Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: diagnet »

fülelek írta:
2021.12.18., szomb. 18:20

Ez egy technikai hobbi fóruma, egyszerűen nem illik ilyesmivel előhozakodni, amúgy is ha semmilyen épkézláb kábeles (vagy egyéb, de az se megy) tanácsot nem tudsz (vagy nem is akarsz) adni, akkor meg minek bántasz másokat? Ejnye no!
Milyen tanácsot adjak a logikátlan szempontrendszer alapján felállított, a gyakorlatban működésképtelen elméletek végtelen ismétlődésére? Felhívtam egy hozzászóláson belüli ellentmondásra a figyelmet és megkérdeztem, hogy jött ki a matek. A bizonyítás lehetősége adott.
Az ikeás példa meg létező dolog. Ha nem hiszed ülj le a konyhatervező osztályra fél órára.
Egyébként még mindig magasabb műszaki tartalommal bír, mint az elektromosság vízhez hasonlítgatása, vagy a különböző vezető anyagok random felhasználók, random rendszereiben a hangra gyakorolt hatásuk alapján ilyen-olyan jelzőkkel való felöltöztetése.
Oly sok éve tart a fontossági szerepek taglalása, hogy már arra sem emlékeztek miért csináljátok.
Ráadásul emberi oldal ismerete nélkül, elhallgatással és PC jópofizással csak egyre távolabb toljátok a realitást.
Ha ez volt a cél, akkor bocs.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

zoli73 írta:
2021.12.18., szomb. 15:15
Töki írta:
2021.12.18., szomb. 14:04
Megmondom őszintén, és "Süti-vel" értek egyet. Azért egy ilyen magas minőségű, és drága kábelnek(tudom, ez nézőpont kérdése), nincs minden rendszerben létjogosúltsága. Annak semmi értelmét nem látom, hogy egy-egy készülékhez drágább kábeleket használjunk, mint maga a készülék, pedig láttam rá nem egy példát.
Egy ilyen szintű kábel kipróbálására, vagy ahogy fogalmaztál helyesebben együtt élni vele, a szívem azt mondja igen, biztos nagy élmény lenne, viszont az eszem azt mondja, hogy nem. Mi hasznom van abból, ha szembesít vele, hogyan is képes szólni a rendszerem, egy ilyen csúcsminőségű kábellel kiszolgálva?
Inkább ne forgassa a kést a vesémben, bármennyire is tetszik, nem lehet az enyém, mert számomra elérhetetlen árszintem mozog. Szerintem ez utóbbival vagyunk így egy páran.
Évekkel ez előtt járt nálam kölcsönben egy pár hangsugárzó kábel, ami az akkori rendszerem értékének kb. a felét kitette. Eszméletlenűl jó volt, minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Kb. egy hetet vendégeskedett nálam, és további két hétre volt szükségem, hogy nélküle is legyen kedvem a rendszerem hallgatásához.
Nos, akkor megfogadtam, hogy az ilyen élményektől, mint a másnaposságtól távol tartom magam. Az óta már lett volna több hasonló lehetőségem, de visszautasítottam őket.
Egyszerűen elfogadtam, hogy igen, ilyen szintű kábeleket is gyártanak, de nem én vagyok a célközönség.
Persze, azzal én is egyetértek, hogy mindenhova indokolatlanul nem kell pl Platinumot dugni, viszont nem is a készülékek árának kell eldönteni X kábel létjogosultságát.
Mondok egy példát. A rendszeremben a következőket tekintem "teljesértékű" forráskészüléknek: switch (clock-olt, analóg táppal), zene pc, dac.
Tapasztalatom alapján a switch-be, ami 150k alatt állt meg, ugyanannyira megmutatkoznak a különböző tápkábelek kvalitásai rendszerszinten, mint a másik két készülékben. Ha az általad leírt szerint, a készülék árához arányosítanám a switch-be használt tápkábelt, úgy egy lényegesen butább hangot kapnék. Ezért nem teszem. Ja és igen, volt hogy többszörös árú tápkábelt használtam a switch-hez.
Akkor máshogy fogalmazok. Ha a készülékeim árával(kb. 300e/db) megegyező árú hálózati kábeleket kellene használnom, nem biztos, hogy nyugodt lelkiismerettel tudnék tükörbe nézni.
Erre egyszerű a magyarázat, egy ilyen kábel, még ha meg is éri az árát(szerintem igen), nekem sem az értekítéletembe, sem az anyagi lehetőségeimbe nem fér bele.
Ha a rendszerem bekerülési értékének(kb. 2 mill.) megfelelő összeg állna a rendelkezésemre, akkor talán áldoznék valamennyivel többet kábelekre, de akkor sem ekkora összeget. Inkább készülékekre fordítanam a nagyobb részét.
Azzal együtt, hogy eddig szinte minden kábel okozta változást meghallottam, mégsem bennük keresem a megoldás kulcsát. Lehet, hogy ezzel a hozzáállásommal maradok a "langyos vízben", és nem tudok soha igazán jó hangot elérni a rendszeremmel, de töredelmesen be kell valljam, én a kábelekre sajnálom a legjobban a pénzt.
[/quote]

Szerintem diagnet csak a mai szomorú valóságot szerette volna érzékeltetni, ami sikerült is neki! Ez szerintem senki számára nem lehet sértő! Akinek nem inge, ne vegye magára!
A gondolkodás nem megerőltető...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

goldhang írta:
2021.12.17., pén. 22:05
Tényleg van egy fontossági sorrend.
...
Sem a lakást, sem az akusztikai körülményeket, sem rendszert nem tudom lecserélni. Vagy, mert jól érzem magam a jenen környezetemben, amin változtatni nem szeretnék (például az 1-es számú szempont miatt) vagy mert nincs elég pénzem a csúcs kategóriás komponensek megvásárlására. Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának..
...
De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Kezdem a végén: ki "sugallta" itt, hogy nem kell velük foglalkozni?

Összeírtál egy fontossági sorrendet, amivel nagyjából egyet is értek. Aztán közülük néhányat kizártál és a maradékkal próbálod "csúcsra járatni" a rendszered produkcióját. Ez szerintem nagyon ingatag elképzelés. Ha a húslevesből kimarad néhány fontos fűszer, esetleg maga a hús is, ezek hiányát a só megnövelt mennyiségével tudom ellensúlyozni, hogy elérjem ugyanazt a végeredményt? Én ezt nem gondolnám.

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

white-tiger írta:
2021.12.18., szomb. 18:46
goldhang írta:

Tényleg van egy fontossági sorrend.”
Jogos, különben könnyű átesni a ló túlsó oldalára, bár bizonyos estekben érdemes a sorrendet felcserélni.

“Az akusztika szerepe SAJNOS mindentől fontosabb.”
Ez is igaz, de egy rossz rendszer mindenhol rosszul szól, így inkább azt mondanám hogy nagyon sokat számít.

“és a hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés, ami igenis képes, egy adott rendszer legjobb oldalát megmutatni (és a gyengeségeit szépíteni) a zeneszerető hifista számára.
Kiráz a hideg amikor azt mondja valaki, hogy ha a "kábelekkel kell a hibákat javítani, akkor ott baj van a rendszerrel".
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.”
Pontosan ez az a lényege a kábelezésnek, kihozni a rendszerből ami a legjobb a hallgató számára!

“Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.
Előfordul, hogy nem elég jó a hallás.
Az is előfordul, hogy nincs meg a tanult ismeret, nem tudja még a polgár, mitől szebbül a produktum, mire érdemes figyelni.”
Tény, és legyen tisztában azzal hogy milyen hangot keres, különben mindig csak változtatni fog és ennek sosem lesz vége.

“De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Ordító hangzásbeli különbségek vannak a kábelek között, számtalanszor voltam ennek anyagi értelemben szomorú elszenvedője, ugyanakkor pedig boldog mennybe menője is.”
Ez volt talán az a 10 pontos két mondat ami legjobban összefoglalja az egészet amiről a diskurzus szól!
Összefoglalva az alap kérdés:
Hallod a különbséget a rendszeredben?
fontos-e számodra ez es valóban javulás is, vagy épp csak más…
Akarsz/tudsz költeni ennyit rá?

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

goldhang írta:

Tényleg van egy fontossági sorrend.”
Jogos, különben könnyű átesni a ló túlsó oldalára, bár bizonyos estekben érdemes a sorrendet felcserélni.

“Az akusztika szerepe SAJNOS mindentől fontosabb.”
Ez is igaz, de egy rossz rendszer mindenhol rosszul szól, így inkább azt mondanám hogy nagyon sokat számít.

“és a hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés, ami igenis képes, egy adott rendszer legjobb oldalát megmutatni (és a gyengeségeit szépíteni) a zeneszerető hifista számára.
Kiráz a hideg amikor azt mondja valaki, hogy ha a "kábelekkel kell a hibákat javítani, akkor ott baj van a rendszerrel".
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.”
Pontosan ez az a lényege a kábelezésnek, kihozni a rendszerből ami a legjobb a hallgató számára!

“Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.
Az is előfordul, hogy nincs meg a tanult ismeret, nem tudja még a polgár, mitől szebbül a produktum, mire érdemes figyelni.”
Tény, és legyen tisztában azzal hogy milyen hangot keres, különben mindig csak változtatni fog és ennek sosem lesz vége.

“De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Ordító hangzásbeli különbségek vannak a kábelek között, számtalanszor voltam ennek anyagi értelemben szomorú elszenvedője, ugyanakkor pedig boldog mennybe menője is.”
Ez volt talán az a 10 pontos két mondat ami legjobban összefoglalja az egészet amiről a diskurzus szól!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

diagnet írta:
2021.12.18., szomb. 14:54

Felállítottál egy szubjektív fontossági sorrendet, majd a következő bekezdésedben az első három pontjáról belenyugvóan lemondasz. Az ingyenes hangfaltologatást letudva egyből az utolsóra építesz.
Ezzel eljutottál(fejben) a csúcs komponensek nélküli "csúcsra juttatás" fázisába.
Állításod igazolására felhozod a hallási intelligenciát, egy újabb szubjektív emberi tényezőt.
Ha fontossági sorrendről beszélünk, akkor az első helyeken álló, logikusan a legnagyobb hozzáadott értékű elemei kihagyásával hogyan kaphattál kielégítő eredményt?
0+0+0+1+1=5?

Az ilyenek miatt tart még mindig ezen a szinten a kábeles diszkurzus és a jelenség pszichológiája miatt vannak sajtreszelők, papucsok és dekor kellékek az áruházak pénztárai körül.
Már a 70-as évek amerikájában monitorozták az üzletekben tobzódó fogyasztók szokásait. Számukra alkották meg a kasszazónás értékesítési rendszert. Hétvégente milliós hordák lepik el a plázákat, barkácsáruházakat. Tele álmokkal, nagy tervekkel, hogy majd két nap alatt megreformálják a kényelmüket, életterüket... Aztán mikor a termék közelről már nem is olyan jó, vagy túl drága, esetleg az eladó felvilágosítja őket a telepítési/szállítási nehézségekről, egy pillanat alatt omlik össze a nagy házfelújítási projekt. Frusztráltan tolják kifelé az üres bevásárlókocsit és már éppen elkönyvelték, hogy feleslegesen jöttek el, mire a kijárathoz közeledve a feleség megpillant egy székpárna szettet. A férj egy kerámia késkészletet, a gyerek egy mesefigurás tányéralátétet és a kasszához érve már pótolták is a lelki veszteségeket. Nem is kell az a másfél milliós konyhabútor, ha van egy újabb kosárnyi olcsó színes csetreszük.
A mirelit húsgolyóktól és a gépi kólától eltelve elégedetten térnek vissza a békásmegyeri panelba, ahol megállapítják, hogy az új kellékekkel kategóriákkal jobban néz ki a konyha. Máris könnyebben gyullad be a thermoelem hibás karancs tűzhely, kevésbé látványos a felázott pozdorja munkalap és a lehel hűtő is mintha lágyabban állna le.
Héhány hétig. Aztán kezdődik minden elölről.
Úgy gondolom, hogy ennyi írásos sértegetést akkor sem érdemel senki ezen a fórumon, ha esetleg több-kevesebb része illik is rá.
Ez egy technikai hobbi fóruma, egyszerűen nem illik ilyesmivel előhozakodni, amúgy is ha semmilyen épkézláb kábeles (vagy egyéb, de az se megy) tanácsot nem tudsz (vagy nem is akarsz) adni, akkor meg minek bántasz másokat? Ejnye no!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Töki írta:
2021.12.18., szomb. 14:04
Megmondom őszintén, és "Süti-vel" értek egyet. Azért egy ilyen magas minőségű, és drága kábelnek(tudom, ez nézőpont kérdése), nincs minden rendszerben létjogosúltsága. Annak semmi értelmét nem látom, hogy egy-egy készülékhez drágább kábeleket használjunk, mint maga a készülék, pedig láttam rá nem egy példát.
Egy ilyen szintű kábel kipróbálására, vagy ahogy fogalmaztál helyesebben együtt élni vele, a szívem azt mondja igen, biztos nagy élmény lenne, viszont az eszem azt mondja, hogy nem. Mi hasznom van abból, ha szembesít vele, hogyan is képes szólni a rendszerem, egy ilyen csúcsminőségű kábellel kiszolgálva?
Inkább ne forgassa a kést a vesémben, bármennyire is tetszik, nem lehet az enyém, mert számomra elérhetetlen árszintem mozog. Szerintem ez utóbbival vagyunk így egy páran.
Évekkel ez előtt járt nálam kölcsönben egy pár hangsugárzó kábel, ami az akkori rendszerem értékének kb. a felét kitette. Eszméletlenűl jó volt, minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Kb. egy hetet vendégeskedett nálam, és további két hétre volt szükségem, hogy nélküle is legyen kedvem a rendszerem hallgatásához.
Nos, akkor megfogadtam, hogy az ilyen élményektől, mint a másnaposságtól távol tartom magam. Az óta már lett volna több hasonló lehetőségem, de visszautasítottam őket.
Egyszerűen elfogadtam, hogy igen, ilyen szintű kábeleket is gyártanak, de nem én vagyok a célközönség.
Persze, azzal én is egyetértek, hogy mindenhova indokolatlanul nem kell pl Platinumot dugni, viszont nem is a készülékek árának kell eldönteni X kábel létjogosultságát.
Mondok egy példát. A rendszeremben a következőket tekintem "teljesértékű" forráskészüléknek: switch (clock-olt, analóg táppal), zene pc, dac.
Tapasztalatom alapján a switch-be, ami 150k alatt állt meg, ugyanannyira megmutatkoznak a különböző tápkábelek kvalitásai rendszerszinten, mint a másik két készülékben. Ha az általad leírt szerint, a készülék árához arányosítanám a switch-be használt tápkábelt, úgy egy lényegesen butább hangot kapnék. Ezért nem teszem. Ja és igen, volt hogy többszörös árú tápkábelt használtam a switch-hez.
[/quote]

Akkor máshogy fogalmazok. Ha a készülékeim árával(kb. 300e/db) megegyező árú hálózati kábeleket kellene használnom, nem biztos, hogy nyugodt lelkiismerettel tudnék tükörbe nézni.
Erre egyszerű a magyarázat, egy ilyen kábel, még ha meg is éri az árát(szerintem igen), nekem sem az értekítéletembe, sem az anyagi lehetőségeimbe nem fér bele.
Ha a rendszerem bekerülési értékének(kb. 2 mill.) megfelelő összeg állna a rendelkezésemre, akkor talán áldoznék valamennyivel többet kábelekre, de akkor sem ekkora összeget. Inkább készülékekre fordítanam a nagyobb részét.
Azzal együtt, hogy eddig szinte minden kábel okozta változást meghallottam, mégsem bennük keresem a megoldás kulcsát. Lehet, hogy ezzel a hozzáállásommal maradok a "langyos vízben", és nem tudok soha igazán jó hangot elérni a rendszeremmel, de töredelmesen be kell valljam, én a kábelekre sajnálom a legjobban a pénzt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

goldhang írta:
Tényleg van egy fontossági sorrend....
...Sem a lakást, sem az akusztikai körülményeket, sem rendszert nem tudom lecserélni.
Vagy, mert jól érzem magam a jenen környezetemben, amin változtatni nem szeretnék (például az 1-es számú szempont miatt) vagy mert nincs elég pénzem a csúcs kategóriás komponensek megvásárlására.
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.
Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.
Felállítottál egy szubjektív fontossági sorrendet, majd a következő bekezdésedben az első három pontjáról belenyugvóan lemondasz. Az ingyenes hangfaltologatást letudva egyből az utolsóra építesz.
Ezzel eljutottál(fejben) a csúcs komponensek nélküli "csúcsra juttatás" fázisába.
Állításod igazolására felhozod a hallási intelligenciát, egy újabb szubjektív emberi tényezőt.
Ha fontossági sorrendről beszélünk, akkor az első helyeken álló, logikusan a legnagyobb hozzáadott értékű elemei kihagyásával hogyan kaphattál kielégítő eredményt?
0+0+0+1+1=5?

Az ilyenek miatt tart még mindig ezen a szinten a kábeles diszkurzus és a jelenség pszichológiája miatt vannak sajtreszelők, papucsok és dekor kellékek az áruházak pénztárai körül.
Már a 70-as évek amerikájában monitorozták az üzletekben tobzódó fogyasztók szokásait. Számukra alkották meg a kasszazónás értékesítési rendszert. Hétvégente milliós hordák lepik el a plázákat, barkácsáruházakat. Tele álmokkal, nagy tervekkel, hogy majd két nap alatt megreformálják a kényelmüket, életterüket... Aztán mikor a termék közelről már nem is olyan jó, vagy túl drága, esetleg az eladó felvilágosítja őket a telepítési/szállítási nehézségekről, egy pillanat alatt omlik össze a nagy házfelújítási projekt. Frusztráltan tolják kifelé az üres bevásárlókocsit és már éppen elkönyvelték, hogy feleslegesen jöttek el, mire a kijárathoz közeledve a feleség megpillant egy székpárna szettet. A férj egy kerámia késkészletet, a gyerek egy mesefigurás tányéralátétet és a kasszához érve már pótolták is a lelki veszteségeket. Nem is kell az a másfél milliós konyhabútor, ha van egy újabb kosárnyi olcsó színes csetreszük.
A mirelit húsgolyóktól és a gépi kólától eltelve elégedetten térnek vissza a békásmegyeri panelba, ahol megállapítják, hogy az új kellékekkel kategóriákkal jobban néz ki a konyha. Máris könnyebben gyullad be a thermoelem hibás karancs tűzhely, kevésbé látványos a felázott pozdorja munkalap és a lehel hűtő is mintha lágyabban állna le.
Héhány hétig. Aztán kezdődik minden elölről.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:
2021.12.18., szomb. 11:19
Annyira nincs csúcs rendszerem, de azért néhányan biztosan cserélnének velem. Ha jól látom, ezt a tápkábelt újként 600.000 körül meg lehet venni. Az az én elméletem, hogyha eladnám a hangfalamat, és ennyi pénzt hozzátennék, lenne legalább egy fokkal jobb hangsugárzóm, ami nagyobbat dobna a hangon, mint egy kábelcsere Valhalláról egy ilyenre.
Valószínűleg ez az elmélet nem fog soha beigazolódni. Már csak azért sem, mert nem szeretném én is átélni azt az érzést. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 617

Hozzászólás Szerző: Töki »

zoli73 írta:
2021.12.18., szomb. 11:19
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2721

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Töki írta:
2021.12.18., szomb. 08:19
gomolalaci írta:
2021.12.17., pén. 20:59
Négy évvel ezelőtt, amikor újrakezdtem a hifizizést volt pénzem, és megvettem a számomra elérhető legdrágább drótokat. Meghallgatás, válogatás nélkül ugyan abból a márkából. Tesztelgetni nem volt sem időm, sem türelmem. Türelmem most sincs. :D Több mint egymillót költöttem vastag, merev, kezelhetetlen kábelekre. Egyszercsak feltűnt egy addig számomra ismeretlen CSIM (csináld magad) márka, és kipróbáltam. Azóta ezeket használom, (nem hallgatom) és eladtam az összes ,,márkás" drótot.
Gondolom itt mindenki ismeri a HEED Audiót. Zsolt sohasem használt rendszereiben különleges kábeleket. Ennek mi lehet az oka?
Üdv.
Tudom soknak tűnhet 1 mFt egy kábelrendszerre, de sajnos nem az. Pont ez az a kategória, ami kiválthatja sokak csalódottságát és azon ítéleteket, hogy a drágább kábelezés nagy átb@szás, lehúzás. Ebben a kategóriában simán versenyképesek a magyar diy gyártók top kábelei, sőt!
A varázslat ettől feljebb kezdődik és hogy konkrét példával éljek ott van a WireWorld Platinum 7 tápkábele. Számomra ennek a tudása megkérdőjelezhetetlen. Nincs olyan paramétere, ami nem "nagyon jó", de leginkább kiváló.
Erősen javasolnám mindenkinek együttélni egy ilyennel 1-2 hetet, főleg a hitetleneknek.
Mondom ezt úgy, hogy az akusztikám abszolút rendben van. 50m2 helyiségben zenézek, ami alá lett rendelve a zenehallgatásnak, az akusztika, hallgatási pozi és a hangsugárzók elhelyezése tekintetében egyaránt. Az ATC SCM 150 stúdiómonitorokat sem gondolnám gyenge láncszemnek, így talán nem érhet az a vád, hogy máshol sokkal jobban el lehetett volna költeni azt a zsét.
Amit tudok javasolni az, hogy a használt piacon kell nézelődni. A nevezett kábel is fél áron fel szokott bukkanni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2501

Hozzászólás Szerző: supravox »

sutemenyx írta:
2021.12.18., szomb. 10:00
Töki írta:
gomolalaci írta:
Négy évvel ezelőtt, amikor újrakezdtem a hifizizést volt pénzem, és megvettem a számomra elérhető legdrágább drótokat. Meghallgatás, válogatás nélkül ugyan abból a márkából. Tesztelgetni nem volt sem időm, sem türelmem. Türelmem most sincs. :D Több mint egymillót költöttem vastag, merev, kezelhetetlen kábelekre. Egyszercsak feltűnt egy addig számomra ismeretlen CSIM (csináld magad) márka, és kipróbáltam. Azóta ezeket használom, (nem hallgatom) és eladtam az összes ,,márkás" drótot.
Gondolom itt mindenki ismeri a HEED Audiót. Zsolt sohasem használt rendszereiben különleges kábeleket. Ennek mi lehet az oka?
Üdv.
Tudom soknak tűnhet 1 mFt egy kábelrendszerre, de sajnos nem az. Pont ez az a kategória, ami kiválthatja sokak csalódottságát és azon ítéleteket, hogy a drágább kábelezés nagy átb@szás, lehúzás. Ebben a kategóriában simán versenyképesek a magyar diy gyártók top kábelei, sőt!
A varázslat ettől feljebb kezdődik és hogy konkrét példával éljek ott van a WireWorld Platinum 7 tápkábele. Számomra ennek a tudása megkérdőjelezhetetlen. Nincs olyan paramétere, ami nem "nagyon jó", de leginkább kiváló.
Erősen javasolnám mindenkinek együttélni egy ilyennel 1-2 hetet, főleg a hitetleneknek.
Mondom ezt úgy, hogy az akusztikám abszolút rendben van. 50m2 helyiségben zenézek, ami alá lett rendelve a zenehallgatásnak, az akusztika, hallgatási pozi és a hangsugárzók elhelyezése tekintetében egyaránt. Az ATC SCM 150 stúdiómonitorokat sem gondolnám gyenge láncszemnek, így talán nem érhet az a vád, hogy máshol sokkal jobban el lehetett volna költeni azt a zsét.
Amit tudok javasolni az, hogy a használt piacon kell nézelődni. A nevezett kábel is fél áron fel szokott bukkanni.
Persze, hogy megkérdőjelezhetetlen. Tömör OCC ezüstből van, és bár több ér van, nem klasszikus sodrat, közelebb van ahhoz, mintha külön szigeteltek lennének az erek. Valószínűleg az OCC ezüst minősége is kiváló, nem úgy, mint pl némely távolkeleti gyártmány esetén. Ezzel egy jó rendszer, amiben nem torzít semmi, végtelen energiával és sávszélekkel lesz képes megszólalni, nagyon valósághű mikrodinamikával.
De vigyázz, mert ez nálad igaz, és vannak rendszerek ahol ez igaz.
Ugyanakkor ha egy Rotel, Vincent stb erősítő elé, vagy egy gyenge Audio PC elé, vagy egy gyengébb hálózati lejátszó elé teszed már a visszájára sül el, a sávszélek és az energia ugyancsak több lesz, de a hallható torzítás is drasztikusan nőni fog, mert kiemelkedik a mikrodinamika is, ami ezeknél a torzitast jelenti leginkabb.

Ezért nincs legjobb. Sajnos fapacinak ilyen tekintetben igaza van, gyakorlati szempontbol nincs legjobb, ami mindenhol, mindenkinél egyformán jó. Elvi szempontok szerint van legjobb, de ez csak akkor vàlik gyakorlattá is, ha a rendszer többi eleme is ugyancsak jó elvi szempontból.

Az említett márkájú, minőségű cuccokhoz sokkal jobban be tud válni egy fedettebb hangú, de mélyben, testességben gazdag tápolás valamilyen gagyibb sodort rézből vagy ónozott rézből, de nincs is ezzel baj. Egy 100-300k forintos komponenshez nem való egyébként sem milliós kábeleket tenni.
Teljesen ok amit írsz.
Szerintem Ricsi jó szívvel ajànlott egy felsőpolcos kàbelt ami nagy valószínűsèggel szinte mindenhol az erènyeit mutatja.
Egyèbkènt ha sikerül hasznàltban talàlni az tutti vètel.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Töki írta:
gomolalaci írta:
Üdv.
Persze, hogy megkérdőjelezhetetlen. Tömör OCC ezüstből van, és bár több ér van, nem klasszikus sodrat, közelebb van ahhoz, mintha külön szigeteltek lennének az erek. Valószínűleg az OCC ezüst minősége is kiváló, nem úgy, mint pl némely távolkeleti gyártmány esetén. Ezzel egy jó rendszer, amiben nem torzít semmi, végtelen energiával és sávszélekkel lesz képes megszólalni, nagyon valósághű mikrodinamikával.
De vigyázz, mert ez nálad igaz, és vannak rendszerek ahol ez igaz.
Ugyanakkor ha egy Rotel, Vincent stb erősítő elé, vagy egy gyenge Audio PC elé, vagy egy gyengébb hálózati lejátszó elé teszed már a visszájára sül el, a sávszélek és az energia ugyancsak több lesz, de a hallható torzítás is drasztikusan nőni fog, mert kiemelkedik a mikrodinamika is, ami ezeknél a torzitast jelenti leginkabb.

Ezért nincs legjobb. Sajnos fapacinak ilyen tekintetben igaza van, gyakorlati szempontbol nincs legjobb, ami mindenhol, mindenkinél egyformán jó. Elvi szempontok szerint van legjobb, de ez csak akkor vàlik gyakorlattá is, ha a rendszer többi eleme is ugyancsak jó elvi szempontból.

Az említett márkájú, minőségű cuccokhoz sokkal jobban be tud válni egy fedettebb hangú, de mélyben, testességben gazdag tápolás valamilyen gagyibb sodort rézből vagy ónozott rézből, de nincs is ezzel baj. Egy 100-300k forintos komponenshez nem való egyébként sem milliós kábeleket tenni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2501

Hozzászólás Szerző: supravox »

Töki írta:
gomolalaci írta:
Üdv.
Nagyon nagyon ritkân van hasznàlt eladó.
Ez is jelent valamit.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 617

Hozzászólás Szerző: Töki »

gomolalaci írta:
Üdv.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

goldhang
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: goldhang »

Tényleg van egy fontossági sorrend.
Ha és amennyiben nincs dedikált zeneszobánk:
1. a lakberendezés szempontjából megfelelő telepítés
(nekünk "csak" a hobbink, feleségünk számára viszont az "élet második-harmadik legfontosab eleme")
Ha van esetleg mozgásterünk, elérkezünk a 2. legfontosabbhoz.
2. Akusztika
Ide tartozhat bármi, ami akusztika szempontjából javítja a helység "hangját".
Szőnyegek, könyvespolcok, elrejtett hangelnyelők stb.
Az akusztika szerepe SAJNOS mindentől fontosabb.
Mondom ezt úgy, hogy jómagam nem tudok az érdekében tenni jóformán semmit.
Egyszer elhoztam egy hangsugárzót meghallgatni az otthoni környezetembe, mert VARÁZSLATOSAN szólt egy akusztikailag speciálisan kialakított műhelyben.
Hallgathatatlan volt (nem túlzok) az otthonomban.
3. pénztárcához és általános zenei ízléshez választott hifi komponensek
(leegyszerűsítve, teljesen más való a klasszikus zenéhez és a heavy metálhoz)
4. a korlátok figyelembe vétele mellett, optimálisan és tudatosan elhelyezett hangsugárzók
5. és a hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés, ami igenis képes, egy adott rendszer legjobb oldalát megmutatni (és a gyengeségeit szépíteni) a zeneszerető hifista számára.

Szuper, köszönöm!
Sem a lakást, sem az akusztikai körülményeket, sem rendszert nem tudom lecserélni.
Vagy, mert jól érzem magam a jenen környezetemben, amin változtatni nem szeretnék (például az 1-es számú szempont miatt) vagy mert nincs elég pénzem a csúcs kategóriás komponensek megvásárlására.
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.

Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.

Az is előfordul, hogy nincs meg a tanult ismeret, nem tudja még a polgár, mitől szebbül a produktum, mire érdemes figyelni.

De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Ordító hangzásbeli különbségek vannak a kábelek között, számtalanszor voltam ennek anyagi értelemben szomorú elszenvedője, ugyanakkor pedig boldog mennybe menője is.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

A gondolkodás nem megerőltető...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

audioline írta:
2021.12.17., pén. 09:09
Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.

Azt megértem, hogy valakinek markáns véleménye alakult ki az évek alatt. Azt is, ha már nem tulajdonít jelentőséget a kábelezésnek. Pl. Klotz és pipa. Azt már kevésbé, ha akkor is tanáccsal él, ha azzal a "HiFi-s suliba" járó hobbitársnak kedvét szegi, vagy összezavarja. Mert hogy kábelezzünk, de minek. Hülyeség. Ez kicsit olyan, mint ha egy komolyan vehető autós tuning fórumon beírnánk, hogy figyuszmá', semmi értelme annak légterelőnek (jobb izé most nem jut eszembe). Úgy sem ér semmit, minek foglalkozol vele. Nekik a lehelet is számít, mert a "gyermekük" a járgány. Aztán talán majd rájönnek idővel, hogy máshogy kezeljék a dolgot. Vagy nem. Mert neki így kerek a világ. :)
Azért olvasom javaslatodat ráncolt homlokkal, mert ha látnád a levelezésemet, szinte minden üzenetemben megtalálnád azt a mondatot tőlem, hogy "Ne hallgass senkire, csak a saját füledre és csak olyan dolgot vásárolj meg, amit otthon, egyedül ki tudtál próbálni minimum néhány óráig, jobb esetben több napig!" Ezt nyilván nem fogom naponta beírni a fórumba, pláne ebbe a veszélyes topikba, meg mások sem, pedig szerintem sokunknak ez a véleménye. (Talán érdemes lenne egy ilyen hangulatjelet kreálni?) És ha ezt elfogadjuk kiinduló pontnak, máris értelmét veszti az itt folyó viták nagy része, amikre - elítélhető módon - valóban cinikusan szoktam reagálni.

Képzeljük el, hogy néhányan elkezdik itt felsorolni, milyen kábeleket használtak eddig, azok közül mik váltak be, mik szerepeltek le! Garantálom neked, hogy szinte semmi átfedés nem lesz köztük, erre hoztam néhány "cinikus" példát az életemből (ami Rudibának nyilván semmitmondó az ő kábeles kalandjaihoz képest). Azt is írhatnám, hogy tessék venni WireWorld Eclipse Platinum kábeleket (nem feltétlenül tőlem) és ezzel letudjuk a kábeles témát egy életre, de biztosan jön majd valaki, akinél ezek sem váltak be, tud "jobbat" ajánlani, amik meg nálam nem jöttek be és így pörgünk körbe s körbe. Ez egy végtelen kör, amiktől próbálom magam távoltartani és másoknak is ezt javaslom, ha élvezni is szeretnék a zenehallgatást, nem csak tesztanyagként játszanak le néha egy zenei részletet.

Ami számodra összezavarásnak tűnik, az részemről segítség akar lenni. Nyilván nem kell velem mindenben egyetérteni, de biztos vagyok benne, hogy sok zsákutcát, bosszankodást, felesleges pénzköltést meg lehet úszni, ha az ember nem kapkod, nem ül fel minden divathullámnak, nem hallgat mindenkire, pl. nem cseréli le a kábeleit évente az aktuális slágerre, hanem érdemi fejlesztést folytat, pl rendbe teszi a szobáját, megkeresi a hangsugárzó ideális helyét, a feleséggel dacolva odébb tolja a kanapét fél méterrel, vagy jól beállítja a lejátszóját ahelyett, hogy a kábeleket cserélgetné a csodát várva. Ezzel nem azt mondom és nem is gondolom, hogy a kábelek semmit nem számítanak. Minden számít, a kábelek is, de azért van egy fontossági sorrend, amit talán érdemes betartani. De amikor ezt leírom, neked és talán néhány más fórumtársnak is úgy tűnik, el akarom venni a kedvét a játéktól. Akarja a franc, pont hogy élvezetesebbé akarom tenni. Bár ugye mindenki úgy élvez, ahogy tud.

u.i.: Megszegtem a neked tett hallgatási ígéretem, bocsánat! De most legalább leírtam, amit a kérdésről gondolok, így pár hónapig nem kell, aztán majd kezdjük előröl a folyamatot.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6196

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

asebestyen írta:
2021.12.17., pén. 09:54
tonee73 írta:
2021.12.17., pén. 09:38

Maga a topik megnyitása nem lenne nagy dolog, a hiábavalóságát csak egy dolog vetíti előre (pont az, amit sokan kifogásolnak): az emberek többsége már többnyire az igen/nem táborokba vonult (tisztelet a kivételnek)-s én pont azt kétlem, hogy az ezen két táborba nem tartozóak már vennék a fáradságot, hogy megalkossák ezt a kétségkívül alapvető dolgokat tartalmazó topikot.Hiszen ez a téma is relatív: ugyanúgy megtalálhatnánk a "szerintem ez nem alapvető" és "szerintem meg igen" hsz-ek sokaságát.Igen, a normális hangvételű vita tényleg előremutató lenne, de lassan már lámpával kell keresni az ilyen témákat a már említettek miatt.
Igazán rajtunk múlik minden, hogy milyen irányba visszük a dolgokat. Így hagyjuk vagy változtatunk valami talán jobb irányba. Én tartom, hogy az eltérő vélemény nem háború, nem tüzijáték, sőt, nem is rossz. Meg lehet találni a módját, hogy vélemények ütközzenek és ne személyek, esetleg férjenek meg egymás mellett. Ne azt keressük kinek van igaza, ki hallja a tutit, milyen a jó vagy a legjobb rendszer, kábel, erősítő, hanem azt mutassuk meg, milyen utak vannak, és ott mire lehet számítani.
Persze, ez nyilvánvaló és abszolúte értem amit mondasz.Én sem azt vitatom, hogy az eltérő vélemények rosszak, hanem azt kétlem, hogy háború nélkül véghez lehetne vinni a tervet. gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

tonee73 írta:
2021.12.17., pén. 09:38

Maga a topik megnyitása nem lenne nagy dolog, a hiábavalóságát csak egy dolog vetíti előre (pont az, amit sokan kifogásolnak): az emberek többsége már többnyire az igen/nem táborokba vonult (tisztelet a kivételnek)-s én pont azt kétlem, hogy az ezen két táborba nem tartozóak már vennék a fáradságot, hogy megalkossák ezt a kétségkívül alapvető dolgokat tartalmazó topikot.Hiszen ez a téma is relatív: ugyanúgy megtalálhatnánk a "szerintem ez nem alapvető" és "szerintem meg igen" hsz-ek sokaságát.Igen, a normális hangvételű vita tényleg előremutató lenne, de lassan már lámpával kell keresni az ilyen témákat a már említettek miatt.
Igazán rajtunk múlik minden, hogy milyen irányba visszük a dolgokat. Így hagyjuk vagy változtatunk valami talán jobb irányba. Én tartom, hogy az eltérő vélemény nem háború, nem tüzijáték, sőt, nem is rossz. Meg lehet találni a módját, hogy vélemények ütközzenek és ne személyek, esetleg férjenek meg egymás mellett. Ne azt keressük kinek van igaza, ki hallja a tutit, milyen a jó vagy a legjobb rendszer, kábel, erősítő, hanem azt mutassuk meg, milyen utak vannak, és ott mire lehet számítani.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2021.12.17., pén. 09:29

Az audió egy életre szóló hobbi. Utakat lehet és kell végigjárni, talán a te utad jelzi a legjobban, hogy ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe. De minden egyes lépésnek megvan a saját öröme és, ha jól döntöttél a haszna. Senki nem tud ösvényt - szerencsére - a végső megoldáshoz!
Elfelejted, hogy sokan nem célként, hanem eszközként tekintenek a HiFi-re. Szerintem ők vannak (sokkal) többen. Ők nem akarnak évekig bolyongani. Állnak a kirakat előtt és fogalmuk nincs - honnan is lenne - , hogy a kis pénzükért mik a lehetőségek, amik közül választhatnak? Akik kifejezetten hifizni szeretnének, ők általában nem igénylik a segítséget, mert ők élvezik a csere-berét, vagy pont azt élvezik az egészben. Gondolom én, de lehet tévedek.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6196

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

asebestyen írta:
2021.12.17., pén. 09:26

Ezért is lett volna jó az a HiFi FAQ, ahol egy vázat, gerincet lehetne adni az alapokra vonatkozóan a teljesen kezdőknek. Összefüggéseket megvilágítani, hogy az egyes rendszerelemek miként fognak egy egységet alkotni vagy épp mitől nem fognak összeállni soha. Tudom, tudom, ez nagyon idealista gondolat, de azért érdekes, hogy szinte bármilyen más témájú fórumon ezt ki lehet izzadni, itt valamiért nem. Pedig egy érdekes folyamat lenne a megalkotása is, ahol a normális hangnemű vita kifejezetten előremutató lehetne. Nem arra gondolok, hogy konkrét típusajánlót kéne csinálni, véletlenül sem, pont ellenkezőleg, perspektívákat adni, amiből lehet választani, de azért világosan körvonalazza mi várható pro és kontra.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

asebestyen írta:
2021.12.17., pén. 09:07
Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.
Szerintem az alábbi szempontok vannak a kezdő hifistának az első kábeléhez: pénztárca (első helyen van!), szimpátia, marketing alapján ismeret, rábeszélik a boltban, ahol a többi cuccot vette, mert ott azt forgalmazzák, idejön és olvasgat mások tapasztalatairól.
Nagyon sok múlhat a véletleneken. Van pár gyártó, amikről jókat olvastam, de sosem volt olyan kábelem, mert megálltam itt, ahol most tartok. El kell jutni ide: ennyi pénzért csak mást kapok, jobbat nem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

asebestyen írta:
2021.12.17., pén. 09:07

Van az országban elérhető kábel márka vagy gyártó, ahogy tetszik, mondjuk 100. Mindnek van kábel fajtánként több típusa. Honnan tudja emberünk, hogy melyiket érdemes egyáltalán kipróbálni a sok 100 féle közül, illetve kipróbált már 50 félét, honnan tudhatja, a másik 50 nem lenne-e mind jobb, mint az első 50-ből a legjobb?
Az audió egy életre szóló hobbi. Utakat lehet és kell végigjárni, talán a te utad jelzi a legjobban, hogy ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe. De minden egyes lépésnek megvan a saját öröme és, ha jól döntöttél a haszna. Senki nem tud ösvényt - szerencsére - a végső megoldáshoz!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”