A Proxmoxot nem ismertem eddig. Hogy került kiválasztásra?berenyizs írta: ↑2022.01.06., csüt. 11:06Én pedig pont az ellenkező irányba haladok.alto írta: ↑2021.12.29., szer. 19:18Én most konfiguráltam át a Roon rendszerem. Eddig egy Intel NUC-on futott a Roon Rock, Synology DS415Play-en voltak a zenék, a lejátszók pedig Luminok.
A NAS-t hatévente szoktam cserélni, így lett egy DS420+ 6GB RAM-al, 2 magos Intel Celeron CPU-val, ezen már elfut a Roon Core (szigorúan SSD-n). Voltak kétségeim, hogy mennyire lesz ez működőképes, de pozitivan csalódtam. Élményre pont ugyanolyan gyors és stabil a Roon kliens mint amikor még az a jóval izmosabb Intel NUC-on futott Roon Server. Sőt, a zenekönytár feltérképezése határozottan gyorsabb lett, nyilván annak köszönhetően, hogy minden a NAS-on belül történik, nem a hálózatról éri el az könytárakat. Alap DSP funkciók is működenek (pl. egyszerű parametrikus EQ), persze egy komoly számítási kapacitást igénylő DSD512 felkonverziót ki sem próbáltam, az egy Celeronnal reménytelen, de nincs is ilyesmire szükségem. Van néhány DSD512 felvétel a NAS-on, egyedül ezzel tudtam megfektetni a Roon-t egy Lumin D2 esetén, az ugyanis DSD128-at tud maximum, ilyenkor a Roon automatikus konverziót végez, na ez már sok volt a DS420+-nak, felugrott 100%-ra a CPU terhelés, és elkezdett szaggatni a lejátszás. DSD256-al már nem volt gond. Összeségében jó lesz így, az Intel NUC hamarosan eladósorba kerül.
A Synology DS920+-on futtattam Docker konténerben a Roon Servert.
Most építem a mini PC-t, amire Proxmox kerül, arra pedig (többek közt) a Roon Server.
A Synology marad hálózati tároló.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
- alto
- Törzsgárda

- Értékelés: 3609
- Kapcsolat:
Re: Pc alapú audio lejátszás
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Én pedig pont az ellenkező irányba haladok.alto írta: ↑2021.12.29., szer. 19:18Én most konfiguráltam át a Roon rendszerem. Eddig egy Intel NUC-on futott a Roon Rock, Synology DS415Play-en voltak a zenék, a lejátszók pedig Luminok.
A NAS-t hatévente szoktam cserélni, így lett egy DS420+ 6GB RAM-al, 2 magos Intel Celeron CPU-val, ezen már elfut a Roon Core (szigorúan SSD-n). Voltak kétségeim, hogy mennyire lesz ez működőképes, de pozitivan csalódtam. Élményre pont ugyanolyan gyors és stabil a Roon kliens mint amikor még az a jóval izmosabb Intel NUC-on futott Roon Server. Sőt, a zenekönytár feltérképezése határozottan gyorsabb lett, nyilván annak köszönhetően, hogy minden a NAS-on belül történik, nem a hálózatról éri el az könytárakat. Alap DSP funkciók is működenek (pl. egyszerű parametrikus EQ), persze egy komoly számítási kapacitást igénylő DSD512 felkonverziót ki sem próbáltam, az egy Celeronnal reménytelen, de nincs is ilyesmire szükségem. Van néhány DSD512 felvétel a NAS-on, egyedül ezzel tudtam megfektetni a Roon-t egy Lumin D2 esetén, az ugyanis DSD128-at tud maximum, ilyenkor a Roon automatikus konverziót végez, na ez már sok volt a DS420+-nak, felugrott 100%-ra a CPU terhelés, és elkezdett szaggatni a lejátszás. DSD256-al már nem volt gond. Összeségében jó lesz így, az Intel NUC hamarosan eladósorba kerül.
A Synology DS920+-on futtattam Docker konténerben a Roon Servert.
Most építem a mini PC-t, amire Proxmox kerül, arra pedig (többek közt) a Roon Server.
A Synology marad hálózati tároló.
- alto
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Én most konfiguráltam át a Roon rendszerem. Eddig egy Intel NUC-on futott a Roon Rock, Synology DS415Play-en voltak a zenék, a lejátszók pedig Luminok.fapaci írta: ↑2021.12.29., szer. 09:19A hálózat rendezésén túl javaslom neked, törekedj rá, hogy a Roon Rock-ot futtató gép közvetlenül férjen hozzá a zenéidhez. Rakj bele egy kellő méretű tárolót, engedd, hogy azt kedve szerint formázza, majd másold oda a zenéidet. A Roon el fog szórakozni egy ideig a katalogizálással, de ezzel nincs dolgod, csak ki kell várni. Az audio PC legyen beállítva végpontként, így csak kijátszó gépként vesz részt a lejátszási folyamatban. A vezérlő felületet az audio PC-den, vagy bármilyen más eszközön is eléred, a főbb feladatokat a Rock szerver végzi, az audio PC-d felszabadul a file-kezelés alól, a hálózati adatforgalom is csökken. Elvileg így használod ki a Roon legtöbb előnyét.
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11512
- Kapcsolat:
A hálózat rendezésén túl javaslom neked, törekedj rá, hogy a Roon Rock-ot futtató gép közvetlenül férjen hozzá a zenéidhez. Rakj bele egy kellő méretű tárolót, engedd, hogy azt kedve szerint formázza, majd másold oda a zenéidet. A Roon el fog szórakozni egy ideig a katalogizálással, de ezzel nincs dolgod, csak ki kell várni. Az audio PC legyen beállítva végpontként, így csak kijátszó gépként vesz részt a lejátszási folyamatban. A vezérlő felületet az audio PC-den, vagy bármilyen más eszközön is eléred, a főbb feladatokat a Rock szerver végzi, az audio PC-d felszabadul a file-kezelés alól, a hálózati adatforgalom is csökken. Elvileg így használod ki a Roon legtöbb előnyét.
- zbiro32
- Törzsvendég

- Értékelés: 163
Igen, két router között "mezei" kábel van. A Mikrotik routert megpróbálom, köszönöm a tippet.robi20064 írta: ↑2021.12.28., kedd 23:01Es hogyan van beallitva a harom router, ketto belole bridge modban van? A routerek kozott sima muanyag csatlakozos cat5/6 utp kabelek vannak?zbiro32 írta: ↑2021.12.28., kedd 22:50A Nas egy Zyxel 326 ( Régebbi típus), a hálózat bonyolultabb, a lakás mérete miatt 3 db Huawei router van hálózatba kapcsolva. A Lenovo, és az AudioPC ugyanarra a routerre van csatlakoztatva, a NAS egy másik routerre csatlakozik.robi20064 írta: ↑2021.12.28., kedd 22:37
Ha jol ertelmezem akkor csak abban az esetben vagy elegedett a kapott hanggal amikor a Lenovo-ra (ROCK) van dugva USB-n vagy mSATA-n keresztul a zene.
Az hogy az Audio PC-rol miert nem, az talan konnyebben megindokolhato. Feltetelezve hogy ilyenkor az Audio PC a Roon Bridge es a zenek forrasa is, ez ket felesleges folyamattal terheli a lejatszast. Egyreszt az Audio PC-ben levo HDD vagy SSD aktiv lesz, masreszt folyamatos ketiranyu halozati kommunikacio lesz a ROCK es az Audio PC kozott mivel utobbi elkuldi a zenet elobbinek, majd az "feldolgozza" es visszakuldi a Roon Bridge-nek. Hogy ez cpu/memoria/halozat es az ezekbol fakado zaj miatt mennyiben valtoztat a kapott hangon az az Audio PC megepitesetol es komponenseitol fugg.
A NAS-rol valo lejatszas mar joval erdekesebb, ott a halozati komponensek minosege lehet befolyasolo tenyezo. Azt lehet tudni hogy milyen NAS es mi a pontos halozati topologia? Minden a Huawei router-re van rakotve kozvetlenul?
A két router LAN kábellel csatlakozik egymáshoz.
Amennyiben a NAS-rol valo lejatszas a cel, en elso korben vennek ket atlagos TP-Link ri45/optikai media konvertert es/vagy lecserelnem legalabb a Lenovo/Audio PC kozos router-et egy SFP-s Mikrotik-re.
Hangsugárzó: DIY Fostex 206 szélessávú
Erősítő: DIY EL 34 SE 10W
Előfok: Eversolo DMP 6 Master edition, tuning lineáris tápegység
Tápkábel: Saec AC 600, Gustard
IC: Acrolink 7N RCA
Forrás: Lenovo Thinkcentre , DIY lineáris tápegység
Hálózat: Asus ZenWifi WiFi7 MLO, Mesh
- zbiro32
- Törzsvendég

A Nas egy Zyxel 326 ( Régebbi típus), a hálózat bonyolultabb, a lakás mérete miatt 3 db Huawei router van hálózatba kapcsolva. A Lenovo, és az AudioPC ugyanarra a routerre van csatlakoztatva, a NAS egy másik routerre csatlakozik.robi20064 írta: ↑2021.12.28., kedd 22:37Ha jol ertelmezem akkor csak abban az esetben vagy elegedett a kapott hanggal amikor a Lenovo-ra (ROCK) van dugva USB-n vagy mSATA-n keresztul a zene.zbiro32 írta: ↑2021.12.28., kedd 20:56Megfogadva a nálam tapasztaltabb fórumtagok tanácsát, nem adtam fel ezt a Roon proiektet.zbiro32 írta: ↑2021.12.05., vas. 20:11Egy kérdésem lenne a nálam tapasztaltabbakhoz.
Az aláírásomban szereplő eszközökkel hallgatok zenét PC-ről.
Software környezet: Dual boot--Win10 Pro (AudioPhil Optimizer), de főleg Win Server 2019 ( AudioPhil Optimizer)
A Win Server 2019 alatt a Roon egy "mosott rongy" hatását kelti, a Jriver sokkal jobb, de még a Foobar is...
Ugyanaz a sorrend a Win10 Pro alatt is, de itt azért nincs annyira jelentős különbség.
Korábban már volt Roon előfizetésem, akkor sem voltam elájulva tőle, most ismét próbálkozom.
Az igazi kérdés az, hogy érdemes ezek után befektetnem egy dual PC konfigurációba?
Javít annyira a hangon?
Tudom, hogy itt a tagok 99%-a a Roon-ra esküszik, de nálam pontosan fordított a sorrend, azért kérdezem...
A mostani állapot szerint nagyon nagy az előny a Jriver, és a Foobar javára...
Valakinek van ilyen irányú tapasztalata?
Kiindulópont-- Roon Win10 Pro és Win Server 2019 ( Mindkettő Audiophile Optimizer-el)--Rosszabb, mint a JRiver 28.
Utólag:
Telepítettem a Roon ROCK vezérlőt egy Lenovo Thinkcentre mini PC-re ( Intel Core I5 6-os generáció) és a dolgok helyreálltak. Megjött a tér, a dinamika, nagyjából minden.
Most már jobban szól, mint a Jriver bármelyik verziója.
A konfiguráció a következő:
Thinkcentre Core I5 Roon ROCK--Huawei router (2020 Model) -AudioPC Roon Bridge ( Lineáris tápok, MZperX USB stb).
Viszont még mindig van két gond:
1. A zenéim ( kb 6TB) az audio PC-men vannak, a Roon viszont csak addig "szolgáltat" nagyon jó minőséget, amíg "egyedül játszik"--Magyarul, amíg USB-ről, vagy egy másodlagos MSata lemezről játszik le.
Hogyha, hálózati NAS-ról, vagy a fentebb említett AudioPC, ről kapja a zenéket, akkor sokkal gyengébben zenél.
A két PC-t egy Huawei router köti össze ( 2020-as Modell)-árnyékolt jó minőségű CAT6 kábellel ( kb. 1 méter)
A kérdésem az lenne, hogy valaki már találkozott ezzel a jelenséggel?
A második negatívum az, hogy a második merevlemezt a Roon mindenképpen formázni akarja, tehát nem lehet pl. egy zenével megtöltött lemezt betenni, mert az mindenképpen törlődni fog--Ki lehet ezt valahogyan kerülni?
Az hogy az Audio PC-rol miert nem, az talan konnyebben megindokolhato. Feltetelezve hogy ilyenkor az Audio PC a Roon Bridge es a zenek forrasa is, ez ket felesleges folyamattal terheli a lejatszast. Egyreszt az Audio PC-ben levo HDD vagy SSD aktiv lesz, masreszt folyamatos ketiranyu halozati kommunikacio lesz a ROCK es az Audio PC kozott mivel utobbi elkuldi a zenet elobbinek, majd az "feldolgozza" es visszakuldi a Roon Bridge-nek. Hogy ez cpu/memoria/halozat es az ezekbol fakado zaj miatt mennyiben valtoztat a kapott hangon az az Audio PC megepitesetol es komponenseitol fugg.
A NAS-rol valo lejatszas mar joval erdekesebb, ott a halozati komponensek minosege lehet befolyasolo tenyezo. Azt lehet tudni hogy milyen NAS es mi a pontos halozati topologia? Minden a Huawei router-re van rakotve kozvetlenul?
A két router LAN kábellel csatlakozik egymáshoz.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2945
- Kapcsolat:
Igen, a minap építettem ilyesmit az egyik fórumtársnak, csak lényegesen jobb alkatrészekből (mondjuk több ilyen nem nagyon fog épülni):sitQ írta: ↑2021.12.27., hétf. 13:21Sziasztok!
Audiophilestyle fórumon akadtam egy topikra, ahol lépésről lepésre bemutatja a szerző, hogy kell építeni audio pc-hez lineáris tápegységet. Jelen esetben egy Taiko dc-atx konverterhez.
Ez lenne az:
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... nt-1174578
Vannak itt a fórumon írástudók e téren. “Szakmai szemmel” ti ezt milyennek látjátok?
Lényeges segítség, hogy a Taiko DC-DC konverternek csak egyetlen tápfeszre van szüksége, és nem kell stabilizáltnak lennie, hiszen az épp azt csinálja, hogy előállítja a szükséges alaplapi feszültségeket.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- zbiro32
- Törzsvendég

Megfogadva a nálam tapasztaltabb fórumtagok tanácsát, nem adtam fel ezt a Roon proiektet.zbiro32 írta: ↑2021.12.05., vas. 20:11Egy kérdésem lenne a nálam tapasztaltabbakhoz.
Az aláírásomban szereplő eszközökkel hallgatok zenét PC-ről.
Software környezet: Dual boot--Win10 Pro (AudioPhil Optimizer), de főleg Win Server 2019 ( AudioPhil Optimizer)
A Win Server 2019 alatt a Roon egy "mosott rongy" hatását kelti, a Jriver sokkal jobb, de még a Foobar is...
Ugyanaz a sorrend a Win10 Pro alatt is, de itt azért nincs annyira jelentős különbség.
Korábban már volt Roon előfizetésem, akkor sem voltam elájulva tőle, most ismét próbálkozom.
Az igazi kérdés az, hogy érdemes ezek után befektetnem egy dual PC konfigurációba?
Javít annyira a hangon?
Tudom, hogy itt a tagok 99%-a a Roon-ra esküszik, de nálam pontosan fordított a sorrend, azért kérdezem...
A mostani állapot szerint nagyon nagy az előny a Jriver, és a Foobar javára...
Valakinek van ilyen irányú tapasztalata?
Kiindulópont-- Roon Win10 Pro és Win Server 2019 ( Mindkettő Audiophile Optimizer-el)--Rosszabb, mint a JRiver 28.
Utólag:
Telepítettem a Roon ROCK vezérlőt egy Lenovo Thinkcentre mini PC-re ( Intel Core I5 6-os generáció) és a dolgok helyreálltak. Megjött a tér, a dinamika, nagyjából minden.
Most már jobban szól, mint a Jriver bármelyik verziója.
A konfiguráció a következő:
Thinkcentre Core I5 Roon ROCK--Huawei router (2020 Model) -AudioPC Roon Bridge ( Lineáris tápok, MZperX USB stb).
Viszont még mindig van két gond:
1. A zenéim ( kb 6TB) az audio PC-men vannak, a Roon viszont csak addig "szolgáltat" nagyon jó minőséget, amíg "egyedül játszik"--Magyarul, amíg USB-ről, vagy egy másodlagos MSata lemezről játszik le.
Hogyha, hálózati NAS-ról, vagy a fentebb említett AudioPC, ről kapja a zenéket, akkor sokkal gyengébben zenél.
A két PC-t egy Huawei router köti össze ( 2020-as Modell)-árnyékolt jó minőségű CAT6 kábellel ( kb. 1 méter)
A kérdésem az lenne, hogy valaki már találkozott ezzel a jelenséggel?
A második negatívum az, hogy a második merevlemezt a Roon mindenképpen formázni akarja, tehát nem lehet pl. egy zenével megtöltött lemezt betenni, mert az mindenképpen törlődni fog--Ki lehet ezt valahogyan kerülni?
- zbiro32
- Törzsvendég

Azért ez egy ilyen innovatív egyenirányítóval szerelt 0-15V-os tápegység Max 4A terhelhetőséggel.
https://evotronix.eu/main/
Szerintem nettó 73 Euro-ért nem drága ( Zeno MK II) főleg, hogyha figyelembe vesszük, hogy megoldja a lineáris tápegységek egyik alapvető gondját--Itt nincs ( vagy minimális) a null átmeneti kapcsoláskor keletkező zaj.
MOSFET tranyókból van felépítve a híd. Egy román cég csinálja, megkéri az árát: nettó 39 euro.
Figyelemre méltó az egyenirányító, mely nem tartalmaz hagyományos diódákat, helyette vezérelt
MOSFET tranyókból van felépítve a híd. Egy román cég csinálja, megkéri az árát: nettó 39 euro.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- alto
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Én szeretem az ilyen klasszikus felépítésű tápokat, viszonylag egyszerű kapcsolás, Greatz híd egy dupla Pi tagos fojtóterkercses szűréssel, egyszerű de hatékony. Manapság ritkán használják a fojtók magas ára, és nagy tömege miatt. Nem nagyon lehet vele mellélőni, a minőség az alkatrészek (elsősorban a kondik és a Greatz híd) minőségén múlik, ezeken nem szabad sprórolni. A megépítés minősége pedig tanítani való.sitQ írta: ↑2021.12.27., hétf. 13:21Sziasztok!
Audiophilestyle fórumon akadtam egy topikra, ahol lépésről lepésre bemutatja a szerző, hogy kell építeni audio pc-hez lineáris tápegységet. Jelen esetben egy Taiko dc-atx konverterhez.
Ez lenne az:
Vannak itt a fórumon írástudók e téren. “Szakmai szemmel” ti ezt milyennek látjátok?
BARTIMEX AUDIO Honlap
Sziasztok!
Ez lenne az:
Ez lenne az:
Igen, emiatt van DIGI 1000 FTTH-m.Quetz írta: ↑2021.12.25., szomb. 09:12A harmadik minőséget befolyásoló tényező a DAC/végfok eszközbe a fémes összeköttetéseken keresztül beszivárgó zaj, de az már nem hálózat specifikus probléma. A cisco ccna tananyag régen külön kitért erre, hogy épületek között optikai összeköttetést kell használni, mert a két épület között lehet potenciál különbség, ami hibákat okozhat a hálózati átvitelben. Egy lakásban ez ismét nem probléma forrás.
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Egy évtizednyi VOIP üzemeltetés alapján hálózati szempontból két ellensége van a hangnak: a jitter és a csomagvesztés. A klasszikus VOIP UDP csomagok küldésével operál, ahol nincs újraküldés, ezért csomagvesztés esetén a hang felkeményedik, zöngéssé válik. Ez a leggyakoribb hiba. A jitter elhanyagolható, mert minden eszköz/program buffereli a beérkező hangot és a beállított codecnek megfelelően küldi tovább a DAC-nak.
Otthoni környezetben pedig csak akkor van csomagvesztés, ha sérült a hálózat, vagy elromlik egy switch, ami gyakran egy kikapcs/bekapcs mozdulattal javítható.
A harmadik minőséget befolyásoló tényező a DAC/végfok eszközbe a fémes összeköttetéseken keresztül beszivárgó zaj, de az már nem hálózat specifikus probléma. A cisco ccna tananyag régen külön kitért erre, hogy épületek között optikai összeköttetést kell használni, mert a két épület között lehet potenciál különbség, ami hibákat okozhat a hálózati átvitelben. Egy lakásban ez ismét nem probléma forrás.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Big
- V.I.P.

- Értékelés: 761
Próbáld ki a Kodi-t, gondolom fut Win11 alatt. Van wasapi támogatása.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Zenei videók lejátszásához, USB DAC-on keresztül melyik a legjobb lejátszó program win 11 alatt?
- hunhun
- Fórumlakó

- Értékelés: 67
nálam egy ROCK beüzemelése hozott egy őrületes előrelépést ez a téren. Így eleve nem kell a core-t futtatni a Windows-on, és a vezérlés is sokkal jobb élmény, mert gyorsabban reagál (telóról, tabletről, de PCn keresztül is).
korábban nekem is nagyon hosszú volt a teljes Roon indulás.
Az normális, hogy a Roon betöltése minimum 30mp de lehet akár 1 perc is ? win11 audioPC 3TB zene
- hukkle
- Törzsvendég

- Értékelés: 385
Asebestyén és diagnet kollégák gondolatai nyomán pár kapcsolódó meglátás:
Úgy gondolom, hogy a mai hifi nagyobbik fele tudatmanipuláció és önszuggesszió. Ezek inkább ártanak a hobbi, és a hifisták mint csoport külső megítélésének.
Pld. Ha kiderül rólam egy társaságban, hogy "hifizek", akkor 10 esetből 8-szor két megállapítás köszön vissza:
- #1 olyan dolgokat elhiszek, ami mellett akár "alufólia sapkát is kérhetnék 43 éves fejjel a jézuskától karácsonyra"
- #2 értelmetlenül túlárazott dolgokat hajlandó vagyok megvenni, műszaki maszlagok hatására.
Néha az is felmerül kérdésként, hogy vajon "jobban hallok, mint a denevérek"?
Az a helyzet, hogy az első két dolog egymástól nem független jelenség, sajnos.
Hiába derül ki egy-egy dologról, hogy marhaság, jön helyette holnap majd más. Ha bejön az új valami, akkor ott aztán a vallásos révületű, átlag hifista véleménye (szubejektív hangélménye) ezer kérdőjelet kitöröl, rengeteg tanult mérnök szkeptikus álláspontjával egyenértékű lehet pusztán arra a kreált érvelési sémára hivatkozással, hogy a mérnök korlátok közé szorítja az elméjét a mérhető dolgokkal, pontatlan műszerekkel és holnap ez már igaz lesz csak ma még nem fedezték fel azt a mértékegységet, amit a kolléga másfél másodperces reverbbel döngő nappalijában bizony egyből kihall és tudja hogy az ott van. Ilyenkor az sem számít, hogy érzékelő szubjektum egy kistercet és egy nagytercet nem tud megkülönböztetni. Nem releváns tudniillik ez. Értem.
CSak akkor oda jutunk, hogy az iparágba tartozó komoly cégek úgy tudnak fennmaradni, ha ők is kitalálnak valami műszaki maszlaggal alátámasztott fejlesztést vagy pedig elmennek a kommersz irányba. HA én cégvezető lennék, az utóbbi mellé tenném le a voksom amúgy.
No ezekhez képest nem találom helyesnek a minden virág virágozzék, mindenki úgy élvez, ahogy tud, stb. elgondolásokat.
Vajon 2022-ben milyen új valóságszférát hódít meg a hifi azon csatakiáltás alatt, hogy "minden részlet számít, nincs lényegtelen részlet". Pld. kijön majd az, hogy ne infra egeret használjunk, mert átmegy a zavar az erősítőbe? A régi 90-es évekbeli golyós egér lenne inkább jó. Nem tudom, de kíváncsi vagyok.
Úgy gondolom, hogy a mai hifi nagyobbik fele tudatmanipuláció és önszuggesszió. Ezek inkább ártanak a hobbi, és a hifisták mint csoport külső megítélésének.
Pld. Ha kiderül rólam egy társaságban, hogy "hifizek", akkor 10 esetből 8-szor két megállapítás köszön vissza:
- #1 olyan dolgokat elhiszek, ami mellett akár "alufólia sapkát is kérhetnék 43 éves fejjel a jézuskától karácsonyra"
- #2 értelmetlenül túlárazott dolgokat hajlandó vagyok megvenni, műszaki maszlagok hatására.
Néha az is felmerül kérdésként, hogy vajon "jobban hallok, mint a denevérek"?
Az a helyzet, hogy az első két dolog egymástól nem független jelenség, sajnos.
Hiába derül ki egy-egy dologról, hogy marhaság, jön helyette holnap majd más. Ha bejön az új valami, akkor ott aztán a vallásos révületű, átlag hifista véleménye (szubejektív hangélménye) ezer kérdőjelet kitöröl, rengeteg tanult mérnök szkeptikus álláspontjával egyenértékű lehet pusztán arra a kreált érvelési sémára hivatkozással, hogy a mérnök korlátok közé szorítja az elméjét a mérhető dolgokkal, pontatlan műszerekkel és holnap ez már igaz lesz csak ma még nem fedezték fel azt a mértékegységet, amit a kolléga másfél másodperces reverbbel döngő nappalijában bizony egyből kihall és tudja hogy az ott van. Ilyenkor az sem számít, hogy érzékelő szubjektum egy kistercet és egy nagytercet nem tud megkülönböztetni. Nem releváns tudniillik ez. Értem.
CSak akkor oda jutunk, hogy az iparágba tartozó komoly cégek úgy tudnak fennmaradni, ha ők is kitalálnak valami műszaki maszlaggal alátámasztott fejlesztést vagy pedig elmennek a kommersz irányba. HA én cégvezető lennék, az utóbbi mellé tenném le a voksom amúgy.
No ezekhez képest nem találom helyesnek a minden virág virágozzék, mindenki úgy élvez, ahogy tud, stb. elgondolásokat.
Vajon 2022-ben milyen új valóságszférát hódít meg a hifi azon csatakiáltás alatt, hogy "minden részlet számít, nincs lényegtelen részlet". Pld. kijön majd az, hogy ne infra egeret használjunk, mert átmegy a zavar az erősítőbe? A régi 90-es évekbeli golyós egér lenne inkább jó. Nem tudom, de kíváncsi vagyok.
-
Tommaso d'Aquino
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Sziasztok!
Vezetéknélküli fejhallgatón szeretnék PC-ről zenét, filmeket hallgatni jó minőségben. Új gép, rendszer építése előtt állok.
Egy Sony fejhalltatót néztem ki erre a célra, ami tud aptX HD-t, ehhez a BT-formátumhoz keresek adót, illetve olyan hangkártyát/DAC-ot, amiben ilyen képességű BT van.
Sajnos sok mindent nem találtam. Creative USB sticktől a kínai elemes transmittereken át a Fiio BTA30 Pro-ig igazából csak ez utóbbi tűnik megbízhatónak.
Mi mást tudnátok ajánlani, illetve mi a tapasztalat ezzel az eszközzel, efféle felhasználással kapcsolatban?
Jó lenne, ha a hangkártyát is kiváltaná az eszköz.
Úgy tűnik a gyártók inkább a fordított felállásra mentek rá, vagyis hogy valaki telefonról játszik le a DAC-on keresztül a vezetékes hangsugárzóin zenét... Ilyen cuccokból persze Tiszát lehetne rekeszteni.
Vezetéknélküli fejhallgatón szeretnék PC-ről zenét, filmeket hallgatni jó minőségben. Új gép, rendszer építése előtt állok.
Egy Sony fejhalltatót néztem ki erre a célra, ami tud aptX HD-t, ehhez a BT-formátumhoz keresek adót, illetve olyan hangkártyát/DAC-ot, amiben ilyen képességű BT van.
Sajnos sok mindent nem találtam. Creative USB sticktől a kínai elemes transmittereken át a Fiio BTA30 Pro-ig igazából csak ez utóbbi tűnik megbízhatónak.
Mi mást tudnátok ajánlani, illetve mi a tapasztalat ezzel az eszközzel, efféle felhasználással kapcsolatban?
Jó lenne, ha a hangkártyát is kiváltaná az eszköz.
Úgy tűnik a gyártók inkább a fordított felállásra mentek rá, vagyis hogy valaki telefonról játszik le a DAC-on keresztül a vezetékes hangsugárzóin zenét... Ilyen cuccokból persze Tiszát lehetne rekeszteni.
I T ' S C H R I S T M A S !
Starting now, your free trial of Audirvāna Studio gets reactivated until December 28th. You can check all the improvements and additions released over the last months.
gondolom mindenkinek, akinek volt korábban fiók.
Starting now, your free trial of Audirvāna Studio gets reactivated until December 28th. You can check all the improvements and additions released over the last months.
gondolom mindenkinek, akinek volt korábban fiók.
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10198
Megerősítem az infót. Egy jó előfok sokat hoz a konyhára…
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Van egy rossz hírem.asebestyen írta: ↑2021.12.09., csüt. 15:40
És a hifizős korszakkal ellentétben most tudnám mit kell vegyek, ha hangminőségben valóban és kérdés nélkül előre szeretnék lépni. 2 komolyabb aktív ATC monitorsugárzót, nem tuning alkatrészeket a mostani cuccaimba, nem biszbaszokat, nem PC-t, nem switcheket, nem konvertert, nem félmilliós drótokat, nem szoftvereket, se nem smirglipapírt a falra.
A hifis társadalom ilyen évekig, évtizedekig tartó korszakai során a kamubrandekre, kábelekre, IT termékekre, vodoobabákra költött milliárdok nem abban a szegmensben landoltak ahonnét a megvilágosodás után jönne a megváltás. Az elégetett pénz nem az ATC és a többi valós megoldásokat nyújtó cég cashflowjában irkál jóvá a fejlesztési, vagy működési költségeket.
Ennek következményeként minden amire most vágysz és tudod, hogy megkerülhetetlen, az már több ezer, de inkább több tízezer euróval távolabb került. De mint tudjuk, az elvesztegetett idő ingyen van...
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6558
Kérdés csak az, hogy ez a megvilágosodás, és világegyenlet-megfejtés mennyire bizonyul tartósnak.asebestyen írta: ↑2021.12.09., csüt. 15:40Másik oldalról meg én pl, mint elrettentő példa:
- Megszüntettem a dual PC felállást (megvan még a kontroll pc is a szekrény tetején)
- Volt USB-spdif konverterem, kivettem
- Van rendes lemezes, teli áron vásárolt Winem 4db, nem használom egyiket sem
- van 2 Fidelizer Pro-m, nem használom már
- van audirvana előfizum, volt Jplay, Roon, mindenféle szarság program előfizum, nem használom őket
- vettem, próbáltam audiophile UTP kábelt, nem használom
- vittem haza plusz switchet próbára, nem használom
- próbáltam 1000+1 féle felskálázó megoldást, digitális szűrőket, a dac beépítettjén kívül egyiket sem használom
Jelenleg egy Linux fut audio PC-n (amit ma már szintén nem vennék meg) és javarészt böngészőből streamet hallgatok, sokszor YouTube.![]()
És a hifizős korszakkal ellentétben most tudnám mit kell vegyek, ha hangminőségben valóban és kérdés nélkül előre szeretnék lépni. 2 komolyabb aktív ATC monitorsugárzót, nem tuning alkatrészeket a mostani cuccaimba, nem biszbaszokat, nem PC-t, nem switcheket, nem konvertert, nem félmilliós drótokat, nem szoftvereket, se nem smirglipapírt a falra.
Mert ugye az összes előző megoldás nem azért volt, mert viszketett a zsebed...
Reméljük, megérkeztél. És akkor be is zárhattunk egy pár topikot, mert megvan a mindenki számára üdvözítő megoldás. Vagy mégsem.
A zsákutcákat mindenki - legalábbis szemmel láthatóan a túlnyomó többség - bejárja, mert - szerintem legalábbis - mindenki számára jó megoldás nincs. Mindenki meg kell keresse a magáét - és vagy kitart és megérkezik, vagy a keresésben leli épp örömét, és örökre keres, vagy feladja, és bemeséli magának, hogy minden eddigi keresés hiábavaló volt, mert a hifizésben magában van a hiba, rossz célt választott, elég például a telefon is meg a agybadugós fülhallgató, mert úgymond a zene a lényeg
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem