Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 617

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Töki »

pancsa írta:
2021.12.21., kedd 19:24
Ha esetleg van tapasztalata valakinek az alább belinkelt
kábelről, kérném tegye közkinccsé ___
https://audiocable.hu/termek/next-carbo ... b-2-0-a-b/
Kérj egyet próbára és nem fogod visszaküldeni :rolleyes:
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2517

Hozzászólás Szerző: supravox »

pancsa írta:
2021.12.21., kedd 19:24
Van
Kegyetlen jó.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

pancsa
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: pancsa »

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2517

Hozzászólás Szerző: supravox »

Vinkler írta:
2021.12.19., vas. 17:37
Jó kábelezést kívánok mindenkinek! ;peace;
2 perc volt mire lecsupaszítottam a hozzàszólàsod😀
Amit nagyon köszönök.
Aki ebből nem tanul azt nagyon sajnàlom.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Hifi bogár ellen legjobb a Chemotox. Tavaly lefújtam és már nem kerülget.....
A gondolkodás nem megerőltető...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Az van, hogy az elmúlt 2 évben nem nagyon foglalkoztam a hifivel. Semennyit. Beköltöztünk egy új házba, amin folyamatosan akadt még molyolni való, munkahelyet váltottam, ott is folyamatosan akadt mit tenni. Esténként hulla fáradtan hazaesve bekapcsoltam a zenét, ledöglöttem a kanapéra és olvastam, neteltem, néha meghallgattam egy-egy számomra kedves számot, vagy ami megtetszett a Spotify ajánlóból, de ennyi. Nem ültem be a sweet point-ba, nem éreztem késztetést, hogy 100%-osan a zenére koncentráljak. Egyszerűen csak szólt, hétvégén is, nem egyszer 12-15 órán keresztül folyamatosan, de nem az a klasszikus zenehallgatós story volt már, mint régebben.

Aztán pár hete éreztem a késztetést, hogy, de meghallgatnék úgy igazából egy pár számot. Ez azért is érdekes, mert az új nappaliba csak úgy nagyjából beszórtam a rendszert a legutolsó finomhangoláshoz sem volt kedvem. Tudjátok, amikor csak pár cm-t előre, vagy hátra tolod a hangsugárzókat, vagy a hallgatási pozíciót adó fotelt. Az, hogy szinte milliméterenként forgatod befelé vagy kifelé a dobozt, már meg sem említem. Ezzel baromi sok időt el lehet cseszni, na ezt most elcsesztem. :D Illetve nem, mert nagyon hangsúlyos az elhelyezés pontos beállítása.
No, de most az volt, hogy kedvet kaptam a hifizős dologhoz és, hogy kábelezzünk egy picit egy ismerősömet felhívtam, aki anno ígérte, hogy kölcsön ad nekem egy pár kábelt, hogy itt az idő, most szívesen meghallgatnám. (Most csak az aktív dobozaimhoz használt xlr és tápkábelekről lesz szó). Én egyébként azok táborát erősítem, akik azt mondják, hogy egy jól összeválogatott rendszer gatyamadzagokkal is jól szól, de természetesen tisztában vagyok vele, hogy a teljesítmény legjavát, vagyis a koronát a rendszerre egy illő kábelezéssel lehet feltenni. Ezzel picit bajban is voltam, mert anno jópár madzagot kipróbáltam egy bizonyos szerényebb árfekvésű kategórián belül és be kell valljam olyan nüánsznyi eltéréseket hallottam, amik egyáltalán nem mozgatták meg az ingerküszöbömet, nemhogy egy vakteszten megmondtam volna, hogy melyik szól, innentől kezdve vígan hallgattam nagyon szerény árfekvésű diy kábelekkel tovább az zenét. Ráadásul tovább nehezíti a dolgot, hogy 3m-es kábelekről van szó, amit elég nehéz leakasztani kipróbálás céljából.
Most viszont úgy voltam vele, hogy próbáljunk ki valamit, amiről nagyon jókat hallottam és másnál, más rendszerében is fülvégre kaptam, ráadásul nem rontotta nagyon az összhangzást sem. :)

(Márkanevet direkt nem írok, szerintem nincs is jelentőssége, mert sok gyártó gyárt kiváló minőségű kábeleket.)

De első körben a tápról. Ez egy nagyobb gyártó méterre kapható kábele. Nincs benne semmi csiribiri, PSC és LGC réz vezetőkből álló kábel kedvező árfekvéssel, ha jól emlékszem 80-90£ körül van métere. Nem értettem miért kell ez nekem, de ismerősöm, akinek bízok a hallásában azt mondta, hogy érdemes tenni vele egy próbát, mert bár van több jóval drágább és egzotikusabb tápkábele is, valahogy mindig ez kerül vissza a rendszerbe. Mondtam legyen. Bekötöttem, de tudtam, hogy idő kell neki. Aztán eltelt 1-2-3 nap és úgy gondoltam, hogy kb. semmi sem változott, ahogy előre sejtettem. Ezen felbuzdulva aztán visszatettem a sajt régi tápomat és pár szám után éreztem, hogy azért a másik jobb volt. Szóval ismét csere, és igen. Valamivel, ismétlem, valamivel jobb volt a kapott kábel. Nagyvonalúbb hangot kaptam, ami tetszett. Itt nem éreztem nagy difit hangban, viszont a kedvező ár miatt lehet, hogy meglépem a beszerzést, mert tényleg egy kicsit hozott a konyhára és ugye sok kicsi sokra megy! :rolleyes:

Nos és akkor az összekötők…
Szóval kaptam kölcsön egy réz xlr-t, egy ezüstözött réz xlr-t és egy tömör ezüst vezetőkből álló párost. Egyazon gyártó különböző árfekvésű és minőségű kábeleit. Első körben az egyszerű OCC rezet próbáltam. (Most én is egy vékony ezüstözött rézkábelt használok erre a célra) Hallgattam, hallgattam. Picit más volt, mit a sajátom, de kb. 1x sem tudtam volna megmondani egy vak teszten, hogy az enyém szól, vagy a másik. gondolkodik.gif
Kihúz, jött az ezüstözött OCC réz. Ez már jobban hallható hangkülönbséget okozott a rendszerben. Ára jóval drágább, mint amit én használok, de több óra használatot követően úgy éreztem, hogy mintha tonalitásban számomra kedvezőtlen irányba tolta el a hangot. Volt olyan tartomány, ahol hozott a felbontáson, máshol viszont maradt a régi felállás. Ez is zavaró volt számomra. Bekötöttem végül egy kifejezetten boros árú, ezüst vezetőkkel rendelkező XLR kábelt. Szkeptikus voltam, mert eddig soha “nem dobtam hátast” egyetlen egzotikus anyagból készült összekötő kábel hangjától sem, főleg, ha az árt is figyelembe esszük. Node bekötöttem, megszólalt a zene és azonnal éreztem, hogy itt valami nagyon megváltozott. Egy hallható mértékű felbontás különbség azonnal feltűnt, de picit magasba húzónak éreztem a hangot. Az első 2-3 szám szinte értékelhetetlen volt, de aztán szépen lassan kezdett beállni a kábel hangja a végleges szintre. És itt jött a meglepetés. MINDENBEN hozott, semmit nem vitt és a számomra fontos tonalitás sem változott meg. Jobb lett a felbontás, holografikusabbá vált a térleképzés, nagyobb lett a csend, csak az ami hirtelen eszembe jutott. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de egyértelműen hozott a rendszer hangján. Nos az ára nem kevés, de szerintem sokkal jobban megéri, mint a kicsit kevesebb, mint fele annyiba kerülő ezüstözött réz, ami csak félmosolyt csalt az arcomra. És igen, itt már úgy gondolom, hogy, ha ezt az árat hozzáteszem a rendszeremhez sem lesz jobb egy gatyamadzaggal, mint a mostani felállás egy jó kábellel. ;)

És sajnos beigazolódott az a tény is, hogy a komoly gyártók, komoly kábelei, amik árban is más kategóriák, azok hangban is. Nyilván egy szintig ezt a többletköltséget érdemes a komponensekre áldozni, de egy szint után érdemes lehet beruházni pár nívósabb kábelre egy nívós komponensekből összeállított rendszer esetében, mert tényleg úgy lehet kiaknázni tudásuk legjavát.

Aztán persze elérkezett az idő, amikor mindent visszaadtam és visszakötöttem a saját kábeleimet. Ezekkel hallgatom a rendszert azóta is. Igen, valamivel kevesebb élményt kapok, de nem sírom tele a párnámat éjjelente.

Ui.: A hangsugárzók és a hallgatási pozíciók precíz beállítása nagyobb változást hozott, mint a kábelek cseréje. Persze ezt követően, kábelezéssel tovább lehet maxolni a hangot.

Jó kábelezést kívánok mindenkinek! ;peace;
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

“Mégis vannak emberek akik vették a bátorságot és egyet kitüntettek. Két könnyen oldható kötés között a legkézenfekvőbbet.
De akkor már miért nem pl. a végfok tranzisztor és a csatoló kondenzátor, vagy teljesítmény ellenállás közöttit?
Ott még lehet számítana is. Mindenféle tokozásra lehet kapni csatlakozót, biztos le lehet gyártatni ezüstből is.
Ez ugyanaz az áramköri szakasz mint ami a hangfal csatlakozó túloldalán folytatódik, csak közbe van iktatva egy 0.5mm-es lemezdarab. Vagy annyira már nem fontos, hogy pl. garis készülékeket patcheljünk, mert a gyártóknál is jobban tudjuk miből lesz a jó hang?”

Igen az emberek vették a bátorságot, és azért a kábelt tüntették ki, mert az a rendszerükben az egyetlen könnyen cserélhető dolog. Ahogy a csöves erősítőkben a cső a könnyen cserélhető. Érdekes módon ismerek embert, aki imád csöveket cserélgetni, és van ember, aki ezzel egyaltalan nem foglalkozik, nem tulajdonít ennek jelentőséget, inkább komplett készülékeket cserél.
Abba általában nem gondol bele az utóbbi, hogy egy új készülékkel a műszaki megoldás mellett alkatrészkupacot is cserél és valójában fogalma sincs róla, hogy a teljes készülékcserében melyiknek milyen súlya van. Sőt hallottam már olyat, hogy ilyen drága cső nemkell, akkor inkább sokszoros pluszköltséggel egy komolyabb készüléket vásárol, de a helyzet az, hogy egy jó csövet vagy jó alkatrészt nem nagyon, vagy nagyon ritkán lehet elspórolni bármilyen elvi változtatással.
A csőcserélgetők közt viszont akad, aki nem riad vissza más főelemek cserélgetésétől sem, relatíve olcsón juthatnak egy drágább alkatrész beépítésével magasabb szintre, mintha komplett készüléket cserélnének.
Az előbbi, nem alkatrészcserélgetős embereknek viszont tud olyan érve lenni, hogy azért nem foglalkozik ezzel, mert az vagy értékcsökkenést okoz, vagy nem tudná érvényesíteni újraértékesítéskor a ráköltött összeget. És hát ez bizony igaz. Szóval marad a csatlakozóval ellátott komponensek cseréje. Ami vagy egy elektroncső, vagy egy kábel. Más nincs.

UI: Van aki próbálkozik más alkatrészek cseréjével is. Általában nem veszik komolyan, mert akkor jönnek azzal, hogy nem számít. Ahogy a kábel sem. A kör bezárult.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mathias írta:
2021.12.19., vas. 13:59
Miben más ez a történet attól az esettől, ami már sokunkkal megtörtént, vagy olvastunk róla másoktól, hogy hallani véltünk markáns változást, mert úgy tudtuk valami kicserélődött a rendszerben, közben igazából semmi nem változott?
Nekem ezek mind egy kategóriába tartoznak. Sok esetben olyan nagyon akarunk fekete/fehér véleményt alkotni bizonytalan jelenségekről, hogy az erőlködéstől félremegy a dolog, nüansznyi változásokat hatalmasra nagyítunk (kategóriaugás, sárkányölés, zongorázott különbség és társai), de idővel kiderül, hogy egészen apró, vagy esetleg nem is érzékelhető. Így lehet folyamatos mozgásban lenni a mókuskerékben, hogy bár sok esetben élünk át hatalmas minőségbeli ugrásokat, de összességében alig haladunk előre. Gyanítom, ezt sokan átéltük. Néha van szerencsém meghallgatni egy sok évvel korábbi rendszeremet, ami után számos - természetesen pozitívnak megélt - cserét végrehajtottam, de bizony a régi cuccot simán visszafogadnám, olyan meglepően jól szól egy barátomnál.

Köszönöm mindenkinek a tippeket, szinte mindegyikkel egyetértek, illetve bennem is felmerültek. Az igazságot sajnos nem tudjuk meg soha.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

diagnet írta:
2021.12.19., vas. 14:38

Tehát akkor a készülékek egy nagy rövidzárban működnek? Csak mert a vezeték bármelyik áramkör tervező szoftverben 0ohm-ként van kezelve. A nyomtatott áramkörök vezetőrétegei is. Az ellenállások, kondenzátorok, félvezetők nem a veszteségmentes összeköttetés szerepét töltik be.
A korábbi hozzászólásomban már kifejtettem, hogy 0-val miért nem érdemes műveleteket végezni.

Mégis vannak emberek akik vették a bátorságot és egyet kitüntettek. Két könnyen oldható kötés között a legkézenfekvőbbet.
De akkor már miért nem pl. a végfok tranzisztor és a csatoló kondenzátor, vagy teljesítmény ellenállás közöttit?
Ott még lehet számítana is. Mindenféle tokozásra lehet kapni csatlakozót, biztos le lehet gyártatni ezüstből is.
Ez ugyanaz az áramköri szakasz mint ami a hangfal csatlakozó túloldalán folytatódik, csak közbe van iktatva egy 0.5mm-es lemezdarab. Vagy annyira már nem fontos, hogy pl. garis készülékeket patcheljünk, mert a gyártóknál is jobban tudjuk miből lesz a jó hang?

Nem a kábelvita kirobbantása miatt reagáltam goldhang hozzászólására. Tisztában vagyok vele, hogy ez már rég eldőlt.
Az új és súlyosabb probléma a prioritási sorrendek tudatos felbolygatása, melyekben a hagyományos értelemben vett hifi komponensek egyre hátrébb tolódnak és a helyüket nullák, a semmi veszi át. Dogmák, ígéretek, szolgáltatások, kezelések, ráolvasások töltik be az élményfaktor szerepét.
Csak annyit szeretnék kérni, hogy ezt ne csináljátok. Vagy legalább néhány évet adjatok még. Mert a piac sajnos reagál rá.
Hatással van az új termékek minőségére, szolgáltatásaira és árképzésére is.
Legyetek tekintettel arra az egyre csökkenő hifis középosztályra, akiknek nem elég a semmi, de a valamit már egyre nehezebben tudják megfizetni. Mert az okozott értékválsággal a középmezőny eltűnt. Az apróban már csak évente 1-2 highend készülék jelenik meg, azok is külföldről. Már mostanra kitermelődött egy előző generációs hifista réteg, akiknek az anyagi lehetőségeik miatt csak annyi mozgásterük maradt, hogy 30-40 éves készülékek birtokában egymás között cserélgetik a kábeleket, csöveket. Nem így kellene lennie, de ha így megy tovább a most 30-40-es korosztálynak még ennyi sem fog maradni.
Véleményed szerint egy mai, hifista középosztálybeli zenehallgató láncának körülbelül hogy kéne "kinéznie"?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

diagnet írta:
2021.12.19., vas. 14:38
.....Legyetek tekintettel arra az egyre csökkenő hifis középosztályra, akiknek nem elég a semmi, de a valamit már egyre nehezebben tudják megfizetni. Mert az okozott értékválsággal a középmezőny eltűnt.....
Mit tudsz te a HiFis társadalomról?
Mit tudsz te a HiFis kereskedelemről?

El kell keserítselek: tökéletesen működik mindkettő. Az elmúlt években töretlenül nőtt a kereskedések forgalma, ami azt bizonyítja, hogy sem az igény, sem a vásárló erő nem tűnt el, de még csak nem is csökkent, hanem igen jelentősen megnőtt.
Különös tekintettel a 2021-es évben, ahol a legtöbb kereskedés majdnem megduplázta a forgalmát.
Az, hogy az apróban mi jelenik meg, a fórumokon, FB csoportokban mi jelenik meg köszönő viszonyban sincs a HiFis társadalom állapotával, igényeivel, lehetőségeivel.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:
2021.12.19., vas. 10:00

Tehát pontosan ugyanolyan áramvezető dolgokból épül fel egy hifi készülék, mint amilyen maga a vezetékezés is. Innentől elég bátornak kell lenni, hogy egyiket vagy másikat kitüntessük, hogy ő a legfontosabb.
Tehát akkor a készülékek egy nagy rövidzárban működnek? Csak mert a vezeték bármelyik áramkör tervező szoftverben 0ohm-ként van kezelve. A nyomtatott áramkörök vezetőrétegei is. Az ellenállások, kondenzátorok, félvezetők nem a veszteségmentes összeköttetés szerepét töltik be.
A korábbi hozzászólásomban már kifejtettem, hogy 0-val miért nem érdemes műveleteket végezni.

Mégis vannak emberek akik vették a bátorságot és egyet kitüntettek. Két könnyen oldható kötés között a legkézenfekvőbbet.
Ez ugyanaz az áramköri szakasz mint ami a hangfal csatlakozó túloldalán folytatódik, csak közbe van iktatva egy 0.5mm-es lemezdarab. Vagy annyira már nem fontos, hogy pl. garis készülékeket patcheljünk, mert a gyártóknál is jobban tudjuk miből lesz a jó hang?

Nem a kábelvita kirobbantása miatt reagáltam goldhang hozzászólására. Tisztában vagyok vele, hogy ez már rég eldőlt.
Az új és súlyosabb probléma a prioritási sorrendek tudatos felbolygatása, melyekben a hagyományos értelemben vett hifi komponensek egyre hátrébb tolódnak és a helyüket nullák, a semmi veszi át. Dogmák, ígéretek, szolgáltatások, kezelések, ráolvasások töltik be az élményfaktor szerepét.
Csak annyit szeretnék kérni, hogy ezt ne csináljátok. Vagy legalább néhány évet adjatok még. Mert a piac sajnos reagál rá.
Hatással van az új termékek minőségére, szolgáltatásaira és árképzésére is.
Legyetek tekintettel arra az egyre csökkenő hifis középosztályra, akiknek nem elég a semmi, de a valamit már egyre nehezebben tudják megfizetni. Mert az okozott értékválsággal a középmezőny eltűnt. Az apróban már csak évente 1-2 highend készülék jelenik meg, azok is külföldről. Már mostanra kitermelődött egy előző generációs hifista réteg, akiknek az anyagi lehetőségeik miatt csak annyi mozgásterük maradt, hogy 30-40 éves készülékek birtokában egymás között cserélgetik a kábeleket, csöveket. Nem így kellene lennie, de ha így megy tovább a most 30-40-es korosztálynak még ennyi sem fog maradni.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
2021.12.19., vas. 08:46
De ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
Miben más ez a történet attól az esettől, ami már sokunkkal megtörtént, vagy olvastunk róla másoktól, hogy hallani véltünk markáns változást, mert úgy tudtuk valami kicserélődött a rendszerben, közben igazából semmi nem változott? (Mondjuk valami feledékenység, vagy bénázás, vagy haver tréfája miatt nem változott semmi)
Ha egy jelenségnek a fizikai, objektív okára vagyunk kiváncsiak, akkor első lépés igazolni a jelenség létezését objektív, reprodukálható módon. (Mondjuk vakteszt) Ha ez nincs meg, addig mindenféle fizikai ok keresés zátonyra futhat. És ugyanúgy ha mondjuk kiderül a vakteszten, hogy nem fizikai, objektív oldalon kell keresni a megoldást, akkor lehet elindulni mondjuk pszihoakusztikai úton, addig felesleges.
Persze nem kötelező az okokat kutatni, azt is lehet mondani, hogy nekem ez tetszik, ez ilyen, az amolyan, de nem érdekel miért, mert lehet ez csak nálam van így, lehet nem is létezik a jelenség más számára.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5011

Hozzászólás Szerző: pärt »

fapaci írta:
...A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:

"Ez a kábel is működik a rendszeremben. Amire nem számítottam, hogy másképpen szól, mint a másik. Már az első pillanattól kezdve azt találtam, hogy ez a kábel ködösebb, zártabb, nem megy olyan mélyre és magasra, mint az első, továbbá laposabb, dinamikátlanabb, folytottabb, plöttyedtebb hangú, a basszusa mormogósabb. Ugyanazokat a zenéket hallgattam végig, mint az elsőn, meg még másokat is. Ugyanúgy dugtam be a SOtM-be (piros a táp). A környezetben semmi sem változott. Tettem egy ellenpróbát: visszaraktam az eddig használt USB kábelemet, melynél az első kábeled rögtön jobb volt. Ez a mostani pedig gyengébb."

Az illető tapasztalt hifista, nem alapszintű rendszert birtokol, a történetet nem is rá akarom fókuszálni. Tőle függetlenül az eset szerintem jól megmutatja, a kábeles témában mennyire nincsenek szilárd viszonyítási pontok. De ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
A nagy felfedezéseket gyakran kis véletlen balesetek indítják el. Meg kell kicsit horzsolni/vágni az újabb kábelt is, hiszen más eltérés nincs rajtuk. Esetleg holdtöltekor készülhetett az első, vagy húsz centivel odébb szerelted az asztalon, ahol kisebb a káros földsugárzás, netán a másodikba beleszerelted a magánéleti feszültségeidet. Ezek ugye beálítottságtól függően gúnyolódó, cinikus ál-magyarázatok vagy ezósabb irányultság esetén valós megfejtési kísérletek. És hogy ez utóbbiak egyáltalán felmerülhetnek, ahhoz kellett az elmúlt évtizedek kezdetben lassú, aztán fokozódó erjedése, hogy egy tisztán technikai gyökerű hobbiba utat törhetett a mérhetetlen, megmagyarázhatatlan. Mostanra néhány terület totálisan homályzónává vált - leginkább talán a kábeleké. Ez azért baj, mert gyémántokkal bélelt készülék alátétek, varázskristály, budha könnyével háromnegyedig töltött, bármilyen palackok nélkül megszólal otthon a zene, de kábelek nélkül nem. Ez a topik teljesen átlényegült bölcsész kávéházzá. Nyilván ezer felől kikezdhetőek a gyakorlatias "mit, mivel próbáltam, milyennek hallottam" jellegű bejegyzések, de azokból, még mindig kinőhet egy érdemi párbeszéd, a ködostorozásból soha.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
2021.12.19., vas. 01:46
sutemenyx írta:
2021.12.18., szomb. 23:57
“Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.”

Ha ez igaz, akkor viszont igaz minden más hifi komponensre is. Ha pedig így van, akkor miről kéne beszélgetni a különféle topicokban?
A kábel nem hifi komponens. Tudom, hogy sokan szeretik annak kezelni, de akkor sem az. A kábel a hifi komponensek áramköreinek egyik passzív alkotóeleme. Ugyanazt a célt szolgálja mint a nyomtatott áramkörök rézfóliája. Vezet.
Ebben a kiterjedésében és halmazállapotában semmi mást nem tud. Önmagában az anyagától, keresztmetszetétől, előállítási módjából adódóan nincs saját definiálható hangkaraktere. Pláne nem abban az értelemben ahogy itt emlegetik. A hifi komponenseknek viszont van.
Ha 20 évvel ezelőtt felkeresel egy komolyabb forgalmazót azzal a szándékkal, hogy valami egzakt hangzásbeli tulajdonság alapján szeretnél hangfal, vagy tápkábelt, kizártak volna.
7 évvel ezelőtt az ország egyik legnagyobb highend importőre a fejét fogva mesélte, hogy az ügyfelei elkezdtek macbookokat vásárolni és valami internetes agymenés miatt cserélgetik az usb kábeleket. Ha akkor ott valaki előadta volna a magasba húzó esüst usb történetét........ És az ethernet korszak még csak ez után jött...
Remélem nem mondok nagy újsonságot, de a hifi készülékek is csupa ilyen dolgokból állnak.
Olyan dolgok vannak benn az áramkörökben, amik összekötnek másik alkatrészeket az egyikekkel. Mindegyikük közös jellemzője, hogy folyik bennük áram. Némelyikben folyamatosan, némelyikben csak a változó áram. Némelyikben nem szabályozható az áram mertéke, némelyikben szabályozható, mert pl van benne egy áramfolyási csatorna, ami szűkíthető elektromos térrel. Van, amelyik rézből, aluminiumbol, ezüstből, vasból van, van amelyik műanyag vagy papírfóliából, de olyan is akad, ami sziliciumbol. Mégis, közös jellemzőjük, hogy folyik bennük áram, valamennyi biztosan. Ha nem folyik semennyi, nos arra az alkatrészre nincs szükség.
Tehát pontosan ugyanolyan áramvezető dolgokból épül fel egy hifi készülék, mint amilyen maga a vezetékezés is. Innentől elég bátornak kell lenni, hogy egyiket vagy másikat kitüntessük, hogy ő a legfontosabb.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2721

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fapaci írta:
....

Más (?)...

A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:

"Ez a kábel is működik a rendszeremben. Amire nem számítottam, hogy másképpen szól, mint a másik. Már az első pillanattól kezdve azt találtam, hogy ez a kábel ködösebb, zártabb, nem megy olyan mélyre és magasra, mint az első, továbbá laposabb, dinamikátlanabb, folytottabb, plöttyedtebb hangú, a basszusa mormogósabb. Ugyanazokat a zenéket hallgattam végig, mint az elsőn, meg még másokat is. Ugyanúgy dugtam be a SOtM-be (piros a táp). A környezetben semmi sem változott. Tettem egy ellenpróbát: visszaraktam az eddig használt USB kábelemet, melynél az első kábeled rögtön jobb volt. Ez a mostani pedig gyengébb."

Az illető tapasztalt hifista, nem alapszintű rendszert birtokol, a történetet nem is rá akarom fókuszálni. Tőle függetlenül az eset szerintem jól megmutatja, a kábeles témában mennyire nincsenek szilárd viszonyítási pontok. De ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
Szerintem nem a két kábelben van eltérés, hanem az eltelt pár napban. Pár nap alatt változhat az időjárás, légnyomás, lelki állapotunk, hangulatunk, de akár a hálózati áram minősége is. Ezek legalább akkora hatással vannak a "kapott hang" megítélésében mint az eszközök, alkatrészek.
Szerintem a saját rendszerünket sem ugyanolyannak halljuk, ítéljük meg minden nap...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

fapaci írta:
ZolaBA írta:
2021.12.19., vas. 06:22
Értem én...
Más (?)...

A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:

Ötletek, hangsúlyozom, ötletek:

1, A forrasztás nem ugyanúgy sült el.
2, Az illető más idegállapotban volt (front volt, feszültség érte aznap, ilyesmi)
3, Hálózati zaj változás - mert hogy ingadozó lehet...
4, Az első példány talán bejáródott (?)
5, Egyszerűen pszichológia... :D (bizony gyakran megesik)
.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fapaci írta:

... ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
Tippem szerint egy gyakorlott pszichológus könnyen rá tudna mutatni a miértre. Annyit azért megtettem volna a tesztelő helyében, hogy az általad gyártott első kábelt összevetettem volna a második általad gyártottal, bár, ha a különbség már előre determinálva volt (akár tudatalatti szinten) a hallgató fejében, akkor tök8. Szerintem. Elvileg ez egy (műszaki?) hifi topik, elnézést az off-ért!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.12.19., vas. 09:17-kor.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ZolaBA írta:
2021.12.19., vas. 06:22
Értem én ezt a fontossági sorrendezés dolgot, csak a gyakorlat más. Nagyon kevesen jönnek be a fórumra, hogy sziasztok még _nincs semmim_, csak X forintom, kéne zene, milyen szobát és berendezéseket vegyek :)
A fórumon kívül is zajlik párbeszéd, rendszerépítés, sőt egyre inkább ott zajlik. Itt mindenre ezerféle tanácsot lehet kapni, meg azoknak az ellenkezőjét is, ami összességében nulla segítség. Nálam havonta 1-3 olyan megbízás landol, amikben nulláról kezdünk építkezni a szoba akusztikai tervezésével kezdve, kevésbé érzelmi, sokkal inkább logikai alapon. Tapasztalatom szerint aki már az elején így áll hozzá, az később sem cserélgeti vadul a komponenseit (és a nem komponenseit), no meg kevésbé pörög bele a kábeles misztériumba.

De az esetek többségében nyilván az van, amit írsz, hogy már eleve létezik valami alapkoncepció, meg az üvegajtós szekrénysor a hangdobozok mögött (a zasszony megölne...), esetleg megvan néhány komponens is, amikhez valamiért minden áron ragaszkodik hősünk, mert valamelyik haverja azt a bogarat tette a fülébe, vagy mert valahol olvasta, hogy... Ezek egy tanácsadóra nézve életveszélyes ügyek, amikbe jobb nem bekapcsolódni.

Más (?)...

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Értem én ezt a fontossági sorrendezés dolgot, csak a gyakorlat más. Nagyon kevesen jönnek be a fórumra, hogy sziasztok még _nincs semmim_, csak X forintom, kéne zene, milyen szobát és berendezéseket vegyek :)

Gyakorlatban meg minden adott, és ha jön a hifibogár a kötöttségek, és ragaszkodott elemek miatt átlépkedik a fontossági sorrendet, és ahhoz nyúlnak amihez lehet: a kiegészítőkhöz. És ez komoly szintre tud pörögni, mert ha már megvannak a kábelek ami tényleg eléggé fájó áru, az alátétek és állványok is a kapható legjobbak, stb. - akkor egyre szélesebb lesz a kiegészítők merítési köre, bejön a router, az ethernet kábel, netán az ezotéria is.
Izgatottan várom mi lesz az újabb trend jövőre, még elég sok tárgy van egy átlag háztartásban ahol kategóriát lehet lépni egy szép alu házzal, analóg táppal, kábelezéssel és clockolással. Mindegy is mi az, hiszen a lényeg hogy pörögjön az üzlet, illetve akarom mondani a fekete lemez. :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

sutemenyx írta:
2021.12.18., szomb. 23:57
“Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.”

Ha ez igaz, akkor viszont igaz minden más hifi komponensre is. Ha pedig így van, akkor miről kéne beszélgetni a különféle topicokban?
A kábel nem hifi komponens. Tudom, hogy sokan szeretik annak kezelni, de akkor sem az. A kábel a hifi komponensek áramköreinek egyik passzív alkotóeleme. Ugyanazt a célt szolgálja mint a nyomtatott áramkörök rézfóliája. Vezet.
Ebben a kiterjedésében és halmazállapotában semmi mást nem tud. Önmagában az anyagától, keresztmetszetétől, előállítási módjából adódóan nincs saját definiálható hangkaraktere. Pláne nem abban az értelemben ahogy itt emlegetik. A hifi komponenseknek viszont van.
Ha 20 évvel ezelőtt felkeresel egy komolyabb forgalmazót azzal a szándékkal, hogy valami egzakt hangzásbeli tulajdonság alapján szeretnél hangfal, vagy tápkábelt, kizártak volna.
7 évvel ezelőtt az ország egyik legnagyobb highend importőre a fejét fogva mesélte, hogy az ügyfelei elkezdtek macbookokat vásárolni és valami internetes agymenés miatt cserélgetik az usb kábeleket. Ha akkor ott valaki előadta volna a magasba húzó esüst usb történetét........ És az ethernet korszak még csak ez után jött...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

goldhang
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: goldhang »

Köszönöm az értékeléseket és fülelek mester emberi méltóságomat visszanyerni segítő védelmező szavait!
Nem vagyok birtokosa, az eszményi és minden hibát nélkülöző hifi rendszer építésének üdvözítő ismeretének.
Viszonylag új fórumozó vagyok az AVX-en dacára annak, hogy 4. évtizede foglalkozok a hifivel.
Ez idő alatt pár tucat komponens át ment a kezem alatt.
Jövőre 30. házassági évfordulómat ünneplem a feleségemmel és együtt élésünk óta a 6. lakásunk egyik szobájában küzdök a jelenlegi rendszerem építésével és optimalizálásával.
Mi ez a fenti halandzsa?
Csupán azért bátorkodtam ezeket megemlíteni, hogy érzékeltessem, hogy amit előző hozzászólásomban leírtam, az se nem okoskodás, se nem spekuláció.
Egyszerűen csak a magán és "hifista életem" tapasztalatait, illetőleg az azokból szerzett következtetéseket próbáltam megfogalmazni és közzé tenni, a tisztelt zeneszerető és hifi igazságokat kereső fórumtársak felé.
Így is hosszú volt a hozzászólásom, nem szerettem volna minden, általam szubjektíven sorszámozott pont után eseményeket, és a következtetésekre jutás okait taglaló szempontokat hosszasan taglalni.
Az is nyilvánvaló, hogy nem 5 pontról beszélhetnénk a "tökéletes" rendszer építés kapcsán, hisz oly sok minden kimaradt, állványok, alátétek, tápok, elosztók, csatlakozó dugók, adathordozók stb.
Azonban a fontossági sorrend csapásirányai az én tapasztalataim szerint a korábbi hozzászólásaim szerintiek.
Ha van még megtisztelő figyelem, akkor még pár részlettel kiegészíteném a pontjaimat.
1. Élet tér.
A boldog családi élet és szeretetteljes, meghitt légkör, ahol a feleségünk egyenrangú fél és nem alárendelt rabszolga, az igen is hatással kell, hogy legyen a rendszerünk telepítésére. Egyértelmű, hogy azért a kompromisszumuk végső határáig igyekszünk elmenni felszentelt hifistaként :)
2. Akusztika.
Nem a 12000,-Ft-os 2000PMPO wattos bolhapiaci minihifiket hallgat itt az igen tisztelt olvasó közönség.
Ez nem kiscserkész tábor, és ezért mertem már az akusztika fontosságát a készülékek (és kényszeredett készülék cserék) elé helyezni. Hogy én, ezen jelenlegi szobámban nem tudok változtatni, vagy nem tudok az ügy érdekében semmit tenni, ez az én szomorú bajom. Ennek ellenére megélt tapasztalataim azt mondatják, hogy egy éppen csak középszerű rendszer sokkal nagyobb zenei varázslattal szól egy tökéletes akusztikai környezetben, mint egy többszörös áru jobb rendszer súlyos akusztikai anomáliák közepette. Ez nagyon nagy baj, mert sokkal könnyebb lenne pusztán készülék cserékkel orvosolni a problémáinkat, mint akusztikai problémákat megoldani lakáscserével, szoba és bútor rendezéssel, hallgatási hely módosítással és normál lakásban elhelyezendő akusztikai panelek és elnyelők alkalmazásával. Ez sem lehetetlen persze, nagy tapasztalatú szakemberek itt is vannak köztünk, akik csodákat tettek már sok helyen.
3. Pénztárcához és általános zenei ízléshez választott hifi komponensek.
A pénztárcát nem ragoznám. A pénz nem boldogít. De kicsit nagyobb szabadságot ad ugyebár.
Ha megfogalmazzuk, hogy milyen típusú zenét hallgatunk javarészt és általánosságban milyen hangkép tetszik számunkra (pl. zsíros mély mániásak vagyunk e, nem baj ha igen, de ezeket tisztázni kell magunkban és figyelembe venni), az legyen hatással arra, hogy milyen készülékeket választunk. Csak egy példa. Volt 22-24 évvel ezelőtt egy zseniális Dunaudio A30 erősítőm ami nagyon jól szólt komolyzenén és szerette a jazz-t, de pocsékul szólt rajta a Queen, míg ugyanebben az időben egy NAD 3020i-vel tomboltam a nagy hírű zenekar nótáit hallgatva. Azon viszont igen szerény részletgazdagsággal és tömött színpaddal szóltak a "komoly műfajok", szóval az én súlyozásommal nem a NAD vonalat jártam tovább. (Bocsánat a NAD-osoktól, fantasztikus termékei vannak a cégnek, egyszerűen csak az én zenei ízlésemet X forintos kategóriában nem ő tudta a legjobban kiszolgálni).
4. A korlátok figyelembe vétele mellett, optimálisan és tudatosan elhelyezett hangsugárzók
Ez a pont kötődik kicsit a 2-eshez.
Itt mire gondolok.
Általános esetben kapott egy helyet ugyebár a hifink a szobában. A hangsugárzók klasszikusan rátolva a falra, ne legyenek útban, biztonságban legyenek és inkább ott mutatnak jól a nem hifis családtagok szerint :)
De. Amikor leülünk zenét hallgatni, fáradtságos munkával ki kell cibálni őket a helyükről és nagy gonddal megtalálni a zenei megszólalás szempontjából legoptimálisabb helyet. (Ha tudjuk, akkor érdemes valahogyan "megjelölni" a tökéletes pozíciót, mert nem kis munka annak megtalálása). Egy tökéletesen pozicionált hangsugárzó, kategóriákat képes emelni egy rendszer hangján, nagyban hozzájárulva az audiofile élmény megteremtéséhez.
5.A hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés.
Sajnálom, de ez van.
Mivel nagy valószínűség szerint az előző pontok némelyike miatt tökéletlenségekbe fogunk ütközni, a kábelekkel tudunk rajtuk korrigálni. A kábeleknek anyaguktól, szerkezetüktől, gyártás technológiai különbözőségeiktől és miegymás, van saját viselkedésük, saját hangjuk, ha úgy tetszik. Kicsit mélybe húz, kicsit magasba, kicsit elfed, kicsit megnyit, levegős, teres stb. Sütinek pl. teljesen igaza van abban, hogy egy nagy felbontású szuper kábel egyáltalán nem biztos, hogy jó lesz a mi torzításokkal bíró rendszerünkben, mert az egészet a képünkbe vágja kendőzetlenül. Nekem volt olyan rendszerem, aminek a hangjának nagyon jót tett egy VDH First jellegű szén IC kábel, mert a szúrósságát megszelídítette és láss csodát, nem ficánkoltam már a fotelben, lehetett végre zenét hallgatni hosszasabban. Amikor bekerült egy nagyobb tisztaságú erősítő a rendszerbe, akkor egy nagyobb felbontású, magasokat cseppet sem kerekítő IC kábel jobb szolgálatot tett már. Ha a rendszerben vannak tartalékok, akkor úri huncutság elfojtani őket, akkor adni kell nekik a nyitott viselkedésű és informatív kábeleket, hadd szárnyaljanak.
Szóval, ezeknek a gondolataimnak szerettem volna csak hangot adni.
Vannak, akik már e tapasztalati szint felett vannak, elnézést kérek tőlük, ha őket untattam.
Természetesen az is lehet, hogy nem minden gondolatommal értenek egyet.
Ugyan akkor, ha van csak egy ember is az olvasók között, akinek ezek a sorok segítségül szolgálhattak, akkor számomra már megérte.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

fülelek írta:
2021.12.18., szomb. 21:05
Te milyen (épkézláb) tapasztalatot tudsz továbbadni, amiből lehet tanulni?
Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.
Cables tegnap leírta az okát, ki is lett figurázva. Az elfogultság ellenére muszáj lenne feldolgozni, hogy ha valami nem elérhető, nem megvalósítható, attól még lehet igaz.
Majd akkor ajánlok kábelt, ha egy meghatározható időintervallumon belül, azonos vérnyomás, légnyomás, hangulat, háttérzaj mellett a kérdező rendszerében többedmagammal össze tudtam hasonlítani a világ összes forgalomban lévő kábelét a számításba hozható példányokkal. Az ilyen dnm, ezüst, kácsa, wireworld, etc bekiabálás annyit sem ér mint a lehetséges találatok gyűjtése a hétvégi ötös lottóhoz.

Továbbá a fontossági sorrendekben a hangforrás(hifi komponensek) 3. helyre sorolása is óriási téveszme.
Ha így lenne, akkor pl. két azonos méretű/felépítésű harbeth és orion hangsugárzó a megfelelő kábellel a megfelelő akusztikai környezetben egyformán szólna. Közben pedig egy üresen kongó szobában, professzionális studióban és kint a mezőn is hozzák a laikusok által is egyértelműen megkülönböztethető saját karakterük, amiből az orion bármilyen felállásban, bármilyen kábellel vállalhatatlan lesz. A jó termékek kedvezőtlen körülmények között is biztosítják a névleges színvonalat, de soha nem fogják egy kábeltől meghaladni a képességeiket. Pláne nem "csúcsra jutni". Ahogy az apróban hirdetett dacok sem fogják elverni a nagyobb társaikat egy tápkábel cserétől. Ezek szemenszedett hazugságok.

Aztán ha nem áll rendelkezésre megfelelő méretű tér, vagy nem lehetséges a nappali átrendezés, B opcióként még mindig ott van a közelsugárzózás, amivel elég jól le lehet választani a kedvezőtlen akusztikai környezetet. Nem feltétlenül lesz olcsóbb. De még mindig nem kellett kábelekhez nyúlni.
Ez után jöhet az akusztikai környezet optimalizálása. Ha van olyan szerencsés, hogy nincs visszaverődés, rezonancia, káros elnyelődés és persze jól választott rendszert, akkor 100%-ban garantálom, hogy a kábelezés gondolata nélkül is évekig meg fog felelni a hang és legfeljebb egy újabb generációs főegység megjelenése tudja csak továbblépésre késztetni.

De ha valakit még ez után is állandó jelleggel zavar az eredmény, akkor be kell vinni néhány hifi szalonba, hozzámérni a referencia rendszerekhez,(vagy amelyik megkérdőjelezhetetlenül tetszik) és néhány óra/nap hallgatózás után kicserélni a problémás elemét. Vagy az egészet.
Épeszű ember nem új kábellal fog kijönni.
További működő és hatékony opciót nem ismerek. De biztosíthatlak, hogy elsőként élnék a lehetőséggel és azonnal közzétenném.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Én mondok egyet:

A Neotech OCC tömör réz vezetéke nagyon jó, főleg a PVC borítású. A teflonosnak minden reális megfontolás szerint jobbnak kéne lennie, de annak valamiért néha kicsit “fahangja” van. Mindenhová jó, ahová egy komoly ezüst, ezért ajánlott tömeges ezüst vásárlás előtt ezzel lepróbálni, hogy szeretni fogja-e a rendszer a nem sodort vezetéket.
Az Audioquest/Siltech/Wireworld és az Audio Note a közép vagy felső szériáiktól is a tömör vezetőket preferálja, persze ezekből több vékonyat egyenként szigetelve.
Ebbe az iskolába illik bele, ha a Neotech tömör occ réz belsővezetékből csinálunk hármasfonatot. Tápkábelnek a 14awg változatot kifejezetten ajánlom, de nem belépőszintű készülékekhez, mert a korábban vázolt hatás miatt jóeséllyel rossz lesz.
Egy másfél méteres tápkábelt 35ezerből ki lehet hozni+csatlakozók.
Ha valakit érdekel, leírom szerintem milyen.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szóval akkor itt kábel kérdésben (is) mindenki hülye, de legalábbis rosszul tájékozott, helytelen következtetéseket vont le.
Diagnet, mint fő helikopter sofőr, kitűnően ért a helikopter vezetéshez, akkor rajta, tessék fölhomályosítani a tisztelt nagyérdeműt, mikor milyen kábelt próbáljon, mire figyeljen, mire spóroljon, avagy hagyja az egészet a 3,141592653csába, menjen el a Fogarasi útra, és vegye meg a legzöldebbet a legkékebb csatival.
Vedd már észre, hogy a parttalan ekézés megfontolt ajánlások nélkül elég zavaró, és ez nem csak a hifire vonatkozik.
Vagy nem mersz konkrét véleményt mondani semmiről, mert hátha kitör a nátha?
Például én ki merem mondani, hogy a DNM kábelei igenis jók, megérik az árukat hosszútávon is, és ha nem tetszik, akkor nem a kábelben van a fő hiba, hanem valamelyik elektronikában. Én se nem használok ilyen kábelt, se nem kereskedem velük, pusztán jó pár esetben hallgattam magamnál és másoknál is, és ez a vélemény kristályosodott ki. Összekötő kábelek között igenis a fene nagy vélt különbségek jóval kisebbek, mint a hangszórókábelek között, ez logikus is, a lényegesen nagyobb áramok jóval nagyobb torzítást eredményeznek, valamint a zavarérzékenység is lényegesen nagyobb, amit árnyékolással nem vagy nehézkesen (dedikált föld szonda) lehet csökkenteni.
Te milyen (épkézláb) tapasztalatot tudsz továbbadni, amiből lehet tanulni?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”