredetileg a
2001: Űrodüsszeiát akartam írni.
S, amióta nem asztali PC-én, normális monitoron fórumozok, hanem egy mobiltelefont tapicskolok, utólag veszem észre a rengeteg elütést, rossz helyre tett írásjelet, helyesírási, szerkesztési (másol/beilleszt) hibát.
2.) Tudom, hogy a
Csillagok között egy csomó tudományos dolgot megjelenít, tudom, hogy Kip Thorne közreműködött, illetve könyvet is írt.
Csak ez, SZÁMOMRA nem menti meg a filmet.
A cselekményére már nem is nagyon emlékszem, csak a 2 óra 49 perc, M.M. ripacskodásba hajló szenvelgésével súlyosbított dögunalomra.
Visszakerestem, filmes naplómba ennyit írtam:
"
Nagyon örülök, hogy itthon karosszékből néztem, mert a moziban rohadt ideges lettem volna (ahogy, anno, a túljhájpolt Eredet is kiakasztott).
Egy ekkora baromságtól.
Az egészben az a szomorú, hogy lehetett volna jó film, a kiinduló pont jó volt, a látványvilág jó volt, a színészek jók voltak.
Csak a fránya forgatókönyv, ugye, mint oly sokszor.
A téridőn átívelő szeretet egy Aronofsky filmben a helyén van, de egy SCI-fi-ben nevetséges."
Nekem nincs bajom (sőt!) az ismeretterjesztő hard SF-fel, illetve sci-fi-vel, A.C.Clarke nem egyszer inspirált, hogy ragadjak tollat, papírt és számolgassak pl. centripetális és centrifugális erőket.
De ez, SZÁMOMRA fájóan elvesztegetett idő volt.
3.) Elismerem, nagyon nehéz JÓ sci-fit készíteni.
(Pláne olyat, ami nekem is tetszik...

)
Tarkovszkij
Solarisa remekmű, Soderberghé kevésbé.
Most fogom kinyitni a pofonos ládát, mert, SZERINTEM, a
2001 is rossz film.
(Persze, az én polcomon is itt van!)
Azért rossz, mert egyáltalán nem áll meg a saját lábán háttér információk nélkül.
Emlékszem, anno, filmklubban láttam, s a közönség egyként hördült fel, hogy még ekkora értelmetlen baromságot.
Ugyanaz a közönség, amely pár héttel korábban tátott szájjal nézte Tarkovszkij
Solarisát, s utána kedélyesen beszélgetett róla.
Évekkel később, amikor elolvastam A.C.Clarke Űrodüsszeia könyveit, akkor értettem meg, miről szól a film.
A
Solaris a könyv nélkül érthető, befogadható volt (Lem regényét is utólag olvastam.)
Ott volt a
Napfény (Sunshine) is, hiába prof. Brian Cox közreműködése, az se volt túl jó.
Ami most hirtelen eszembe jut sci-fi, ami tetszett, az
Érkezés (Arrival), minden hibájával együtt az
Expedíció (Annihilation), illetve régebbről
A Moebius-metró (Moebius).
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek