Nem,ez egy prsc-5508 proci,ahol engedélyeztem az analóg sztereo bemenetet,lehet még meg lehetne próbálni a balanced xlr bemeneten rákötni,csak ugye a végfok csak rca-t tud,így nem hiszem,hogy lenne értelme....tomrider írta: ↑2022.01.04., kedd 12:50Az Onkyo az egy 6130 vagy 6170? Mert ha igen, akkor an Onkyo-n be kell kapcsolni menüből a digit kimenetet. Koax káballel csak akkor tudsz csatlakozni a külső DAC-ra. És ezek után értelemszerűen a külső DAC RCA kimentéről kell az erősítőbe csatlakozni.kalmi22 írta: ↑2022.01.04., kedd 12:44Először megpróbáltam a procira kötni,mint cd lejátszót,itt abszolútt semmi hang nincs!A szervízmenübe nem lehet belépni,annyit ír ki,hogy dFU,itt be akartam állítani,hogy dac ként üzemeljen,hátha tudom használni,mint külső Dac-ot!
Utána kihúztam a végfokból az rca kábeleket és a Toppingot kötöttem rá rca kábellel,itt már volt hang!Viszont alul maradt sajnos,lehet én vártam nagy előrelépést...
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
DAC-olás
Re: DAC-olás
Így van,ez a felállás volt elsőre és igazából ezt valahogy így kellene megoldani:denesdr írta: ↑2022.01.04., kedd 13:33Tényleg bocsi, de ez kicsit zavaros (lehet csak nekem)!
Ha "CD játszóként" kötötted a rendszerbe, akkor: digit forrás -> Topping -> proci -> erősítő a felállás, de így nincs hang?
Mi másként tudna üzemelni a D30Pro, mint DAC? Ha pre-módban van, akkor is DAC, csak akkor szabályozható a kimeneti jelszintje.
A D30Pro különféle digit szűrőit azért én mindenképp kipróbálnám a helyedben a végső ítélet előtt, hátha...
digit forrás -> Topping -> proci -> végfok
Jelenleg a proci ki van hagyva,de mindig dugdosni fárasztó lesz hosszútávon!
Jelenleg pre-módban van és ugye erről átváltani csak szervíz menüben lehet,de ott csak annyit ír ki "dFU"
Egyenlőre marad,mivel tényleg olyan,intha kezdene bejáródni,lehet a kábel is járódik,mert az is új volt...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10999
- Kapcsolat:
Hú bakkerkalmi22 írta: ↑2022.01.04., kedd 12:44Először megpróbáltam a procira kötni,mint cd lejátszót,itt abszolútt semmi hang nincs!A szervízmenübe nem lehet belépni,annyit ír ki,hogy dFU,itt be akartam állítani,hogy dac ként üzemeljen,hátha tudom használni,mint külső Dac-ot! Utána kihúztam a végfokból az rca kábeleket és a Toppingot kötöttem rá rca kábellel,itt már volt hang!Viszont alul maradt sajnos,lehet én vártam nagy előrelépést...

Annyi szép hobbi van...
Tényleg bocsi, de ez kicsit zavaros (lehet csak nekem)!
Ha "CD játszóként" kötötted a rendszerbe, akkor: digit forrás -> Topping -> proci -> erősítő a felállás, de így nincs hang?
Mi másként tudna üzemelni a D30Pro, mint DAC? Ha pre-módban van, akkor is DAC, csak akkor szabályozható a kimeneti jelszintje.
A D30Pro különféle digit szűrőit azért én mindenképp kipróbálnám a helyedben a végső ítélet előtt, hátha...
- tomrider
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 110
Az Onkyo az egy 6130 vagy 6170? Mert ha igen, akkor an Onkyo-n be kell kapcsolni menüből a digit kimenetet. Koax káballel csak akkor tudsz csatlakozni a külső DAC-ra. És ezek után értelemszerűen a külső DAC RCA kimentéről kell az erősítőbe csatlakozni.kalmi22 írta: ↑2022.01.04., kedd 12:44Először megpróbáltam a procira kötni,mint cd lejátszót,itt abszolútt semmi hang nincs!A szervízmenübe nem lehet belépni,annyit ír ki,hogy dFU,itt be akartam állítani,hogy dac ként üzemeljen,hátha tudom használni,mint külső Dac-ot!
Utána kihúztam a végfokból az rca kábeleket és a Toppingot kötöttem rá rca kábellel,itt már volt hang!Viszont alul maradt sajnos,lehet én vártam nagy előrelépést...
Auralic Aries LE - Beresford TC7510 - Nuforce IA7 V3 - Magneplanar MG12
Hát,akivel beszéltem telefonon,nem nagyon volt ebben partner....4után elvileg lesz bent valaki,aki elmagyarázza nekem,hogy ez mégis jó lesz nekem,csak még nem tudom....Ear írta: ↑2022.01.04., kedd 11:46Miért ne lehetne jobb hangú az Onkyo? Ne hagyd magad lebeszélni, nyugodtan vidd vissza.kalmi22 írta: ↑2022.01.04., kedd 11:44Nagy izgalmamban elmentem venni egy Topping d30pro-t,ugye sok jót hallani,olvasni róla.....viszont ma reggel bekötve azt tapasztaltam,hogy az eddig használt onkyo procim hangja jobb!
Létezik az,hogy be kell jaratni?
Felhívtam a Muzix-et és ott ezt tanácsolták,miután szerettem volna inkább visszavinni és élni a 3 napos elállási jogommal!
Először megpróbáltam a procira kötni,mint cd lejátszót,itt abszolútt semmi hang nincs!A szervízmenübe nem lehet belépni,annyit ír ki,hogy dFU,itt be akartam állítani,hogy dac ként üzemeljen,hátha tudom használni,mint külső Dac-ot!
Hová kötötted pontosan és mivel (RCA, XLR)? Próbáltál a digitális szűrők között váltogatni (érdemes kipróbálni)?
Amúgymeg (számodra) az a jobb készülék, amelyik Neked jobban tetszik a saját rendszeredben.
Nagy izgalmamban elmentem venni egy Topping d30pro-t,ugye sok jót hallani,olvasni róla.....viszont ma reggel bekötve azt tapasztaltam,hogy az eddig használt onkyo procim hangja jobb!
Felhívtam a Muzix-et és ott ezt tanácsolták,miután szerettem volna inkább visszavinni és élni a 3 napos elállási jogommal!
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Hát nemtudom… Ha erősítőről van szó, ami impulzus után lecsengést produkál, az nem túl kívánatos, elég rosszul szokott szólni.
Mi a helyzet a multibites dacokkal?
Mi a helyzet a multibites dacokkal?
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Ez igaz, ezért is írtam a végén a dolog lényegét. Igen, minden általunk hallható hang lebontható szinuszjelekre. A minimumfázisú szűrések post-ringigjét azért mondják természetesebbnek, mert a legtöbb zenei hangnak van saját lecsengése másnéven utócsengése, ami ugye a fő impulzus után történik, csakúgy mint a szűrési post-ringing (utócsengés). A lineáris fázisú szűrésnek szüksége van pre-ringingre, na ilyen valóban nincs a természetben.Robici írta: ↑2022.01.02., vas. 21:47Igen, csak a másik szűrőnél más paraméter is változik nem csak a ringing. Meg ugye sokszor szokás mondani, hogy a mérések azért nem jók mert az emberek nem szinuszjelet hallgatnak (pedig ugye ha jól tudom minden természetes hang felbontható szinuszjelekre). Hát a ringinges szemléltető ábrákon lévő jelek, amikkel bemutatják a jelenséget, szerintem biztos, hogy nem fordulnak elő a természetben.
összejönni a Z-transzformációval.
Hardveresen behatároltak a lehetőségeink. Találkozott már valaki olyan DA konverterrel, amit lehet etetni
felhasználói szűrőkkel? Szoftver oldalról több mindent ki lehet próbálni.
https://src.infinitewave.ca/
Nem csodálom. Én már régen elveszítettem. Ez már inkább kőkemény matematika. Sohasem tudtam igazán
összejönni a Z-transzformációval.
Hardveresen behatároltak a lehetőségeink. Találkozott már valaki olyan DA konverterrel, amit lehet etetni
felhasználói szűrőkkel? Szoftver oldalról több mindent ki lehet próbálni.
https://src.infinitewave.ca/
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Igen, csak a másik szűrőnél más paraméter is változik nem csak a ringing. Meg ugye sokszor szokás mondani, hogy a mérések azért nem jók mert az emberek nem szinuszjelet hallgatnak (pedig ugye ha jól tudom minden természetes hang felbontható szinuszjelekre). Hát a ringinges szemléltető ábrákon lévő jelek, amikkel bemutatják a jelenséget, szerintem biztos, hogy nem fordulnak elő a természetben.
Persze ez a lényeg. Én nem is kötözködni akartam, csak eszembe jutott.
Úgy, hogyha mondjuk egy kevesebb ringingű vagy ringing nélküli szűrővel csökken vagy megszűnik a jelenség, akkor azt valószínűleg a ringing okozta.Robici írta: ↑2022.01.02., vas. 17:27És az miből derül ki, hogy a tapasztalt hangi jelenségeket a ringing okozza, nem pedig valami más?asebestyen írta: ↑2022.01.02., vas. 10:26Igen, valóban a short delay sharp-nak nincs pre-ringingje, viszont a post-ringing se sokkal jobb, csak máshogy rossz.
De igazából az egésznek a lényege, hogy kipróbálhatunk többfajta szűrőt és amelyik nekünk szimpatikusabb azt használjuk.
- frenki485
- Beköltözött
- Értékelés: 604
" NOS (super slow, nagyon lankás) szűrés, short delay sharp, pre-post-ringing..."
Kezdem a fonalat elveszíteni, pedig hi-fizek is meg informatikus is vagyok...
Kezdem a fonalat elveszíteni, pedig hi-fizek is meg informatikus is vagyok...

Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
És az miből derül ki, hogy a tapasztalt hangi jelenségeket a ringing okozza, nem pedig valami más?asebestyen írta: ↑2022.01.02., vas. 10:26Igen, valóban a short delay sharp-nak nincs pre-ringingje, viszont a post-ringing se sokkal jobb, csak máshogy rossz.
Nem Neked írom, hanem úgy általában, akit érdekel a különbség a hangban, érdemes olyan felvételt választani, ahol az ének elég sziszegős, azaz az "sz", "c", "s" hangok elég hangsúlyosak - most tekintsünk el attól, hogy hangképzésből fagad vagy felvételi/utómunka hatása - és ezeknek a változását figyeljük a szűrők váltogatásánál. Sajnos ha egy éneksávon, főleg női, kicsit megemelik a magasait, hogy levegősebb legyen, kap egy kis reverbet, ezt-azt, akkor ezekkel a post-ringing is érdekes dolgokat tud csinálni.
Perzse a NOS-nak is megvannak a maga hibái... ez is csak egy kompromisszum, ami valakinek jó, van akinek rossz lesz.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7562
Igen, valóban a short delay sharp-nak nincs pre-ringingje, viszont a post-ringing se sokkal jobb, csak máshogy rossz.denesdr írta: ↑2022.01.02., vas. 09:49
Annyival kiegészíteném, hogy egy sharp szűrésnek nem feltétlenül van pre-ringingje, ez attól függ, hogy minimum vagy lineáris fázisú-e a szűrés. Ha minimum fázisú, akkor nincs pre-ringing viszont a post-ringing annál több, de ez elvileg természetesebb, mivel ringing csak az fő impulzus után történik és ez a természetben is így zajlik le, magyarán a hangimpulzusunkat nem előzi meg semmi más hang ami vele kapcsolatos, utólagosan viszont mindig van ringing pl visszaverődésekből.
Amit te is használsz NOS (super slow, nagyon lankás) szűrést, az is minimumfázisú és a választható szűrések közül valóban ez adja a legjobb impulzusválaszt, gyakorlatilag nincs sem pre-, sem post-ringing, cserébe ez engedi át a legtöbb ultraszonikus zajt.
Nálam az ehhez leginkább hasonlító minimumfázisú slow (short delay slow roll-off) filter működik, de majd ráfülelek megint a NOS-ra, rég hallottam már.
Igaz nálam nem RME DAC van, de én is ki tudom egyengetni a magasak lekonyulását, amit a super slow szűrés okoz. Jó kis RME, igazi svájcibicska!
Nem Neked írom, hanem úgy általában, akit érdekel a különbség a hangban, érdemes olyan felvételt választani, ahol az ének elég sziszegős, azaz az "sz", "c", "s" hangok elég hangsúlyosak - most tekintsünk el attól, hogy hangképzésből fagad vagy felvételi/utómunka hatása - és ezeknek a változását figyeljük a szűrők váltogatásánál. Sajnos ha egy éneksávon, főleg női, kicsit megemelik a magasait, hogy levegősebb legyen, kap egy kis reverbet, ezt-azt, akkor ezekkel a post-ringing is érdekes dolgokat tud csinálni.
Perzse a NOS-nak is megvannak a maga hibái... ez is csak egy kompromisszum, ami valakinek jó, van akinek rossz lesz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Annyival kiegészíteném, hogy egy sharp szűrésnek nem feltétlenül van pre-ringingje, ez attól függ, hogy minimum vagy lineáris fázisú-e a szűrés. Ha minimum fázisú, akkor nincs pre-ringing viszont a post-ringing annál több, de ez elvileg természetesebb, mivel ringing csak az fő impulzus után történik és ez a természetben is így zajlik le, magyarán a hangimpulzusunkat nem előzi meg semmi más hang ami vele kapcsolatos, utólagosan viszont mindig van ringing pl visszaverődésekből.asebestyen írta: ↑2022.01.02., vas. 09:24...míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.
Amit te is használsz NOS (super slow, nagyon lankás) szűrést, az is minimumfázisú és a választható szűrések közül valóban ez adja a legjobb impulzusválaszt, gyakorlatilag nincs sem pre-, sem post-ringing, cserébe ez engedi át a legtöbb ultraszonikus zajt.
Nálam az ehhez leginkább hasonlító minimumfázisú slow (short delay slow roll-off) filter működik, de majd ráfülelek megint a NOS-ra, rég hallottam már.
Igaz nálam nem RME DAC van, de én is ki tudom egyengetni a magasak lekonyulását, amit a super slow szűrés okoz. Jó kis RME, igazi svájcibicska!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A Sharp beállításnál több (virtuális) részlet hallható, ezért szerintem igencsak népszerű, számomra túl szőrös, mint egy túl közeli mikrofonozás. A NOS a régebbi felvételeknél jó választás lehet, de a modernebb hangzásnál számomra néha bántó volt. A Slow egy jó középút, mindig ehhez tértem vissza, még vakteszten is, de az emlékeim már megkoptak. Az új eszközöknél már több opció van, csodásan el lehet veszni köztük.asebestyen írta: ↑2022.01.02., vas. 09:24Érdekesebb talán a 16/44.1 viselkedése a szűrőknek, pláne ha CD futómű van a konverter elé kötve, vagy a szolgáltatók normál CD minőségű streamjét hallgatjuk döntően. Sajnos vagy sem, de itt jobban kijönnek a különbségek, a jobb impulzusválasz mellett nagyobb lesz a roll-off, míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.
Én az RME AKM4493-as verzióját használom NOS módban, a roll-off pedig kis jóságú EQ-val "vissza van húzva" egyenesre. Számomra ez adja a legélvezhetőbb hangot, magas veszteség nélkül.
Én az RME AKM4493-as verzióját használom NOS módban, a roll-off pedig kis jóságú EQ-val "vissza van húzva" egyenesre. Számomra ez adja a legélvezhetőbb hangot, magas veszteség nélkül.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7562
Érdekesebb talán a 16/44.1 viselkedése a szűrőknek, pláne ha CD futómű van a konverter elé kötve, vagy a szolgáltatók normál CD minőségű streamjét hallgatjuk döntően. Sajnos vagy sem, de itt jobban kijönnek a különbségek, a jobb impulzusválasz mellett nagyobb lesz a roll-off, míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.fapaci írta: ↑2022.01.02., vas. 00:34A különbség kicsi volt, de néhány zenénél határozottan mutatkozott, másoknál idő kellett a felismeréshez, hosszú távon jól lehetett hangolni vele a megszólalást, leginkább az impulzus viselkedésre hatott. Egy mostani lejátszómnál is megvan ugyanez az opció (meg minden készüléknél, ahol hozzáférést adtak a chip beállításához), itt még nagyobb a különbség, mint a TEAC-nél volt.gomolalaci írta: ↑2022.01.01., szomb. 20:12Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?
Bővebb infó itt.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A különbség kicsi volt, de néhány zenénél határozottan mutatkozott, másoknál idő kellett a felismeréshez, hosszú távon jól lehetett hangolni vele a megszólalást, leginkább az impulzus viselkedésre hatott. Egy mostani lejátszómnál is megvan ugyanez az opció (meg minden készüléknél, ahol hozzáférést adtak a chip beállításához), itt még nagyobb a különbség, mint a TEAC-nél volt.gomolalaci írta: ↑2022.01.01., szomb. 20:12Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?

Bővebb infó itt.
Igazából mérhető különbségek egyértelműen vannak a különféle szűrők között, aztán, hogy hallhatóak-e ezek a különbségek vagy nem az már más kérdés. De ellenben az MQA-val, ezekről a szűrőkről lehet tudni, hogy mit csinálnak, a DAC csipek adatlapján is fel szokták tüntetni őket, alátámasztva átviteli ábrákkal és különféle adatokkal.gomolalaci írta: ↑2022.01.01., szomb. 20:12Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?denesdr írta: ↑2022.01.01., szomb. 13:39Már csak az a kérdés, hogy mihez képest.
A legtöbb csipet ellátják különféle meredekségű szűrőkkel, amikből gyakran mi magunk is válogathatunk.
Amúgy, ha jól emlékszem pont Te írtad valamikor, hogy a kedvenc szűrőd, ami fülre leginkább tetszeni szokott neked, az a slow roll-off (ezek közül is talán a minimum fázisút, másnéven short-delay említetted), azaz nem nem annyira meredek és minimális késleltetéssel járó.
Ha rosszul emlékszem vagy azóta változott a helyzet, kérlek javíts ki!
A pár hozzászólással előbb feltöltött képeken is ilyen különböző digitális szűrők valós implementációjú frekvenciaátvitelei láthatóak. Sajnos ami pont nem látszik rajtuk (a skála alsó határa miatt) az a D300-as DAC ROhm csipjének a maximális out-of-band csillapítása, ami a gyári adatlap szerint elég kimagasló, ezt említette fülelek is, mint jó tulajdonság. A Topping D30Pro-nak ez az értéke -107dB körül van, mérten.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 362
Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?denesdr írta: ↑2022.01.01., szomb. 13:39Már csak az a kérdés, hogy mihez képest.
A legtöbb csipet ellátják különféle meredekségű szűrőkkel, amikből gyakran mi magunk is válogathatunk.
Amúgy, ha jól emlékszem pont Te írtad valamikor, hogy a kedvenc szűrőd, ami fülre leginkább tetszeni szokott neked, az a slow roll-off (ezek közül is talán a minimum fázisút, másnéven short-delay említetted), azaz nem nem annyira meredek és minimális késleltetéssel járó.
Ha rosszul emlékszem vagy azóta változott a helyzet, kérlek javíts ki!
A gondolkodás nem megerőltető...
Nem a görbék vizuális meredekségeit kell nézni, mert az tényleg félreveztő tud lenni, épp ezért írtam konkrét csillapítás értéket 24kHz-nél mindkét esetre. Igen, sajnos a D300 esetében vége van a skálának -100dB-nél, szóval nem tudjuk mi van ezalatt, kérdés, hogy ennek mennyi jelentősége lehet valójában.
Nem tudom hogy jön ide a minidsp által használt két csip (ezek minőségi DAC-ok lennének?), de ha azt mondod, hogy ezektől kétségkívül jobb a ROhm, én elhiszem. Vagy ha esetleg arra céloztál, hogy én ezeket használom, akkor ki kell ábrándítsalak, nem rendelkezem olyan készülékekkel, amikben az említett csipek vannak.
Nem tudom hogy jön ide a minidsp által használt két csip (ezek minőségi DAC-ok lennének?), de ha azt mondod, hogy ezektől kétségkívül jobb a ROhm, én elhiszem. Vagy ha esetleg arra céloztál, hogy én ezeket használom, akkor ki kell ábrándítsalak, nem rendelkezem olyan készülékekkel, amikben az említett csipek vannak.
Ez a digitális tartományban működő szűrők frekvencia- és időtartománybeli viselkedésének alapvető tulajdonsága. Persze lehet törekedni valamelyik tulajdonságot preferálva a kompromisszum "minimalizására", de az igazán jó megoldások nagyon sok mintára támaszkodó, komoly számításigénnyel bíró és mint ilyen, persze költségesen kivitelezhető szűrő algoritmusokkal operálnak. Bevallom, nem nézem ki a ROhm chip FIR szűrőiből ezt a teljesítményt és kifinomultságot.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene