Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Tényleg van egy fontossági sorrend.
Ha és amennyiben nincs dedikált zeneszobánk:
1. a lakberendezés szempontjából megfelelő telepítés
(nekünk "csak" a hobbink, feleségünk számára viszont az "élet második-harmadik legfontosab eleme")
Ha van esetleg mozgásterünk, elérkezünk a 2. legfontosabbhoz.
2. Akusztika
Ide tartozhat bármi, ami akusztika szempontjából javítja a helység "hangját".
Szőnyegek, könyvespolcok, elrejtett hangelnyelők stb.
Az akusztika szerepe SAJNOS mindentől fontosabb.
Mondom ezt úgy, hogy jómagam nem tudok az érdekében tenni jóformán semmit.
Egyszer elhoztam egy hangsugárzót meghallgatni az otthoni környezetembe, mert VARÁZSLATOSAN szólt egy akusztikailag speciálisan kialakított műhelyben.
Hallgathatatlan volt (nem túlzok) az otthonomban.
3. pénztárcához és általános zenei ízléshez választott hifi komponensek
(leegyszerűsítve, teljesen más való a klasszikus zenéhez és a heavy metálhoz)
4. a korlátok figyelembe vétele mellett, optimálisan és tudatosan elhelyezett hangsugárzók
5. és a hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés, ami igenis képes, egy adott rendszer legjobb oldalát megmutatni (és a gyengeségeit szépíteni) a zeneszerető hifista számára.
Kiráz a hideg amikor azt mondja valaki, hogy ha a "kábelekkel kell a hibákat javítani, akkor ott baj van a rendszerrel".
Szuper, köszönöm!
Sem a lakást, sem az akusztikai körülményeket, sem rendszert nem tudom lecserélni.
Vagy, mert jól érzem magam a jenen környezetemben, amin változtatni nem szeretnék (például az 1-es számú szempont miatt) vagy mert nincs elég pénzem a csúcs kategóriás komponensek megvásárlására.
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.
Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.
Előfordul, hogy nem elég jó a hallás.
Az is előfordul, hogy nincs meg a tanult ismeret, nem tudja még a polgár, mitől szebbül a produktum, mire érdemes figyelni.
De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Ordító hangzásbeli különbségek vannak a kábelek között, számtalanszor voltam ennek anyagi értelemben szomorú elszenvedője, ugyanakkor pedig boldog mennybe menője is.
Ha és amennyiben nincs dedikált zeneszobánk:
1. a lakberendezés szempontjából megfelelő telepítés
(nekünk "csak" a hobbink, feleségünk számára viszont az "élet második-harmadik legfontosab eleme")
Ha van esetleg mozgásterünk, elérkezünk a 2. legfontosabbhoz.
2. Akusztika
Ide tartozhat bármi, ami akusztika szempontjából javítja a helység "hangját".
Szőnyegek, könyvespolcok, elrejtett hangelnyelők stb.
Az akusztika szerepe SAJNOS mindentől fontosabb.
Mondom ezt úgy, hogy jómagam nem tudok az érdekében tenni jóformán semmit.
Egyszer elhoztam egy hangsugárzót meghallgatni az otthoni környezetembe, mert VARÁZSLATOSAN szólt egy akusztikailag speciálisan kialakított műhelyben.
Hallgathatatlan volt (nem túlzok) az otthonomban.
3. pénztárcához és általános zenei ízléshez választott hifi komponensek
(leegyszerűsítve, teljesen más való a klasszikus zenéhez és a heavy metálhoz)
4. a korlátok figyelembe vétele mellett, optimálisan és tudatosan elhelyezett hangsugárzók
5. és a hifi komponensek hibáihoz és erősségeihez választott kábelezés, ami igenis képes, egy adott rendszer legjobb oldalát megmutatni (és a gyengeségeit szépíteni) a zeneszerető hifista számára.
Kiráz a hideg amikor azt mondja valaki, hogy ha a "kábelekkel kell a hibákat javítani, akkor ott baj van a rendszerrel".
Szuper, köszönöm!
Sem a lakást, sem az akusztikai körülményeket, sem rendszert nem tudom lecserélni.
Vagy, mert jól érzem magam a jenen környezetemben, amin változtatni nem szeretnék (például az 1-es számú szempont miatt) vagy mert nincs elég pénzem a csúcs kategóriás komponensek megvásárlására.
Azaz, komoly szerepe van a kábelekkel való "csúcsra juttatás" folyamatának.
Mindez természetesen akkor igaz, ha van fül és hallási inteligencia a különbözőségek felismerésére.
Előfordul, hogy nem elég jó a hallás.
Az is előfordul, hogy nincs meg a tanult ismeret, nem tudja még a polgár, mitől szebbül a produktum, mire érdemes figyelni.
De nehogy leegyszerűsítsük már ezt a "kábelezzünk" kérdést azzal, hogy azt sugalljuk, hogy nem kell ezzel foglalkozni.
Ordító hangzásbeli különbségek vannak a kábelek között, számtalanszor voltam ennek anyagi értelemben szomorú elszenvedője, ugyanakkor pedig boldog mennybe menője is.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 362
Kábelezzünk
Négy évvel ezelőtt, amikor újrakezdtem a hifizizést volt pénzem, és megvettem a számomra elérhető legdrágább drótokat. Meghallgatás, válogatás nélkül ugyan abból a márkából. Tesztelgetni nem volt sem időm, sem türelmem. Türelmem most sincs.
Több mint egymillót költöttem vastag, merev, kezelhetetlen kábelekre. Egyszercsak feltűnt egy addig számomra ismeretlen CSIM (csináld magad) márka, és kipróbáltam. Azóta ezeket használom, (nem hallgatom) és eladtam az összes ,,márkás" drótot.
Gondolom itt mindenki ismeri a HEED Audiót. Zsolt sohasem használt rendszereiben különleges kábeleket. Ennek mi lehet az oka?

Gondolom itt mindenki ismeri a HEED Audiót. Zsolt sohasem használt rendszereiben különleges kábeleket. Ennek mi lehet az oka?
A gondolkodás nem megerőltető...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Azért olvasom javaslatodat ráncolt homlokkal, mert ha látnád a levelezésemet, szinte minden üzenetemben megtalálnád azt a mondatot tőlem, hogy "Ne hallgass senkire, csak a saját füledre és csak olyan dolgot vásárolj meg, amit otthon, egyedül ki tudtál próbálni minimum néhány óráig, jobb esetben több napig!" Ezt nyilván nem fogom naponta beírni a fórumba, pláne ebbe a veszélyes topikba, meg mások sem, pedig szerintem sokunknak ez a véleménye. (Talán érdemes lenne egy ilyen hangulatjelet kreálni?) És ha ezt elfogadjuk kiinduló pontnak, máris értelmét veszti az itt folyó viták nagy része, amikre - elítélhető módon - valóban cinikusan szoktam reagálni.audioline írta: ↑2021.12.17., pén. 09:09Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.
Azt megértem, hogy valakinek markáns véleménye alakult ki az évek alatt. Azt is, ha már nem tulajdonít jelentőséget a kábelezésnek. Pl. Klotz és pipa. Azt már kevésbé, ha akkor is tanáccsal él, ha azzal a "HiFi-s suliba" járó hobbitársnak kedvét szegi, vagy összezavarja. Mert hogy kábelezzünk, de minek. Hülyeség. Ez kicsit olyan, mint ha egy komolyan vehető autós tuning fórumon beírnánk, hogy figyuszmá', semmi értelme annak légterelőnek (jobb izé most nem jut eszembe). Úgy sem ér semmit, minek foglalkozol vele. Nekik a lehelet is számít, mert a "gyermekük" a járgány. Aztán talán majd rájönnek idővel, hogy máshogy kezeljék a dolgot. Vagy nem. Mert neki így kerek a világ. :)
Képzeljük el, hogy néhányan elkezdik itt felsorolni, milyen kábeleket használtak eddig, azok közül mik váltak be, mik szerepeltek le! Garantálom neked, hogy szinte semmi átfedés nem lesz köztük, erre hoztam néhány "cinikus" példát az életemből (ami Rudibának nyilván semmitmondó az ő kábeles kalandjaihoz képest). Azt is írhatnám, hogy tessék venni WireWorld Eclipse Platinum kábeleket (nem feltétlenül tőlem) és ezzel letudjuk a kábeles témát egy életre, de biztosan jön majd valaki, akinél ezek sem váltak be, tud "jobbat" ajánlani, amik meg nálam nem jöttek be és így pörgünk körbe s körbe. Ez egy végtelen kör, amiktől próbálom magam távoltartani és másoknak is ezt javaslom, ha élvezni is szeretnék a zenehallgatást, nem csak tesztanyagként játszanak le néha egy zenei részletet.
Ami számodra összezavarásnak tűnik, az részemről segítség akar lenni. Nyilván nem kell velem mindenben egyetérteni, de biztos vagyok benne, hogy sok zsákutcát, bosszankodást, felesleges pénzköltést meg lehet úszni, ha az ember nem kapkod, nem ül fel minden divathullámnak, nem hallgat mindenkire, pl. nem cseréli le a kábeleit évente az aktuális slágerre, hanem érdemi fejlesztést folytat, pl rendbe teszi a szobáját, megkeresi a hangsugárzó ideális helyét, a feleséggel dacolva odébb tolja a kanapét fél méterrel, vagy jól beállítja a lejátszóját ahelyett, hogy a kábeleket cserélgetné a csodát várva. Ezzel nem azt mondom és nem is gondolom, hogy a kábelek semmit nem számítanak. Minden számít, a kábelek is, de azért van egy fontossági sorrend, amit talán érdemes betartani. De amikor ezt leírom, neked és talán néhány más fórumtársnak is úgy tűnik, el akarom venni a kedvét a játéktól. Akarja a franc, pont hogy élvezetesebbé akarom tenni. Bár ugye mindenki úgy élvez, ahogy tud.
u.i.: Megszegtem a neked tett hallgatási ígéretem, bocsánat! De most legalább leírtam, amit a kérdésről gondolok, így pár hónapig nem kell, aztán majd kezdjük előröl a folyamatot.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6194
Persze, ez nyilvánvaló és abszolúte értem amit mondasz.Én sem azt vitatom, hogy az eltérő vélemények rosszak, hanem azt kétlem, hogy háború nélkül véghez lehetne vinni a tervet.asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 09:54Igazán rajtunk múlik minden, hogy milyen irányba visszük a dolgokat. Így hagyjuk vagy változtatunk valami talán jobb irányba. Én tartom, hogy az eltérő vélemény nem háború, nem tüzijáték, sőt, nem is rossz. Meg lehet találni a módját, hogy vélemények ütközzenek és ne személyek, esetleg férjenek meg egymás mellett. Ne azt keressük kinek van igaza, ki hallja a tutit, milyen a jó vagy a legjobb rendszer, kábel, erősítő, hanem azt mutassuk meg, milyen utak vannak, és ott mire lehet számítani.tonee73 írta: ↑2021.12.17., pén. 09:38
Maga a topik megnyitása nem lenne nagy dolog, a hiábavalóságát csak egy dolog vetíti előre (pont az, amit sokan kifogásolnak): az emberek többsége már többnyire az igen/nem táborokba vonult (tisztelet a kivételnek)-s én pont azt kétlem, hogy az ezen két táborba nem tartozóak már vennék a fáradságot, hogy megalkossák ezt a kétségkívül alapvető dolgokat tartalmazó topikot.Hiszen ez a téma is relatív: ugyanúgy megtalálhatnánk a "szerintem ez nem alapvető" és "szerintem meg igen" hsz-ek sokaságát.Igen, a normális hangvételű vita tényleg előremutató lenne, de lassan már lámpával kell keresni az ilyen témákat a már említettek miatt.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7571
Igazán rajtunk múlik minden, hogy milyen irányba visszük a dolgokat. Így hagyjuk vagy változtatunk valami talán jobb irányba. Én tartom, hogy az eltérő vélemény nem háború, nem tüzijáték, sőt, nem is rossz. Meg lehet találni a módját, hogy vélemények ütközzenek és ne személyek, esetleg férjenek meg egymás mellett. Ne azt keressük kinek van igaza, ki hallja a tutit, milyen a jó vagy a legjobb rendszer, kábel, erősítő, hanem azt mutassuk meg, milyen utak vannak, és ott mire lehet számítani.tonee73 írta: ↑2021.12.17., pén. 09:38
Maga a topik megnyitása nem lenne nagy dolog, a hiábavalóságát csak egy dolog vetíti előre (pont az, amit sokan kifogásolnak): az emberek többsége már többnyire az igen/nem táborokba vonult (tisztelet a kivételnek)-s én pont azt kétlem, hogy az ezen két táborba nem tartozóak már vennék a fáradságot, hogy megalkossák ezt a kétségkívül alapvető dolgokat tartalmazó topikot.Hiszen ez a téma is relatív: ugyanúgy megtalálhatnánk a "szerintem ez nem alapvető" és "szerintem meg igen" hsz-ek sokaságát.Igen, a normális hangvételű vita tényleg előremutató lenne, de lassan már lámpával kell keresni az ilyen témákat a már említettek miatt.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- asebestyen
- V.I.P.
Elfelejted, hogy sokan nem célként, hanem eszközként tekintenek a HiFi-re. Szerintem ők vannak (sokkal) többen. Ők nem akarnak évekig bolyongani. Állnak a kirakat előtt és fogalmuk nincs - honnan is lenne - , hogy a kis pénzükért mik a lehetőségek, amik közül választhatnak? Akik kifejezetten hifizni szeretnének, ők általában nem igénylik a segítséget, mert ők élvezik a csere-berét, vagy pont azt élvezik az egészben. Gondolom én, de lehet tévedek.cables írta: ↑2021.12.17., pén. 09:29
Az audió egy életre szóló hobbi. Utakat lehet és kell végigjárni, talán a te utad jelzi a legjobban, hogy ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe. De minden egyes lépésnek megvan a saját öröme és, ha jól döntöttél a haszna. Senki nem tud ösvényt - szerencsére - a végső megoldáshoz!
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6194
Maga a topik megnyitása nem lenne nagy dolog, a hiábavalóságát csak egy dolog vetíti előre (pont az, amit sokan kifogásolnak): az emberek többsége már többnyire az igen/nem táborokba vonult (tisztelet a kivételnek)-s én pont azt kétlem, hogy az ezen két táborba nem tartozóak már vennék a fáradságot, hogy megalkossák ezt a kétségkívül alapvető dolgokat tartalmazó topikot.Hiszen ez a téma is relatív: ugyanúgy megtalálhatnánk a "szerintem ez nem alapvető" és "szerintem meg igen" hsz-ek sokaságát.Igen, a normális hangvételű vita tényleg előremutató lenne, de lassan már lámpával kell keresni az ilyen témákat a már említettek miatt.asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 09:26
Ezért is lett volna jó az a HiFi FAQ, ahol egy vázat, gerincet lehetne adni az alapokra vonatkozóan a teljesen kezdőknek. Összefüggéseket megvilágítani, hogy az egyes rendszerelemek miként fognak egy egységet alkotni vagy épp mitől nem fognak összeállni soha. Tudom, tudom, ez nagyon idealista gondolat, de azért érdekes, hogy szinte bármilyen más témájú fórumon ezt ki lehet izzadni, itt valamiért nem. Pedig egy érdekes folyamat lenne a megalkotása is, ahol a normális hangnemű vita kifejezetten előremutató lehetne. Nem arra gondolok, hogy konkrét típusajánlót kéne csinálni, véletlenül sem, pont ellenkezőleg, perspektívákat adni, amiből lehet választani, de azért világosan körvonalazza mi várható pro és kontra.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Szerintem az alábbi szempontok vannak a kezdő hifistának az első kábeléhez: pénztárca (első helyen van!), szimpátia, marketing alapján ismeret, rábeszélik a boltban, ahol a többi cuccot vette, mert ott azt forgalmazzák, idejön és olvasgat mások tapasztalatairól.asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 09:07Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.
Nagyon sok múlhat a véletleneken. Van pár gyártó, amikről jókat olvastam, de sosem volt olyan kábelem, mert megálltam itt, ahol most tartok. El kell jutni ide: ennyi pénzért csak mást kapok, jobbat nem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Az audió egy életre szóló hobbi. Utakat lehet és kell végigjárni, talán a te utad jelzi a legjobban, hogy ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe. De minden egyes lépésnek megvan a saját öröme és, ha jól döntöttél a haszna. Senki nem tud ösvényt - szerencsére - a végső megoldáshoz!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 09:07
Van az országban elérhető kábel márka vagy gyártó, ahogy tetszik, mondjuk 100. Mindnek van kábel fajtánként több típusa. Honnan tudja emberünk, hogy melyiket érdemes egyáltalán kipróbálni a sok 100 féle közül, illetve kipróbált már 50 félét, honnan tudhatja, a másik 50 nem lenne-e mind jobb, mint az első 50-ből a legjobb?
- asebestyen
- V.I.P.
Ezért is lett volna jó az a HiFi FAQ, ahol egy vázat, gerincet lehetne adni az alapokra vonatkozóan a teljesen kezdőknek. Összefüggéseket megvilágítani, hogy az egyes rendszerelemek miként fognak egy egységet alkotni vagy épp mitől nem fognak összeállni soha. Tudom, tudom, ez nagyon idealista gondolat, de azért érdekes, hogy szinte bármilyen más témájú fórumon ezt ki lehet izzadni, itt valamiért nem. Pedig egy érdekes folyamat lenne a megalkotása is, ahol a normális hangnemű vita kifejezetten előremutató lehetne. Nem arra gondolok, hogy konkrét típusajánlót kéne csinálni, véletlenül sem, pont ellenkezőleg, perspektívákat adni, amiből lehet választani, de azért világosan körvonalazza mi várható pro és kontra.audioline írta: ↑2021.12.17., pén. 09:09@cables
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...Újra elszomorítalak néhány semmitmondó gondolattal.
@fapaci
"...annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól."
Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.
Azt megértem, hogy valakinek markáns véleménye alakult ki az évek alatt. Azt is, ha már nem tulajdonít jelentőséget a kábelezésnek. Pl. Klotz és pipa. Azt már kevésbé, ha akkor is tanáccsal él, ha azzal a "HiFi-s suliba" járó hobbitársnak kedvét szegi, vagy összezavarja. Mert hogy kábelezzünk, de minek. Hülyeség. Ez kicsit olyan, mint ha egy komolyan vehető autós tuning fórumon beírnánk, hogy figyuszmá', semmi értelme annak légterelőnek (jobb izé most nem jut eszembe). Úgy sem ér semmit, minek foglalkozol vele. Nekik a lehelet is számít, mert a "gyermekük" a járgány. Aztán talán majd rájönnek idővel, hogy máshogy kezeljék a dolgot. Vagy nem. Mert neki így kerek a világ. :)
@cables
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...
Újra elszomorítalak néhány semmitmondó gondolattal.
@fapaci
"...annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól."
Megtisztelsz a kérdéssel. Arra gondolok, hogyha valaki ide téved egy kábelezési kérdéssel - a topik témája 'kábelezzünk' - , akkor olyan válaszokkal kellene/lehetne segíteni, hogy "nézd, én ezt és ezt próbáltam anno, de...", vagy "ha teheted hallgass meg többfélét, hogy egyáltalán hallani fogod e..." Ilyesmik. Ha az olvasó kap támpontot, ötletet, akkor érezheti, hogy érdemes volt feltenni a kérdését, érdemes volt fórumozni.
A tüzijátékhoz már csak Te hiányoztál...

@fapaci
.
Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.
Hátha vannak olyan támpontok, amibe lehet kapaszkodni, hogy legyen már egy előszűrés, ha érted mire gondolok.
- asebestyen
- V.I.P.
Minden sorodat elolvastam, Rudi bácsi, az utolsót is. Értem, hogy otthoni próbával kell vásárolni. Van az országban elérhető kábel márka vagy gyártó, ahogy tetszik, mondjuk 100. Mindnek van kábel fajtánként több típusa. Honnan tudja emberünk, hogy melyiket érdemes egyáltalán kipróbálni a sok 100 féle közül, illetve kipróbált már 50 félét, honnan tudhatja, a másik 50 nem lenne-e mind jobb, mint az első 50-ből a legjobb?cables írta: ↑2021.12.17., pén. 08:57Senki sem tudhatja, hogy egy adott rendszerben, melyik kábel a nyerő. Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. Neked a Supra kábelek váltak be. Másnak másfélék. Olvasd el még egyszer én mit írtam a beírás végén!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 08:15
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi.
Tudod, az már egy döntés, hogy melyiket próbálja ki, azaz melyiknek ad esélyt otthoni meghallgatással, de ezen a ponton még nem tud a hallottakra hagyatkozni.

Senki sem tudhatja, hogy egy adott rendszerben, melyik kábel a nyerő. Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. Neked a Supra kábelek váltak be. Másnak másfélék. Olvasd el még egyszer én mit írtam a beírás végén!asebestyen írta: ↑2021.12.17., pén. 08:15
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi.
- asebestyen
- V.I.P.
Rudi bácsi, kérlek definiáld a minőségi kábelt! Mégis miből tudhatja a tudatlan, hogy egy kábel minőségi. A márkenév ugye nem, a külcsín nem, az anyaghasználat nem, komoly felépítés és az abból következő zavarvédelem és csillapítás nem, ár sem, de akkor egy átlagos, most az első komolyabb rendszerét összerakó emberke kitől és milyen kábeleket kérjen otthoni próbára? Mennyi kábelt próbáljon ki, mire otthon jó döntést tud hozni? És ugye a legfontosabb, hogy egyáltalán milyen tájékozódási pontokat tudsz adni neki, nehogy eltévedjen.cables írta: ↑2021.12.17., pén. 07:52Tegnap valóságos tűzijáték volt ebben a topikban. A közismert hozzászólók egymást túllicitálva vitáztak semmitmondó beírásokkal cáfolva a másik semmitmondó beírásait. Pedig lenne miről beszélni jó és rossz egyaránt.
Egy kicsit talán az én megosztó jelenlétemnek is köszönhetően kikopott az AVX közbeszédből a "szép kábel" mint elismerő jelző. Sokan rájöttek arra, hogy minden, ami a "szépség" miatt kerül egy kábelre: csili-vili köpeny, külső fém gyűrű stb. mind ront a hangzáson. A kábelek a készülékek mögött vannak, így semmi sem indokolja, hogy a hang rovására érdemes azokat szebbé tenni.
Ami mostanában lett divat: olcsó és drága kábelről beszélni, a minőség jelzőjeként. Ez is elég veszélyes dolog. A kábel minőségének ugyanis nincs közvetlen kapcsolata az árral. Amikor elkezdtem kábeleket készíteni egy okos ember azt mondta: Csinálhat bármilyen kábelt, egy a lényeg, drágán adja. Az embereknek nincs fülük a zenéhez, és ami drága arról elhiszik, hogy jó is.
A kábel drágasága nemcsak erre jó. Ha valaki érdeklődik a kábel ára iránt meg lehet mondani a csillagászati árat, azonnal hozzátéve, hogy most viszont akcióval 30% vagy akár 50%-al is olcsóbb, tehát nagyon érdemes megvenni. Ennek sokan felülnek, mert mindenki szeret jól járni egy vásárlásnál.
Nem lehet elégszer leírni, hogy kábel, de bármi más audio eszköz vásárlásakor ragaszkodni kell a saját rendszerben történő meghallgatásra, és ennek során csak a saját hallásunkra kell hagyatkozni, mentesítve magunkat minden előítélettől, vagy reklám szlogentől.
Tegnap valóságos tűzijáték volt ebben a topikban. A közismert hozzászólók egymást túllicitálva vitáztak semmitmondó beírásokkal cáfolva a másik semmitmondó beírásait. Pedig lenne miről beszélni jó és rossz egyaránt.
Egy kicsit talán az én megosztó jelenlétemnek is köszönhetően kikopott az AVX közbeszédből a "szép kábel" mint elismerő jelző. Sokan rájöttek arra, hogy minden, ami a "szépség" miatt kerül egy kábelre: csili-vili köpeny, külső fém gyűrű stb. mind ront a hangzáson. A kábelek a készülékek mögött vannak, így semmi sem indokolja, hogy a hang rovására érdemes azokat szebbé tenni.
Ami mostanában lett divat: olcsó és drága kábelről beszélni, a minőség jelzőjeként. Ez is elég veszélyes dolog. A kábel minőségének ugyanis nincs közvetlen kapcsolata az árral. Amikor elkezdtem kábeleket készíteni egy okos ember azt mondta: Csinálhat bármilyen kábelt, egy a lényeg, drágán adja. Az embereknek nincs fülük a zenéhez, és ami drága arról elhiszik, hogy jó is.
A kábel drágasága nemcsak erre jó. Ha valaki érdeklődik a kábel ára iránt meg lehet mondani a csillagászati árat, azonnal hozzátéve, hogy most viszont akcióval 30% vagy akár 50%-al is olcsóbb, tehát nagyon érdemes megvenni. Ennek sokan felülnek, mert mindenki szeret jól járni egy vásárlásnál.
Nem lehet elégszer leírni, hogy kábel, de bármi más audio eszköz vásárlásakor ragaszkodni kell a saját rendszerben történő meghallgatásra, és ennek során csak a saját hallásunkra kell hagyatkozni, mentesítve magunkat minden előítélettől, vagy reklám szlogentől.
Én naivan azt gondoltam valaha, hogy ebben a topicban pont valami hasonló kérdésekről lenne érdemes társalogni.Aszpirin írta: ↑2021.12.16., csüt. 15:33Írtam itt lelkesen a korábban általad is árult WW MicroPlatinum Eclipse 7-ről, itt ebben a topikban, vissza lehet keresni, hát ne tudd meg, milyen vitát váltott ki.
Szóval pont ott vagyok az igen/nem és fekete/fehér között elhelyezkedő, valószínűleg népes "szürke" táborban, akiknek szerintem lehetne itt még mondanivalójuk... ha nem éreztetné velük mindig valamelyik tábor, hogy inkább hallgassanak.
Valószínűleg vannak jó ár/érték arányú kábelek, vannak olyanok, amik bizonyos erősítőkhöz jobban passzolnak, mint mások (én. pl. sokáig használtam Creek-DNM párost), vannak drága kábelek, amiket mégis érdemes lehet megvenni, és nyilván vannak csalódások, túlárazott drótok stb. Volt 2 hangfalkábelem, amiket néhány havonta cserélgettem, mert nem tudtam eldönteni, hogy jobb-e a másik, vagy csak kicsit más. Azóta egy harmadikat használok.

Lenne értelme ilyenekről olvasni, de arról itt biztosan nem érdemes fecserészni, hogy a kábeleknek semmi hatása nincs a hangra. Aki nem hallja, azt nem érdemes győzködni, de legalább örülhet, hogy egy gonddal kevesebb, némi pénzmaggal meg több, hiszen elég a pc-drót is.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Látom sikerült elérni a politikai retorika szintjét. Hadd gratuláljak!
Gondolom a VIP ranggal ez együttjár.., ja nem, van akinél nem!
Gondolom a VIP ranggal ez együttjár.., ja nem, van akinél nem!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kritikáid egy részét magamra veszem, akár meg is nevezhettél volna célozgatás helyett, nincs ebből harag, mert szerintem igazad van, tényleg felesleges és indokolatlan ez a szócséplés, amit toltunk ma néhányan. (Bár Te is inkább ezt választottad zenehallgatás helyett.) De annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól. Ígérem, nem reagálok rá.
Tudom, hogy szőrszálhasogatás, de ezek kvalitatív lépcsőfokok, a mértékegysége valójában a BG.

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
A dolog érdekessége, hogy senki sem szorít pisztolyt az "Akik" fejéhez, hogy márpedig kötelezően olvasd a mindenféle véleményt - hüj'eséget -, mégis követik, olvassák, vitáznak. Kinek jó ez? Miért nem hallgatnak inkább zenét - vagy tudom is én mi egyebet tehetnének - az ezzel töltött idő helyett?!

.
Még a 2000-es években volt egy hifi-üzlet a Lurdi-házban. Elég profi volt, süketszobával, drága cuccokkal. Bementem, leültettek egy több milliós hangfalpár elé, milliós erősítő, lejátszó. Hát csodálatosan szólt... aztán átrakták kicsit gyengébbre, nekem az is csodálatosan szólt... aztán visszamentünk még egy-két szintet, ott már hallottam különbséget a két hangfal között. Ezért maradt a Dali Ikon 8, amit most se bántam meg és nem cseréltem le... az én fülemnek az jó volt, a jobb hangfalat meg nem hallottam jobbnak... a szubjektív dolgoknak óriási hatása van... később autodidakta módon cserélgettem kábelt, tápkábelt (tesztek, vélemények alapján), valójában mind javítottak a hangképen, van amelyik kevésbé, volt amelyik jobban... számomra. Másnak meg nem annyira... nincs ezzel gond.
Én csak azt nem szeretem, ha jön egy fórumtárs és elmondja nekem, hogy az ő fülével, az ő szobájában, az ő konfigján, az ő kábeleivel szerinte x vagy y elem biztos nem lesz jó (vagy biztos jó lesz) nekem...
Én csak azt nem szeretem, ha jön egy fórumtárs és elmondja nekem, hogy az ő fülével, az ő szobájában, az ő konfigján, az ő kábeleivel szerinte x vagy y elem biztos nem lesz jó (vagy biztos jó lesz) nekem...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV
Aki túlélték Hififalvát (fiatalabbak kedvéért hificity) azok már bele se mentek ezekbe a háborúkba, mivel már bőven rendelkeztek az utóbbi képességekkel.

Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
a "nagyságrend", a "szint" és a "kategória"

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ez most már kötekedésnek hathat részemről, de mi az, hogy "hallható"? Ez nagyon messze van egy egzakt jelzőtől. Pontosan ezért adtam azt a választ, a válasz leginkább azon múlik, ki a hallgató.
Tovább kötekszem. A hallható változásnak mi a mértékegysége? Szerintem nincs két ember ezen a bolygón, aki azonos választ adna a kérdésedre. A topik habosítására persze tökéletes a felvetés.De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben.
Micsoda mázlista!Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5994
Először is: én úgy kérdeztem, hogy "okozhatnak-e hallható különbséget" - nézz csak nyugodtan vissza, mert a "hallható" nem egészen elhanyagolható a kérdésben....
Nos erre a kérdésre:
3. attól függ, milyen (pl. milyen geometriájú / felépítésű, milyen anyagú, milyen csatlakozókkal ellátott, stb) kábel, milyen szerepkörben, milyen környezetben, milyen hangmodellezésel (digitális, analóg) és kismillió egyéb szempont.
De igazad van neked is: igen, most már látom, hogy miért szorítottál majdnem sarokba: zárt kérdésre elvileg csak igen vagy nem lehet a válasz, és a kérdést zárt módon foglamaztam meg. Elnézést érte, ez a fajta slendriánság veled szemben nem megengedhető :)
De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben. Ha így tesszük fel akkor a "nulla" és a szubjetív "ég és föld" között is van egy halom átmenet. A kérdésben izgalmasabb al-esetek már körvonalazódtak: tápkábelek, digitális jelet közvetítő kábelek, sőt, hibatűrő protokollal megvalósított kommunikávióban szereplő (pl. ethernet-) kábelek, stb.
A többi, nem idézett résszel nagyjából egyetértek.
Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett