Ha megengeditek, visszakanyarodnék egy pár héttel ezelőtti témához, a Vention CAT8 utp kábelekhez.
Annyian dícsérték, és annyira filléres cikk (hifista mértékkel mindenképp) hogy vettem egy 2m és egy 1,5m darabot, a pamutborításúból.
A 2m-es kábelt a TV és a router közés szántam, ott eddig egy ősrégi noname CAT5 volt, gondoltam lássuk.
A hatás: "mintha" élesebb kép, "mintha" részletezőbb hang (a tv-ből optikain megy a Heed DA-ba), "mintha" kevesebb akadozás lenne. OK, nem nagy nyereség, ennyit megért.
Pár nap múlva beugrott, hogy milyen rég nem hallgattam LP-t. Lemez felrak, Heed átkapcsol a beépített phono kártyára: iszonyatos brummmm
Csatik sorban kihúzogat: nem ragozom, a TV-router-streamer-DA körben a coax-SPDIF-utp kábeleken keresztül olyan földhurok keletkezett, hogy ki kellett vennem a Ventiont. Túrtam helyette a fiókban egy szintén régi, de legalább CAT6 kábelt. Síri csend.
Gondoltam, mielőtt kivágom a Ventiont a kukába, még meghallgatom, brummog-e a ruter és a streamer között?
Hát nem. Viszont a hangja a szintén CAT8 Suprához képest gyors, feszes, precíz, de lélektelen. A Supra levegős, élvezetes, bugis - de a basszust kicsit keni, a magasa pedig enyhén és a fülnek nagyon kellemesen színez.
Összességében a Suprát jobb hallgatni, ment is vissza, de még jól emlékszem, hogy amikor a "stúdiós" hangzásért lelkesedtem (volt ilyen korszakom is, bizony) akkor mit nem adtam volna egy Vention féle hangért.
Ha munkaeszköznek kellene, a Vention remek, ennyi pénzért pedig vicc, csak az a földhurok, az kemény, bár azért meg lehet, hogy a TV a felelős.
+2 érdekesség. A 1,5m és a 2m hosszú Vention másképp szól, a hosszabb hangja puhább, kicsit mosottabb, a fenti hangi jellemzés a 1,5m-es darabra vonatkozik. A másik, hogy a kábeleket a megvételkor is bepróbáltam a Supra helyébe, de akkor nem teszettek. Unalmas, jellegtelen hang, lekonyuló sávszélekkel. A 1,5m-es darab időközben egy másik szobában, a fali dugalj és egy másik router közt járódott (ott semmi hangkeltő nincs, dolgozós laptop és nyomtató) elég sokat, vagy két hetet. Tehát igenis kell neki a járatás, nem is kevés.
Hát ennyi, mindenesetre érdekes ...