fapaci írta: ↑2022.02.05., szomb. 10:10
pali923 írta: ↑2022.02.05., szomb. 00:01
Olyan kíváncsi lennék, amikor meggyőzöl egy feleséget arról, hogy ez a cucc innentől mindenkinek jó lesz.
Egy hifistát meggyőzni ehhez képest bakfitty, gondolom.

Nem szoktam győzködni senkit, csak elmondom a véleményem és a javaslataimat. Hogy ebből ki mit fogad meg, ahhoz már nem sok közöm van. Jellemzően felnőtt, döntésképes emberekkel találkozom, néha feleségekkel is. Több olyan esetem is volt, hogy a konzultáción férj és feleség is jelen volt végig, sőt a hölgy nagyon érdekes kérdéseket tett fel, a végső akusztikai megoldást hárman találtuk ki közösen. Tegnap is egy olyan családnál jártam, ahol a feleség teljes mértékben támogatja férje zenehallgató hobbiját és az erre használt szoba átalakítását, sőt még eszközöket is készít hozzá textíliából. Számomra ez így természetes, mondhatni normális. Sokkal jobban csodálkozom, mikor a család részéről merev ellenszegülés van, semmit nem szabad elmozdítani, átalakítani, de nyilván ehhez sincs semmi közöm.
Nos, ez az ominózus tegnapi akusztikai mérés nálam/nálunk történt, és több mint tanulságos volt.
De ne szaladjunk ennyire előre...
Talán van aki emlékszik rá, de már a JBL topikban is panaszkodtam, hogy hangsugárzóimmal valami nincs rendben. Hiányzik a mélyenergia, valahogy olyan visszafogott, "horpadt" a megszólalás.
Sok mindennel próbálkoztam, de igazából semmi sem jelentett megoldást, így jött az, hogy szakemberhez fordulok.
Mivel amint tudjuk, az akusztika is előidézhet ilyen anomáliákat, így a tisztán látás végett elhívtam Fapacit egy akusztikai mérésre.
Ides tova 1,5 éve hallgatom ezeket a hangsugarzókat(Ti5000), de folyamatos hiányérzettel, ezért nagyon bìztam benne, hogy Fapaci fényt derít a problémámra. Nem kellett csalódjak, happy end lett a vége.
Az első mérés után kiderült, hogy viszonylag nagy a baj, de nem az akusztikában keresendő.
Annyira drasztikusak voltak a "görbék", hogy ez mögött csakis műszaki probléma állhat.
Laci azonnal tudta hol kell kutakodni...
A megoldás igen banális, mindkét hangsugárzóban, a mélysugárzók fordított polaritással voltak bekötve!
Ez hogy lehetséges? Hát úgy, hogy az előző gazdája, mikor hozzá került, a lakása enteriőrjéhez igazítván, átfényeztette őket lakk feketére. Az egész munkát, laikus lévén mással végeztette, és az összeszerelésnél véthették ezt a hibát. A gazdája, nem egy magunk fajta hifi bolond, aki mindenre odafigyel, hanem egy átlag, de viszonylag tehetős felhasználó, és neki már csak azért sem tünt fel, mert egy mozi rendszer frontjaiként üzemeltek, és ott, aktív sub-al megtámogatva, a mozi erősítő dsp, eq-val kimaxolva nem volt észrevehető a mélyhiány.
Visszatérve hozzánk, és a méreshez.
Mélysugárzó kiszerel, a két kábel átforraszt, visszaszerel, újra mérés, és láss csodát, minden rendben!
A mélyhangok is megjöttek, az átviteli görbe is kiegyenesedett!
Az akusztikai mérés viszonylag kevés problémát vettett fel, aminek újfent nagyon örülök. Mindössze néhány apróbb változtatásra, beavatkozásra van szükség, amiknek egy részét ma már el is végeztem.
1-1 saját készítésű akusztikai panelt, aminek saját kútfőből nem igazán találtam a helyét, csak úgy próbálkoztam velük, Laci javaslatára, a hangsugárzók mögötti falhoz, és kicsit összébb helyeztem. Ezek a 110Hz-es enyhe visszaverődést hivatottak tompítani. Illetve a szőnyeg alá tettem(volt itthon véletlenül) 8mm-es gumi örleményből készült lapot, a szőnyeg teljes méretében. Ez a padlóról jövő visszaverődések csillapítását fokozza.
Ezen felül, a hallgatási pozíció mögé, ahol teraszajtó+ablak van, a dupla karnisra, jön egy vastag anyagú, sűrűn ráncolt függöny(azóta a feleségem már ki is választotta), szintén a visszaverődések csillapítására.
Illetve ide jön még 1-2 db(attól függően hányan akarunk zenét hallgatni) egyedi méretű akusztikai panel.
Tehát tegnap óta, annyi pozitív változás történt, hogy még komolyan emésztenem kell, az "új" hangsugárzóimmal alig tudok betelni.
Lacinak ez úton is köszönöm!
Ui.: Ha valaki hasonló helyzetben van, ne legyenek kétségei, ne habozzon, kérjen segítséget a hozzáértőtől.
Már csak azt nem értem, hogy én miért vártam ezzel ennyit?
Köszönöm, hogy elolvastad!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech