Amennyiben az adó és vevő oldalán is rendes táp szolgálja ki az optikai átalakítót, akkor 200ps értéket is el lehet érni (gyári megoldások kizárva) Ez 44,1/16 esetén elegendő, nagyobb felbontások esetén nem. (a valóban qrvajó hangzáshoz persze)wittao írta: ↑2021.12.27., hétf. 12:17Hmmm.fülelek írta: ↑2021.12.27., hétf. 12:06Való igaz, az optikai jelet adó és fogadó elektronika (és annak tápja!) többet számít, no meg a dac bemeneti megoldása, mert adott esetben a bemeneti digitális jel fogadó csip jócskán csökkenti az átviteli jittert, ami nagyobb probléma szokott lenni az optikai átalakításnál, mint a drótos átvitelnél. Ily módon az optikai átvitel előnye megmarad, azaz a külső zavarok iránti teljes immunitás.
Mi amikor gondolkodtunk Toslink beepitesen a dac-ba, megmertunk nehanyat es szinte tendenciozusan 500ps koruli jitterrel vagta tele a digit jelfolyamot a Todlink vevo oldala, szemben a Spdif/Aes max.50-100ps kozotti ertekevel.
A kulso zavarok sokkal kevesebbet nyomtak latba, mint a belso keletkezett oldal, csak nagyon elszigetelve tudtuk volna megoldani, amire nem volt helyunk. Gondolkodunk egy alternativ megoldason, mert sokan meg szeretnek ha a TV-juk a hifire lenne kotve optikaval, a hifi lanc meg mehetne spdif/i2s-en.
De vannak olyan digit bemeneti csipek (én kettőről tudok, az egyiket használtam is egynémely dacomban), amik a forrástól függetlenül 50ps-re csökkentik a kimenetükön a jittert, ez a gyakorlatban is mérhető, nem elméleti ömlengés.
Készítettem pártíz jitter csökkentő áramkört is evvel a csippel, de nem volt megfelelő a marketingem...aki kipróbálta, nem adta vissza....
Kérdésem Viktorhoz: szerinted mi a legkisebb forrás jitter usb és spdif csatlakozás esetén (a felvétel milyensége most ne számítson, csak a mérőjel. Tudom, a spektrum is számít, de maradjunk a 1-12kHz sávban, ott a legérzékenyebb a hallásunk erre a fajta torzításra.