Meg ugye szorosan kapcsolódik a témához is.Régenmindenjobbvót

Meg ugye szorosan kapcsolódik a témához is.Régenmindenjobbvót

Hogy ez mekkora ökörség
A te gyereked meg én gyerekem veri a mi gyerekünket.
A színház építés, a szobrászat, meg általában a művészetek már az ókor óta hanyatlanak. De ez semmi ahhoz képest, ami akkor lesz, ha felnő a most kisgyerek generáció, ahol a szülők kétévente válnak és mindenki a más gyerekét neveli, ill. nem neveli.

Nem.zoli73 írta: ↑2022.01.17., hétf. 16:36Hát persze, másnál! Mert haza nem mernél menni velük!Alex_Aston írta: ↑2022.01.17., hétf. 16:31Ha elmondja az igazat, hanyatt, homlok menekültek volna a vendégek?![]()
Komolyra fordítva, szívesen tennék egy ilyen próbát valakinél. Mármint nem a menekülést, hanem a hatással.![]()

Mi pedig kiváncsian várjuk majd a beszámolódat, véleményedet!fapaci írta: ↑2022.01.17., hétf. 16:53Minden tárgy rezeg a szobában, de az üvegpalackra nem a rezgése, hanem a rezonanciája jellemző, mint üregrezonátorra. Interferencia itt nincs, az egy másik jelenség, két hullám között jön létre.Snipi írta: ↑2022.01.17., hétf. 15:56Szerintem amúgy ez azért van, mert az üveg mint rezgő micsoda rezeg, és interferál a hangszóróból jövő hanggal.
Így valamiféle hatással van a hangra az interferencia miatt. Ezért van szerintem pl. az is, hogy egy üvegcsarnokban tök másképp szól a hang mint mondjuk egy betonszobába. Mert az üveg rezeg mint az állat a beton meg nem igazán. (Vagy tégla vagy stb.)
Volt szerencsém pár napig az új Magyar Zene Házában dolgozni, ahol a koncerttermet áttetsző üvegtáblákkal határolták. Zenehallgatásra még nem volt lehetőségem, csak a telepítésben, beállításban vettünk részt néhányan, de tavasszal megtapasztalhatjuk, mit produkál a helyiség élő zenével. Első látásra sokan reménytelennek ítélték a helyzetet, de a japán tervezők több akusztikai trükköt is bevetettek, így én kíváncsian várom az eredményt. Hiszen nem csak az anyaghasználat, hanem a forma és szerkezet is lényeges.
MZH.jpg

Minden tárgy rezeg a szobában, de az üvegpalackra nem a rezgése, hanem a rezonanciája jellemző, mint üregrezonátorra. Interferencia itt nincs, az egy másik jelenség, két hullám között jön létre.Snipi írta: ↑2022.01.17., hétf. 15:56Szerintem amúgy ez azért van, mert az üveg mint rezgő micsoda rezeg, és interferál a hangszóróból jövő hanggal.
Így valamiféle hatással van a hangra az interferencia miatt. Ezért van szerintem pl. az is, hogy egy üvegcsarnokban tök másképp szól a hang mint mondjuk egy betonszobába. Mert az üveg rezeg mint az állat a beton meg nem igazán. (Vagy tégla vagy stb.)

Hát persze, másnál! Mert haza nem mernél menni velük!Alex_Aston írta: ↑2022.01.17., hétf. 16:31Ha elmondja az igazat, hanyatt, homlok menekültek volna a vendégek?![]()
Komolyra fordítva, szívesen tennék egy ilyen próbát valakinél. Mármint nem a menekülést, hanem a hatással.

Ha elmondja az igazat, hanyatt, homlok menekültek volna a vendégek?

Köszönöm az együttérzést! A feleségem nevében.viri írta: ↑2022.01.17., hétf. 15:47Érdekes ez az unikumos üveg dolog, tulajdonképpen annó én is ugyan ezt tapasztaltam, mint Te, hogy amikor hátra a két sarok felé oda tettünk 1-1 üveget, akkor nem hallottam semmi változást, eltelt pár perc, és amikor elvettük, akkor viszont elég feltűnően eltűnt valami, én ezt főleg a magas tartományban éreztem. Ezért tényleg olyan érzés volt, hogy össze szűkültebb lett a tér, hiszen amikor ott volt, akkor a magas hangok kiterjedtebbnek tűntek, (talán a közép is?) az egész hangkép jobban kinyílt felfelé. Végül is tetszett, nem éreztem hátrányát. Elvételkor azért annyira nem éreztem brutálisnak, hogy a hangfalból szólna, vagy ilyesmi, éppen ezért én nem vállaltam azt a macerát , amit Te, mivel én is pont ide lukadtam ki, hogy a karnisra kellett volna fellógatnom, de azért azt mégsem szerettem volnazoli73 írta: ↑2022.01.17., hétf. 12:34Elnézést, csak közben dolgozom is.
Most írhatnám azt, ami itt a szokás, hogy "olvass vissza, mert már ezerszer ki lett beszélve a téma", de ez nem én vagyok.
Az üvegek elhelyezés után, jó néhány óra, 1-2 nap zenehallgatás után alakul ki a hatása, ami abban merül ki, hogy a zene sokkal nagyobb mértékben leválik a hangsugárzókról, mint nélkülük, betölti az egész szobát. Szinte hihetetlenül kitágul a tér minden irányban.
Mivel ez a hatás, ahogy írtam nem azonnal alakul ki, nem is annyira feltűnő, hanem, mikor visszapróbát végezvén, kiviszed az üvegeket a szobából, akkor jön a döbbenet. Eltűnik a tér, a zene teljesen visszahúzódik a hangsugárzókba, szinte csak a hangszórókból szól. Ha visszahozod az üvegeket, újra betölti a szobát a zene.
Amíg nem tapasztaltam meg a hatást több fórumtársnál is, addig én is szkeptikus voltam, de be kellett lássam, hogy ez működik, és azóta én is használom.Na mindegy, gondoltam ezt megosztom, hogy azért én együtt érzek (a feleségeddel)
![]()

Érdekes ez az unikumos üveg dolog, tulajdonképpen annó én is ugyan ezt tapasztaltam, mint Te, hogy amikor hátra a két sarok felé oda tettünk 1-1 üveget, akkor nem hallottam semmi változást, eltelt pár perc, és amikor elvettük, akkor viszont elég feltűnően eltűnt valami, én ezt főleg a magas tartományban éreztem. Ezért tényleg olyan érzés volt, hogy össze szűkültebb lett a tér, hiszen amikor ott volt, akkor a magas hangok kiterjedtebbnek tűntek, (talán a közép is?) az egész hangkép jobban kinyílt felfelé. Végül is tetszett, nem éreztem hátrányát. Elvételkor azért annyira nem éreztem brutálisnak, hogy a hangfalból szólna, vagy ilyesmi, éppen ezért én nem vállaltam azt a macerát , amit Te, mivel én is pont ide lukadtam ki, hogy a karnisra kellett volna fellógatnom, de azért azt mégsem szerettem volnazoli73 írta: ↑2022.01.17., hétf. 12:34Elnézést, csak közben dolgozom is.
Most írhatnám azt, ami itt a szokás, hogy "olvass vissza, mert már ezerszer ki lett beszélve a téma", de ez nem én vagyok.
Az üvegek elhelyezés után, jó néhány óra, 1-2 nap zenehallgatás után alakul ki a hatása, ami abban merül ki, hogy a zene sokkal nagyobb mértékben leválik a hangsugárzókról, mint nélkülük, betölti az egész szobát. Szinte hihetetlenül kitágul a tér minden irányban.
Mivel ez a hatás, ahogy írtam nem azonnal alakul ki, nem is annyira feltűnő, hanem, mikor visszapróbát végezvén, kiviszed az üvegeket a szobából, akkor jön a döbbenet. Eltűnik a tér, a zene teljesen visszahúzódik a hangsugárzókba, szinte csak a hangszórókból szól. Ha visszahozod az üvegeket, újra betölti a szobát a zene.
Amíg nem tapasztaltam meg a hatást több fórumtársnál is, addig én is szkeptikus voltam, de be kellett lássam, hogy ez működik, és azóta én is használom.

Természetesen nem nekem kell ez az 1-2 nap, hanem az üvegeknek, kvázi hogy "feltöltődjenek".Alex_Aston írta: ↑2022.01.17., hétf. 13:01Ezt nem egészen értem. 1-2 napig ott voltál náluk? Vagy ott másnál rögtön hallható volt, csak otthon nem?
Bocsi, én ilyen földhöz ragadt emberke vagyok, és nekem ez ellentmondás.![]()
Tehát ha most én elmennék hozzád, hallható lenne a különbség, ha pár perc hallgatás után ki lenne a szobából víve az összes ilyen üvegcse? Tényleg kíváncsi lennék rá.

Ezt nem egészen értem. 1-2 napig ott voltál náluk? Vagy ott másnál rögtön hallható volt, csak otthon nem?

Igen, kibeszélték már sokan, de nem a Te tapasztalatodat. Ez lehetett volna más is."Most írhatnám azt, ami itt a szokás, hogy "olvass vissza, mert már ezerszer ki lett beszélve a téma"

Ha szeretnél még róla, és egyéb ezo dolgokról olvasni, akkor itthttps://longkft.hu/audioblog/ megteheted. Hosszú igazán feketeöves a témában! Vigyázat, csak elhivatottaknak!

Elnézést, csak közben dolgozom is.

Az tiszta, hogy érzékelhető a hatása, de a kérdésem az volt, hogy Nálad mi a hatása?

A függönyök, drapériák, hatása közötti különbség nem éri el az ingerküszöbömet, tehát ahogy írtam, nem hallok különbséget.

Topik-témába vág, valóban.

Igen, jogos a felvetés!

Ha már van egy ilyen frankó karnis, miért nem valami szép vastag sötétítő függöny van rajta? elhúzva oldalra az a 2x 20 centi bőven redőzött vastag anyag a 2 méter magasságban bizonyosan előnyösebb akusztikai elem