Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Látom sikerült elérni a politikai retorika szintjét. Hadd gratuláljak!
Gondolom a VIP ranggal ez együttjár.., ja nem, van akinél nem!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

audioline írta:
2021.12.16., csüt. 21:46
Elnézést, ez most kikívánkozott belőlem.
Kritikáid egy részét magamra veszem, akár meg is nevezhettél volna célozgatás helyett, nincs ebből harag, mert szerintem igazad van, tényleg felesleges és indokolatlan ez a szócséplés, amit toltunk ma néhányan. (Bár Te is inkább ezt választottad zenehallgatás helyett.) De annyit azért elárulhatnál, ha már felvetetted, hogy szerinted miféle segítőkészség jönne itt jól. Ígérem, nem reagálok rá.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4060

Hozzászólás Szerző: juliush »

ZolaBA írta:
2021.12.16., csüt. 20:20
fapaci írta:
2021.12.16., csüt. 18:06
A hallható változásnak mi a mértékegysége?
a "nagyságrend", a "szint" és a "kategória" ;)
Tudom, hogy szőrszálhasogatás, de ezek kvalitatív lépcsőfokok, a mértékegysége valójában a BG. :D
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

Jolida írta:
2021.12.16., csüt. 20:58
fapaci írta:
.. akik ezeket a háborúkat megjártuk, tűzálló idegekkel és túlfejlett cinizmussal rendelkezünk...
Aki túlélték Hififalvát (fiatalabbak kedvéért hificity) azok már bele se mentek ezekbe a háborúkba, mivel már bőven rendelkeztek az utóbbi képességekkel. :ohnoohnoohno:
A dolog érdekessége, hogy senki sem szorít pisztolyt az "Akik" fejéhez, hogy márpedig kötelezően olvasd a mindenféle véleményt - hüj'eséget -, mégis követik, olvassák, vitáznak. Kinek jó ez? Miért nem hallgatnak inkább zenét - vagy tudom is én mi egyebet tehetnének - az ezzel töltött idő helyett?! gondolkodik.gif Függőség? Erő fitogtatás? Szájkarate? Unalom? Netán anyagi érdekek miatt láttatják magukat? Valamiért nyomják a kommenteket, ami különösen akkor értehetetlen a számomra, ha a téma "lesajnált" - ""én má' rég túl vagyok ezen..., térjmá' észhez""" (burkoltan avagy nyíltan, mindegy), de azért hintem az igémet, vagy a cinikus szemléltetéseket, talán valaki 'megtér'. Ami általában hiányzik: a segítő szándék. Az empátia. Hogy Ő(k) is kezdték valamikor/valahol. Aztán most tartanak "X" ponton X véleménnyel/meggyőződéssel. Majd egy-két év múlva már valószínűleg mást "hirdetnek". Elég csak visszaolvasni... Elnézést, ez most kikívánkozott belőlem. Lehet, hogy itt az idő leiratkoznom a témáról...
.

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Még a 2000-es években volt egy hifi-üzlet a Lurdi-házban. Elég profi volt, süketszobával, drága cuccokkal. Bementem, leültettek egy több milliós hangfalpár elé, milliós erősítő, lejátszó. Hát csodálatosan szólt... aztán átrakták kicsit gyengébbre, nekem az is csodálatosan szólt... aztán visszamentünk még egy-két szintet, ott már hallottam különbséget a két hangfal között. Ezért maradt a Dali Ikon 8, amit most se bántam meg és nem cseréltem le... az én fülemnek az jó volt, a jobb hangfalat meg nem hallottam jobbnak... a szubjektív dolgoknak óriási hatása van... később autodidakta módon cserélgettem kábelt, tápkábelt (tesztek, vélemények alapján), valójában mind javítottak a hangképen, van amelyik kevésbé, volt amelyik jobban... számomra. Másnak meg nem annyira... nincs ezzel gond.

Én csak azt nem szeretem, ha jön egy fórumtárs és elmondja nekem, hogy az ő fülével, az ő szobájában, az ő konfigján, az ő kábeleivel szerinte x vagy y elem biztos nem lesz jó (vagy biztos jó lesz) nekem...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Jolida »

fapaci írta:
.. akik ezeket a háborúkat megjártuk, tűzálló idegekkel és túlfejlett cinizmussal rendelkezünk...
Aki túlélték Hififalvát (fiatalabbak kedvéért hificity) azok már bele se mentek ezekbe a háborúkba, mivel már bőven rendelkeztek az utóbbi képességekkel. :ohnoohnoohno:
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

fapaci írta:
A hallható változásnak mi a mértékegysége?
a "nagyságrend", a "szint" és a "kategória" ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.12.16., csüt. 17:25
Először is: én úgy kérdeztem, hogy "okozhatnak-e hallható különbséget" - nézz csak nyugodtan vissza, mert a "hallható" nem egészen elhanyagolható a kérdésben....
Ez most már kötekedésnek hathat részemről, de mi az, hogy "hallható"? Ez nagyon messze van egy egzakt jelzőtől. Pontosan ezért adtam azt a választ, a válasz leginkább azon múlik, ki a hallgató.
De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben.
Tovább kötekszem. A hallható változásnak mi a mértékegysége? Szerintem nincs két ember ezen a bolygón, aki azonos választ adna a kérdésedre. A topik habosítására persze tökéletes a felvetés.
Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)
Micsoda mázlista! :D Talán ezért reagálsz néha túl emberi módon a kérdésekben, mert akik ezeket a háborúkat megjártuk, tűzálló idegekkel és túlfejlett cinizmussal rendelkezünk.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5993

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fapaci írta:
2021.12.16., csüt. 16:49
Ismét kérdezem, miként lehet egy kérdésre válaszolni, ami úgy kezdődik, hogy "Okozhatnak-e különbséget..."??? A lehetséges opciók:
1. Igen
2. Nem
3. ???
Először is: én úgy kérdeztem, hogy "okozhatnak-e hallható különbséget" - nézz csak nyugodtan vissza, mert a "hallható" nem egészen elhanyagolható a kérdésben....

Nos erre a kérdésre:

3. attól függ, milyen (pl. milyen geometriájú / felépítésű, milyen anyagú, milyen csatlakozókkal ellátott, stb) kábel, milyen szerepkörben, milyen környezetben, milyen hangmodellezésel (digitális, analóg) és kismillió egyéb szempont.

De igazad van neked is: igen, most már látom, hogy miért szorítottál majdnem sarokba: zárt kérdésre elvileg csak igen vagy nem lehet a válasz, és a kérdést zárt módon foglamaztam meg. Elnézést érte, ez a fajta slendriánság veled szemben nem megengedhető :)

De talán te is érzed, és tudod, hogy fel lehet tenni ezt nyílt formában is, pl. milyen mértékű lehet a hallható változás, amit különböző kábelek okznak ugyanazon a helyen, ugyanabban a rendszerben. Ha így tesszük fel akkor a "nulla" és a szubjetív "ég és föld" között is van egy halom átmenet. A kérdésben izgalmasabb al-esetek már körvonalazódtak: tápkábelek, digitális jelet közvetítő kábelek, sőt, hibatűrő protokollal megvalósított kommunikávióban szereplő (pl. ethernet-) kábelek, stb.

A többi, nem idézett résszel nagyjából egyetértek.

Arra pedig, hogy hol voltam az elmúlt 20 évben: úgy tengettem szánalmas életemet, hogy nem is tudtam az AVX-ről, hb 5 évvel ezelőttig. Sajnálom, és magam sem értem :)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.12.16., csüt. 15:33
soha nem mondtam, hogy csak erről szabad nyilatkozni.
Hozzászólásodban többször is szóvá tetted a terelést, ebből nekem az jött le, hogy számodra nem kedves ez az irány. Ha félreértettem, bocsánat!
tudom, hogy hosszúak az irományaim, és látom, hogy emiatt nem is olvasod el. Ha ugyan megtetted volna, akkor nem kérdeznéd, hogy szerintem csak igen/nem-mel lehet-e válaszolni a kérdésre.
Ismét kérdezem, miként lehet egy kérdésre válaszolni, ami úgy kezdődik, hogy "Okozhatnak-e különbséget..."??? A lehetséges opciók:
1. Igen
2. Nem
3. ???

Bizonyára Te is végig olvastad a szövegem, így láttad, hogy adtam egy lehetséges választ.
Abban a vitakultúrában lenne helye az "évente 3 milliószor feltett kérdés"-nek, főleg úgy, hogy szerintem nagyon komoly - még objektívnek is mondható - aspektusokból nem volt körbejárva, legalábbis az elmúlt 4 évben, és itt szakemberek is vannak, akik igazán szakmai érveket is felhozhatnának a pusztán nyerő és valamelyik tábornak népszerű erős retorika mellett.
A részemről is vágyott magas vitakultúra része az is, hogy különbséget teszünk az ironizálás, poénkodás és a (túl)komoly megnyilvánulások között, mert ha ezeket keverjük, mindenki támadható lesz.

Hol tetszett lenni az elmúlt 20 évben? A múltban voltak itt komoly szakmai eszmefuttatások régebben kábeles kérdésekben (is), de a hozzászólásokat és a hozzászólókat egyaránt elsöpörte az általad is említett két szubjektivista tábor, akik bár ellentétes álláspontot képviselnek, viselkedésük azonos és leginkább egy éhes farkasfalkáéra hasonlít. A szakik száműzése, karaktergyilkolászása óta szerintem nem lehet irónia nélkül nyilatkozni az érintett témákban. Miért lenne kedve egy szakembernek laikusok között védenie szakmai álláspontját, ezzel célkeresztet rajzolnia a saját homlokára? Ebből csak rosszul lehet kijönni, azonnal szétcincálják az embert, ezt én is megtapasztaltam párszor. Vallom, hogy szakmai vitának kizárólag szakmai felületeken, szakmai társaságban van értelme.
Én biztosan nem vagyok sem feltétlen hívő, sem tgagdó, így mindkét tábor kb hülyének néz.
Üdv a klubban, melynek jó ideje tagja vagyok magam is! De hidd el, van abban pozitívum is, ha bizonyos körök hülyének néznek.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 15:42
Engem egyébként melyik táborba sorolsz a Faló válasz posztodban említettek közül? :rolleyes:
Ezt privátban.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:
2021.12.16., csüt. 15:36
asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 15:26
Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém. :rolleyes:
Biztos vagyok benne, hogy annyira már ismersz, hogy nem a véletlen művének tulajdonítod ezt. De jó hogy észrevetted :rolleyes: :rolleyes:
Engem egyébként melyik táborba sorolsz a Faló válasz posztodban említettek közül? :rolleyes:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 15:26
Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém. :rolleyes:
Biztos vagyok benne, hogy annyira már ismersz, hogy nem a véletlen művének tulajdonítod ezt. De jó hogy észrevetted :rolleyes: :rolleyes:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.12.16., csüt. 14:14
Aszpirin írta:
2021.12.16., csüt. 13:15
... okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni???
Szerintem teccem, de ha már csak erről szabad itt nyilatkozni, milyen válaszokat tartasz elfogadhatónak erre az évente 3 milliószor feltett kérdésre? Kizárólag IGEN/NEM viszonylatban szabad mozogni?
Számtalanszor szóvá tetted, hogy nem szereted ha kisarkítják vagy kifordítják a szavaidat, vagy ha éppen olyan dolgot tulajdonítanak Neked, amit nem írtál/mondtál. Na, ennek fényében nézd meg, kérlek azt is, amit te a fenti idézetben írtál.

1. soha nem mondtam, hogy csak erről szabad nyilatkozni. Megpróbáltam visszaterelni a csúfolódásból és ironizálgatásból az eredeti téma irányába az értekezést.
2. tudom, hogy hosszúak az irományaim, és látom, hogy emiatt nem is olvasod el. Ha ugyan megtetted volna, akkor nem kérdeznéd, hogy szerintem csak igen/nem-mel lehet-e válaszolni a kérdésre. Pont az tenné érdekessé ezt a vitát, ha nem próbálnuk elvinni a fekete/fehér - igen/nem irányba (érdekes módon ezt is mindig hangsúlyozod), sem az iróniába fullasztani. Természetesen ez is magánvélemény.
3. nem hiszem, hogy lényeges, hogy mit tartok elfogadhatónak - de leírom: "egyszerű fórumozóként" nem az határozza meg számomra az elfogadható választ, hogy egyetértek-e vele vagy sem. Sokkal inkább a stílusa. Szeretnék egyfajta vitakultúrát, de az annyira ideálisnak tűnik itt, hogy feladtam már a reményt. Abban a vitakultúrában lenne helye az "évente 3 milliószor feltett kérdés"-nek, főleg úgy, hogy szerintem nagyon komoly - még objektívnek is mondható - aspektusokból nem volt körbejárva, legalábbis az elmúlt 4 évben, és itt szakemberek is vannak, akik igazán szakmai érveket is felhozhatnának a pusztán nyerő és valamelyik tábor számára népszerű erős retorika mellett. Ilyenek is vannak ugyan, de nagyon ritkán.

Valahogy mindig az az érzésem, hogy szélsőségesen ellentétes táborokban folyik a gondolkodás kb. "kábelhívők" és "kábeltagadók", ahol az egyik táborban nincs az a pénz, amit ne lenne érdemes egy tápkábelért is kiadni, a másik oldal szerint pedig nincs különbség a Mediamarkt-os avagy PC-kábelek és a többmilliós kábelek között. Szerintem pedig az AVX-esek jó nagy része (nem tudom, hogy többsége-e) egyikbe se tartozik eme két tábor közül - csakhát nehezen jut szóhoz.

Én biztosan nem vagyok sem feltétlen hívő, sem tgagdó, így mindkét tábor kb hülyének néz. Ha leírom, hogy egy kb hárommillió forint összértékű rendszerben egy kevesebb, mint 40ezer forintba kerültek a hangfalkábeleim, és már 3 éve megelégedéssel használom őket, akkor az egyik tábor néz hülyének. Ha meg azt írom le, hogy vettem ebbe a rendszerbe 25ezer forintért egy összekötőt, és bizony szerintem pont akkora változást hozott pozitív irányba, amekkora számomra indokolttá teszi ebbe a rendszerben az árát, akkor a másik tábor néz hülyének. Ha pedig azt írom le, hogy 10ezer forintos tápkábeleket használok, akkor mindkét tábor hülyének néz.

Írtam itt lelkesen a korábban általad is árult WW MicroPlatinum Eclipse 7-ről, itt ebben a topikban, vissza lehet keresni, hát ne tudd meg, milyen vitát váltott ki. Semmit nem írtam az áráról, de a "kábeltagadók" máris milliós árakat vizionáltak pusztán a neve alapján, és máris egymásnak feszült a két szélsőség, rögtön jött a nagy kábel-összeesküvés... Pedig szerintem - mondom, szerintem, az én rendszeremben - az is megérte az árát - és Te is tudod, hogy messze nem egy milliós kábelről van szó, és azt is elárultam már, hogy az eddig egy kábelért általam kifizetett legnagyobb összeg 65 ezer forint volt.

Szóval pont ott vagyok az igen/nem és fekete/fehér között elhelyezkedő, valószínűleg népes "szürke" táborban, akiknek szerintem lehetne itt még mondanivalójuk... ha nem éreztetné velük mindig valamelyik tábor, hogy inkább hallgassanak.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:

Igen, és sajnálom aki ezt teszi, de hadd jegyezzem meg, hogy ez megint egy terelés a népszerű irónikusan-összekacsintós irányba.

A vita eredetileg nem arról szólt - amibe mindig mégis valaki eltereli - hogy mivel érdemes kezdeni, ha valaki nem a "keresett hang"-ot kapja a rendszeréből.
Hanem hogy okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni??? És még itt is speciálisan hangfalkábelből indult ki.

Persze ebből megint -mint mindig - el lehet terelni a témát abba az irányba, hogy szarból nem építesz várat kábelekkel sem...
Szóval még mielőtt itt a többiekkel győzelmi táncot jártok a parázsból közösen lánngá fújt tábortüzetek körül, csak szólok, hogy nem ez volt a vita tárgya, mert ez már elég régóta evidencia szerintem itt az AVX-en is.

Csak hogy leszögezzem az én álláspontomat: a kábelek - "szerepkörüktől" is függő mértékebn - az n-edik prioritású szereplők az összjátékban, amelyekkel - most Lacát plagizálom - "finomhangolni" lehet, de világot megváltani biztosan nem.

A finomhangolás lehetőségét is vitatják sokan, és ez az, amivel már nem értek egyet.
Mindeközben pedig valószínűleg egyike vagyok a legnagyobb csóróknak itt kábelek terén. :-)
Azt hiszem ez a hozzászólásod van olyan irónikus, mint az enyém. :rolleyes: Biztos lesznek páran, akik össze is kacsintanak majd Veled, meg is tudnám tippelni kik, szerintem nagyot nem is tévednék. :D
Szerintem nincs semmiféle evidencia. Vannak látásmódok, hozzáállások. Nekem a Heedhez is az Audio Note ezüstöt ajánlotta Soundmania, ha meg szeretném tudni, valójában mit is hallgatok, mit tudnak a készülékeim. Abban az Audio-PC-ben, amit hallgatok, olyan tápkábel volt, aminek az ára nagyságrendileg a gép árával egy szinten van. Olyan 1000 példát tudnék hozni csak abból az időből, mikor én tapogatóztam kábel ügyben akár. :)
Én is hallok különbséget kábelek között, sajnos tápkábelek között is, pedig annak nem örülök, mert azt nem nagyon tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért. Mégis hallom sajnos. Valószínűleg azért hallom, mert kellő ideig kondícionáltam a hallásom (vagy csak a tudatom?) az ilyen jellegű nüanszok detektálására. Tartok tőle, nem vagyok vele előrébb.
Ha úgy érzed, nagyon tereltem, töröld a posztom a fenébe nyugodtan. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

sutemenyx írta:
2021.12.16., csüt. 14:28
Nincs legfontosabb. Minden nagyjabol egyenlően számít, de minden egy kicsit másként.
Ebben a témában kb. annyira van egyetértés, mint a kábelek jelentőségében... :P Volt itt már - vagy a szomszéd topikban - jónéhányszor "százalékoltatás", szép színes számok voltak. :)
.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Nincs legfontosabb. Minden nagyjabol egyenlően számít, de minden egy kicsit másként.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
... okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni???
Szerintem teccem, de ha már csak erről szabad itt nyilatkozni, milyen válaszokat tartasz elfogadhatónak erre az évente 3 milliószor feltett kérdésre? Kizárólag IGEN/NEM viszonylatban szabad mozogni? Mert akkor nyilván IGEN, okozHATnak, leginkább annak függvényében, ki a hallgató. De mit kezdjen ezzel a kijelentéssel az a 7,8 milliárd ember, aki nem tud/akar/szeretne hallani ilyen különbségeket? Mit kezdjen vele a többi, aki hall, vagy hallani vél eltéréseket? Tehát most mennyivel vagyunk előrébb? Szerintem semmivel sem, ezért jött ki néhányunkból az irónia. Meg amiatt a számtalan eset miatt, mikor a kábeleket hangszínszabályzóként próbálják alkalmazni, vagy éppen méretes csodákat várnak tőlük. No és azt is tudjuk, hogy Rudibá szerint egy HiFi rendszer legfontosabb elemei a kábelek.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

pali923 írta:
2021.12.16., csüt. 13:26
Kétféle következtetést biztosan le lehet vonni egy sikertelen összehasonító kábeltesztből:
Ki mondta, hogy sikertelen? :napsut:
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

pali923 írta:
2021.12.16., csüt. 13:26
Aszpirin írta:
A finomhangolás lehetőségét is vitatják sokan, és ez az, amivel már nem értek egyet.
Kétféle következtetést biztosan le lehet vonni egy sikertelen összehasonító kábeltesztből:
- ebben a rendszerben ma 16 órakor nem hallottam különbséget az 500 és a 2M Ft-os kábelek között, de lehet, hogy a rendszerrel, a fülemmel, a pillanatnyi hangulatommal van baj.
- nem hallottam a különbséget, tehát a kábelekkel szórakozni felesleges hülyeség.
Sapienti sat. :D
A finomhangolásról vitatkozni már a következő szint.
Többek között emiatt nincs egyetlen 2M Ft-os kábelem sem, sőt, a legdrágább eddig 65eFt-ba került - vagyis kevesebbe, mint Alex hangfalkábele.
Van egy olyan fogalom, aminek a magyar fordítását nem ismerem, "point of diminishing returns" - ez az, amit mindenki máshová helyez, és az igen hardcore-orok igen magasra. Nálam a lélektani határ valahol 100eFt körül van, de még nem találtam olyan kábelt, amiért akár ennyit is hajlandó lettem volna fizetni - ellenben pl. végfokcső-készletet "tuning"-célból vettem már ennyiért - és nem bántam meg.
Ha valaki nem hall különbséget az 500 Ft-os és 2MFt-os kábel között, akkor természetesen számára ésszerű, ha ez a pont 500 Ft.-nál van és ott marad :)

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Aszpirin írta:
- ebben a rendszerben ma 16 órakor nem hallottam különbséget az 500 és a 2M Ft-os kábelek között, de lehet, hogy a rendszerrel, a fülemmel, a pillanatnyi hangulatommal van baj.
- nem hallottam a különbséget, tehát a kábelekkel szórakozni felesleges hülyeség.
Sapienti sat. :D
A finomhangolásról vitatkozni már a következő szint.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.12.16., csüt. 12:55
denesdr írta:
2021.12.16., csüt. 12:32
De a hordó borba öntött kanálnyi szennyvíz nem biztos, hogy feltűnik a gyanútlan kostolónak vagy akár a bor készítőjének.
Valóban, sőt biztosan akadna olyan kóstoló, aki szerint nőtt a színpad szélessége és több hallható részlet került elő. No de soroljunk le erről a vágányról, mielőtt tényleg megbántunk valakit!
Én "kóstolóként" épp a tegnap írtam le hasonlókat egy (nem Luxor "márkájú" :) ) fejhallgató-kábelről, mert tényleg így tudtam leírni azt, amit hallottam - és fel is merült bennem hogy a megjegyzésed előtt olvastad-e vajon ezt a hozzászólásomat :D
Igen, a hangélmény-változás jellemzésében a kliséktől nehezen tudunk szabadulni, ebben igazad van :)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 08:34
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer.
Igen, és sajnálom aki ezt teszi, de hadd jegyezzem meg, hogy ez megint egy terelés a népszerű irónikusan-összekacsintós irányba.

A vita eredetileg nem arról szólt - amibe mindig mégis valaki eltereli - hogy mivel érdemes kezdeni, ha valaki nem a "keresett hang"-ot kapja a rendszeréből.
Hanem hogy okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni??? És még itt is speciálisan hangfalkábelből indult ki.

Persze ebből megint -mint mindig - el lehet terelni a témát abba az irányba, hogy szarból nem építesz várat kábelekkel sem...
Szóval még mielőtt itt a többiekkel győzelmi táncot jártok a parázsból közösen lánngá fújt tábortüzetek körül, csak szólok, hogy nem ez volt a vita tárgya, mert ez már elég régóta evidencia szerintem itt az AVX-en is.

Csak hogy leszögezzem az én álláspontomat: a kábelek - "szerepkörüktől" is függő mértékebn - az n-edik prioritású szereplők az összjátékban, amelyekkel - most Lacát plagizálom - "finomhangolni" lehet, de világot megváltani biztosan nem.

Mindeközben pedig valószínűleg egyike vagyok a legnagyobb csóróknak itt kábelek terén. :-)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2021.12.16., csüt. 12:32
De a hordó borba öntött kanálnyi szennyvíz nem biztos, hogy feltűnik a gyanútlan kostolónak vagy akár a bor készítőjének.
Valóban, sőt biztosan akadna olyan kóstoló, aki szerint nőtt a színpad szélessége és több hallható részlet került elő. No de soroljunk le erről a vágányról, mielőtt tényleg megbántunk valakit!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

earforce írta:
2021.12.16., csüt. 12:03
asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 08:34
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem. ;peace;
Felsőfokú Murphológia - Schopenhauer entrópia-törvénye:

Ha beöntesz egy kanál bort egy hordó szennyvízbe, szennyvizet kapsz.
Ha beöntesz egy kanál szennyvizet egy hordó borba, akkor is szennyvizet kapsz.
/off
De a hordó borba öntött kanálnyi szennyvíz nem biztos, hogy feltűnik a gyanútlan kostolónak vagy akár a bor készítőjének. Meg aztán mit nevezünk szennyvíznek? Mert a tiszta víz, az a dihidrogén-monoxid, bármi egyéb anyag benne felfogható szennyeződésnek. :D
https://unciklopedia.org/wiki/Dihidrog%C3%A9n-monoxid

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”