Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5992

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

asebestyen írta:
2021.12.16., csüt. 08:34
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer.
Igen, és sajnálom aki ezt teszi, de hadd jegyezzem meg, hogy ez megint egy terelés a népszerű irónikusan-összekacsintós irányba.

A vita eredetileg nem arról szólt - amibe mindig mégis valaki eltereli - hogy mivel érdemes kezdeni, ha valaki nem a "keresett hang"-ot kapja a rendszeréből.
Hanem hogy okozhatnak-e hallható különbséget a kábelek ugyanabban a rendszerben. Teccikérteni??? És még itt is speciálisan hangfalkábelből indult ki.

Persze ebből megint -mint mindig - el lehet terelni a témát abba az irányba, hogy szarból nem építesz várat kábelekkel sem...
Szóval még mielőtt itt a többiekkel győzelmi táncot jártok a parázsból közösen lánngá fújt tábortüzetek körül, csak szólok, hogy nem ez volt a vita tárgya, mert ez már elég régóta evidencia szerintem itt az AVX-en is.

Csak hogy leszögezzem az én álláspontomat: a kábelek - "szerepkörüktől" is függő mértékebn - az n-edik prioritású szereplők az összjátékban, amelyekkel - most Lacát plagizálom - "finomhangolni" lehet, de világot megváltani biztosan nem.

A finomhangolás lehetőségét is vitatják sokan, és ez az, amivel már nem értek egyet.
Mindeközben pedig valószínűleg egyike vagyok a legnagyobb csóróknak itt kábelek terén. :-)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11000
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
2021.12.16., csüt. 12:32
De a hordó borba öntött kanálnyi szennyvíz nem biztos, hogy feltűnik a gyanútlan kostolónak vagy akár a bor készítőjének.
Valóban, sőt biztosan akadna olyan kóstoló, aki szerint nőtt a színpad szélessége és több hallható részlet került elő. No de soroljunk le erről a vágányról, mielőtt tényleg megbántunk valakit!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

earforce írta:
2021.12.16., csüt. 12:03
asebestyen írta:
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem. ;peace;
Felsőfokú Murphológia - Schopenhauer entrópia-törvénye:

Ha beöntesz egy kanál bort egy hordó szennyvízbe, szennyvizet kapsz.
Ha beöntesz egy kanál szennyvizet egy hordó borba, akkor is szennyvizet kapsz.
/off
De a hordó borba öntött kanálnyi szennyvíz nem biztos, hogy feltűnik a gyanútlan kostolónak vagy akár a bor készítőjének. Meg aztán mit nevezünk szennyvíznek? Mert a tiszta víz, az a dihidrogén-monoxid, bármi egyéb anyag benne felfogható szennyeződésnek. :D
https://unciklopedia.org/wiki/Dihidrog%C3%A9n-monoxid

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

pali923 írta:
2021.12.16., csüt. 07:25
A kérdés akkor már csak az számomra, hogy miért jönnek ide olyanok, akiket a kábelmizéria nem hoz lázba, és azt állítják, hogy úgysincs különbség az 500 és 2M Ft-os kábelek között. gondolkodik.gif :D
Ezt csak azért írom most, mert Cables szerint szeretek szerepelni és értek mindenhez ami audio és video és hozzá is tudok és akarok szólni, de csak azért mert jó szerepelni és mert unatkozom is és rengeteg az időm, szinte végtelen és ez főleg a fórumra irkálásban bontakozik ki :napsut:

Szóval..... itt nem 1db kábel cserélődött, hanem egy komplett kábelrendszer, kb. 8db fregoli. Ezért is érthetetlen ez az egész számomra, mikor emellett meg egy USB kábel cseréje szignifikáns változást hozott egy másik rendszerben.

Még egyszer ideemelném a múltkori idézetet, ami a vasaim manualjaból származik, lényeg az uccsó bekezdésben (amiben CABLES neve is benne van!!! :smile32: ):

Kép

Számomra ez elgondolkodtató, sosem láttam ilyet leírva sehol sem.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

asebestyen írta:
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem. ;peace;
Felsőfokú Murphológia - Schopenhauer entrópia-törvénye:

Ha beöntesz egy kanál bort egy hordó szennyvízbe, szennyvizet kapsz.
Ha beöntesz egy kanál szennyvizet egy hordó borba, akkor is szennyvizet kapsz.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3291

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

viri írta:
2021.12.16., csüt. 09:58

Ezzel nagyjából egyet tudok érteni, én is kifejezetten örülök magamnak, hogy több mint másfél éve nem csesztettem sem a kábeleimet, sem mást a rendszerben, ettől függetlenül az 1. pont sántít :) a 2. már inkább magyarázat lehet, hogy a nagyobb változásokhoz képest ez olyan kicsi, hogy nem érzékeli, bár ennek meg ellentmond, hogy máskor más finom változásokat érzékelt. Akkor maradt az, hogy a rendszere ennyire extrém módon érzéketlen a kábelekre. Na túl is lett beszélve ... :D
Vagy e két kérdéses kábel között tényleg nem volt hatalmas különbség (legalább is számomra).
Amikor a fiókból előkotort Monitor kábelt lecseréltem Wireworld-re a citromfa kiszolgálására, ott hallottam különbséget. De ott két messze nem egy árkategóriába tartozó drót volt az összehasonlítás alapja.
Lehet, ha 100e Ft-os hangszóró kábelt hasonlítanák össze egy 500e Ft-ossal, akkor ott már hallanám a különbséget. Csak erre írtam, hogy akkor inkább ennyivel drágább erősítőt vennék, mert annak nagyobb mértékben javulna a hangja.

De persze emellett örülök a próba lehetőségeknek, meg lehet, mégis van olyan madzag, ami számomra is hallható különbséget adna, nem többszörös áron. Csak még nem találkoztam ilyennel.
Csak a Marantz! :-D

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 747

Hozzászólás Szerző: arzachel »

audioline írta:
2021.12.16., csüt. 11:25
fapaci írta:
pali923 írta:
Viszont...
Azt mondtad, hogy Jehova??? :D
OFF
Csak én nem értem, Isten neve hogyan kapcsolódik a témához...? gondolkodik.gif
És ne szólíts Verának...
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

audioline írta:
2021.12.16., csüt. 11:25
fapaci írta:
pali923 írta:
Viszont...
OFF
Blian Élete című film.
https://www.youtube.com/watch?v=OiIFx2lAAf8

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

fapaci írta:
pali923 írta:
Viszont...
OFF
.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

asebestyen írta:
viri írta:
2021.12.15., szer. 10:41

Sejtem hogy mely kábelek lehettek ezek, és ha V betűvel kezdődik, akkor főleg teljes rejtély előttem, (az erős karakterük miatt) hogy nem hallottatok különbséget. Tudom hogy Te vagy az egyik aki régen is mindig bírtad, hogy nem szoktál különbségeket hallani, és most írás közben beugrott, hogy nem lehet az, hogy mint egy fordított placebo működik nálad ez a dolog? Úgy értem, hogy annyira elhiszed azt hogy nincs különbség, hogy aztán tényleg nem veszed észre. Persze ott van a 2 barát kérdése, az meg már tömeghipnózis :) Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget, már Alex beírásánál is ezen gondolkodtam, hogy vajon ilyenkor mi van a háttérben?
Én 2 okát tudok elképzelni:

1. Nem b...ta még el a "fülét", hogy a zene helyett a rendszer hibáira fókuszáljon.
2. Több fő komponenst cserélt az utóbbi időben, új heyre költözött és az akusztika is rendbe lett téve adott keretek között. Nos ezek minden valószínűség szerint több nagyságrenddel nagyobb változások, mint egy hangsugárzó kábel csere, azaz azokhoz viszonyítva ez tényleg szinte semmi.

Mi van, ha Ő csinálja jól? :rolleyes: Bizonyos szempontból tényleg így gondolom. A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem. ;peace;
Ezzel nagyjából egyet tudok érteni, én is kifejezetten örülök magamnak, hogy több mint másfél éve nem csesztettem sem a kábeleimet, sem mást a rendszerben, ettől függetlenül az 1. pont sántít :) a 2. már inkább magyarázat lehet, hogy a nagyobb változásokhoz képest ez olyan kicsi, hogy nem érzékeli, bár ennek meg ellentmond, hogy máskor más finom változásokat érzékelt. Akkor maradt az, hogy a rendszere ennyire extrém módon érzéketlen a kábelekre. Na túl is lett beszélve ... :D
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

asebestyen írta:
Nekem igen, de nem írom le, mert sértődés lenne belőle. Biztosan mindenki találkozott már olyan lejátszó rendszerrel, amivel 2 percig sem tudna együtt élni, annyira gyalázatosan szólaltak meg. De előfordul, hogy egy ilyen rendszer tulajdonosa is magabiztosan állítja, hogy hall különbséget kábelek, alátétek, kondenzátorok között, tehát úgy tűnik, ez nem a rendszer minőségén múlik. A hallásunk között sem lehet lényeges különbség, az életkorral csökkenő felső határfrekvenciának itt nincs sok szerepe. A beérkezett ingerek feldolgozásában lehet lényeges eltérés az egyedek között.

Mikor gyerekkoromban apámnak megmutattam az első saját készítésű hangdobozomat, nem mondta, de láttam az arcán, hogy semmi különbséget nem hall a másikhoz képest (amin persze kicsit meg is bántódtam). Sok évvel később karmester apósomnak megmutattam az akkori - már elég komoly - rendszerem képességeit, de egyetlen hifista jelzőt sem mondott rá, csak annyit jegyzett meg, hogy nálam meghallotta az egyik csellista mellényúlását, amit eddig nem vett észre a saját cuccán (ami egy 222 éves Unitra egybe-erősítő-lemezjátszó volt). Itt már nem bántódtam meg, de megkaptam a sokadik jelzést, miszerint a HiFi az emberek többségének érthetetlen és haszontalan hobbi, egyáltalán nem szükséges feltétele az élvezetes zenehallgatásnak, sőt néha még akadályt is képez. Szerintem sem az apámmal, sem az apósommal nem volt semmi probléma, egyszerűen csak nem tudták, mire kell figyelni. Sok hifista meg nem tudja, miként kell azokra a jellemzőkre nem figyelni zenehallgatás közben.

Egyszer egy több napos fotóstúrám során nem vettem észre, hogy piszok került a gépem érzékelőjére, ebből fakadóan az összes képemen ugyanott volt egy kis paca. Rajtam kívül senki nem vette észre, mert nem tudták, hogy ott van, engem viszont rettenetesen zavart annak ellenére, hogy csak a kép tartalmának 0,000001 %-át fedte le. Hát kb így működik ez szerintem a HiFi-ben is.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
Hogy jöttél rá? :smile29:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

pali923 írta:
Viszont nem is olvasgatom azt a topicot, és nem írom be sosem, hogy ez vagy az a megoldás biztosan hülyeség, mert én nem hallottam különbséget. Már csak azért sem, mert biztosan nem próbálnám ki, egyszerűen nem érdekel, se kedvem, sem időm ilyenekkel foglalkozni. (Hozzátehetném, hogy sem a fülem, sem a rendszerem felbontása nem tudná a különbséget kimutatni úgysem). :D

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7570

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

viri írta:

Sejtem hogy mely kábelek lehettek ezek, és ha V betűvel kezdődik, akkor főleg teljes rejtély előttem, (az erős karakterük miatt) hogy nem hallottatok különbséget. Tudom hogy Te vagy az egyik aki régen is mindig bírtad, hogy nem szoktál különbségeket hallani, és most írás közben beugrott, hogy nem lehet az, hogy mint egy fordított placebo működik nálad ez a dolog? Úgy értem, hogy annyira elhiszed azt hogy nincs különbség, hogy aztán tényleg nem veszed észre. Persze ott van a 2 barát kérdése, az meg már tömeghipnózis :) Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget, már Alex beírásánál is ezen gondolkodtam, hogy vajon ilyenkor mi van a háttérben?
Én 2 okát tudok elképzelni:

1. Nem b...ta még el a "fülét", hogy a zene helyett a rendszer hibáira fókuszáljon.
2. Több fő komponenst cserélt az utóbbi időben, új heyre költözött és az akusztika is rendbe lett téve adott keretek között. Nos ezek minden valószínűség szerint több nagyságrenddel nagyobb változások, mint egy hangsugárzó kábel csere, azaz azokhoz viszonyítva ez tényleg szinte semmi.

Mi van, ha Ő csinálja jól? :rolleyes: Bizonyos szempontból tényleg így gondolom. A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem. ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Mostone írta:
2021.12.16., csüt. 05:12
Szóval akik nem hallanak különbséget két (mások által nagyon eltérő hangúnak ítélt kábel) között, azok vajon nem azt várják-e el, hogy egy másik zenemű szólaljon meg?
Mással nem igen magyarázható, hogy egy számítógépes 500 Ft-os táp és egy pl. 2M Ft-os "V....a" tápkábel között nem hall különbséget, mert aki hall az ezerből ezerszer még egy gyenge rendszeren is meg tudja különböztetni a két kábelt.
Akkor egy pszichológiai dilemma: van itt olyan topic is, ami a hifi és az ezotéria viszonyáról szól, ahol mindenféle misztikusnak nevezhető próbálkozásokról van szó, ami a hangzás javítását célozza. Nekem eszembe nem jutna vitatni, hogy jót tesz a hangnak, ha kék színű a fal az erősítő és az unicumos üvegek mögött, vagy ha varjúhájjal kenegetem a csatlakozókat, akkor több lesz a mély. Viszont nem is olvasgatom azt a topicot, és nem írom be sosem, hogy ez vagy az a megoldás biztosan hülyeség, mert én nem hallottam különbséget. Már csak azért sem, mert biztosan nem próbálnám ki, egyszerűen nem érdekel, se kedvem, sem időm ilyenekkel foglalkozni. (Hozzátehetném, hogy sem a fülem, sem a rendszerem felbontása nem tudná a különbséget kimutatni úgysem). :D
A kérdés akkor már csak az számomra, hogy miért jönnek ide olyanok, akiket a kábelmizéria nem hoz lázba, és azt állítják, hogy úgysincs különbség az 500 és 2M Ft-os kábelek között. gondolkodik.gif :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Mostone
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 44

Hozzászólás Szerző: Mostone »

viri írta:
earforce írta:
2021.12.15., szer. 09:57
Robici írta:
2021.12.14., kedd 17:22
Azt is szokták mondani, hogy "nem elég nagy felbontású a rendszer". :-)
Igen, ez a kedvencem. Egyébként ebben a felbontás dologban van valami.
Néhány hónapja számoltam be, hogy bekerült a rendszerembe (ami sztem kellő felbontású, de majd Alex leírja hogy az-e) kb. 2M HUF-nyi kábel. Egy ÁLTALAM is elismert magyar kábelguru (többet nem segíthetek :) ) igen impozáns kábelszettéről volt szó, aminek egyetlenegy komponense sem az olcsó és gagyi réz (fúj réz :) ) ligában focizik és én sem hallottam semmi difit a saját töki réz kábeleimhez képest. De másik 2 jófülű barátom sem. Ilyen ez. El kell fogadni. Szar a rendszerem.
Valszeg a Musical Fidelity F széria vagy a 2.7-es Magneplanar a szűk keresztmetszet, netán a Metrum DAC - arról is csak rosszat hallani , illetve a REL S széria is keni a mélyet :smile29:

Viccnek szánom, de előfordulhat, hogy néha komolyan is vehető?

Szóval akik nem hallanak különbséget két (mások által nagyon eltérő hangúnak ítélt kábel) között, azok vajon nem azt várják-e el, hogy egy másik zenemű szólaljon meg?

Mással nem igen magyarázható, hogy egy számítógépes 500 Ft-os táp és egy pl. 2M Ft-os "V....a" tápkábel között nem hall különbséget, mert aki hall az ezerből ezerszer még egy gyenge rendszeren is meg tudja különböztetni a két kábelt.

Ha pedig annyira jó a rendszer, hogy valóban nincs különbség (szerintem ilyen nem létezik, de fogadjuk el, hogy mégis), akkor mindenki téged irigyel, mert most már valóban nincs hova fejleszteni, és marad tisztán a zenehallgatás élvezete.

Annyi megjegyzés még, hogy bármely két kábel között a rajtuk "átáramlott" információ is el fog térni, legfeljebb még nem tudjuk kimutatni a különbséget megfelelően érzékeny műszerek hiányában. Minél nagyobb a kábelek közti különbség, annál könnyebben ki is mutatható. Jelenleg az egyik legérzékenyebb ilyen műszer pont az emberi fül. (De lehet, hogy nem mindegyik. :) )

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
2021.12.15., szer. 15:27
Szerintem ez a "fordított placebo" ebben a formában nehezen értelmezhető.
Örülök, hogy az én erőltetett poénom volt az egyetlen tudományos cáfolást igénylő hozzászólás a héten :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

dixie-chicken írta:
2021.12.15., szer. 08:22
sajnos,én nem mérek,nem a szakmám,nincs mivel sem,csak a fülemre tudok hagyatkozni,valahogy ha visszanézem a dolgaimat,soha nem használtam olyan rendszert,amely jeleskedett volna a részletgazdagságban,extrém nagy felbontásban...volt olyan korszakom amikor minden hétvégén,más-más forgalmazotol,kábelszetteket hoztam el,és csak figyeltem néha mint a moziban :D ,és "buta" rendszereken is tapinthatóak voltak a hangzásbeli eltérések,legalább is számomra...olyan is volt,amikor nem volt frenetikus az eredmény,és ma azon a véleményen vagyok,hogy ezekre a dolgokra kéne jobban odafigyelni...ahol hirtelen nagy hasraesés van,nagyon gyorsan bekövetkezik,a hátraesés is,amelynek az eredménye,általában megtalálható a hirdetésrovatban... :smile51: :D
:-)
Nekem se szakmám egyébként, nekem ez csak játék és én szeretek ezzel néha foglalkozni és volt már olyan problémám amit mérés segítségével tudtam megoldani. Ezzel még el tudok tölteni néha időt, de azzal, hogy ezt-azt módosítgassak aztán másodpercnyi zenerészleteket hallgassak hogy mi változott, ahhoz nekem hosszú távon már nincs türelmem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2021.12.15., szer. 17:17
Ha az egyenes ezüst cső végéről fogyasztjuk a szennyvizet, hát az nem fog ízleni, pedig ám nem az ezüstcső a hibás.
Ez bizony igaz lehet. Ha már új távlatokat adtál hozzászólásomnak, említsük meg a hírneves BG csaptelepeket is, amik elengedhetetlen elemei a minőségi vízhálózatnak, sőt az idézett üzemi szituációban is semmissé teszik a negatív hatásokat. ;)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5992

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Ha már víz, ajánlanék egy cikket, amit eredetileg a Scientific American nyomtatott változatában olvastam, de megtaláltam a szerző saját honlapján. Kissé off, de ebben is megtalálja ki-ki a párhozamot, mint Süti alpesi vizes hasonlatában: https://michaelshermer.com/sciam-column ... d-twaddle/

Ha nem akarjátok elolvasni az egészet, kiemelnék egy részt:
The most telling taste test was conducted by the Showtime television series Penn & Teller: Bullshit! The hosts began with a blind comparison in which 75 percent of New Yorkers preferred city tap to bottled waters. They then went to the Left Coast and set up a hidden camera at a trendy southern California restaurant that featured a water sommelier who dispensed elegant water menus to the patrons. All bottles were filled out of the same hose in the back of the restaurant; nevertheless, Angelenos were willing to plunk down nearly $7 a bottle for L’eau Du Robinet (French for “faucet water”), Agua de Culo (Spanish for “ass water”) and Amazone (“filtered through the Brazilian rain forest’s natural filtration system”), declaring them all to be far superior to tap water. There’s no accounting for taste.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

sutemenyx írta:
“és azóta legyintek a LEGJOBB-ról folytatott vitákra”

Hát az élet más területén van legjobb, mégis erősen függ a rendelkezésre álló matériától a végső eredmény.
Ti. ha alpesi forrásvizet szeretnénk fogyasztani, akkor azt vezethetjük nyugodtan sima, egyenes, nagy átmérőjű réz, de akár ezüst vízcsövön is, ízletes lesz. Sőt, jobban megmarad talán a víz igazi íze, mint egy vas vagy műanyag csőben vezetve. Más a helyzet, ha szennyvizet vagy extrém esetben a saját vizeletünket akarjuk fogyasztani. Ez esetben nem árt, ha van egy szűrő megoldás is beépítve a vízvezetékbe valahová. Úgy már fogyasztható lesz, habár a vízhozama korlátozott lesz.
Ha az egyenes ezüst cső végéről fogyasztjuk a szennyvizet, hát az nem fog ízleni, pedig ám nem az ezüstcső a hibás.

Mindenki olyan tanulságot von le, amilyet akar.
Jó a hasonlat...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7570

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:

Hát az élet más területén van legjobb, mégis erősen függ a rendelkezésre álló matériától a végső eredmény.
Ti. ha alpesi forrásvizet szeretnénk fogyasztani, akkor azt vezethetjük nyugodtan sima, egyenes, nagy átmérőjű réz, de akár ezüst vízcsövön is, ízletes lesz. Sőt, jobban megmarad talán a víz igazi íze, mint egy vas vagy műanyag csőben vezetve. Más a helyzet, ha szennyvizet vagy extrém esetben a saját vizeletünket akarjuk fogyasztani. Ez esetben nem árt, ha van egy szűrő megoldás is beépítve a vízvezetékbe valahová. Úgy már fogyasztható lesz, habár a vízhozama korlátozott lesz.

Süti, ez átlépte a csajos meg az autós hasonlatokat is, kategória vagy inkább tér - idő ugrás. ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Mivel tőlem indult ez a folyam, és úgy látom talán kissé félre is ment, le szeretnék írni ezzel kapcsolatban pár gondolatot.

Csak a kíváncsiság miatt hallgattam a kábelt, mert nem tervezem a jelenlegi cseréjét. Persze, ha számomra észszerű keretek között lenne megoldás csak kábel cserével a hang számomra is érzékelhető javulására, akkor miért ne.

Nem volt célom az általam tapasztalt eredménnyel újabb felesleges hitvitát nyitni, vagy állást foglalni e témában.

Mint mondtam, több minden miatt lehet az eredmény.
- Sz@r Marantz erősítő, és béna Quadral hangfalak - nyilván ez a legvalószínűbb, és igazából nincs is miről beszélni tovább :smile29:
- Süket vagyok - ha még nem is, de romlik a hallásom, ez tény. 20 éve kristály tisztán hallottam a 20kHz-et, most meg már esik 16kHz-nél a házi demo alapján (vagy a sz@r malac nem viszi át már ezt a frekvenciát, így érvénybe lép az előző pont :D )

De inkább
- Számomra nem releváns a változás (ami másnak lehet nagyon is az lenne)
- Ezek a vasak mással szólnának igazán "jobban"
- Hasonló árban vannak a kábelet, talán nem is lehet nagy különbséget elvárni közöttük?

Ennyi, semmit többet nem kellene ebbe szerintem belelátni.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fapaci írta:
2021.12.15., szer. 15:43
earforce írta:
2021.12.15., szer. 10:48
Véleményem szerint a kábelek nem ugyanúgy működnek mindenhol, fogalmam sincs miért.
Pár évvel ezelőtt az akkor frissen kitalált kábeleim tesztelésébe bevontam 15 hobbitársat, akik mindannyian tapasztalt hifisták, de nagyon eltérő rendszereik voltak/vannak 800e és 25 millió Ft közötti értékben. Mindenkinek teljesen megegyező, azonos napon és azonos anyagokból készített kábelszettet adtam néhány napra mindenféle instrukció nélkül; csak annyit kértem, véleményüket pár hétig senkivel ne osszák meg, csak velem. A hozzám érkező visszajelzések többségükben pozitívak voltak, de néha durván eltértek egymástól, a (túl?) lelkes magasztalás és az udvarias hümmögés között volt minden. Eléggé zavarba ejtő helyzet volt, ami alapján akkor úgy döntöttem, nem dobom piacra azt a kábeltípust.

Nem hagyott nyugodni a történet, ezért pár hónappal később hasonló próbára kértem fel néhányukat. Akkor egy népszerű, teljesen gyári, kb 3 MFt értékű WireWorld kábelszettet adtam körbe, de a márkajelzéseket leragasztottam, nem is árultam el nekik a madzagok kilétét. A vélemények ezúttal is teljesen megoszlottak. Akkor láttam be, hogy képtelenség olyan kábelt kreálni, ami minden rendszernek és fülnek hasonlóan kedves (és azóta legyintek hidegen a LEGJOBB-ról folytatott vitákra).

Érdekes lett volna egy harmadik kört is rendezni, amikor nincsenek eltakarva a márkajelzések, mert szerintem más eredmény jött volna ki, ha tisztában vannak a kábelek árával, de ennek lebonyolítására már nem volt türelmem, meg talán szemétség is lett volna szembesíteni őket a saját befolyásolhatóságukkal.
Ennek ellenére azért léteznek olyan kábelek amik több rendszerben, több embernek is tetszenek, vagy előnyben részesítik őket más kábelekkel szemben. Én ezeket nevezem "jó" kábeleknek. Egy ízlés által befolyásolt dologban, eleve nincs legjobb.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”