asebestyen írta: ↑2021.12.16., csüt. 08:34
A legtöbben keresgetik a nüanszokat drótok hangjában, (tettem ezt én is) miközben még ordas átviteli hibákkal küzd a rendszer. Most hoznék egy jó szennyvizes példát, de nem jut eszembe egy sem.

Nekem igen, de nem írom le, mert sértődés lenne belőle. Biztosan mindenki találkozott már olyan lejátszó rendszerrel, amivel 2 percig sem tudna együtt élni, annyira gyalázatosan szólaltak meg. De előfordul, hogy egy ilyen rendszer tulajdonosa is magabiztosan állítja, hogy hall különbséget kábelek, alátétek, kondenzátorok között, tehát úgy tűnik, ez nem a rendszer minőségén múlik. A hallásunk között sem lehet lényeges különbség, az életkorral csökkenő felső határfrekvenciának itt nincs sok szerepe. A beérkezett ingerek feldolgozásában lehet lényeges eltérés az egyedek között.
Mikor gyerekkoromban apámnak megmutattam az első saját készítésű hangdobozomat, nem mondta, de láttam az arcán, hogy semmi különbséget nem hall a másikhoz képest (amin persze kicsit meg is bántódtam). Sok évvel később karmester apósomnak megmutattam az akkori - már elég komoly - rendszerem képességeit, de egyetlen hifista jelzőt sem mondott rá, csak annyit jegyzett meg, hogy nálam meghallotta az egyik csellista mellényúlását, amit eddig nem vett észre a saját cuccán (ami egy 222 éves Unitra egybe-erősítő-lemezjátszó volt). Itt már nem bántódtam meg, de megkaptam a sokadik jelzést, miszerint a HiFi az emberek többségének érthetetlen és haszontalan hobbi, egyáltalán nem szükséges feltétele az élvezetes zenehallgatásnak, sőt néha még akadályt is képez. Szerintem sem az apámmal, sem az apósommal nem volt semmi probléma, egyszerűen csak nem tudták, mire kell figyelni. Sok hifista meg nem tudja, miként kell azokra a jellemzőkre nem figyelni zenehallgatás közben.
Egyszer egy több napos fotóstúrám során nem vettem észre, hogy piszok került a gépem érzékelőjére, ebből fakadóan az összes képemen ugyanott volt egy kis paca. Rajtam kívül senki nem vette észre, mert nem tudták, hogy ott van, engem viszont rettenetesen zavart annak ellenére, hogy csak a kép tartalmának 0,000001 %-át fedte le. Hát kb így működik ez szerintem a HiFi-ben is.