A kérdés okafogyott, jó zenehallgatást!

Köszi a kedves magyarázatot, úgy tűnik, a józan paraszti ész hiányzik nálam.juliush írta: ↑2021.12.27., hétf. 12:33Csak józan paraszti ész alapján is úgy gondolnám, hogy a kétféle alkalmazás alapvetően eltérő követelményeket állít a használt anyaggal/technológiával szemben. Míg a szemüvegnél a teljes látható, sőt azon túli színspektrumot visszük át egy konvex és/vagy konkáv, merev, vékony lapon, melynek az interfészei a levegő/szilárdtest felületek oda-vissza, esetleg némileg szűrve (lásd UV vagy polarizáló szűrők), színezve, addig a többnyire össze-vissza hajtogatott, csavarodott, tehát nagyobb fizikai stressznek kitett száloptikával nagyobb távolságba juttatunk el információt egy konkrét frekvenciájú (színű) koherens fénysugárral, szilárdtest/szilárdtest érintkezők közvetítésével.
Csak józan paraszti ész alapján is úgy gondolnám, hogy a kétféle alkalmazás alapvetően eltérő követelményeket állít a használt anyaggal/technológiával szemben. Míg a szemüvegnél a teljes látható, sőt azon túli színspektrumot visszük át egy konvex és/vagy konkáv, merev, vékony lapon, melynek az interfészei a levegő/szilárdtest felületek oda-vissza, esetleg némileg szűrve (lásd UV vagy polarizáló szűrők), színezve, addig a többnyire össze-vissza hajtogatott, csavarodott, tehát nagyobb fizikai stressznek kitett száloptikával nagyobb távolságba juttatunk el információt egy konkrét frekvenciájú (színű) koherens fénysugárral, szilárdtest/szilárdtest érintkezők közvetítésével.Aszpirin írta: ↑2021.12.27., hétf. 11:01Felmerült bennem egy kérdés.
A k...va drága szemüveglencséket nem üvegből, hanem spéci műanyagból készítik (csak egy példa: https://www.hoyavision.com/hu/termekkin ... alapanyag/).
Sokkal könnyebb, és sokkal ütésállóbb, de ugyanolyan jó optikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a jó minőségű üveg.
Ha szemüvegnek jó a műanyag (és jó, én most is ilyent viselek, és nem is olcsó, nagyon nem), akkor miért ne lenne jó egy toslink kábelhez?![]()
Akkor nézzük ezt a TOSLINK fényvezető technológiát fiberNET-nél alkalmazott üvegvezetőkhöz képest.wittao írta: ↑2021.12.27., hétf. 11:06
Fenytores, elnyeles mas, szalak vastagsaga es emiatt a tavolsag mas amire hasznalhatjak.
1-2-3m-en nem tudom mit szamit melyik az.
Inkabb abban latnam a kulonbseget audio szempontbol, hogy lezer/led stb. az adat tovabbito/fogado oldal, kevesbe a kabel anyagaban.
Kicsit olvasd el figyelmesebben!wittao írta: ↑2021.12.27., hétf. 10:46Ha ez igy van leirva, akkor kijelentheto, hogy egyik sem uveg.
Viszont alatta ez szerepel:
“ The alternative to this situation adopted by QED in our new Glasscore™ technology cable is to employ multiple fibre bundles of ultra-fine boro-silicate glass optical fibres (GOF) of no more than 50um each (thinner than a human hair see below) to make up the 1 mm diameter necessary to conform to the Toslink standard connectors.”
Ez alapjan megis uveg![]()
Nyugi, maga a gyártó is finoman fogalmazva csúsztat, a Performance sorozat leírásában a következőképp fogalmaz: "polymethyl methacrylate (PMMA) acrylic glass optical fibre".mishow írta: ↑2021.12.27., hétf. 08:52A magyar forgalmazói oldalak mindenhol orvosi üvegszálnak írják mindhárom toslink szériát.
Így azután elhittem és nem kerestem tovább.
Sajnos neked van igazad, csak a Reference van igazi üvegből.
Engem is átvertek a hangzatos reklám-szlogenek, és nem voltam elég gyanakvó - elnézést a téves infóért, nem volt szándékos!
![]()
A magyar forgalmazói oldalak mindenhol orvosi üvegszálnak írják mindhárom toslink szériát.
Csak a legdrágább Reference sorozatú kábelek (Optical Quartz) igazi, bór-szililkát üvegszálasak, az olcsóbb szériák akrilszálakból állnak.
Küldjek párat?
Köszi, megfordult a fejemben, de nem égek miatta lázban. Egy kicsivel többet tudni azért megérte a kérdés.mishow írta: ↑2021.12.25., szomb. 12:34A QED toslink kábelei üvegszálasak. Nekem a legolcsóbb “Profile” sorozatból van egy méteres darabom, hallhatóan jobbak a sávszélek, nagyobb a felbontás, mint sima noname optikainál. Nem annyira “nazális” és nem nyeli el olyan durván a magasakat. Állítólag a “Performance” sorozat ehhez képest is hallhatóan feljebb lép, és még az is a simán megfizethető kategória.
Ahol nincs koax opció, oda jó szívvel ajánlom, ahol van, ott viszont hasonló kategóriában - saját fülem szerint - mindig a koax szól jobban, de ha izgat a dolog, egy próbát megér.
eszem ágában sem volt, István! Köszi!istvan01 írta: ↑2021.12.25., szomb. 11:29Mielőtt leírnád az optika/üvegszálas jel/adat ávitelt, az üvegszáltechnika az utóbbi 20évben elképesztő fejlődésen és térnyerésen esett át. Igaz, nem TOSLINK, WAN/LAN. Kontinensek, országok, városon is belül és helyi hálózaton is már üvegszálon mozgatanak NET-et max 178Tbps (ez most a technikai csúcs) egyetlen üvegszálon. Ehhez képest 10Mbps átvitel pár méter hosszon TOSLINK-en?
A QED toslink kábelei üvegszálasak. Nekem a legolcsóbb “Profile” sorozatból van egy méteres darabom, hallhatóan jobbak a sávszélek, nagyobb a felbontás, mint sima noname optikainál. Nem annyira “nazális” és nem nyeli el olyan durván a magasakat. Állítólag a “Performance” sorozat ehhez képest is hallhatóan feljebb lép, és még az is a simán megfizethető kategória.
Mielőtt leírnád az optika/üvegszálas jel/adat ávitelt, az üvegszáltechnika az utóbbi 20évben elképesztő fejlődésen és térnyerésen esett át. Igaz, nem TOSLINK, WAN/LAN. Kontinensek, országok, városon is belül és helyi hálózaton is már üvegszálon mozgatanak NET-et max 178Tbps (ez most a technikai csúcs) egyetlen üvegszálon. Ehhez képest 10Mbps átvitel pár méter hosszon TOSLINK-en?
Azt nem tudom, hogy mennyire spéci. Ez a dugó:Alex_Aston írta: ↑2021.12.24., pén. 15:08Csak, hogy képbe kerüljek.
Ezmijez? Valami spéci cucc, vagy valami általános 230V szerelhető dugó?
A kidobált gumigyűrűket pótló gumigyűrűk pótlására nálam van lehetőség. Ugyanitt kábelszerelési tanfolyam szervezés alatt.
Nem csak ezért. Szerencsére.