Az audió egy életre szóló hobbi. Utakat lehet és kell végigjárni, talán a te utad jelzi a legjobban, hogy ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe. De minden egyes lépésnek megvan a saját öröme és, ha jól döntöttél a haszna. Senki nem tud ösvényt - szerencsére - a végső megoldáshoz!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 09:07
Van az országban elérhető kábel márka vagy gyártó, ahogy tetszik, mondjuk 100. Mindnek van kábel fajtánként több típusa. Honnan tudja emberünk, hogy melyiket érdemes egyáltalán kipróbálni a sok 100 féle közül, illetve kipróbált már 50 félét, honnan tudhatja, a másik 50 nem lenne-e mind jobb, mint az első 50-ből a legjobb?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7573
Ezért is lett volna jó az a HiFi FAQ, ahol egy vázat, gerincet lehetne adni az alapokra vonatkozóan a teljesen kezdőknek. Összefüggéseket megvilágítani, hogy az egyes rendszerelemek miként fognak egy egységet alkotni vagy épp mitől nem fognak összeállni soha. Tudom, tudom, ez nagyon idealista gondolat, de azért érdekes, hogy szinte bármilyen más témájú fórumon ezt ki lehet izzadni, itt valamiért nem. Pedig egy érdekes folyamat lenne a megalkotása is, ahol a normális hangnemű vita kifejezetten előremutató lehetne. Nem arra gondolok, hogy konkrét típusajánlót kéne csinálni, véletlenül sem, pont ellenkezőleg, perspektívákat adni, amiből lehet választani, de azért világosan körvonalazza mi várható pro és kontra.audioline írta: ↑2021.12.17., pén. 09:09@cables
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...Újra elszomorítalak néhány semmitmondó gondolattal.
@fapaci
"...annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól."
Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.
Azt megértem, hogy valakinek markáns véleménye alakult ki az évek alatt. Azt is, ha már nem tulajdonít jelentőséget a kábelezésnek. Pl. Klotz és pipa. Azt már kevésbé, ha akkor is tanáccsal él, ha azzal a "HiFi-s suliba" járó hobbitársnak kedvét szegi, vagy összezavarja. Mert hogy kábelezzünk, de minek. Hülyeség. Ez kicsit olyan, mint ha egy komolyan vehető autós tuning fórumon beírnánk, hogy figyuszmá', semmi értelme annak légterelőnek (jobb izé most nem jut eszembe). Úgy sem ér semmit, minek foglalkozol vele. Nekik a lehelet is számít, mert a "gyermekük" a járgány. Aztán talán majd rájönnek idővel, hogy máshogy kezeljék a dolgot. Vagy nem. Mert neki így kerek a világ. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
@cables
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...
Újra elszomorítalak néhány semmitmondó gondolattal.
@fapaci
"...annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól."
Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.
Azt megértem, hogy valakinek markáns véleménye alakult ki az évek alatt. Azt is, ha már nem tulajdonít jelentőséget a kábelezésnek. Pl. Klotz és pipa. Azt már kevésbé, ha akkor is tanáccsal él, ha azzal a "HiFi-s suliba" járó hobbitársnak kedvét szegi, vagy összezavarja. Mert hogy kábelezzünk, de minek. Hülyeség. Ez kicsit olyan, mint ha egy komolyan vehető autós tuning fórumon beírnánk, hogy figyuszmá', semmi értelme annak légterelőnek (jobb izé most nem jut eszembe). Úgy sem ér semmit, minek foglalkozol vele. Nekik a lehelet is számít, mert a "gyermekük" a járgány. Aztán talán majd rájönnek idővel, hogy máshogy kezeljék a dolgot. Vagy nem. Mert neki így kerek a világ. :)
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...

@fapaci
.
Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.
Hátha vannak olyan támpontok, amibe lehet kapaszkodni, hogy legyen már egy előszűrés, ha érted mire gondolok.
- asebestyen
- V.I.P.
Minden sorodat elolvastam, Rudi bácsi, az utolsót is. Értem, hogy otthoni próbával kell vásárolni. Van az országban elérhető kábel márka vagy gyártó, ahogy tetszik, mondjuk 100. Mindnek van kábel fajtánként több típusa. Honnan tudja emberünk, hogy melyiket érdemes egyáltalán kipróbálni a sok 100 féle közül, illetve kipróbált már 50 félét, honnan tudhatja, a másik 50 nem lenne-e mind jobb, mint az első 50-ből a legjobb?cables írta: ↑2021.12.17., pén. 08:57Senki sem tudhatja, hogy egy adott rendszerben, melyik kábel a nyerő. Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. Neked a Supra kábelek váltak be. Másnak másfélék. Olvasd el még egyszer én mit írtam a beírás végén!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 08:15
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi.
Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Senki sem tudhatja, hogy egy adott rendszerben, melyik kábel a nyerő. Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. Neked a Supra kábelek váltak be. Másnak másfélék. Olvasd el még egyszer én mit írtam a beírás végén!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 08:15
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi.
- asebestyen
- V.I.P.
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi. A márkenév ugye nem, a külcsín nem, az anyaghasználat nem, komoly felépítés és az abból következő zavarvédelem és csillapítás nem, ár sem, de akkor egy átlagos, most az első komolyabb rendszerét összerakó emberke kitől és milyen kábeleket kérjen otthoni próbára? Mennyi kábelt próbáljon ki, mire otthon jó döntést tud hozni? És ugye a legfontosabb, hogy egyáltalán milyen tájékozódási pontokat tudsz adni neki, nehogy eltévedjen.cables írta: ↑2021.12.17., pén. 07:52Tegnap valóságos tűzijáték volt ebben a topikban. A közismert hozzászólók egymást túllicitálva vitáztak semmitmondó beírásokkal cáfolva a másik semmitmondó beírásait. Pedig lenne miről beszélni jó és rossz egyaránt.
Egy kicsit talán az én megosztó jelenlétemnek is köszönhetően kikopott az AVX közbeszédből a "szép kábel" mint elismerő jelző. Sokan rájöttek arra, hogy minden, ami a "szépség" miatt kerül egy kábelre: csili-vili köpeny, külső fém gyűrű stb. mind ront a hangzáson. A kábelek a készülékek mögött vannak, így semmi sem indokolja, hogy a hang rovására érdemes azokat szebbé tenni.
Ami mostanában lett divat: olcsó és drága kábelről beszélni, a minőség jelzőjeként. Ez is elég veszélyes dolog. A kábel minőségének ugyanis nincs közvetlen kapcsolata az árral. Amikor elkezdtem kábeleket készíteni egy okos ember azt mondta: Csinálhat bármilyen kábelt, egy a lényeg, drágán adja. Az embereknek nincs fülük a zenéhez, és ami drága arról elhiszik, hogy jó is.
A kábel drágasága nemcsak erre jó. Ha valaki érdeklődik a kábel ára iránt meg lehet mondani a csillagászati árat, azonnal hozzátéve, hogy most viszont akcióval 30% vagy akár 50%-al is olcsóbb, tehát nagyon érdemes megvenni. Ennek sokan felülnek, mert mindenki szeret jól járni egy vásárlásnál.
Nem lehet elégszer leírni, hogy kábel, de bármi más audio eszköz vásárlásakor ragaszkodni kell a saját rendszerben történő meghallgatásra, és ennek során csak a saját hallásunkra kell hagyatkozni, mentesítve magunkat minden előítélettől, vagy reklám szlogentől.
Tegnap valóságos tűzijáték volt ebben a topikban. A közismert hozzászólók egymást túllicitálva vitáztak semmitmondó beírásokkal cáfolva a másik semmitmondó beírásait. Pedig lenne miről beszélni jó és rossz egyaránt.
Egy kicsit talán az én megosztó jelenlétemnek is köszönhetően kikopott az AVX közbeszédből a "szép kábel" mint elismerő jelző. Sokan rájöttek arra, hogy minden, ami a "szépség" miatt kerül egy kábelre: csili-vili köpeny, külső fém gyűrű stb. mind ront a hangzáson. A kábelek a készülékek mögött vannak, így semmi sem indokolja, hogy a hang rovására érdemes azokat szebbé tenni.
Ami mostanában lett divat: olcsó és drága kábelről beszélni, a minőség jelzőjeként. Ez is elég veszélyes dolog. A kábel minőségének ugyanis nincs közvetlen kapcsolata az árral. Amikor elkezdtem kábeleket készíteni egy okos ember azt mondta: Csinálhat bármilyen kábelt, egy a lényeg, drágán adja. Az embereknek nincs fülük a zenéhez, és ami drága arról elhiszik, hogy jó is.
A kábel drágasága nemcsak erre jó. Ha valaki érdeklődik a kábel ára iránt meg lehet mondani a csillagászati árat, azonnal hozzátéve, hogy most viszont akcióval 30% vagy akár 50%-al is olcsóbb, tehát nagyon érdemes megvenni. Ennek sokan felülnek, mert mindenki szeret jól járni egy vásárlásnál.
Nem lehet elégszer leírni, hogy kábel, de bármi más audio eszköz vásárlásakor ragaszkodni kell a saját rendszerben történő meghallgatásra, és ennek során csak a saját hallásunkra kell hagyatkozni, mentesítve magunkat minden előítélettől, vagy reklám szlogentől.
Én naivan azt gondoltam valaha, hogy ebben a topicban pont valami hasonló kérdésekről lenne érdemes társalogni.Aszpirin írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:33Írtam itt lelkesen a korábban általad is árult WW MicroPlatinum Eclipse 7-ről, itt ebben a topikban, vissza lehet keresni, hát ne tudd meg, milyen vitát váltott ki.
Szóval pont ott vagyok az igen/nem és fekete/fehér között elhelyezkedő, valószínűleg népes "szürke" táborban, akiknek szerintem lehetne itt még mondanivalójuk... ha nem éreztetné velük mindig valamelyik tábor, hogy inkább hallgassanak.
Valószínűleg vannak jó ár/érték arányú kábelek, vannak olyanok, amik bizonyos erősítőkhöz jobban passzolnak, mint mások (én. pl. sokáig használtam Creek-DNM párost), vannak drága kábelek, amiket mégis érdemes lehet megvenni, és nyilván vannak csalódások, túlárazott drótok stb. Volt 2 hangfalkábelem, amiket néhány havonta cserélgettem, mert nem tudtam eldönteni, hogy jobb-e a másik, vagy csak kicsit más. Azóta egy harmadikat használok.

Lenne értelme ilyenekről olvasni, de arról itt biztosan nem érdemes fecserészni, hogy a kábeleknek semmi hatása nincs a hangra. Aki nem hallja, azt nem érdemes győzködni, de legalább örülhet, hogy egy gonddal kevesebb, némi pénzmaggal meg több, hiszen elég a pc-drót is.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Látom sikerült elérni a politikai retorika szintjét. Hadd gratuláljak!
Gondolom a VIP ranggal ez együttjár.., ja nem, van akinél nem!
Gondolom a VIP ranggal ez együttjár.., ja nem, van akinél nem!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Kritikáid egy részét magamra veszem, akár meg is nevezhettél volna célozgatás helyett, nincs ebből harag, mert szerintem igazad van, tényleg felesleges és indokolatlan ez a szócséplés, amit toltunk ma néhányan. (Bár Te is inkább ezt választottad zenehallgatás helyett.) De annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól. Ígérem, nem reagálok rá.
Tudom, hogy szőrszálhasogatás, de ezek kvalitatív lépcsőfokok, a mértékegysége valójában a BG.

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
A dolog érdekessége, hogy senki sem szorít pisztolyt az "Akik" fejéhez, hogy márpedig kötelezően olvasd a mindenféle véleményt - hüj'eséget -, mégis követik, olvassák, vitáznak. Kinek jó ez? Miért nem hallgatnak inkább zenét - vagy tudom is én mi egyebet tehetnének - az ezzel töltött idő helyett?!

.
Még a 2000-es években volt egy hifi-üzlet a Lurdi-házban. Elég profi volt, süketszobával, drága cuccokkal. Bementem, leültettek egy több milliós hangfalpár elé, milliós erősítő, lejátszó. Hát csodálatosan szólt... aztán átrakták kicsit gyengébbre, nekem az is csodálatosan szólt... aztán visszamentünk még egy-két szintet, ott már hallottam különbséget a két hangfal között. Ezért maradt a Dali Ikon 8, amit most se bántam meg és nem cseréltem le... az én fülemnek az jó volt, a jobb hangfalat meg nem hallottam jobbnak... a szubjektív dolgoknak óriási hatása van... később autodidakta módon cserélgettem kábelt, tápkábelt (tesztek, vélemények alapján), valójában mind javítottak a hangképen, van amelyik kevésbé, volt amelyik jobban... számomra. Másnak meg nem annyira... nincs ezzel gond.
Én csak azt nem szeretem, ha jön egy fórumtárs és elmondja nekem, hogy az ő fülével, az ő szobájában, az ő konfigján, az ő kábeleivel szerinte x vagy y elem biztos nem lesz jó (vagy biztos jó lesz) nekem...
Én csak azt nem szeretem, ha jön egy fórumtárs és elmondja nekem, hogy az ő fülével, az ő szobájában, az ő konfigján, az ő kábeleivel szerinte x vagy y elem biztos nem lesz jó (vagy biztos jó lesz) nekem...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV
Aki túlélték Hififalvát (fiatalabbak kedvéért hificity) azok már bele se mentek ezekbe a háborúkba, mivel már bőven rendelkeztek az utóbbi képességekkel.

Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
a "nagyságrend", a "szint" és a "kategória"

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ez most már kötekedésnek hathat részemről, de mi az, hogy "hallható"? Ez nagyon messze van egy egzakt jelzőtől. Pontosan ezért adtam azt a választ, a válasz leginkább azon múlik, ki a hallgató.
Tovább kötekszem. A hallható változásnak mi a mértékegysége? Szerintem nincs két ember ezen a bolygón, aki azonos választ adna a kérdésedre. A topik habosítására persze tökéletes a felvetés.De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben.
Micsoda mázlista!Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5995
Először is: én úgy kérdeztem, hogy "okozhatnak-e hallható különbséget" - nézz csak nyugodtan vissza, mert a "hallható" nem egészen elhanyagolható a kérdésben....
Nos erre a kérdésre:
3. attól függ, milyen (pl. milyen geometriájú / felépítésű, milyen anyagú, milyen csatlakozókkal ellátott, stb) kábel, milyen szerepkörben, milyen környezetben, milyen hangmodellezésel (digitális, analóg) és kismillió egyéb szempont.
De igazad van neked is: igen, most már látom, hogy miért szorítottál majdnem sarokba: zárt kérdésre elvileg csak igen vagy nem lehet a válasz, és a kérdést zárt módon foglamaztam meg. Elnézést érte, ez a fajta slendriánság veled szemben nem megengedhető :)
De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben. Ha így tesszük fel akkor a "nulla" és a szubjetív "ég és föld" között is van egy halom átmenet. A kérdésben izgalmasabb al-esetek már körvonalazódtak: tápkábelek, digitális jelet közvetítő kábelek, sőt, hibatűrő protokollal megvalósított kommunikávióban szereplő (pl. ethernet-) kábelek, stb.
A többi, nem idézett résszel nagyjából egyetértek.
Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Hozzászólásodban többször is szóvá tetted a terelést, ebből nekem az jött le, hogy számodra nem kedves ez az irány. Ha félreértettem, bocsánat!
Ismét kérdezem, miként lehet egy kérdésre válaszolni, ami úgy kezdődik, hogy "Okozhatnak-e különbséget..."??? A lehetséges opciók:tudom, hogy hosszúak az irományaim, és látom, hogy emiatt nem is olvasod el. Ha ugyan megtetted volna, akkor nem kérdeznéd, hogy szerintem csak igen/nem-mel lehet-e válaszolni a kérdésre.
1. Igen
2. Nem
3. ???
Bizonyára Te is végig olvastad a szövegem, így láttad, hogy adtam egy lehetséges választ.
A részemről is vágyott magas vitakultúra része az is, hogy különbséget teszünk az ironizálás, poénkodás és a (túl)komoly megnyilvánulások között, mert ha ezeket keverjük, mindenki támadható lesz.Abban a vitakultúrában lenne helye az "évente 3 milliószor feltett kérdés"-nek, főleg úgy, hogy szerintem nagyon komoly - még objektívnek is mondható - aspektusokból nem volt körbejárva, legalábbis az elmúlt 4 évben, és itt szakemberek is vannak, akik igazán szakmai érveket is felhozhatnának a pusztán nyerő és valamelyik tábornak népszerű erős retorika mellett.
Hol tetszett lenni az elmúlt 20 évben? A múltban voltak itt komoly szakmai eszmefuttatások régebben kábeles kérdésekben (is), de a hozzászólásokat és a hozzászólókat egyaránt elsöpörte az általad is említett két szubjektivista tábor, akik bár ellentétes álláspontot képviselnek, viselkedésük azonos és leginkább egy éhes farkasfalkáéra hasonlít. A szakik száműzése, karaktergyilkolászása óta szerintem nem lehet irónia nélkül nyilatkozni az érintett témákban. Miért lenne kedve egy szakembernek laikusok között védenie szakmai álláspontját, ezzel célkeresztet rajzolnia a saját homlokára? Ebből csak rosszul lehet kijönni, azonnal szétcincálják az embert, ezt én is megtapasztaltam párszor. Vallom, hogy szakmai vitának kizárólag szakmai felületeken, szakmai társaságban van értelme.
Üdv a klubban, melynek jó ideje tagja vagyok magam is! De hidd el, van abban pozitívum is, ha bizonyos körök hülyének néznek.Én biztosan nem vagyok sem feltétlen hívő, sem tgagdó, így mindkét tábor kb hülyének néz.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ezt privátban.asebestyen írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:42Engem egyébként melyik táborba sorolsz a Faló válasz posztodban említettek közül?![]()
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- asebestyen
- V.I.P.
Engem egyébként melyik táborba sorolsz a Faló válasz posztodban említettek közül?Aszpirin írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:36Biztos vagyok benne, hogy annyira már ismersz, hogy nem a véletlen művének tulajdonítod ezt. De jó hogy észrevettedasebestyen írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:26Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém.![]()
![]()
![]()

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Biztos vagyok benne, hogy annyira már ismersz, hogy nem a véletlen művének tulajdonítod ezt. De jó hogy észrevettedasebestyen írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:26Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém.![]()

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Számtalanszor szóvá tetted, hogy nem szereted ha kisarkítják vagy kifordítják a szavaidat, vagy ha éppen olyan dolgot tulajdonítanak Neked, amit nem írtál/mondtál. Na, ennek fényében nézd meg, kérlek azt is, amit te a fenti idézetben írtál.
1. soha nem mondtam, hogy csak erről szabad nyilatkozni. Megpróbáltam visszaterelni a csúfolódásból és ironizálgatásból az eredeti téma irányába az értekezést.
2. tudom, hogy hosszúak az irományaim, és látom, hogy emiatt nem is olvasod el. Ha ugyan megtetted volna, akkor nem kérdeznéd, hogy szerintem csak igen/nem-mel lehet-e válaszolni a kérdésre. Pont az tenné érdekessé ezt a vitát, ha nem próbálnuk elvinni a fekete/fehér - igen/nem irányba (érdekes módon ezt is mindig hangsúlyozod), sem az iróniába fullasztani. Természetesen ez is magánvélemény.
3. nem hiszem, hogy lényeges, hogy mit tartok elfogadhatónak - de leírom: "egyszerű fórumozóként" nem az határozza meg számomra az elfogadható választ, hogy egyetértek-e vele vagy sem. Sokkal inkább a stílusa. Szeretnék egyfajta vitakultúrát, de az annyira ideálisnak tűnik itt, hogy feladtam már a reményt. Abban a vitakultúrában lenne helye az "évente 3 milliószor feltett kérdés"-nek, főleg úgy, hogy szerintem nagyon komoly - még objektívnek is mondható - aspektusokból nem volt körbejárva, legalábbis az elmúlt 4 évben, és itt szakemberek is vannak, akik igazán szakmai érveket is felhozhatnának a pusztán nyerő és valamelyik tábor számára népszerű erős retorika mellett. Ilyenek is vannak ugyan, de nagyon ritkán.
Valahogy mindig az az érzésem, hogy szélsőségesen ellentétes táborokban folyik a gondolkodás kb. "kábelhívők" és "kábeltagadók", ahol az egyik táborban nincs az a pénz, amit ne lenne érdemes egy tápkábelért is kiadni, a másik oldal szerint pedig nincs különbség a Mediamarkt-os avagy PC-kábelek és a többmilliós kábelek között. Szerintem pedig az AVX-esek jó nagy része (nem tudom, hogy többsége-e) egyikbe se tartozik eme két tábor közül - csakhát nehezen jut szóhoz.
Én biztosan nem vagyok sem feltétlen hívő, sem tgagdó, így mindkét tábor kb hülyének néz. Ha leírom, hogy egy kb hárommillió forint összértékű rendszerben egy kevesebb, mint 40ezer forintba kerültek a hangfalkábeleim, és már 3 éve megelégedéssel használom őket, akkor az egyik tábor néz hülyének. Ha meg azt írom le, hogy vettem ebbe a rendszerbe 25ezer forintért egy összekötőt, és bizony szerintem pont akkora változást hozott pozitív irányba, amekkora számomra indokolttá teszi ebbe a rendszerben az árát, akkor a másik tábor néz hülyének. Ha pedig azt írom le, hogy 10ezer forintos tápkábeleket használok, akkor mindkét tábor hülyének néz.
Írtam itt lelkesen a korábban általad is árult WW MicroPlatinum Eclipse 7-ről, itt ebben a topikban, vissza lehet keresni, hát ne tudd meg, milyen vitát váltott ki. Semmit nem írtam az áráról, de a "kábeltagadók" máris milliós árakat vizionáltak pusztán a neve alapján, és máris egymásnak feszült a két szélsőség, rögtön jött a nagy kábel-összeesküvés... Pedig szerintem - mondom, szerintem, az én rendszeremben - az is megérte az árát - és Te is tudod, hogy messze nem egy milliós kábelről van szó, és azt is elárultam már, hogy az eddig egy kábelért általam kifizetett legnagyobb összeg 65 ezer forint volt.
Szóval pont ott vagyok az igen/nem és fekete/fehér között elhelyezkedő, valószínűleg népes "szürke" táborban, akiknek szerintem lehetne itt még mondanivalójuk... ha nem éreztetné velük mindig valamelyik tábor, hogy inkább hallgassanak.
Biztos lesznek páran, akik össze is kacsintanak majd Veled, meg is tudnám tippelni kik, szerintem nagyot nem is tévednék.
Szerintem nincs semmiféle evidencia. Vannak látásmódok, hozzáállások. Nekem a Heedhez is az Audio Note ezüstöt ajánlotta Soundmania, ha meg szeretném tudni, valójában mit is hallgatok, mit tudnak a készülékeim. Abban az Audio-PC-ben, amit hallgatok, olyan tápkábel volt, aminek az ára nagyságrendileg a gép árával egy szinten van. Olyan 1000 példát tudnék hozni csak abból az időből, mikor én tapogatóztam kábel ügyben akár. :)
Én is hallok különbséget kábelek között, sajnos tápkábelek között is, pedig annak nem örülök, mert azt nem nagyon tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért. Mégis hallom sajnos. Valószínűleg azért hallom, mert kellő ideig kondícionáltam a hallásom (vagy csak a tudatom?) az ilyen jellegű nüanszok detektálására. Tartok tőle, nem vagyok vele előrébb.
Ha úgy érzed, nagyon tereltem, töröld a posztom a fenébe nyugodtan. :)
- asebestyen
- V.I.P.
Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém.Aszpirin írta: ↑2021.12.16., csüt. 13:15
Igen, és sajnálom aki ezt teszi, de hadd jegyezzem meg, hogy ez megint egy terelés a népszerű irónikusan-összekacsintós irányba.
A vita eredetileg nem arról szólt - amibe mindig mégis valaki eltereli - hogy mivel érdemes kezdeni, ha valaki nem a "keresett hang"-ot kapja a rendszeréből.
Hanem hogy okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni??? És még itt is speciálisan hangfalkábelből indult ki.
Persze ebből megint -mint mindig - el lehet terelni a témát abba az irányba, hogy szarból nem építesz várat kábelekkel sem...
Szóval még mielőtt itt a többiekkel győzelmi táncot jártok a parázsból közösen lánngá fújt tábortüzetek körül, csak szólok, hogy nem ez volt a vita tárgya, mert ez már elég régóta evidencia szerintem itt az AVX-en is.
Csak hogy leszögezzem az én álláspontomat: a kábelek - "szerepkörüktől" is függő mértékebn - az n-edik prioritású szereplők az összjátékban, amelyekkel - most Lacát plagizálom - "finomhangolni" lehet, de világot megváltani biztosan nem.
A finomhangolás lehetőségét is vitatják sokan, és ez az, amivel már nem értek egyet.
Mindeközben pedig valószínűleg egyike vagyok a legnagyobb csóróknak itt kábelek terén. :-)

Szerintem nincs semmiféle evidencia. Vannak látásmódok, hozzáállások. Nekem a Heedhez is az Audio Note ezüstöt ajánlotta Soundmania, ha meg szeretném tudni, valójában mit is hallgatok, mit tudnak a készülékeim. Abban az Audio-PC-ben, amit hallgatok, olyan tápkábel volt, aminek az ára nagyságrendileg a gép árával egy szinten van. Olyan 1000 példát tudnék hozni csak abból az időből, mikor én tapogatóztam kábel ügyben akár. :)
Én is hallok különbséget kábelek között, sajnos tápkábelek között is, pedig annak nem örülök, mert azt nem nagyon tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért. Mégis hallom sajnos. Valószínűleg azért hallom, mert kellő ideig kondícionáltam a hallásom (vagy csak a tudatom?) az ilyen jellegű nüanszok detektálására. Tartok tőle, nem vagyok vele előrébb.
Ha úgy érzed, nagyon tereltem, töröld a posztom a fenébe nyugodtan. :)
Ebben a témában kb. annyira van egyetértés, mint a kábelek jelentőségében...

.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Nincs legfontosabb. Minden nagyjabol egyenlően számít, de minden egy kicsit másként.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek